KESKUSTELUT > RISTIKOT > KAPINAAN, LAATIJAT!

1333. Kapinaan, laatijat!

Veijo Wiren17.1.2005 klo 14:54
Kehotan kaikkia suomalaisia ristikkokustantajia kapinaan
tiukkoja laadintasääntöjä vastaan. Tahdotteko te kaikki
tällä alalla todella etsiä jotain jumalaa kymmenine käskyineen, joissa määrätään ulkoa käsin mitä saatte tehdä? Ettekö halua
ajatella omilla aivoillanne, käyttää omaa luovuuttanne?

Ajatelkaa nyt vähän, mihin tuo sääntöjen mukainen toiminta
voi johtaa: Nyt on jo alettu "ylhäältä" käsin kertoa teille, että
käyttämänne sanat on luokilteltu "hyviin" ja "huonoihin" sanoihin, esimerkiksi. Toisin sanoen jotkut sanat on tietyn
tahon "määräyksestä" kielletty ristikoissa. Mitä fasismia! Minusta ei ole olemassa huonoja sanoja, on vain liikaa toistoa joidenkin sanojen kohdalla. Tällöin mikä tahansa sana voi siten olla "huono".

Sitten pitäisi laskea matemaattisesti, montako alkupiilokirjainta
sitä tulikaan pantua ristikkoon, tai kuinka suuri prosentti ruuduista on vihjeruutuja.

Tietoa ei saisi kysyä enää lainkaan, eikä varsinkaan ulkomaisia
nimiä., Voi voi sentään! Onko Marilyn Monroe tai Jennifer Aniston vaikeampi nimi ratkojille kuin Taina Kolkkala tai Altti
Majava? Minusta tietoa saisi kysyä vapaammin ja aikaansaada
tarpeellista vaikeutta ja monipuolisuutta sitäkin kautta, kunhan kohtuudessa pysytään.

Hoksottimia saa sen sijaan vaatia ratkojilta vaikka kuinka, vaikka suurin osa ratkojista on toki hoksottimiltaan keskinkertaista tasoa, kuten suurin osa väestöstäkin. Epäjohdonmukaista! Tietoa taas voi jokainen hankkia.

Tässä maassa on näköjään kansalaisilla valtava tarve hakeutua aina jonkin auktoriteetin suojiin ja pyytää sääntöjä
elämisen avuksi, vaikka luulisi kansan jo saaneen tarpeeksi
määräyksiä ylemmiltä tahoilta. Ainakaan tälllä ajanvietealalla
ei kenelläkään ristikkokustantajalalla pitäisi olla tarvetta ksyyä
keneltäkään lupaa siihen, mitä saavat yrityksessään tehdä. Ei edes alan yhdistykseltä, elleivät siihen tarkoituksella
ole liittyneet. Minä en kuulu siihen, sillä en ole vielä löytänyt
siihen sopivaa univormua käsivarsinauhoineen..

Miettikää, älkääkä menkö laumana kaikkien johtajiksi julistautuneiden perässä! Älkääkä heti säikähtäkö jos joku
"auktoriteetti" tulee haukkumaan tuotantoanne. Älkää automaattisesti ajatelko, että teidän tavarassanne on vikaa jos se ei ole jonkun kollegan mieleen. Erilaisuus on voimaa, ei
perässähiihtäminen.

Veijo Wiren
Ulkopuolisista rajoitteista vapaa ristikkokustantaja ja laatija
2. J Takala17.1.2005 klo 15:06
>Toisin sanoen jotkut sanat on tietyn tahon "määräyksestä"
> kielletty ristikoissa.

Voisitko laittaa muutaman esimerkin?
3. Luupää17.1.2005 klo 17:39
On se hyvä kumminkin, että on pyrkimystä parempiin ristikoihin, vaikkei nyt ihan kategorisia sääntöjä olisikaan.

Minä olen ymmärtänyt, että yhdessä yrittäisimme löytää hyvä ristikon kriteerejä ja siitä on keskusteltu.
4. J Takala17.1.2005 klo 20:14
Onkohan mahdoton kysymys ketjun avaajalle?

>>Toisin sanoen jotkut sanat on tietyn tahon "määräyksestä"
>> kielletty ristikoissa.

>Voisitko laittaa muutaman esimerkin?
5. Lettu17.1.2005 klo 22:10
Todella vaarallisilla vesillä liikutaan. VW kommentti viittaa natsismiin/fasismiin (huumoria ?), mutta ymmärrän tekstin sisällön kritiikkinä niitä henkilöitä kohtaan, jotka puoltavat nykyistä linjaa (perussäännöt) ristikoiden laadun parantamiseksi. Klikkejä on jo varmaan syntynyt, sillä "sen lauluja laulat kenen leipää syöt".

Yhden miehen yritys ei toimi pitkällä aikajänteellä. Uudistumista tulisi tapahtua jo oman edun vuoksi ja hyvä asiansa osaava kumppani/t auttaisi kehityksessä eteenpäin. Tämä etu on niillä laatijoilla, joilla on sama työnantaja - olettamus!

Mahdollisesti jälkimmäisessä tapauksessa muodostuu ongelmaksi se, että palautteen antaminen toisen työstä alkaa olla vaikeampaa. "Kaveria ei jätetä" kaiketi toimii silloin kun ko. henkilö saa kritiikkiä esim. näillä sivuilla?

Mielestäni rehellisyys itseä kohtaan on kuitenkin kaiken a & o ja sitä kautta laatukin paranee ja nuo pahuksen säännöt eivät ole ohjekirja vaan rytmi, joka virtaa ristikon läpi ratkojan sitä edes huomaamatta. SIITÄ SYNTYY NAUTINTO.
6. Antti Viitamäki17.1.2005 klo 22:52
Ennen kuin VW yhtään jatkat tuota vaahtoamista, suosittelisin lukemaan nämä säännöt joita vastaan nyt ryhdyit täällä sotimaan. Kirjoituksistasi paistaa selvästi se ettet tiedä ollenkaan mistä kirjoitat.

Ensinnäkin: monet Vuokilan kirjassa julkaissuista "säännöistä" ovat enemmänkin määritelmiä kuin sääntöjä. Ne kertovat tavallaan (semi)tieteellisesti, minkälaisia tehtäviä yleisesti kutsutaan sanaristikoiksi. Ne ovat sääntöjä, jotka pätevät suunnilleen kaikkiin tässä maassa julkaistuihin ristikoihin - sinunkin.

Toiseksi: vähintään yhtä monet näistä säännöistä ovat vain suosituksia. Eki on hyvin selkeästi tähdentänyt sitä että jokainen päättäköön itse oman linjansa.

Niin kuin totesit, tämä on vapaa maa, ja ihmiset ostavat mitä ikinä haluavat. Valitettavan usein tietenkin sitä halvinta - eli nopeimmin, vähimmällä miettimisellä ja vaivannäöllä tehtyä tusinatavaraa johon mieli lähinnä turtuu ja jossa yksi ristikko ei eroa toisesta.

Pohdintoihisi tieto/hoksotin -asiasta: oletko todella sitä mieltä että ihmisten on tärkeämpää tietää loputon määrä yksittäisiä asioita kuin osata käyttää päättelykykyään?

Ristikot ovat viihdettä, josta ihmiset hakevat eri asioita. Epäilemättä on niitäkin, jotka haluavat ristikosta ja lehdestä toiseen kirjoittaa ruutuihin juuri ne samat ratkaisusanat samoille vihjeille, ja jotka ovat sitä tyytyväisempiä mitä enemmän testataan heidän (nippeli)tietoaan. Mutta uskoakseni vähintäänkin yhtä moni etsii ristikoista älyllistä haastetta - hän haluaa vaivata NIMENOMAAN hoksottimiaan eikä muistiaan. Et suinkaan kiellä että näin on?

Oletko myös sitä mieltä, että koulussa pitäisi opettaa lapsia muistamaan eikä ajattelemaan? Pänttäämään loputtomia rallatuksia päähänsä ilman minkäänlaista kykyä ymmärtää mitä on juuri tullut opetelleeksi?

Hekilökohtaisesti minua masentaa ristikossa joka ainoa vaakuna, karttakuva, etunimeä etsivä vähemmän tunnetun henkilön sukunimi, päivämäärä tai mikä tahansa vastaava. Vastaavia tulee silloin tällöin omiinkin ristikoihini, ja joka kerta oman mielikuvitukseni rajat pännivät.

Minun nähdäkseni olet ottanut aika naiivin tavan suhtautua tämän saitin kirjoituksiin ja pohdintoihin ristikoiden laadusta ja säännöistä. Eihän täällä kukaan ole perustamassa mitään sotilasjunttaa saadakseen päättää minkälaisia ristikoita laatijat laativat. Kaikki vain ilmaisevat omia näkemyksiään ja mielipiteitään. Kritiikkikin on sallittua, jos se tehdään perustellen ja hyvän maun mukaisesti. Eikä Eki vielä mitenkään liioitellut, kun tuossa toisessa säikeessä totesi ottaneensa oman osansa täällä jaetusta negatiivisesta palautteesta.

Palatkaamme rakentavampiin kommentteihin, kiitos.
7. Esko Kalervo18.1.2005 klo 00:16
Joskus voi ihastua tekstiin. Minua hehkutti Lettu:

Nuo pahuksen säännöt eivät ole ohjekirja vaan rytmi, joka virtaa ristikon läpi ratkojan sitä edes huomaamatta. SIITÄ SYNTYY NAUTINTO.

Minulle tuo merkitsee jotenkin tutunoloisessa maastossa liikkumista – tietyt luonnon lait pelaa, mutta varaudu silti yllätyksiin!
8. Tupu18.1.2005 klo 01:54
Altti Majava on taatusti joku sarjakuvasankari? Muuten ei ole varmasti havaintoa.

Monenlaiset ristikot menevät multa läpi, mutta kicksit saa herkullisista ahaaelämyksistä.
9. Matti18.1.2005 klo 14:11
Altti Majava on uusmaalainen poliitikko. Kirjoittelee välillä Keski-Uusimaahan.

Tunnettavuutensa ei taida yltää "hyviin" ristikoihin saakka.
10. Hui_hai19.1.2005 klo 08:38
Anteeksi maalaisuuteni,mutta kun en ole lukenut mainittua säännöstöä/lakia/ohjenuoraa/mitälie niin juttu ei oikein aukea minulle.

Olisiko liikaa pyydetty saada tiivistelmä säännöistä tai linkki säännöstöön,jotta voisi ottaa kantaa?
11. Eki19.1.2005 klo 08:50
Asiaa on pohdittu. Katsotaan. Ei siis mahdoton ajatus. Ne ovat kuitenkin iso osa tuoreehkoa opusta, joka on myynnissä. Tiivistelmä on lähes mahdoton, sillä ne ovat täyttä asiaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *