KESKUSTELUT > RISTIKOT > SÄVELRADION SANOITUSKILPAILU

1286. Sävelradion sanoituskilpailu

Artsi28.12.2004 klo 08:38
Sävelradio järjesti syksyllä yhdessä Honkarakenteen kanssa kesämökkiaiheisen sanoituskilpailun. Valtavasta ehdokasmäärästä on valittu kuusi sanoitusta finaaliin, ja niistä voi nyt äänestää parasta osoitteessa

http://www.savelradio.fi/main_shop.php?command=art icle&navMenuItemId=206

Laura Voutilainen tulee säveltämään ja levyttämään äänestyksen voittaneen kappaleen. Tutustukaa ehdokkaisiin puoleettomasti, mutta kehotan erityisesti huomoimaan viimeisen, "Honkalinna" nimisen sanoituksen lyyriset arvot.

SEPÄ SATTUU OLEMAANKIN ARTSIN HENGENTUOTE !!!

Eli nyt kaikki Sanaristikkolaiset meili-talkoisiin. Tietoa saa levittää muillekin meilaus-taitoisille. Jos kaikki menee nappiin ja päädyn seuraaviin linnanjuhliin Lauran aveccina, lupaan pukeutua nännit paljastavaan sanaristikko-aiheiseen solmioon, ja mainita teistä Tarelle!
2. Eki28.12.2004 klo 09:48
Esi raati? Honka laulu? Lauira? Valise!

Art? Si!
3. Satu Lintula28.12.2004 klo 09:59

Mielestäni Honka on paras. Se voi olla esim. oiva, tunnuslaulu erillaisille messuille. On tarpeeksi lyhyt ja ytimekäs. Siinä voisi olla reipas ja mieleen tarttuva sävel, mistä tunnistaisi Honkarakenteen !
4. Eki28.12.2004 klo 10:16
Turhaanko tietäni maankamaralla tarvon?
Riimit ansaitsevat niille kuuluvan arvon!

Eivät riimit Artsillakaan tiukimman säännön mukaan ole millilleen (hämmentää ja hengittää eivät ole riimipari, jos kysytään Juicelta tai Vexiltä tai otetaan yhteys Repeen tai Junnuun). Mutta minusta se oli vilpittömästi niistä paras. Pari pääsi rinnalle, noin puolet ei.

Etusivulta ei vielä tainnut olla mitään linkkiä tai kunnon vinkkiä lukijakilpailuun? Jääkö siis tuttujen väliseksi kamppailuksi? Levytys jo ensi kuussa!
5. iso S28.12.2004 klo 11:09
Cobagabanalla märkänä poski
mieleen kun muistuu Afrikan koski.

Onko Afrikassa mitään erityisen tunnettuja koskia? Ei tule mieleen. Victorian putoukset muuttuneet runollisista syistä koskiksi?

Ilmeiset painovirheet olisi voinut korjata ennen julkistamista. Kliseet laukkasivat valtoimenaan! Mielestäni kahdessa viimeisessä olisi eniten ainesta, mutta pieni viilaaminen ei niitäkään haittaisi.

Varmuuden vuoksi jätän äänestämättä, ettei tarvitse joulukuun kuudentena katsoa jotain sellaista mitä en kaipaa: Lauira Vyötiäinen ihailemassa Artsin nännejä! Voisiko saada sitovan lupauksen että juhlaan saapuu vain se solmio?
6. Artsi28.12.2004 klo 11:34
ison Ässän mieliksi lupaan peittää strategiset paikat ja ...... ok, lähetän pelkän krakan. Mitä vain yhdestä äänestä!

Minunkin tekstissäni oli runsaasti virheitä vaikka lähetin sinne virheettömän meilitse! Onneksi satuin lukemaan ja nyt ne on korjattu.

Vaikea on tehdä kliseettömiä sanoja kun jo annettu aihe on suuri klisee. Kuulijoihin pitäisi saada kosketuspintaa, joten kovin radikaali teksti ei toimi. Iskelmäthän ovat yleensäkin täynnä kliseitä. Mutta parantamisen varaahan tietysti aina on.
7. iso S28.12.2004 klo 13:42
Tyydyn kompromissiin, eli tragediset paikat piiloon.

Klisee-jutussa olen yhtä mieltä. Tarkoitankin lähinnä sitä käsittämätöntä taitoa miten keittää kliseekiiseliä ilman että tulos tuntuu kornilta. Tässä ehdokkaat 1-4 onnistuivat huonosti (makuja on tietysti monia, mutta minun on se paras ja oikea).

Saunan jälkeen verkalleen
honkain suojaan majan teen.

Täh? Sauna on jo rakennettu, ja saunomisen jälkeen alkaa majanrakennus eikä sen kanssa pidetä hoppua?

Muinoin tangokarnevaalien yhteydessä voitti sävellyskilvan kappale Rannalla. Heti ensikuulemalta totesin että siihen oli lastattu melkoinen määrä tangokliseitä, mutta tulos oli kelpo viihdettä. Kappale onkin jäänyt elämään, mikä on sille ihan oikein.
8. Luuppi28.12.2004 klo 16:19
Tästäkään asiasta en mitään ymmärrä ja siksi kysynkin, eikö ole oikeampi järjestys että sävellys tehdään ensin ja sanat sitten sopimaan siihen?

Eikö sävellys vaadi sanoitukselta jonkinlaista rytmiä tai tahtia? Näin olen päätellyt siitä, että joidenkin laulujen sanat pystyy laulamaan toisen laulun sävelin.

Oliko sinun mielessäsi jokin tahtilaji Artsi?
9. iso S28.12.2004 klo 16:30
Voihan säveltää vaikka hevosenpuhdistusohjesäännön, mitä kirjoitettaessa ei ole varmaan ajateltu mitään tahtilajia! Tulos varmaan paranee jos teos on alunperin lauluksi tarkoitettu ja tiettyyn mittaan kirjoitettu.

Sitä en mene arvailemaan mikä on yleinen marssijärjestys, mutta veikkaan että molempia tapoja esiintyy ja lisäksi joskus homma hoituu limittäin, etenkin jos säveltäjä on sama kuin sanoittaja.
10. Artsi28.12.2004 klo 16:32
Minustakin se olisi oikeampi järjestys. Sanoitus ilman säveltä on todella hankalaa, enkä minäkään siihen pysty. Tavumäärien ja riimien lisäksi pitäisi saada sanat alkamaan rytmin painollisilta iskuilta. Helpompi jos mielessä on jokin tuttu kappale, vaikka se sitten sävellettäisiinkin uudestaan.

Esim. tuohon Honkalinnaan sopii A-osiin (1., 2. ja 5. kappale) Juicen Viidennentoista yön alku, ja kertosäkeisiin (3., 4., 6. ja 7. kappale) Katri-Helenan Vasten auringn siltaa kertosäe.
11. IiKoo28.12.2004 klo 17:13
Sanaristikot.net uudistuu: nyt myös haju mukana.

Joo, en aio äänestää Artsia, enkä ketään muutakaan, jos se jotain helpottaa.
12. Matti28.12.2004 klo 19:43
Monet runot on jälkikäteen sävelletty lauluiksi erinomaisin tuloksin. Aale Tynnin Ylitse vuoren lasisen, Loirin laulamat Eino Leinon runot, koko Pikku-Maijan eläinkirja.
13. iso S10.1.2005 klo 08:20
Kliseetä pukkaa! Sävelradiossa lauloi aamulla Kari Tapio mm. näin sanoen:

Hiljaisin siivin tää virta meitä heittelee
Hiljaisin siivin se ehkä meidät peittelee

Mitä ihmeen tekotaiteellisuutta tämä on? Mitkä ne virran siivet on mitkä heittelee? Ja vielä hiljaiset? Ei voi viitata vauhtiin vaan äänettömyyteen, koska hiljaisella vauhdilla ei keskimääräinen Tapio pitkälle lennä. Jos siivet heittelevät niin luulisi sen tapahtuvan kuin joutsenen hyökkäys, siivet paukkuen! Hiljainen heittely vaatii otteen ottamista ja sitten reipasta kiihdytystä. No, ehkä tyypillistä niille mystisille virran siiville. Tuleeko se virta sitten katumapäälle kun peittelee vai yrittääkö se hävittää todisteet ettei joutuisi syytteeseen törkeää hurjemmasta pahoinpitelystä ja yksin teoin tehdystä runoratsun laukalle päästämisestä? En ymmärrä!
14. Eki10.1.2005 klo 09:32
Lauluyhtye Rajattoman basso ja säveltäjä Jussi Chydenius (sen Kaj'n poika) sanoi eräässä konsertissa, että hänellä on hyvä sanoittajapari, Eino Leino. Sanoi sen jotenkin hauskasti niin, että yleisö palkitsi enemmän kuin hymähdyksellä.
15. jupejus10.1.2005 klo 11:15
Sanoituksethan ovat elämää suurempaa filosofiaa, ainakin oletttavasti. Jos tuota jäsentelisi arvatenkin, mitä on ajateltu.

"Hiljaisin siivin tää virta meitä heittelee" - keskittyy ajatuksena "virtaan". Tää virta - tuo olennainen asia, joka on aika, missä elämme. Aika etenee kuin varkain, liuetessa eteenpäin kuin siivin. Millaisin siivin? Tuskin narisevin, raikuvin, metelöivin siivin, vaikka niin voisi joskus luullakin. Ei nuo ajan näkymättömät, kannatavat siivet vievät meitä suihkaten kuin yliäänikone. Mitään ei kuulu, mihinkään ei voi palata, me etenemme vääjäämättömästi hiljaisin siivenlyönnein.

Lauseen loppu kuvaa virran oikullisuutta. Elämän oikullisuutta. Ajanvirta meitä heittelee. Emme voi tuolle mitään, menemme voimakkaimman vuon mukana.

"Hiljaisin siivin se ehkä meidät peittelee" - kuvaa virran päättymistä, pääsemistä satamaan - tuohon hiljaiseen satamaan, josta laulettu myös on useampikin värssy.

Heittelee - peittelee = on puhdas riimi, mutta totuus on siinä, että elämämmekin peittyy, ainakin maallinen joskus. Mutta miten se peittyy? Toiveemme olisi, että se peittyisi hiljaisin siivin. Hiljaisin - kuin enkelin lehahdus ylitsemme kävisi. Lause pitää myös ehdon; ehkä?

Ehkä hiljaisin siivin? - vai - ehkä se meidät peittelee?
Ehkä molempia, vaikka taas me "ehkä" alitajunnassamme tuota toivomme molempia, koska olemme, me ihmiset, niin vastaanottavaisia kaikelle kauniille.

Hiljaisin: ajan, enkelin, kunnian, toiveiden siivin toivomme kerran, että meidät hiljaa peiteltäisiin, maan suojaisen kultaiseen multaan.
Ehkä noin.
16. Artsi10.1.2005 klo 15:32
Tuo "Hiljaisin siivin" tuli radiosta uuden vuoden aattona heti Aasian katastrofitiedotusten jälkeen. Kertosäe taisi ihan tahattomasti sopia aiheeseen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *