KESKUSTELUT > RISTIKOT > KOVIS 27.11

1242. Kovis 27.11

Esko Kalervo28.11.2004 klo 00:52
Taitaa taas olla kaalissa vikaa, kun Simbergin ristikkoon tuppaa sanaa AVOUS, jota ei ymmärtääkseni suomen kielessä ole olemassa. Kirjoitan tämän tyhmyyteni tänne siksi, että jos vaikka olisi sattunut tapahtumaan laatimus- tai painovirhe. En ole keksinyt myöskään Liitää-vihjeen ratkaisuun luontevaa piilokirjainta.
Eipä se nyt muutenkaan kovin puhdas tainnut olla:
1. lehtiyhdistelmä =???,
2. suurimmassa osassa keittiöistä ei Ninon sukunimi varmaankaan ole tullut tutuksi, kyllä ristikkoihmiset sen tietenkin tietävät, ei pahimpia ollenkaan
3. jossakin varmaan tuollainenkin Iskuryhmä on , mutta missä?,
4. eipä tainnut monellekaan jäädä kouluajoilta mieleen Rurikin seuraaja,
5. ei se muuten kokonaan ole Maan alla,
6. monessakohan keittiössä nousee käsi pystyyn, kun kysytään, Nousee pystyyn -
7. liekki ei ole yhtä kuin lamppu,
8. kyllähän tuommoinen maalari varmaan on ollut, mutta harvasa keittiössä lie tutuksi tullut
9. onkohan sen (Maalasi) yläpuolella todellakin meneillään ....
10. varmaan jossakin on tuollainenkin kota - ei vaan ole tullut vastaan

niin jotta joopa joo, onneksi näitä .......... on tänä vuonna ollut ERITTÄIN VÄHÄN..
2. Alf Simberg28.11.2004 klo 02:49
Eskoseni: Viittaat kintaallaa Nykäriä, mutta toden totta siiitä löytyy osasta A-I sivulta 147 kyseinen sana. Siis hylättävä?!

Herra Nino esiintyi eilen Lauantaina myös Kummisedän "hovisäveltäjänä", anteeksi tyhmyyteni.

Tietyt pari muuta kritiikkiä ymmärrän, mutta muutoin olisit voinut nukkua hyvät yöunet ja sitten olisit voinut hieman kirkkaimmin mielin lähteä taas repostelemaan ristikkoa...
Kaikella ystävyydellä Alf
3. Eki28.11.2004 klo 11:15
Eskohan sai aikoinaan varoituksen, että hänen tai muiden nk. keittiöratkojien ei kannata käydä tähän kovikseen käsiksi. Hän kiitti varoituksesta.

Yksi kovisten rikkauksista on erilaisuus.
4. Tuomas L.28.11.2004 klo 13:55
Esko Kalervo, "liitää" on kikkailuvihje. Älä hae suoraa yhteyttä.
5. Juha Neitola28.11.2004 klo 14:38
Esko: Vihje 'liitää' on oikein hyvää keittiöratkojan kamaa. Hieno. Vastaussanasi on varmasti oikein, kun siihen ei voi ajatella kuin yhtä piilokirjainta, mutta vihjeellä ja vastaussanalla on ihan selkeä yhteys. Sinulla on ehkä ollut henkilökohtaisessa hakukoneessasi väärä sana...

Sitten tuo lamppujuttu. Miksi se pitäisi olla liekki? Lamppu on ihan oikein. Vain vastaussanan kunnollisuudesta voisi nipottaa, kun on oppinut ristikkologian alkeet 70-80-luvulla, jolloin tuollaisia sanoja ei saanut käyttää. Ovat nykykäytössä yleisiä, valitettavasti (subjektiivinen näkemys). Joku taas nipottaisi siitä, ettei lamppumiehiä tunneta Pihtiputaalla, mutta kaupallisen TV:n ohjelmakatkoilta ei ole sielläkään päin voinut välttyä.

Nainen poseeraa -kuvavihje on OK, vaikka ratkaisua on vaikea keksiä. Ehkä juuri vaikean keksittävyyden takia tämä vihje sopiikin näin hyvin kolmepalloiseen. Vaihtelua vihjegalleriaan. Esko: vastaussana tarkoittaa muutakin kuin se hm... hm... asia, johon tunnuit viittaavan.

Itse kritisoisin vain kahta sanaa. 'Lehtiyhdistymä' jää mysteeriksi, ellei vastaussanan löytymisen jälkeen katso Suomen kielen perussanakirjaa. Tästä jää oivallus puuttumaan, ellei satu olemaan kyseisen alan asiantuntija. Sana itse on niin tavallinen, että olisi hyvin voinut koettaa käyttää harhautteita tietokirjavihjeen sijasta.

'Maan alla' taas pitäisi mieluiten olla 'osittain maan alla', mutta lyhempään vihjeeseen on kai päädytty tilanpuutteen ehdoilla. Joka tapauksessa tästä jäi hapan maku suuhun.

Sen sijaan AVOUS (nykänen; Esko, miksi paljastit sanan), 'nousee pystyyn' (tietosanakirjat ja ristisanakirja), 'iskuryhmä' (esim google jos ei ole mediasta tuttu), 'kota' (tietosanakirjat ja ristisanakirja), 'Rurikin seuraaja' (tietosanakirjat ja ristisanakirja) ja 'Pirkanmaalla på svenska' (tietosanakirjat) - ynnä eräs vain ristikoissa esiintyvä näennäisen loistava fakkisana - ovat ihan kunnollisia, jos lähtökohta on, ettei ristikon tällä kertaa tarvitse tyydyttää keittiöratkojia. Osa näistä on ehkä ollut hätäsanoja, mutta sallittuja yhtä kaikki. Kun vastaussana on spesiaalitietoa, asiaa ei vihjeytykselläkään voi keittiöratkonnan tasolle muuttaa. Toisin on aiemmin mainitun 'lehtiyhdistymä' -tapauksen laita. Siinä vaikeuden olisi voinut luoda muulla tavalla.

Kaikkiaan intensiivinen ratkontakokemus. Aivot saivat raksuttaa mm Kummisetää katsoen. Valmiiksi tuli vasta klo 02.
6. Eki28.11.2004 klo 14:43
Tuo 'maan alla' oli minun vaihtamani vihje (muistaakseni ainoa koko idealtaan muutettu). Itse kävin nimenomaan maan alla, kun siellä kävin. Muutosta pohdittiin, kun Liisa huomautti, että pääosa ei ole maan alla. Mutta maan alle kaikki siellä nykyisin menevät, ainakin jo haluavat nähdä sen...
7. Seppo28.11.2004 klo 16:17
Juha Neitolan palaute oli täyttä asiaa, mielestäni ainoa kirjasta tarkistettava oli på svenska-nimi. Alfilta tyylinsä mukainen oikein sopiva kolmipallonen, sitten kun olette tällä ensin harjoitelleet, voitte kaivaa esiin SK:n Mirja Pihlajamäen kolmipallosen. Ainakin omalla kohdallani totesin sen ratkonnan vievän pidemmän ajan kuin tämän Koviksen. Tämä vuosi on ollut vaikeiden ristikoiden tarjonnan kohdalta sen verran hyvä, että odotan suurella mielenkiinnolla joulun aikoina vuoden vaikeinta ristikkoa IS:ssä.
8. ile28.11.2004 klo 16:39
Tietokirjaan turvauduin vihjeen 'Pirkanmaalla på svenska' kohdalla.

Katsoin MMM -98:sta Pirkanmaan kunnat ja sitten MMM -94:n kuntaluettelosta niille ruotsinkieliset nimet, eikä sieltä löytynyt kuin 1 mahdollinen ratkaisu tälle kohdalle.

Vähissä ovat Ruotsinkieliset nimet Pirkanmaalla.

Muuten ristikko aukeni ihan(an) mukavan hankalasti.

Ainoa avoinna oleva kohta liittyy vihjeeseen 'nousee pystyyn'. Ratkaisu on piilokirjainta paitsi, mutta mitään järkevää sanaa en saa siihen millään kirjaimella.

Todennäköisesti ratkaisussani on virhe, tai sitten kyse on jostain lyhenteestä.

Eiköhän se tästä selviä ennen pitkää.

Tai pitkän jälkeen.
9. Juti28.11.2004 klo 17:30
Katsohan Ile etusivua!
10. Jouni28.11.2004 klo 17:49
Minulle taas 'Pirkanmaalla på svenska' oli helppo nakki. Kerrankin minulla oli kotikenttäetu, kyseessä kun on kotikaupunkini.

Kiitoksia vaan kovasta koviksesta!
11. Esko Kalervo28.11.2004 klo 18:31
Alf oli oikeassa kehotettuaan kirkastamaan aivoja yön yli.
Liitää on todellakin ihan selkeä, samoin kuin ne kivimiesten käsien välissä olevat, kiitos Juha N.
Vihjeen paljastus oli tahaton, koska ei tullut mieleenkään, että merikuvan alle voisi tulla niin kummallinen sana.
Varoituksen ristikon olemuksesta sain ja siitä kiitin – en sillä mielestäni menettänyt kommentointioikeutta, sainpahan samalla kehaistua vuoden tasoa.
Kai sen Lehtiyhdistelmänkin joku vielä neuvoo tajuamaan.
12. ile28.11.2004 klo 19:01
Kiitos Juti vihjeestäsi.

Vaan löytyihän se pystyyn nouseva jo sitä ennenkin mistäpä muualta kuin Sudenpentujen käsikirjan sivuilta.

Ratkaisusanan 'hovikelpoisuudesta' voi olla montaa mieltä.

???-ristikoissa sana ei olisi ollut julkaisukelpoinen, sillä sitä ei pysty lausumaan ymmärrettävästi muulla tavalla kuin kirjaimet luettelemalla.

Itse olen säännön oppinut kantapään kautta.

Kerran palautui korjattavaksi laadinta, jossa ratkaisusanana oli STTK. Toisella kertaa VSOP koki saman kohtalon. Kolmatta kertaa ei ole tullut - eikä tule!

Sääntö sinänsä on ihan perusteltu, ja sillä on omat kannattajansa ja vastustajansa.

Itse kyllä hyväksyisin kaikki lyhenteet - kunhan ne ovat suht' koht' tunnettuja - riippumatta siitä, ovatko ne luettavissa selkokielellä tai sössöttämällä. Ristikoissa kun tuolla luettavuudella ja kuullun ymmärtämisellä ei ole niin suurta merkitystä.
13. Eki28.11.2004 klo 19:21
Miten on, ile, onko STOL parempi kuin VTOL?

Ja IATA parempi kuin STTK?
14. ile28.11.2004 klo 20:19
Mielestäni STOL ja VTOL eivät ole hyviä ratkaisusanoja, mutta itselläni ei niiden kanssa luultavasti jatkossa ole ongelmia nyt kun olen omaksunut ne.

Niin ikään IATA on ikävä tuttavuus. Tuntuu siltä, että sana esiintyy joka toi... kolmannessa ristikossa, ja vuoron perään vihjeenä on joko ruksattu tai lentoon lähtenyt L perässään oata tai kv. lentokuljetusliitto, riippuen siitä, kuinka paljon tilaa vihjeelle on olemassa.

STTK on mielestäni edellä esitetyistä lyhenteistä yleisesti parhaiten tunnettuna passelein lyhenne ristikon ratkaisusanaksi.

Mutta kun ästeeteekoota ei pysty lausumaan muulla tavalla kuin kirjaimet luettelemalla, niin en voi sitä käyttää.

Iataa ja stolia voin.
15. Eki28.11.2004 klo 21:12
Itse panen noista STTK:n selvästi mieluimmin. Jos laadintakohta tulee muuten erittäin hyvillä sanoilla, se on ok STTK:n kanssa, omasta mielestäni. Aika harvoin se tulee. Tilalle saattaisi helposti saada esim. sanan STUK tai STIL, mutta se voittaa nekin. Varsinkin helpossa ristikossa.

VTOLin käyttäminen voisi joskus pelastaa pinteestä, mutta aika epätoivoinen on oltava sitä käyttäessään. Itse en kyllä IATAankaan törmää muissakaan ristikoissa kovin usein, onneksi. Onhan se joillakin laatijoilla tosiaan ainakin melkein joka toisessa, useimmilla ei onneksi koskaan.

MINUN vaatimattomasta mielestäni jako, jossa STOL on hyväksytty ja VTOL ei, on keinotekoinen ja suosii STOLia (ja myös esim. IATAa) silkan sattuman perusteella.

Olennaisinta tietysti on, millä säännöillä syntyvät parhaat ristikot. Mutta sitähän me emme yleensä voi tietää, mitä mikäkin sääntö kuhukin ristikkoon on vaikuttanut.
16. iso S28.11.2004 klo 21:34
No ei ihan pelkkä sattumakaan sentään. Kyllä jotkut lyhenteet syntyvät tarkoitushakuisesti, eli ensin keksitään iskevä lyhenne ja sitten väännetään siihen sopivat sanat. Esimerkiksi kauhun tasapainon aikainen MAD (Mutually Assured Destruction), mikä osui silmään jossakin lehtiartikkelissa juuri äsken. Eikös tuossa olisi voinut korvata minkä tahansa sanan jollakin synonyymilla, jos olisi haluttu välttää hulluuteen viittaavaa lopputulosta? Pikemminkin siihen päätyminen lienee ollut tavoitteena.

Jotkut tällaiset lyhenteet muuttuvat vähitellen itsenäisiksi sanoiksi eikä niitä enää välttämättä muisteta lyhenteinä. Kukapa hetekaan vääntäytyessään muistaa nimen alkuperän? STTK:lla ei ole juurikaan toivoa itsenäistymisestä. Ymmärrän perustelun, että SANAristikossa ratkaisun pitää olla sana tai sellaiselta näyttävä. Siis ymmärrän, en täysin hyväksy. Kyllä sillä pitää olla suuri paino, miten tunnettu sana tai lausumiskelvoton lyhenne on.

STOL:in harmiksi erään tunnetun vänrikin nimi oli hiukan pitempi.
17. Esko Kalervo28.11.2004 klo 22:47
iso S:llä oli hieno näkökulma: vastaussanojen tulee olla sanoja.
Sanoiksi ovat muotoutuneet mm. Saab, Heteka, Sitra, Teosto, Unitas, Unesco, jne, mutta selkeitä lyhenteitä lienevät SAK, STTK, ETYK, VTOL, STTK, EVVK ja EVVVK.
Roikkuisko Akava siellä rajoilla? Tämä viimeinen määrittelyn vaikeuden havainnollistamiseksi (minä laittaisin Akavan jo sanaksi).
18. Eki28.11.2004 klo 22:58
Enää tarvitsee jossain virallisessa instanssissa ilmoittaa sinä päivänä, kun lyhenne on muotoutunut sanaksi. Eli sen päivän jälkeen sitä saa käyttää ristikossakin?
19. Esko Kalervo28.11.2004 klo 23:05
Etusivu
Auktorisoidut ristikkosanat
Keskustelut
Chat
Pakinat
Mielipidekysely
Ristikkoaiheiset linkit
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Artikkelit
Ristikkoarkisto
Kauppa
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Yleisiä kysymyksiä
20. Eki28.11.2004 klo 23:58
Tämä ei ole virallinen instanssi. Miksi panisimme tuonne auktorisoidut ristikkosanat ja millä ihmeen perusteella? Vaikka pyrin itse hyvään sanastoon (ja epäilemättä useimmat muutkin laatijat), ei mikään sallittujen tai kiellettyjen sanojen lista toimi muuten kuin ristikoita kahlitsevana. Se on ollut pääpointtini myös tässä säikeessä.

On helppo sanoa, että noin ja noin ei olisi saanut tehdä ja sitä ja sitä sanaa käyttää. Makuasioista ei voi kiistellä?

MMM Sanaristikot -teoksessa julkaistiin Ristikkosäännöt lukuna 2. Kukaan ei ole vielä täällä kommentoinut niitä. Tulipa tehtyä kerralla täydelliset? Niissähän ei kahlittu, annettiin vain eväät laatijalle omaa järkeä käyttäen luoda huippuristikoita.
21. RA29.11.2004 klo 21:21
Lähettäjä: Juha Neitola 28.11.2004 klo 14:38


"... Sitten tuo lamppujuttu. Miksi se pitäisi olla liekki? Lamppu on ihan oikein. Vain vastaussanan kunnollisuudesta voisi nipottaa, kun on oppinut ristikkologian alkeet 70-80-luvulla, jolloin tuollaisia sanoja ei saanut käyttää. Ovat nykykäytössä yleisiä, valitettavasti (subjektiivinen näkemys)."

Minusta vihje "lamppumiesten HIMANA" kyllä jo reilusti kertoi, että vastaussanakin on slangityylinen.

"Joku taas nipottaisi siitä, ettei lamppumiehiä tunneta Pihtiputaalla, mutta kaupallisen TV:n ohjelmakatkoilta ei ole sielläkään päin voinut välttyä."

Totta. Lisäksi lamppumiehet ovat olleet viime viikkoina paljon julkisuudessa myös lehdistössä. Heillähän on uudet pohjalaiset villapaidat!
22. Juha Neitola30.11.2004 klo 00:28
RA: Tosiaan, lamppumiesten HIMANA. En hiffannut tuota. Yhteys tuntuu nyt ajatellen ihan selvältä. Tarkkaan harkittu vihje: laatijan ei tarvitse alentua pyytämään anteeksi sanan laatua lainausmerkeillä. Ei ole mitään anteeksi pyydettävää, kun vihje ja vastaussana ovat samaa paria.

Jotenkin vain äkkiseltään tuntui tässä sopivalta purkaa ulos, että risoo, kun muuten upeaan tehtävään rupeaa pukkaamaan sen tyyppisiä sanoja kuin ITSARI tai DÖSÄ. Vaikka kuinka olisivat Suomen kielen perussanakirjassa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *