KESKUSTELUT > RISTIKOT > ETU- JA TAKASIVUN RISTIKOT !

126. Etu- ja takasivun ristikot !

aaretti_lyly@luukku.com31.5.2003 klo 10:27
Tervehdys ystävät !

Useiden ristikkolehtien lyikkäritäyttäjänä, olen kiinnittänyt huomiota siihen, kun varsinkin Pelikaani lehtien etu- ja takasivuille on laitettu täytettävä tehtävä.
Miksiköhän, kun siihen epätoivoisesti yrittää lyijykynällä saada edes jonkinlaista luettavaa jälkeä, meinaa tikapuuhermosto mennä remonttiin.
Vai tuleeko paksusta pelikaanista liian paksu, jos ne siirtäisi sisäsivuille ?
Vai pitääkö em. tehtävät tehdä moneen eri kertaan ?
Muut tehtävät jotenkin vielä onnistuu, mutta sisään ulos tuottaa vaikeuksia.
Muuten ihan mielenkiintoinen juttu tuo.

Hyvää ristikkokesää toivotellen: aaretti_lyly@luukku.com
2. Eki31.5.2003 klo 11:49
Pelikaaneissa on yleensä pieni ristikko kannessa ja muuten melkein kaikki tehtävät ovat sisäsivuilla, eivät kansilehdillä. Kryptossa on kakkossivu haluttu käyttää värilliselle tehtävlle, kun sisäsivut eivät ole värillisiä. Tähän vähäisyyteen on menty ratkojien toiveista, juuri tästä tarttuvuussyystä.

Etukansissa ei alunperin ollut tehtäviä lainkaan, paitsi Kryptossa, mutta halusimme lehtien näyttävän enemmän ristikkolehdiltä, kun nimissä ei ole sanaa RISTIKOT, ja nyt Reima Mäkinen piirtää kanteen pienen ristikon muut tilpehöörin oheen.
3. Marianna31.5.2003 klo 19:03
Entä sisäkannessa varattu tila ratkojain kommenteille? Miten hyvin laatijat saavat ne tietoonsa? Sanaseppo-lehdessähän ne kai kerätään ja toimitetaan asianosaisille.
4. Eki31.5.2003 klo 19:10
Tämä asia ei Pelikaaneissa ole parhaalla mahdollisella tolalla, johtuen osaksi kustantajan ja Sanaris Oy:n suuresta etäisyydestä ja suuresta käsiteltävästä aineistosta.
5. ile31.5.2003 klo 22:06
Aaretti Lylyn tapetille nostama epäkohta ei juurikaan tee kiusaa ratkojille ristikkolehtien osalla, sillä yleensähän kansiristikot ovat varsin helppoja ratkottavia. Ne voi huoletta täyttää kuulakärkikynällä.

Sen sijaan ongelmia syntyy monien aikakauslehdissä julkaistavien ristikkojen parissa. Esimerkkinä vaikkapa akkainlehti Anna, jonka sivuilla julkaistaan vuoroviikoin helppo ja ei niin helppo ristikko, kahdelta eri laatijalta.

Annan kiiltopaperille lyijykynän kärjellä ei saa piirustettua jälkeä kovinkaan helposti, ja vaikeamman ristikon täytöstä kuulakärjellä syntyy silloin tällöin varsinainen hässäkkä. Palkintojen arvontaan lopputulosta on ainakin turha tarjota. Vastaavia ratkojaepäystävällisiä lehtiä on muitakin.

Uskoisin kuitenkin, että mahdollinen narina on turhaa. Lehtien paperinlaatua ei ristikkoratkojien ongelmien vuoksi vaihdeta. Eli rohkeasti vaan kosmoskynä kouraan, jos lyijykynällä raapiminen tuntuu sinusta vastenmieliseltä.
6. ++juh31.5.2003 klo 22:59
Yksi ratkaisu olisi Erasermate- tai Eraser.max-kuulakynä (ks. papermate.com). Sen jälki on pyyhittävissä, mutta muuttuu vähitellen pysyväksi.

Suomalainen maahantuoja on kuulemma tehnyt konkurssin, mutta netistä löytyy myyjiä ainakin ulkomailta. Kirjoita esim. Google-hakusanaksi "erasable ink pen" (lainausmerkkeineen).
7. Kotsa1.6.2003 klo 00:42
Mariannalle: Laatijoista en tiedä, mutta ainakin piirtäjille tiedonkulku ratkojien palautteesta on melko verkkaista. Kahdeksan Pelikaaneihin piirtämäni vuoden aikana ei minulle asti ole tullut sanaakaan ratkojien palautelokeroon mahd. kirjoittamista kommenteista. Tähän voi olla (ainakin) kolme eri syytä:
1) minun osuuttani tehtäviin ei ole koskaan kommentoitu
2) palautettu on annettu, mutta se on ollut pääosin niin murskaavaa, että se on säälistä jätetty kertomatta minulle
3) palautetta on annettu, mutta tieto ei kulje

Ainoa Pelikaaneista ratkojilta - muutoin kuin kasvotusten Sanaseppojen eri tilaisuuksissa - saamani palaute on ratkoja L.P.:n viime jouluna meilaama joulutervehdys, jonka Eki lähetti edelleen tallin väelle. Se lämmitti mieltä, mutta ei tietenkään sisältänyt yksilöityjä kommentteja kenenkään työstä (ehkä juuri siksi se lämmittikin mieltä...?)

Sanaseppo-lehdestä sen sijaan tulee minullekin vuosittain kooste kaikista sellaisten tehtävien, joissa minulla on ollut näppini pelissä, kirvoittamista kommenteista.
8. Marianna2.6.2003 klo 20:45
Erasemax-kyniä sai ainakin vielä talvella Akateemisesta - valitettavasti. Tosi kätevää sillä onkin ratkoa omaksi ilokseen. Kehotan kuitenkin harkitsemaan mokoman käyttämistä tilanteissa, joissa joka ainoan ruudun ja ä-pilkun huolellinen tarkistaminen on elintärkeää jatkoa silmällä pitäen. Esimerkkinä mainittakoon SM-kisan 1. alkuerä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *