KESKUSTELUT > RISTIKOT > KESKITASOISET RISTIKOTKO PARHAITA?

1371. Keskitasoiset ristikotko parhaita?

Eki4.2.2005 klo 02:22
Tarjotaanko Suomessa tarpeeksi keskitasoisia ristikoita, siis suunnilleen kaksipallosia kolmen asteikolla ja kolmetähtisiä viiden skaalassa? Sellaisten tehtävien fanien määrä on mutu-tuntumani perusteella suurempi kuin tarjonta. Miten tarjonta ja kysyntä kohtaisivat?

Kun IS:n viikonvaihdenumerossa on Pehmis ja Kovis, kakspallonen puuttuu lähes aina. Vain, jos Pehmis onkin vaikeampi tai Kovis helpompi kuin on arvioitu, sellaisen saa viikonvaihteessa ratkottavakseen. Toki voi ajatella, että saman lehtikokonaisuuden piilosana voi joillekin ajaa kakspallosen tehtävän asiaa.

Iltalehdessä on viikonloppuna samantapainen asetelma. Viikolla molemmat kuitenkin tasannevat tilannetta keskitasoisten eduksi.

Ristikkolehdissä helppojen (tai ainakin helpoiksi väitettyjen) lehtien ylivalta myynnissa ja nimikemäärissä on huikea.

Keskitasoisten laatiminen ei ole helpoimpia hommia. Tai vihjeitys on se ongelmallisin juttu. Voiko vihjeet tehdä tasaisesti kakspallosiksi? Tosiasiassa osa vihjeistä on usein helppoja ja osa vaikeampia, jopa vaikeita. Siten saattaa syntyä miellyttävä keskitasoinen ristikko. Siten myös helpompien ystävätkin pääsevät alkuun ja joskus loppuun astikin, eivät tosin ehkä ymmärrä kaikkia kikkailevimpia vihjeitä, jos sellaisia on.

Edellä puhutaan oivalluspainotteisista ristikoista. Tietopuolisuuteen pohjautuvat ristikot onkin hankalampi arvottaa, sillä tällöin voidaan ajatella vain väestön keskimääräistä tietomäärää. Esimerkkinä ongelmallisuudesta käyköön vaikka Punaisen Pelikaanin nuortenristikko. Se on yleensä pantu kaksitähtisten kastiin. Nuorison suosimaa musiikkia seuraaville kyseessä on helppo ristikko. Jos taas ei tunne tähtiä (no ei se aina musiikkiin perustu mutta yleensä), ratkaisu ei ehkä valmistu lainkaan, joku paikka ainakin jäänee epävarmaksi.

Odotan mielenkiinnolla keskitasoisten ristikoiden ystävien kommentteja.
2. satunnainen ratkaisija4.2.2005 klo 09:00
Omalta osaltani sinun kuvailemasi tilanne vastaa aika hyvin todellisuutta. Simbergin kolmepalloiset ovat täyttä hepreaa kyvyilleni, mutta Räikkösiä ja kumppaneita ei viitsi tehdä edes hammaslääkärin odotushuoneessa.

Olen auliksilla aloittanut ja siirtynyt pikku hiljaa IS-eliitin pariin. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kolmipalloisiin (ja joskus kakkosiinkin) jää liikaa tyhjää, mutta pehmikset ovat aivan liian softaa.

Mutta kyllä niitä vaikeitakin ratkoo, jos siellä on edes pari hiukan helpompaa vihjettä seassa. Nimittäin alkuun pääsy on se kriittisin kohta. Kun pari sanaa saa risteämään, niin homma muuttuu sen jälkeen mielekkäämmäksi. Tämä on pätenyt mm. auliksiin, joita jotkut kaltaiseni sunnuntairatkojat pitävät vaikeina.

Valkoisen arkin ongelmasta puhuvat kuulemma kirjailijatkin.

PS
Ja kun ne "tuosta tällaisia"- tai "noillekin tarpeen" -tyyppiset vihjeet heivattaisiin hevon kuuseen, niin maailma olisi astetta mukavampi paikka elää.
3. iso S4.2.2005 klo 13:39
Kaikkihan on suhteellista eikös juu. Siksi jonkun pehmis on toisen kovis ja on hyvä, että on vaikeusasteeltaan ja tyyliltään (tietokilpailu vastaan oivallus) erilaisia laadukkaita ristikoita. Näin jokaiselle on jotain mieleistä.

Oma makuni on sellainen että hyvä ristikko antaa kohtuudella päänvaivaa, mutta ei liikaa. Töissä saa rasittaa päätään ihan tarpeeksi. Naurettavan helppojakin ratkaisen nähdäkseni mitä ne ovat syöneet, ja joskus vaivaudun kolmepalloistenkin kimppuun. Nautinto kuitenkin maksimoituu kun ratkaisuaika per sivu on tuossa puolen tunnin kieppeillä ja homma sujuu kirjoihin koskematta. Tämä toteutuu minun osaamistasollani parhaiten näissä keskiraskaissa eli kahden pallukan tienoilla.

Aloituksen vaikeudesta ja kytkösvihjeistä olen satunnaisen kanssa samaa mieltä. Joidenkin laatijoiden tyyli on sen verran vieras että visaisiin on vaikea lyödä alkusäröä. Kytkösvihjeet aukeavat usein vasta sitten kun ristikko on ratkaistu eikä niistä silloinkaan yleensä tule mitään hihii-elämyksiä. Samaan sumaan kun sattuu muutama kaukaa haettu vihje ja joku tuntematon sana niin oivallukseen asti ei edes pääse.
4. jupejus4.2.2005 klo 14:15
Noin se taitaa olla kuin iso S:kin toteaa. Paljon samoilla linjoilla, liian vaikeat tahtoo jo jäädä sivuun.
5. lennartti4.2.2005 klo 14:59
Jostain kumman syystä aina enemmän kiehtoo noi kakspalloset ja puolikin vielä päälle, vaikka niitä ei aina saisikaan määräaikaan mennessä ratkottua. Itse en ole ilahtunut helpoista, jotka aukeavat sitä mukaa, kun saa edellisen sanan selvitettyä. Se on riemuvoitto se, kun saa muutamat risteämään omasta mielestä oikein vastauksin, jotka loppuvaiheessa sitten saattavat osoittautuakin vääriksi - ei ole se sitten kiva. Onko muilla omakohtaisia kokemuksia jippii -elämyksistä ja lopussa ei edes kiitosta tule?

Nykyään saan kuitenkin kummasti koko viikon menemään keskitasovaikean ristikon parissa. Ennen yöunia ne maistuvat parhaimmillaan. Unikin tulee helpommin , kun miettii lampaiden laskemisen sijasta esim. 'virtapaikkaa' ja voi kauhistus uni tulee mutta virtapaikasta ei unta kyllä näe.
6. Urputtaja4.2.2005 klo 17:17
1,5-2,5 tähteä. Iltasanomia en ostele, koska ristikko on ainoa kiinnostava juttu koko lehdessä, ja se vaikea on usein minulle liian vaikea ja helppo liian helppo, kuten moni muukin on sanonut.

Kuulun siihen kastiin, joka inhoaa vihjeitä tyyliin tuolla on tuollainen. Aargh. Nuo ovat aikansa eläneitä, eikä noista tule ahaa-elämyksiä, koska sanat ratkeavat muiden sanojen perusteella, jos ovat ratketakseen. Tykkään kunnollisesta omasta vihjeestä jokaiselle sanalle, en vihjeistä, joiden osoittamat ratkaisusanat aukeavat vasta kun on ratkonut muut sanat ympäriltä. Yksi tuollainen joskus menee, jos ympäröivät sanat eivät ole liian helppoja, mutta muulloin: yäk.
7. Matti6.2.2005 klo 12:00
Pekka Joutsi on palannut Keski-Uusimaan viikonloppuristikon laatijaksi. Jippii! Taas niitä voi ryhtyä ratkomaan.
8. Sepposka7.2.2005 klo 15:18
onnittelee Mattia !
Mitä siitä, jos vaikea/vaikeahko ei ratkeakaan, ainahan voi
ihastella laatijan nerokkuutta ja ajatuksenjuoksua.
9. Eki7.2.2005 klo 15:25
Taitaa olla se Pekan ristikko, joka leviää Bullsin kautta ympäri Suomea.
10. Juhani Heino7.2.2005 klo 19:43
Eli se on melkoinen Bulls-hitti?
[sitten asiallinen kommentti: tuo ei kuvannut mitenkään Pekan tasoa joka on mielestäni aina ollut kova - siis laatu, vaikeusastehan niissä on yleensä helpohko]
11. kari kämäräinen7.2.2005 klo 20:01
Samat Pekan ristikot pyörivät täällä Iisalmessakin paikallisessa sanomalehdessä (eivät tosin ole palkintoristikoita). Mielestäni ne ovat juuri sopivan vaikeita, ei helpohkoja...
12. Eki7.2.2005 klo 21:03
Pekkahan vaihtelee "Bulls-hitin" (olen käyttänyt myös tätä termiä, vaikkei se kuvaakaan tehtäviä) tasoa helpohkosta vaikeahkoon, mikä hänen tapauksessa ei ole niin dramaattista. Vaikeammassa on monipuolisemmat ja keskimäärin pitemmät sanat sekä vähän ovelammat vihjeet. Vai miten sen ilmaisisi maestro itse.

Pekka, se tarkoitti Sinua!
13. Lettu15.2.2005 klo 09:01
Iisakin Ristikot 35 vuotta:
Paljon Onnea kaikille Iisakkilaisille ja Iisakin ystäville.

"IiRi" 2/2005 sivu 11:
Kiitokset Juha Hyvöselle "Pähkinästä". Vaikeusasteeltaan helpohko, mutta elementeiltään loistavaa laadintaa.

Erityiskiitos Pekka Joutsille lukemattomista ristikoista, joita olen ratkaissut vuosien varrella. Hänen tehtävistään huokuu positiivista elämänasennetta, lämpöä ja hyväntahtoisuutta.
14. Sattuipa15.2.2005 klo 14:58
Niinpä niin, se silmään ja käteen sattunut ristikkolehti oli
Iisakin Ristikot. Kiitos Heikki Lavoniukselle vastauksesta,
Pekka Joutsille hienoista laatimuksista samoin kuin kaikille
muillekin ratkaisun iloa tuottaville laatijoille. Eiväthän ne
kaikki aina hetikään ratkea mutta kun laatijoiden taso on
korkea, niin ei se mitään traumoja aiheuta - ainakaan vielä !
15. Matti25.2.2005 klo 23:16
Ekillä oli tänään kiva jippo IS:n höyryssä -..-
Kaiken hektisen kiireen keskellä mies jaksaa uudistua. Se on tärkeää. Voihan Baio.
16. Eki25.2.2005 klo 23:21
Pohdin, että huomaako kukaan, vaikka panen selvät merkit. Liisa ei :(
17. keksitaso20.6.2008 klo 13:40
Satuin löytämään tämän keskustelun, joka sivuaa next levelin kysymystä.
18. Eki17.8.2008 klo 11:35
Tämä on aina tärkeä puheenaihe. Paitsi jos ei löydy enää mitään sanomista.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *