KESKUSTELUT > RISTIKOT > SORSITAANKO KUVITTAJIA?

137. Sorsitaanko kuvittajia?

ile4.6.2003 klo 22:23
Tuolla toisen palstan syövereissä käytiin monen muun hauskan ohella keskustelua siitä, onko soveliasta, jos laatija ujuttaa ristikkoonsa ratkaisusanaksi sanan perse. Varsin suuri joukko keskustelijoista oli sitä mieltä, että perse on soveliasta tavaraa, kunhan ratkoja käsittää vihjeen perusteella, että kyseessä on ranskalainen nobelkirjailija Saint-John Perse eikä takapuoli.

Hyväkään kuvittaja ei tällaiseen suoritukseen pysty. Sentti kertaa sentti vihjeruutuun ei taiteilijan karikatyyria saa ujutettua paraskaan Kotsa. Ainoa vaihtoehto olisi pakarainen mutta kun se nyt ei käy.

Toiselle aivan kelvolliselle ratkaisusanalle voisi niin ikään rakentaa sanallinen vihje varsin vaivattomasti vaikkapa muotoon 'Filippiineillä puhuttua'. Vihjeen kuvituskin olisi jälleen helppoa mutta kun se ei kerta kaikkiaan käy.

Millä muilla ratkaisusanoilla voisimme sorsia kuvittajia?
2. tonimikael5.6.2003 klo 00:04
En vastaa kysymykseen.
Vaan tuosta keksin hauskan sanaleikin:
Voit vaatia sorsia kuvitettavaksi.
Voit vaatteita kursia sovitettavaksi.
Hih. ;)
3. Titta5.6.2003 klo 09:28
Yhdessä netin piirustuspelissä oli elin ja synnyttää. Niihin tuli aika jänskiä kuvatuksia.

Tunnetustihan hämäkäkkiä ja kirkkovenettä piirrettäessä kannattaa kiinnittää huomiota kuvan ulkoasuun.
4. Reima Mäkinen10.6.2003 klo 11:29
Minulle tämä ristikoiden häveliäisyys on jonkin lainen mysteeri. Onko julkaistu joku alatyylisten ilmausten musta lista jossa on mainittu ne sanat joita ei ristikkoon ole soveliasta laittaa? Vai millä perusteella laatijat valitsevat sanaston? Sensuroidaanko automaattisesti kaikki vähänkin arveluttava? Ilen perse on hyvä esimerkki.

Aika usein piirtäjällä on vaihtoehtoja, kuten vaikka Titan mainitsemissa sanoissa. Itse piirsin joskus väärän laisen kumin. Ehkä se oli liian käytetyn näköinen tai jotain, kun sensuuri iski.

Tällaistä taustaa ja ajattelua vasten esimerkiksi minihameen piirtäminen vihjeeksi sanalle mini, on jo aika arveluttavaa. Kun siihen voisi kerran piirtää sen autonkin. Tai rintaliivien, kun voisi käyttää miesten liivejä! Myös sellaiset eroottiset paikat kuin povi tai kuve, hoituvat korrektisti vaatteet päällä.

Vaikea tosiaan keksiä mitään yhtä hankalia tapauksia kuin ihmisten nimet. Jos viittaus tiettyyn yksiselitteiseen toimintaan tai anatomiseen yksityiskohtaan löytyy tyypin nimestä niin ehkä sen ihmisen voisi sitten sijoitaa (vaatteet päällä) johonkin ympäristöön mistä hänet tunnistaa häneksi?!
5. OSui10.6.2003 klo 12:24
Mummon antama ohje: pierua ei piä piättää eikä liiaks lähättää. Ristikoihin sovellettuna: on olemassa sanoja, joita on hyvä välttää, mutta niitä voi käyttää, jos ei kohtuudella muuta voi. Ilen persettä en mielelläni katselisi, edes ristikossa.

Jostakin käsittämättömästä systä minusta ei kuulosta hyvältä, kun alle kouluikäisten suosima välimerkki on se viisikirjaiminen v-alkuinen. Normaalissa keskustelussa sivistynyt ihminen ei kiroile ylen aikaa. Ristikoissakin tietyt asiat koetaan melko yleisesti loukkaaviksi. Miksi siis ehdoin tahdoin aiheutettaisiin pahaa mieltä?

Väkisinkin tähän jää "harmaa alue". Joku voi ilmoittaa loukkaantuvansa vaikkapa sanasta TUOLI. Kaikkihan tietävät, mitä vasten tuoli on. Näistä yksittäistapauksista ei voi välittää. Ratkaisevaa on päätoimittajan kanta, jota ohjaa henkilökohtaisen ahdasmielisyyden lisäksi oletettu yleinen mielipide. Kyllä useimpien laatijoiden näppituntuma kertoo kohtuullisella varmuudella, mitkä sanat ovat hyväksyttyjä ja mitkä paheksuttuja.

Pitääkö ne hankalat ihmiset välttämättä kuvittaa? Yleensä henkilön kohdentamisen voi tehdä etu/sukunimellä ja/tai muulla määreellä. Esimerkiksi Beringin vihjeeksi ei kannata laittaa etunimeä tai siihen viittaavaa toimintaympäristöä. Jääköön se jäsenten väliseksi. Mieluummin "tutkimusmatkailija" tai "löysi salmensa" tai jotain.
6. Kotsa10.6.2003 klo 20:54
Muistan aikoinani ristikoita kuvittaessani kerran harjoittaneeni itsesensuuria:
Yritin piirtää ratkaisusanalle ORANKI vihjeeksi kasvokuvaa ko. elikosta, vaihteluksi sille iänikuiselle puusta roikkuvalle pitkäkätiselle oransiille strasselitukolle. Yritin ja yritin, mutta tuli kerta toisensa jälkeen niin Osmo Soininvaaran näköinen, että (välttääkseni syytteen julkisesta herjauksesta - toivottavasti tämä muistelus ei johda syytteeseen) lopulta "zoomasin" kuvan kauemmas ja piirsin sen iänikuisen puusta roikkuvan pitkäkätisen oranssin strasselitukon.
7. Jouni10.6.2003 klo 21:26
Osmo Soininvaaraa jotkut pitävät Leninin näköisenä ja väitetään, että kun hän kerran kävi turistina Leninin mausoleumissa, eivät vartijat meinanneet päästää häntä enää ulos.
8. Pete11.6.2003 klo 09:03
Muistuu mieleen vihje ALAPÄÄT. Sen nähdessään jokainen varmasti ajattelee jotain muuta kuin tikkaiden alapäitä, jotka piirsin.

Ehkäpä ratkojakin näkee jonkinlaisena hauskana ajatusleikkinä sen, että rumaa sanaa ei piirretäkään niin kuin se on (Simo Salmista hiukan mukaillen).
9. OSui11.6.2003 klo 10:25
Pete, eikö olekin mielenkiintoista, että (oletettavasti) ajattelemasi alapää on seisovalla ihmisellä pikemminkin keskipaikkeilla? Mistä tämä väärä nimitys johtuu?
10. Pete11.6.2003 klo 15:01
OSui, toteamuksesi on tosiaan mielenkiintoinen. Mieleen tulee (kautta rantain), että elimistä puhuttaessa on alapää-nimitys tavallaan luonteva: yläpäässä on aivot, alapäässä sukuelimet.
11. OSui11.6.2003 klo 15:56
Minulla on kyllä alapäässä jalat eli liikuntaelimet. Oletko kenties hämeenlinnalainen vääpeli, joka ei asu aivan keskellä kaupunkia? (tuhma juttu, en kerro)
12. ile11.6.2003 klo 16:07
Kerro toki! Liittyykö juttusi kenties persjalkaisuuteen?
13. OSui11.6.2003 klo 20:52
Syvällisenharkinnan jälkeen ja siitä huolimatta. Älkää hyvät ihmiset lukeko tätä, tämä on peräti arveluttava juttu!

Stalin, Hitler ja Mannerheim tapasivat ja intoutuivat kehumaan sotilasmahdillaan. Stalin väitti, että puna-armeijan laivasto on niin mahtava, että jos kaikki alukset tulisivat Itämerelle, ei pisaraakaan vettä näkyisi. Hitler kehaisi, että jos kaikki Luftwaffen koneet lentäisivät tästä yli, niin ei yhtään kaistaletta sinistä taivasta näkyisi. Mannerheim totesi, että maamme on köyhä, mutta miehet ovat miehiä: keskellä Hämeenlinnaa asuu vääpeli, jonka alapään elin ulottuu maahan asti. Muut eivät tietenkään uskoneet ja vaativat Mannerheimia tinkimään jutustaan. Mannerheim sanoi, että se käy, mutta te ensin. Stalin myönsi, että kyllähän sitä vettä jonkin verran tietysti näkyisi. Hitler lievensi, että tietenkin jostain vähän taivasta pilkottaisi. Mannerheim tunnusti, ettei se vääpeli ihan keskellä kaupunkia asu.

Ette sitten kuulleet tätä minulta. Joku törkimys väärinkäyttää nimimerkkiäni.
14. Jouni12.6.2003 klo 10:03
Osuin viitoittamalla tiellä:

Kaksi kaveria oli istuskellut rantabaarissa olusilla. Lähtivät siinä sitten kavelemään pitkin laituria. Tuli vedenheittoaika ja siirtyivätkin laiturin reunalle ja siitä lorottamaan.
''Kylmä vesi tuntuu olevan", sanoi toinen.
"Ja mutapohja", lisäsi toinen.
15. MM12.6.2003 klo 10:55
Minä kun rikon miltei päivittäin noita minulle osittain käsittämättömiä "moraalisääntöjä", niin pari mietettä paheksuttaviksi.

Pitääkö ristikon tosiaan olla jokin vihoviimeinen tekopyhä siveellisyyden linnake? Niinkuin sanallisissa vihjeissä, niin eikö vaihtelevuus olekaan hyve kuvavihjeissä? Kukaan joka TV:tä katsoo, lukee lehtiä tai kävelee mainosten seassa kadulla, ei voi välttyä näistä tisujen tai kumien kuvista, minihameista nyt puhumattakaan. Tottahan itsellänikin jonkinlainen raja on mitä piirtää, mutta se muodostuu ihan normaalista ympärilläolevasta elämästä, ei minkään "raamattupiirin" nooteista.

Vaikkakin tekosiani jotkut kammoksuvat ja inhoavat, niin rohkenen väittää että kuvitustyylini ja "moraalirajani" tuo alalle lisää (nuoria?) uusia ristikkoharrastajia. Ainakin kuvittamastani ristikkolehden levikistä voi näinkin päätellä.
16. Urpo12.6.2003 klo 12:50
MM - Älä ihmeessä muuta tyyliäsi, jos kuvasi menee jonkin mielestä "yli", niin anna mennä vaan. Uskon heidän olevan hyvin hyvin pieni vähemmistö. Minusta ne on piristäviä.
17. ile12.6.2003 klo 18:34
Samaa mieltä Urpon kanssa - hommansa tosissaan ottava kuvittaja on kullan arvoinen.

Laatijanurani alkutaipaleella kuvitin itse ristikkoni. Nyt noita varhaistöitä katsellessani alkaa ihan aidosti puistattamaan, eikä ihme. Tekstaukseni oli huonoa ja piirrokseni vapisevin käsin vedeltyjä tikku-ukkotöherryksiä, joiden perusteella keskikoulun kuvaamataidon opettajalla olisi ollut pätevä syy antaa meikäpoijaalle ehdot piirustuksesta. Ehkä juuri tästä syystä en koulussa piirtänytkään mitään.

Varsin pian kustantajani lähestyi minua ja antoi tarjouksen, josta en voinut kieltäytyä. Niinpä tuosta hetkestä eteenpäin minä laadin, esivalmistelin vihjeet mutta piirustustaitoiset kuvittajat viimeistelivät tekeleeni painokelpoiseen kuntoon.

Se oli mainio ratkaisu. Tällä hetkellä laatimuksiani piirustaa useampi henkilö, ryhmään kuuluu sekä mies- että naispuolisia kuvittajia.

Suurimman osan töistäni muuttaa painokelpoiseen asuun muuan hämäläinen hemmo, jonka tavaramerkkinä on suurin sieraimin varusteltu hillitön kolvi. Parhaillimmaan äijän kuvittama ristikko on taideteos, jonka voisin leikata lehdestä irti, kehystää ja ripustaa olohuoneen seinälle siihen taistelevat metsot -kopion ja Lohjan kirkon välittömään läheisyyteen.

Nais- ja miespuolisista kuvittajista vielä sellainen huomio, että kun nainen kuvittaa putoavan esineen, leijailee ilmassa kukka tai herne, mutta kun mies kuvittaa vastaavan objektin, maata kohti kiitää lähes poikkeuksetta alasin tai jotain muuta raskasta massaa. Mitähän tämäkin huomio kertoo sukupuolten välisestä eroavaisuudesta? Onko psykologeja linjoilla?
18. Pete12.6.2003 klo 21:24
Kiitos, OSui, laajensit sanavarastoani. Pakko on tunnustaa sivistymättömyyteni: Enpä ole ajatellut, että jalka on elin. Aina on tullut puhuttua vain alaraajasta (tai ehkä joskus ruuminjäsenestä).

Ristikkoonkin voi siis ilmeisesti aivan surutta piirtää sanalle ELIN vihjeeksi jalan kuvan.
19. ile12.6.2003 klo 22:04
Etkö, Pete, ole tosiaan koskaan kuullut puhuttavan keskijalasta? Ja jo vuonna väinöhän Malmstenin Jori todisti laulullaan, että Mikki Hiiri oli koiraspuolinen jyrsijä.

'Kas mättähältä mättähälle Mikki Hiiri käy, ja pikku jalka pilkahtaa...'
20. Pete12.6.2003 klo 22:36
Ile,
totesin, etten ole kuullut jalkaa kutsuttavan elimeksi. Toki olen kuullut elintä kutsuttavan jalaksi, mikä on aivan päinvastainen juttu.

Tässä jo itseänikin huikaisee tietämykseni laatu: olen pikkupojasta asti tiennyt, mikä on Mikki Hiiren "pikku jalka", mutta vasta näin aikamiehenä kuulin, että jalka on liikuntaelin. Taitaa kalveta rinnallani hämeenlinnalainen vääpelikin.

Aprikoos, vanhan perimätiedon mukaan älykkyyden perusmitta on yksi "sipari". Käsite on saanut alkunsa Suomen armeijassa palvelleesta vääpelistä, jonka nimi oli Sipari.
21. OSui13.6.2003 klo 09:09
Aina valmiina auttamaan, elinkeinoni on tavallaan palvelualalla. Jotta asia tulisi tyhjentävästi käsitellyksi, joudun vielä täsmentämään elinten pituusasioita (toivottavasti viimeinen vartalon alapään juttuni). Englantilaismies ei voi koskaan yltää mainitun vääpelin mittoihin. Maksimipituus on 11 tuumaa, koska 12 tuumaa olisi jo jalka.

Ilen tavoin lausun kauniin kiitoksen kuvittajille, joiden varassa roikun alan syrjässä. Minun tekstaus- ja piirustustaitoni alittaa jopa yhden Ilen, jota ei siis voida määritellä alan perusyksiköksi. Siksipä aloitin suoraan kuvittaja-avusteisena.
22. tonimikael15.6.2003 klo 00:01
Onkohan se MM:n piirtämä kumi sitten yleisin elintarvike? ;-P
23. Surffari15.6.2003 klo 05:14
Hesari tuli.
Kolahti eteisen lattialle.
Lähden lukemaan
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *