KESKUSTELUT > RISTIKOT > KARHUN KAATAJAT

1268. Karhun kaatajat

Jussi12.12.2004 klo 17:20
STT-Reuters

Salaperäinen karhunliha on syrjäyttämässä belugoiden mädin venäläisten uusrikkaiden ja alamaailman illallisherkkuna. Tavanomaisesta poikkeavaa lihassa on se, että karhu on kaadettu paljain käsin. Sipearialaiset veljekset Ruslan ja Timofei Alexanov ovat kehittäneet painitaustansa kautta menetelmän jolla toimenpide onnistuu noin yhdeksässä tapauksessa kymmenestä. Karhu herätetään talviuniltaan voimakkaalla torvisoitannalla, jonka ääni pyrkii matkimaan haavoittuneen hirven ääntelyä. Kankean ja unisen karhun kömpiessä pesäkolostaan ulos sitä kohtaa hirven sijasta Ruslan, joka kiinnittää karhun huomion itseensä. Timofeille lankeaa tässä vaiheessa operaation vaarallinen osuus; karhun kuristaminen. Kankea karhu ei kykene raapimaan selkäpuolelta kurkkuunsa tarttunutta Timofeita irti, vaan kuolee hapenpuutteeseen kahden minuutin sisällä. Muutamista epäonnistuneista kaadoista kertoo Timofein rokonarpinen vartalo.
Käsin kaadetun karhun lihan suosio perustuu uskomattoman pyyntimenetelmänsä ohella lihan mukana toimitettuun videoon kyseisen karhun kaadosta. Kaiken lisäksi liha on erinomaisen mureaa. Tämä puolestaan johtuu adrenaliinan lihaksiin pumppaamasta mausta. Kahden minuutin mittaisen taistelunsa aikana karhun stressihormoonituotanto on muuttanut karhun lihasten nestetasapainoa, jonka vuoksi kaadetun karhun lihan maku muistuttaa mureudestaan kuuluisaa preussilaista villisikaa. Käsinkaadetun karhun lihan kilohinta vaihtelee kuudenkymmenen ja kahdeksankymmenen tuhannen ruplan välillä (1500-1900 euroa).

Novosibirsk-Venäjä
2. Jouni12.12.2004 klo 19:02
"Kaiken lisäksi liha on erinomaisen mureaa. Tämä puolestaan johtuu adrenaliinan lihaksiin pumppaamasta mausta."

Mitä tekemistä maulla ja mureudella on keskenään?
Jos adrenaliini parantaa lihan ominaisuuksia, voitaneen samantyyppistä käsittelyä kokeilla myös teurastamoissa.

Omat kokemukseni ovat päinvastaiset. Pitkän ajon jälkeen ammutun hirven liha on yleensä sitkeämpää. Hirviporukassa puhutaankin, että hirvelle 'jää veto päälle'.
3. Esko Kalervo12.12.2004 klo 20:36
Adrenaliini herkistää lihan taisteluvalmiuteen eli hipleimmilleen myös syöjän hampaille.
Pitkäaikainen stressi taas sitkistää (=veto jää päälle) koska kyseessä ei olekaan hetkellinen varustautuminen eli kaiken tarpeellisen lataaminen (=mehukkuus) vaan hidas voimia syövä hivutus (=nuukahtaa ennen lopullista sammahtamista).
4. Esko12.12.2004 klo 21:12
Tämä lihateoria ja siihen liittyvä tutkimus ansaitsee hieman perusteellisempaakin käsittelyä.
Sirkka-Liisa Anttilan viitoittama sikanäkökulma tietenkin painottaa Vapaan Sian oikeuksia ja siihen kuuluvia kasvatusperiaatteita: "Sikalassa sikojen ehdoilla".
Sikojen omaehtoinen vapautusliike taas röhkintäasiantuntijoiden mukaan painottaa enemmänkin sen vähäisen odotettavissa olevan elinajan laatua.
Kyllähän sitä iloisella mielellä sikakin henkensä heittää ihmisrodun hyväksi jos viimeisellä portilla saa palkinnoksi kunnolla karjua.
5. Matti12.12.2004 klo 22:44
Jo romanit sen tiesivät. Hevosta ei pidä ampua ylämäkeen. Jää veto päälle, ja liha on sitkeää.
6. Yks-nolla19.12.2004 klo 00:55
Lihanmakuteoreetikon pohdintaa: Jos karhu herätetään talviunilta ja sitten tapetaan kahdessa minuutissa eli ilman pitkää jahtia, ei varsinaisella tappamisen menetelmällä ole isoa väliä, onko menetelmänä kuristaminen tai ampuminen. Maulle luulisi olevan paljon isompi merkitys sillä, miten pitkä talviuni on takana ja sitten sillä, mitä lihalle tapahtuu kaadon jälkeen. Millaisia karhunlihoja tässä verrataan keskenään? Verrataanko tarhakasvatettua tai vaikka sirkusnalle-eläkeläisvainajaa vai ihan villinä vaeltanutta karhua? Ja mihin vuodenaikaan kaadettua? Ja miten liha on käsitelty, miten pitkään riiputettu ja onko pakastettu ja miten pitkään säilytetty pakastettuna? Montako katkosta kylmäketjussa matkalla Siperiasta Pietarin rikkaiden pöytään? Kovin monta muuttujaa vaikuttaa makuun ja mureuteen. Mikä on se tavallinen karhunliha?

Hinnanmuodostuksen kannalta on tietenkin tärkeää saada kunnon tarina kulloisellekin liha-annokselle.
7. Juhani Heino20.12.2004 klo 16:45
Älytön kommentti, mutta en voinut vastustaa: miten Siperiasta Pietariin voisi olla katkoksia kylmäketjussa? Ongelma on yleensä päinvastainen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *