1266. SK 48

Juha Neitola11.12.2004 klo 22:08
Vastausaika umpeutui juuri, joten on lupa kommentoida parin viikon takaisen SK:n Pihlajamäkeä. Todella hieno helpoilla vastaussanoilla laadittu mutta poikkeuksellisen vaikeaksi vihjeytetty ristikko, jonka vaikeus muodostui useista osatekijöistä. Ensinnäkin pääkuvan ideaa oli hyvin hankala keksiä. Kuvassa oli pieniä epäsäännöllisen muotoisia nelikulmioita, neljää väriä, 8 + 6 + 5 + 3 = 22 kpl, ja näistä piti saada 10 vastaussanaa. Mutta mihin aiheeseen ne liittyisivät? Väri? Muoto? Risteävistä sanoista kun ei tahtonut saada mitään apuja. Meni välillä kaukaa hakemiseksi; alimmmaiselle riville tuntui tarjoutuvan sana INTONAATIO, joten tuli epäily että haettiin sävyihin likeisesti tai etäisesti liittyviä sanoja. Tooni ja luonne ja mitä kaikkia niitä olisi. Mutta ei, paperiroinastahan tässä lopulta oli kysymys. PIENET / TURHAT / IRTONAISET / LEIKATUT SILPUT / PALAT / ROSKAT / RIPPEET / JÄTTEET / TÄHTEET. Niin yksinkertaista, kun työllä ja tuskalla alkuun pääsi. Toiseksi vaikeutta teki muutama hyvä kytkösvihje ('tällä harvoin' -> MIES + MEKKO, 'päätyvät tänne?' -> SIAT + AITTA, 'osa tällaista' -> NATAL + TASAVALTA) ja samasta vihjeestä lähtevät multippelit vastaussanat ('kavalia' -> OVELA + SALAT + KAMPITUS + KELMIT, 'huippuja' -> MATTERHORN + ENITEN, 'Nordenskiöldille tuttuja' -> VEGA + MERET, 'yrittäjiä' -> PENTIK + AJURI). Kolmanneksi vihjeillä oli tarpeeksi väljyyttä ('linnoitettu' -> GIBRALTAR, 'preerialla' -> NEBRASKA, 'keinuttaa' -> MAININKI, 'kankaaseen' -> SIKSAK, 'taisteluissa' -> LÄPIMURROT) ja tutuille sanoille oli keksitty tuoreita vaikeita vihjeitä ('helppo siirtää' -> KOTA, kuva mansikanrönsyistä -> MATAA, kuvassa unettavaa puhetta x2 -> LAVEAT, puhekuplassa "Hyväksytäänkö?"-> ALISTAA, puhekuplassa "Sulhasia!" -> POVATA, puhekuplassa "Tauti pois!" -> MANATA). Oli pari hankalaa kuvallista yhdyssanavihjettä ('-pohja' -> TOSI, '-vesi' -> TOTI), ja vaikeimman kautta eli pelkillä vedenpintakuvilla vihjeytettyjä olivat TENO, MAIN ja OHIO. Kritisoisin vain tietokirjavihjeeksi tehtyä 'varustaa leimalla' -> KRUUNATA. Eivätkä patsaat välttämättä ole tukevia tai syöjättäret julmia... (sinänsä kyllä hienoa tavata ristikossa SYÖJÄTÄR).

Alkuun pääsi viimein pääkuvan alla olevasta 'kavalia' -sokkelosta. Siitä sitten ROSKIEN paljastuttua vähitellen teemasanojen avulla eteenpäin. Hatunnosto laatijalle! Mirjaa kehutaan näillä palstoilla aivan liian harvoin.
2. Esko Kalervo12.12.2004 klo 01:09
Ehkäpä näiden sivujen yksi tarkoitus lienee myös luodata asikasnäkemysten kirjoa, yksi näkemys:
SK 48 oli varsin haasteellinen ja tuotti monia oivalluselämyksiä. Se, että suosittaisinko ristikoiden kehitystä tähän epämääräisten vihjeiden suuntaan (aalto, vesi, Teno, Rein, Thames, puro, joki, Kymi, Ii. jne), suhtautaudun epäillen - mikä ettei näistä tykkääville omana osastonaan voisi tulla hittikin.
Komsii komsaa!?
PS.
SK-vastauksia ei tule lähetettyä, koska se vaatii enemmän (turhan tuntuista) työtä kuin IS KOVIS ... ( nykyisin IS RISTIKKO ...)
3. Eki12.12.2004 klo 01:19
Toivotaan tosiaan, että ristikot ovat menossa epämääräisestä tarkempaan, ovelampaan ja harhauttavampaan suuntaan, siis ne visaiset. Tosin se tietää joskus tietopuolta vaativia asioita.

Sanon ja pohdin samalla sitä Vuoden vaikeinta, on tässä muutama vihje-ehdokas välillä syntynyt...
4. Esko Kalervo12.12.2004 klo 11:11
Vuoden vaikeimmassa, Eki, pökerrä, harhauta, saata satimeen, tee väliaikaispöljäksi, turhauta, harvenna tukkaa, saata älynystyrät naurunalaisiksi, saattele uho pihalle, näytä kaapin paikka, auta näkemään oma vajavaisuus, selätä, pane paremmaksi, naura minulle, naruta, jujuta, huijaa, keplottele sanoilla, vie kuin pässiä narusta, anna ymmärtää mutta älä anna ymmärtää, pihistä, käännä päälaelleen, vilauta vain vähän, heitätytä kuperkeikkaa, muiluta, kutita, kokeile, ähäkutita – haa, tämä oli paras: ähäkutita.
5. Eki12.12.2004 klo 11:48
Yritetään.

Esko Kalervon räpistä tulee mieleen se yks Peteliuksen loistava biisi, jossa se laulaa Tarmo Mannin äänellä.
6. Matti30.12.2004 klo 17:23
Siis SK 1/05

Eki kertoi palstallaan yrittäneensä laatia niin kaksitähtisen ristikon kuin ikinä mahdollista. No niin, mielestäni meni nappiin. Tai ehkä kaksi ja pikkiriikkinen plussa perään. Tai ehkä se plussa tuli siitä, että pääkuvan häiskä oli outo.
7. Pena2.1.2005 klo 10:57
Kylläpäs on vaikeaa tämä arviointi. Itse laittaisin ehkäpä (pikkiriikkisen) miinuksen sinne perään! :-)

Mutta sittenhän keskiarvo on tasan kaksi! Hyvä Eki!

Matti ei tainnut katsoa TV1:n keskusteluohjelmaa 10.10.2004? Pääkuvan häiskä...

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1136&alku=15&t=k1
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *