KESKUSTELUT > RISTIKOT > TYYDYTYSTÄ HELPOMMISTA

1310. Tyydytystä helpommista

Eki8.1.2005 klo 10:07
Epäilen, että tämä säie kuihtuu omaan mahdottomuuteensa, mutta tekisi silti mieleni kysäistä, onko joku Vuoden vaikeinta helpompi ristikko tuottanut Sinulle erityistä tyydytystä.

Täällä keskustellaan pääasiassa vihjeistä, jotka ovat useimmille hepreaa ja joka varmaan työntää luotaan monia, jotka ovat ajatelleet pyrkiä kohti vaikeampia ristikoita.

Me laatijat haluaisimme kovasti tietää, millaisilla asioilla helpot ristikot ovat Sinua ilahduttaneet. Nehän ovat kuitenkin useimpien laatijoiden tuotannon tärkein osa.
2. Kummeli8.1.2005 klo 10:53
Helpompien ristikoiden suosiota ennustaa varmaankin parhaiten se, että niiden täyttämiseen ei tarvita hakukoneita, tietosanakirjoja, almanakkaa tai "kilauta kaverille" -toimintoa -eikä myöskään ristikkofoorumia...
On mukavaa huomata oivaltavansa jotain. Tuskin kukaan jää koukkuun ristikkotehtäviin jos vihjeet eivät sisällä tiedon lisäksi mitään, mikä saa aivolohkojen välisen synaptisen yhteyden viriämään.

Minä olen syvästi vaikuttunut Eki juuri sinun kyvystäsi tehdä ristikoista sellaisia että niiden täyttäjä ei tunne itseään tyhmäksi vaikka olisikin aloittelija. Helpommistakaan ristikoistasi ei koskaan jää sellainen tunne että ne olisi laadittu jotenkin "toisella kädellä" sille vähäväkisemmälle kansanosalle... Jokaisessa täyttämässäni on ollut aina joku sellainen "nythämmääsenhokasin"- kohta joka tuottaa onnistumisen iloa ja riemua. Sitä ei tässä maailmassa varmaan kenellekkään ole liikaa.

Ekille syvä kiitos ja kumarrus siitä että olen ristikkomaailmaan eksynyt. Vaikka nykyään kelpaa jo muidenkin laatijoiden tarjoamat eväät, ei mikään muuta sitä tosiasiaa että Eki on alallansa ehdoton ykkönen. Niin laadullisesti kuin määrällisestikin.

Minusta vaikeampiin ristikoihin siirtymisen ei myöskään pitäisi tarkoittaa sitä että pitää opiskella hepreaa ja mandariinikiinaa, vaan ainoastaan kovempaa ja tehokkaampaa kapasiteetin hyödyntämistä -enemmän ongelmanratkaisua ja laajempia tietorakenteita.
3. Kummeli8.1.2005 klo 10:58
tulipa edellisestä sekava teksti...

Lisään vielä että koskahan sanaristikoita ymmärretään alkaa kaupata apteekin dementialääkeosastolla...

Voisin ostaa Tohtori Vuokilan purkkiristikoita. Tuttifrutin ja salmiakin makuisina.
4. Eki8.1.2005 klo 10:59
Kiitän, suorastaan nolostun ja viittaan vielä sen yhden IS-keskustelun kommenttiin, jossa sanottiin, että on se kumma, kun en ymmärrä Vuokilan vihjeistä ja vastauksista (edes helpoissa ristikoissa) yhtään mitään ja juuri sen ristikoita on joka paikassa.
5. Kummeli8.1.2005 klo 11:05
Kuulostaa kateudelta...
... tai siltä että tyypiltä on jäänyt lastenristikko-osasto täyttämättä.
Sataprosenttisesti on varmaan mahdoton kaikkia miellyttää...

Minusta nykyinen linjasi on keskimäärin paras mahdollinen. LÄHES jokaiselle on tarjolla jotain. Kiitos niistä vielä kerran!
6. kari kämäräinen8.1.2005 klo 11:25
Äitini on jo 60-luvulta lähtien ratkonut ristikoita, aloittaen tietenkin Seuran Kalpa/Jokikokosta ja tykkää edelleen ratkoa VAIN helppoja ristikoita. Kerran kysyin, että haittaako niissä ne usein toistuvat fakkisanat (ei tosin ymmärtänyt mitä fakki tarkoittaa)...äitini vastasi että ei haittaa sillä silloinhan ne paremmin muistaa ja ristikko täyttyy helpommin. Että silleen!
7. Luuppi8.1.2005 klo 11:37
Hyvä pääkuva saa minut kiinnostumaan helpoista. Täyttelen sitä siihen asti, että pääkuvasta lähtevät sanat tai lauseet selviävät.
8. Eetu8.1.2005 klo 15:00
Eipähän ne useimmat helpot hirvittävästi sykäytä, mutta kyllähän niitä tulee ajoittain ratkoskeltua, kun eihän sitä aina ees tiijä, että minkämoisesta ristikosta on kyse. Eihän useimmissa lehdyköissä ole minkään mualiman merkkiä, josta voisi jotain päätellä, mitä tuleman pitää. Onhan niin, että monet rustaajat eivät osaa kovin monipuolista ajanvietettä ees tehdä, kunhan suoltavat tuubistaan sitä samaa, mutta onpahan noita onneksi monipuolisiakin tämän tien tallaajia, nimeltä tässä mainitsematta yhtäkään heistä. Kuten Silvennoisen Hessu tai joku muu Kummeleista tuossa mainitsi, kyllä helpoissa on eroja. Meikä-äijää ei saa Seuran ristikoita täyttämään, ne on kyllä aina sitä samaa, mutta vaikkapa kilpailijassaan Avussa on paljon monipuolisempi valikoima, on tekijöissä ja vaikeusasteissa. Eipä vaan sielläkään ne 'palloset', joita on ristikoille jaeskeltu, osu aina kovin hyvin kohdalleen, tai siis pikemminkin toisilla tekijöillä osuu ja toisilla ei.
9. iso S8.1.2005 klo 15:07
Kummelin kanssa melkoisen samaa mieltä. Maailmaan, edes ristikkomaailmaan, en kylläkään ole eksynyt Ekin vuoksi, mutta siellä pysymiseen Eki ei ole täysin syytön.

Helpoista en osaa tähän hätään nostaa esiin nimeltä mainiten mitään tiettyä ristikkoa. Minua viehättää niissä se näennäinen vaivattomuus millä yleistajuiset sanat on onnistuttu punomaan ristiin ja kuorruttamaan selityksillä, mitkä eivät ole pelkkää synonyymilistaa plus etunimi-sukunimi-pareja. Jos rimaa karvan verran nostetaan, niin muutama oivallusvihje per ristikko loistaa selkeämmin kuin vastaavat vihjeet visaisessa, missä ne hukkuvat kaltaistensa (ja väkinäisten 'jokaisen-vihjeen-pitää-ola-kiero-joten-väänsinpä -tällaisenkin -vihjeiden) joukkoon.

Yhtenä esimerkkinä pienestä mutta hauskasta yksityiskohdasta muistan edelleen Kimmo Sillankorvan ristikossa olleen vihjeparin. Siinä oli yhden ruudun vihje kahdelle pystysanalle ja niiden välissä kulki pitkä pystysana. Toisessa kuvassa oli vasen kämmen pystyssä ja toisessa oikea. Ratkaisusanat olivat VASEN ja OIKEA. Keskimmäinen sana ei kuulunut juoneen, mutta tavallaan sen voi tulkita symbolisoivan vartaloa.
10. Esko Kalervo8.1.2005 klo 16:41
Erityistä tyydytystä tuotti 8.1. Kovis. Ratkaisut normaalia suomenkieltä, vihje – ratkaisu -yhteydet suht konstailemattomia (noo, se "Pakkanen vähän arveluttaa", ei silti liian simppeleitä.
On se vaan jännä miten kakspuoloset voivat tuntua erilaisilta; tämä 8.1 oli siis sopivalla tavalla helpohko mutta Uudenvuoden Kovis ei ole pääkuvan ympäriltä vieläkään auennut (Maiju, iso S ja kummanit, saa vihjata: esko.harkonen@pp.inet.fi)
11. RA8.1.2005 klo 20:02
Luupin tavoin minäkin kiinnostun helpoistakin ristikoista, kun pääkuva on jotenkin huomiota herättävä (hauska, erikoinen, outo) JA siitä lähtee monisanaisia lauseita. Uteliaisuus herää ja on 'ihan pakko' ratkoa sen verran, että saa selville ne lauseet. - Mm. Seiska-lehden aukeaman kokoiset helpot ristikot ovat tällaisia.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *