KESKUSTELUT > RISTIKOT > SUKELLUSVENEEN KOHTALO

1317. Sukellusveneen kohtalo

Kaitsu11.1.2005 klo 10:09
Kerran vielä tuon Aasian katastrofin jäljiltä. Se lienee yleisesti tunnettua, että tuollaista maanjäristyksen aiheuttamaa tsunami-aaltoa ei juurikaan erota "tavallisista" aalloista syvän meren pinnalla uivasta laivasta, mutta kuinka kävisi sukellusveneelle sen kohdatessa tsunami-aallon?
2. Luuppi11.1.2005 klo 11:58
Tämä kysymys kuuluisi oikeastaan Tiede-palstalle.

Tsunamihan etenee merellä veden alla ja nousee korkeaksi aalloksi vasta kohdatessaan rannan. Siksi se ei häiritse merellä olevia laivoja, koska se kulkee niiden ali.

Sukellusvene taas voi kohdata vedenalaisen aallon. Luulenpa, että se tekee sukellusveneelle saman minkä pinta-aalto laivalle eli keikauttaa helkutisti.
3. ++juh11.1.2005 klo 12:33
Tsunamin energia on jakautunut koko vesimassan korkeudelle (meren syvyydelle). Helkutinmoinen keikutus syntyy siinä vaiheessa, kun vesimassan korkeus pienenee tsunamin lähestyessä rantaa, jolloin sen energia pakkautuu pienempään tilaan.

Luulenpa siis, että avomerellä tsunami on sukellusveneelle vain pienehkö töyssy muuten täysin tasaisella tiellä.
4. Luuppi11.1.2005 klo 13:29
Tosiaan. Olen jostain lukenut, että valtamerten keskisyvyys on 3,7 kilometriä. Jos energia jakautuu koko tälle mitalle, ei se kovin voimakkaasti voine sukellusvenettä heilauttaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *