KESKUSTELUT > RISTIKOT > DUALISMIA

1277. Dualismia

Juhani Heino21.12.2004 klo 17:24
Kovis-keskustelussa on puhuttanut eräs vaihtoehtoinen ratkaisu, joka ei kuitenkaan siinä ristikossa tainnut toimia. Uudessa Punaisessa Pelikaanissa törmäsin näihin duaaleihin eli vaihdokkeihin:
Nuortenristikossa oli Nalle Puhin herkkua, kuusi kirjainta joista toinen piilossa. Siihen siis joko yleinen tai Puhin oma tulkinta.
Mirjan maisemaristikossa sopi yhteen kohtaan laakso tai laakio, tämä toivottavasti on tarpeeksi epämääräinen vihje ettei helpota kenenkään ratkaisua.

Valintakryptoissa taas on melkein aina vaihdokkeja, niitä on hankala välttää.
2. Antti Skyttä21.12.2004 klo 18:32
Niitä on hankala välttää. Ja siksi minä en pidä niitä välttämättä suurina heikkouksina.

Itse teen vielä yhden tarkistuskierroksen, kun olen saanut koko tehtävän vihjeet valmiiksi. Tavoite on mm. löytää mahdolliset vaihdokit.

Erilaiset aivorustingit löytävät erilaisia tarkastelukulmia. Pidettäköön sitä rikkautena. Ja toivottavasti hyväksyttävän vaihdokin ratkaisuunsa kirjoittanut ei siitä hyvästä menetä palkintoa, jonka rouva Fortuna hänelle muuten tarjoaisi.
3. Eki21.12.2004 klo 21:36
Vaihdokkien saaminen kokonaan pois vaikeuttaisi elämää huomattavasti. Se voisi myös aiheuttaa virheitä toisella laidalla. Itse yritän esim. vaihdokin taitava/taitaja vihjeittää niin, että se olisi yksiselitteinen. Tällöin sen on oltava tyyliä "hyvän adjektiivi".

Kaikkien vaihtoehtojen luetteleminen ratkaisuissa ei myöskään onnistu, se olisi liian suuri lisäponnistus. Arvonnassa kyllä tietääkseni jokseenkin aina katsotaan tapauskohtaisesti, jos ratkaisu vaikuttaa vastaavan vihjeitä.

Valintakryptoissa yritän olla tarkka. Usein vaihdokki on sanana selvästi heikompi/harvinaisempi, mutta luonnollisesti hyväksyttävä.
4. Pena22.12.2004 klo 18:48
Jostain ristikosta jäi mieleen elastinen/plastinen. En muista, oliko ensimmäinen kirjain piilo. Enkä ole ihan tarkkaan edes selvittänyt, ovatko täsmälleen ottaen synonyymejä. Ainakin "kuulostavat".
5. Juhani Heino22.12.2004 klo 20:45
Ainakin molemmat joustavat tai taipuvat.

Siltä varalta että jäi epäselväksi: en mäkään pidä vaihdokkia virheenä. Niitä on jopa mukava löytää, kuten tuo Nalle Puh -esimerkki. Laittakaa lisää jos löydätte.
6. Eki22.12.2004 klo 21:46
On olemassa sellaisia vaihdokkeja, joita ei viitsi panna esille ratkaisuun, esim. usva/usma (aika usein juuri tuolla piilolla).

Sanat, joilla on läheisiä synonyymeja, saattavat joskus ratkojista tuntua virheiltä. Luulenpa, että useampikin Hesarin ratkoja saattaa lisätä Auliksen syntilistalle sen, että tanun tilalle tuli erheellisesti tano, vaikka kyllähän kaikki nykäsuskovaiset tuon sanan tuntevat. Tämän yhden tosin tiedän vain sitä käyttävän.
7. Tuomas L.23.12.2004 klo 18:44
Aika hauska vaihdokki oli taannoin eräässä Ekin tehtävässä, en tiedä, oliko jopa tahallinen: vihjeenä "kannettavissa" ja vastauksena AK*T. Ensisijaisesti kai haettiin sanaa AKUT, mutta myös AKAT sopi ja hyväksyttiin.
8. Juhani Heino30.4.2005 klo 14:10
Näköjään tavuristikossakin voi olla vaihdokki: Punaisessa Pelikaanissa 2/2005 s. 7 pystysuoraan päälauseeseen sopii viulisti tai solisti.
9. Eki30.4.2005 klo 14:38
Tavuristikoissa on helposti duaaleja, varsinkin jos ei olla kovin tarkkoja yhdyssanojen virallisuudesta (autonajaja/autoajaja, autokuski/autonkuski yms.).

Jos viimeinen tavu on piilossa ja vihje on piirros, sopii esim. piristää, piristys, piristin ja piriste.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *