KESKUSTELUT > RISTIKOT > YSTÄVÄNPÄIVÄ

1393. Ystävänpäivä

Kravattimies13.2.2005 klo 06:21
Hyvää ystävänpäivää huomisen johdosta kaikille!

Englanniksi ystävänpäivän nimi on St. Valentine's Day. Juhlan taustahahmo on pyhä Valentinus, marttyyri, jonka muistopäivää on vietetty 14. helmikuuta jo vuodesta 350 alkaen.

Englantilainen kirjailija Geoffrey Chaucer oli ensimmäinen, joka yhdisti marttyyrin muistopäivän rakkauteen tai ainakin niin luullaan. No, kuka oli marttyyri? Siitäkään ei olla varmoja.

Valentinuksen päivä julistettiin viralliseksi juhlapäiväksi Englannissa 1537, josta sen vietto levisi USA:han 1800-luvulla ja vasta sitä kautta Manner-Eurooppaan 1900-luvulla.

Suomessa ystävänpäivä pääsi kalenteriin v. 1987.

Tätä päivää vietetään myös eteläisellä pallonpuoliskolla. Australiassa ystävänpäivä on pelkkää romanssia! Se on rakastavaisten juhlapäivä kukkien ja kynttilänvalon keskellä.

Koululaisilla on tapana jättää kortti salaisen ihailunsa kohteelle. Toimistoissa nuoret ja vanhemmatkin naiset saavat lähettien tuomina muoviin käärittyjä punaisia kukkakimppuja, sydämenmuotoisia suklaarasioita ja valtavan isoja kortteja nimettöminä pysyviltä ihailijoiltaan.

Täällä ei siis ole suomalaista ystävänpäivää huomenna!

Krk, aaton Kraka
2. iso S13.2.2005 klo 12:00
Hatara muistikuva kilkutti päässä että olisin nähnyt nimen (virhellisessä) muodossa Chancer. Ei se Googlellekaan vieras ollut (töllössä Google on juuri 60 minuutin aiheena!). Hauskasti Google tosin ehdottaa, että en ehkä tarkoittanut sitä mitä kysyin, vaan Changeria:

Tulokset 1 - 10 kielellä englanti ja suomi noin 1 970 sivun joukosta haulle Geoffrey Chancer. (0,41 sekuntia)

Tarkoititko: Geoffrey Changer

Newsletter- Nehru Centre
... population by about third. 1345-1400 AD : Geoffrey Chancer, English poet. He wrote 'The Canterbury Tales' in 1387. 1393-1449 AD ...
nehrucentremumbai.com/newsletter/February03/global .htm

Geoffrey Chaucer - Wikipedia, the free encyclopedia
... Chancer's father had connections which enabled his son to become a page to Elizabeth de Burgh, the Countess of Ulster from 1357 onward; later Geoffrey served ...
en.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_Chaucer
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *