KESKUSTELUT > RISTIKOT > APUA LAPSEN ÄIKÄNLÄKSYIHIN...

1223. apua lapsen äikänläksyihin...

sanna14.11.2004 klo 23:42
olen kuvitellut armaasta äidinkielestäni jotain tietäväni, vaan nyt lapsen läksyissä avustaessa lyö tyhjää...
pitäisi keksiä substantiivi _ _ öy- _ _ ja numeraali _ _ _- _ _- _ii-_ _.
adjektiivissa _ _ _- _ _ _nen meni myös sormi suuhun; jos tuon nenin edessä olisi ollut tavuviiva, niin helppohan sellainen sana olisi ollut keksiä.
onko hyviä ehdotuksia?
2. Eki15.11.2004 klo 00:11
On tainnut tehtävien oikoluku pykiä pahasti. Ei löydy yhtään osumaa.
3. Kravattimies15.11.2004 klo 01:32
Tavuviivaa siirtämällä numeraali on tu-hat-vii-si.
4. iso S15.11.2004 klo 08:31
Apua ison lapsen (S) biologian tietoihin...

Lauantaina tuli luontodokumentti Kalaharin mesimäyristä. Siinä kerrottiin että uroksen reviiri voi olla lähes 780 neliökilometrin laajuinen. Kuinka niin lähes? Siis esimerkiksi 779 käy, mutta 780 on ehdottomasti liikaa? Miksi ei pyöreämmin lähes 800 neliökilometriä, jos kerran tarkkaa maksimia ei tiedetä tai sitä ei haluta kertoa?

Olisiko syynä mailimittaiset tutkijat ja pilkuntarkka kääntäjä? Voiko näillä olettamuksilla päätellä, onko reviiri mahdollisesti ympyrä, neliö tai suorakaide? 780 neliökilometria on noin 301 neliömailia. Vaikuttaa siltä että alkuperäistekstissä olisi sanottu että reviiri voi olla lähes 300 neliömailia. Mukavan pyöreä luku!

Neliönmuotoisen reviirin sivuksi tulisi enintään 17.32 mailia. Silloin tieto perustuisi selvästikin todellisiin mittauksiin, koska ei olla lähellä mitään pyöreää mittaa, esimerkiksi 15 tai 20 mailia.

Ympyrän säteeksi tulisi enintään 9.8 mailia. Lähellä kymmentä! Kymmenen mailin säde antaisi pinta-alaksi noin 314 neliömailia, joten tässä tapauksessa tutkijat olisivat pyöristäneet alaspäin.

Suorakaiteen muotoisen reviirin mittoja on vaikeampi arvailla, mutta esimerkiksi 15*20 mailia tai 10*30 mailia kävisi. Miksi reviiri olisi pitkulainen, kun autiomaata piisaa ihan samanlaisena silmänkantamattomiin? Jotenkin sen täytyisi liittyä magneettikenttään tai aurinkoon.

Tietenkin reviiri voi olla ellipsin muotoinen, vinosuunnikas tai muodoltaan epämääräinen. On siinä tutkijoilla ollut selvittämistä, vaikka apuna olikin bushmanni joka luki jälkiä hiekasta kuin Veikko Sinisalo Linnaa. Miksi tällaisia olennaisia tietoja jätetään arvailun varaan? Yöunet menevät ja ristikkologia kärsii! Kallistun ympyräteorian kannattajaksi.
5. sanna15.11.2004 klo 08:33
mukava huomata ettei muillekaan heti aukea! kiitos yrityksestä kuitenkin ;)
6. J Takala15.11.2004 klo 10:50
Ainakin tuon nen-tavun edestä puuttuu tavuviiva ihan satavarmasti. Luultavasti öy-parin edessä on yksi tyhjä paikka liikaa ja tuo kolmas sana muuten vaan viallinen. Veikkaan että kyseiset kohdat jää aika monelta oppilaalta ratkomatta, paitsi jos käyttää runsaasti mielikuvitusta.

Iso S, katsoin samaisen ohjelman lauantaina, mutta on pakko myöntää, että reviiriasia ei ihan noin kovasti jäänyt vaivaamaan. :) Eniten ehkä ihmetytti se, että otukset välttelivät helposti kaikenlaisia villieläimiä, mutta tutkijanplanttu juoksi elukan haavin kanssa kiinni alta aikayksikön.
7. Eki15.11.2004 klo 11:28
Virheitä nuo kaikki lienevät. Luvussa haettaneen sanaa tuhatviisi tai sataviisi ja substantiivia löyly tai höyry tms.

Virheitä ja vanhoja aiheita muistellen. Katselin tuossa nauhalta vanhoja Valiojoukkoja ja siellä oli puheena ollut kysymys "Mikä on asukaslukuvultaan Yhdysvaltain suurin osavaltio?" Eikös se Kalifornia sitten ole oikein, kun asukasluku mainittiin. Mutta se Bond-kysymys meni metsään tai sitä ei olisi pitänyt esittää. "Virallisia" Bondeja on viisi mutta esittäjiä enemmän.

"Mikä on liiro?" lausui Satu kahlaajakysymyksen.

Välillä pikakysymykset menevät puuroksi, kun kilpailija vastaa lukemansa perusteella ennen kuin Satu on lopettanut ääneenluvun.

Erikoisaiheiden kysymykset eivät ole tasavahvoja. Välillä ero on huikeakin. Aiheella Reijo Ruotsalainen päihitettiin aihe koirarodut niukasti, ja panoksena oli koko kisan voitto. Reksa-spesialisti ei selvästikään tiennyt, miksi mies oli sivussa kaudella 1981/82, mutta "loukkaantuneena" kelpasi eli siitä napsahtivat aika helpot ratkaisevat kaksi pistettä.

Kevyen musiikin jonkinasteisena tietäjänä sanoisin, että musiikkiaiheissa on paljon tosi pahoja kysymyksiä silloinkin, kun ne eivät ole asiantuntijoille tehtyjä vaan yleistietotasoa. Lisäksi vuosilukuja kysytään usein liikaa, varsinkin jos ja kun vastauksen pitää osua vuodelleen. Yksi vaikea kysymysaihe on, koska joku yhtye on virallisesti perustettu.
8. J Takala15.11.2004 klo 11:32
Jos "asukasluvultaan" tosiaankin kysymyksessä mainittiin, niin sittenhän se menikin oikein.
9. Eki15.11.2004 klo 11:33
Näin sen näin.
10. Juhani Heino15.11.2004 klo 19:30
Vielä alkuperäisestä aiheesta: tuohan on tarkemmin ajatellen nerokasta. Lapsille nimittäin opetetaan nykyään mediakriittisyyttä, mikä on hyvä asia. Ja tuon tehtävän jälkeen takuulla muistaa ettei pidä uskoa kaikkea mitä lukee.
11. Kravattimies16.11.2004 klo 07:55
Pincenez

1998 -

Kaunista,massiivista suomirokkia joka saattaa kuulijan mei-
dän maailmaamme.Keikkamme jäävät huonommassa kunnossa olevienkin mieleen

Kotipaikka: Hämeenkyrö
Jäsenet: Pasi Viitala - Kitara
"Tuamo"Salo - Kitara
Janne Jokiniemi - Rummut
Teemu Kallio - Basso
Julius Edward Edio Klöytö - Laulu

Siinä on lapsen läksyissä ollut substantiivi _ _ öy- _ _.

Klöytö! (Krakan löytö ei taida silti kelvata)

http://www.banditrekisteri.com/bands/p/pincenez.ht m
12. IiKoo16.11.2004 klo 16:31
Sen siitä saa, kun opettajatkaan eivät enää osaa suomen kieltä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *