KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 13.11.

1222. IS kovis 13.11.

Juha Neitola14.11.2004 klo 21:42
Nämä ovat herkkua nämä kolmen pallon puolelle menevät kovikset. Viikon akunlataushetkiä. Antti kurkotti hyvin - vain yksi huono hätäsana "(M)IEHIÄ", mutta sekin hyvin selitetty. Erityisen mukavia vihje-vastaussanapareja tarjosivat vihjeet USA ja EI AINA AUTA SEKÄÄN. Yhtä en ymmärrä, siksi tämä puheenvuoro. Minkä takia vihjeestä OMISTETTUJA tulee se sana jonka sain? En ole ajatellut että näitä omistettaisiin. No, ehkä ne ovat sellaista pääosaa, jolle emme osaa antaa arvoa, kunnes muutaman kymmenen vuoden päästä ykskaks huomaamme, ettei näitä enää ole olemassa. Ainakaan yhden lapsen politiikan Kiinassa... Vai valitsinko väärän piilokirjaimen? Ehkä kyse onkin kyse joidenkin kemistien reagenssivalikoimasta - toisilla on, toisilla ei...
2. RA14.11.2004 klo 23:16
Se ratkaisusana jo -sanana- kertoo, kuka/ketkä ovat omistajia.
3. matts15.11.2004 klo 08:43
Tuttu opastaulu oli kuvassa kun joka päivä siitä ajan ohi (pehmiskin oli vihtiläisaiheinen). EI TAIDA T_ _ _ _ Ä vihjeen vastaussana oli mielestäni hieman kyseenalainen!! Ja mitä oikein sanoisi VOIDAAN KÄDENSIJA vastaussanasta. Vaikka luulen tietäväni 80 % STI FAKTAA vastaussanan niin ALKUAINEEN NIMINEN takkuaa sen piilokirjaimen osalta. tai sitten tuo "(M)IEHIÄ" on väärin kun tunne vastaussanaa kuin sukunimenä! tyypillisiä skyttäilyjä olivat mielestsäni LASKENUT ARVOSSA, SILMÄÄNKIN LIITTYVÄ, OMISTETTUJA, KANNATTAA OTTAA
4. Esko Kalervo15.11.2004 klo 09:05
Sillä alkuaineen nimisellä on sekä suku- että etunimi.
Olihan se puhdas ja namukas, myös: Suuri osa nelijalkaista, Sangoin, Joillekin t-----n aihe.
Vaikein mielessä kohdalleen veivattava minulle oli Sinä lanteista, Kädensijalle sen tekemistä en ole nähnyt enkä kuulluut - eihän sitä kaikkea.
Muuten, karttaa katsellessani huomasin, että USA:n osavaltioiden pää- eli hallintokaupungit eivät useinkaan ole niitä isoimpia.
5. Tuomas L.15.11.2004 klo 09:57
Kyllä nämä yksilölliset erot ratkontaprosessissa ovat aika jänniä - minulle "sinä lanteista" oli ensimmäisenä löytyneitä sanoja!
6. matts15.11.2004 klo 12:25
veikkaanpa että 95 %:lle 1.kirjoitettu sanan on oli vihjeeseen IAICIRTAP! Sitten ratkesi oikeasta laidasta toiseksi alimmainen alue ja sen perusteella pitkä pystysininen, joka sitten auttoi oikeanlaidan valmistumista.
7. Matti15.11.2004 klo 16:05
Tuliko Antille lapsus: a keskellä hitaampi? No, ainakin se hymyilytti.

Kesken on vielä, pahasti. IAICIRTAP tuli ensimmäisenä, ja jatkokin meni täysin mattsin kaavan mukaan.

Kannoin jo lehden jätepaperinurkkaan, mutta nämä tarinat täälla saivat taas yrittämään uudelleen. Ainakin kerran aiemminkin kävi näin, ja sitten loppuviikosta ristikko oli valmis. Saas nähdä miten käy nyt.

Vaikka täällä kovin vältetään paljastamasta sanoja, jotain apua silti aina tulee. Eisim OMISTETTUJA: ei siis kannata fundeerata somistettuja- tai komistettuja -pohjaisia ratkaisuja :-)
8. IiKoo15.11.2004 klo 16:32
On vielä kovis kesken, mutta jokunen hyvä vihje, mutta jokunen tyhmempi: a keskellä hitaampi. Miten näitä kahta voi vertailla keskenään nopeuden kannalta?
9. Antti Skyttä15.11.2004 klo 18:36
Mukava seurata kommenttejanne ja kannanottojanne. Muutama ajatus "syylliseltä".

Kuten olen jossain säikeessä aiemmin kertonut, minulta menee yhden koviksen vihjeiden kanssa noin neljä iltaa. Se on kaikkein kannattamattominta hommaa, mitä minä nykyään teen. Toisaalta, enpä minä sitä tienestimielessä ole koskaan tehnytkään, vaan puhtaasta rakkaudesta ristikoihin.

On mahtava haaste lähteä hakemaan tutulle sanalle uutta vihjettä, jossa vielä mahdollisesti olisi jokin harhaute ja oivalluslampun kirkkaaksi sytyttävä kohta. Jos jälkimmäisessä onnistuu, samaa vihjettä (edes likipitäen samaa) ei voi enää käyttää, koska uskon jokaisen muistavan tuon oivalluksen aika pitkään.

Ei muuta kun hakemaan. Johonkin sanaan minulla saattaa olla noiden iltojen aikana tarjolla pari-kolmekymmentä vihje-ehdokasta, jotka kuitenkin torjun ja haen lisää.

Joskus hyväksyn lopulta suoran vihjeen (malliin omistettuja), koska sen eteen ratkojat ehkä kuitenkin lähtevät tarjoamaan sitä puuttuvaa yhteistä (somistettuja, komistettuja) kirjainta.

Joskus hyväksyn vähän kaukaisemman yhteyden (?) malliin a keskellä hitaampi.

Joskus löydän itseäni tyydyttävän vihjeen, kuitenkin nykyään aika harvoin todellista namupalaa. Jos niitä tulee puolenkymmentä yhteen ristikkoon, niin se on aika hyvä saalis.

Tämän loppuviikon illat minulla ovat aika lailla kiinni. Pitäisi ruveta nimittäin vihjeittämään uusinta kovislaadintaani.
10. Eki15.11.2004 klo 18:46
Ristikon vihjeet ovat muistaakseni yhtä lukuunottamatta ehtaa Skyttää. Vihje "(M)IEHIÄ" oli alkuperäisessä versiossa "MIEHIÄ". Mielestämme tuolla tavalla ristikon ehkä huonoin ratkaisusana sai lisää ytimekkyyttä.
11. Esko Kalervo15.11.2004 klo 18:49
Ennustan, että tästä ristikosta Sinä ratkoja et saa yhtään Plääh'iä, kaikki loksahtaa ratketessaan aivorustingin piikkiin. Hyvä Matti, että kaivoit askareen uudelleen esiin.
Ilman a:ta keskellä on aika nopea silloin, kun sille päälle sattuu.
12. Matti15.11.2004 klo 19:12
Kiitos Esko Kalervo kannustuksesta.
Ilman aatan nopeuteen tarvitaan kyllä vahvaa uskoa.
13. RA15.11.2004 klo 22:35
Tuo, mitä Antti Skyttä kirjoitit, oli mielenkiintoista. Enpä ole ennen tullut ajatelleeksi, miten todella vaikea vihje on samalla usein myös kertakäyttöinen. Jos vaikeustaso halutaan säilyttää. Mutta tottapa puhut! Kyllähän omat ahaansa muistaa eli vaikea vihje on vain kerran vaikea.

Kiitos, ettet pyri pelaamaan samoilla. Sillä sehän tietää meille ratkojille aina vain uusia "lamppuja".

Mattsille: Aloitin sanoista PANILLA NIMEJÄ ja FLÄPPEJÄ. Sitten vasta silmäilin ristikon kunnolla läpi ja - olet oikeassa - IAICIRTAP oli heti kolmas. ISTUU PARTURISSA sitten, jne.
14. RA15.11.2004 klo 22:37
Krijoitusvirhe: Piti olla tietysti PANILLA NIMENÄ.
15. EJlo16.11.2004 klo 10:34
Täytyy myöntää kuuluvansa "massaan" eli siihen suureen IAICIRTAP - aloittajiin. PANILLA NIMENÄ tuli heti noteerattua, mutta koska vastaus siihen tuntui niin ilmeiseltä, hylkäsin sen heti. Muutaman apukirjaimen jälkeen selvisi että se ensimmäinen mieleen tuleva (ilmeinen) versio olikin lopulta se oikea. Toivottavasti tämä nyt ei helpottanut liikaa ketään. Alkuaine nurkassa on vieläkin epäselvää, esim. se 80 %:nen.
Kaksi ensimmäistä viittaisi kyllä tiettyyn (ilmeiseen) sanaan, mutta sittenkin.....
16. Matti16.11.2004 klo 13:28
No niin, tulihan se täyteen, eikä tarvinnut edes odottaa loppuviikkoa. Ja kun se nyt tuossa on, niin ei se niin paha ollutkaan. Hyvä kylläkin.

Alkuaine nurkassa on aivan ilmeinen ja ahaa-elämys, kun saa kolme viimeistä kirjainta vaakasanoista. Voidaan kädensija ja DO DO etc., no joo, mutta ei plääh. (En ole koskaan nähnyt ristikossa sanaa solfata.) Omistettuja, ihan kiva kun etsii sivumerkityksen.

Oli siitäkin kiva ristikko, että usein ratkaisusanan selviämisen jälkeen jäljelle jäi vielä sanan ja vihjeen välisen yhteyden miettiminen. Välillä ilmiselvä yhteys ei meinannut lainkaan aueta, kookas (musta) setä.

Onko huutomerkkien lukumäärä viesti ratkojille? Ennen Jäätteenmäkeä sai yhden huutomerkin, alkuaine kaksi, ja uskovat peräti kolme. Eiköhän yksi olisi riittänyt kaikkiin.

Muuten vihje USA on (ainakin) neljän ratkojasukupolven ikäinen. Muistelen nimittäin äitivainajani kertoneen, kuinka hänen äitinsä aikanaan hihkui sen hoksattuaan. Omat lapseni ovat ratkoneet jo vuosia.

Antti murehti sitä, että hyvää vihjettä ei heti voi käyttää uudestaan. No, ehkä neljä sukupolvea on jo riittävä jäähdyttelyaika :-)
17. Jouni16.11.2004 klo 14:45
Tästä huuto- ja lainausmerkkien logiikasta voipi kyllä urputtaa. Esim. USA olisi kuulunut lainausmerkkeihin sen takia, että vastaussana sisälsi kansanomaisen nimityksen virallisesti hyvinkin tarkkaan määritellystä asiasta.
18. iso S16.11.2004 klo 15:16
Ristikkoa näkemättä kysyn uteliaisuuttani: oliko USA-vihjeen ratkaisusanan pituus 10 kirjainta? Jos, niin minäkin olen nähnyt tuon ruudin keksittynä. Näin voi käydä että laatija keksii tietämättään pyörän uudelleen. Eihän kukaan ratko kaikkia julkaistuja ristikoita (Skyttä tosin melkein...)

Mielestäni hyvän vihjeen voi käyttää uudelleenkin, etenkin kahdessa eri alan lehdessä, kun on todennäköisesti pääasiassa eri lukijakunta. Samaan lehteen pitää pitää melkoinen jäähdytysaika, jos halua säilyttää yllätysmomentin. Toisaalta hyvä on hyvää vaikka voissa paistaisi. Vaniljakastikettakin lipittää mielellään uudelleen ja uudelleen. Ei tosin samana päivänä litratolkulla.

Paninkin nimestä tulee mieleen ennenkin mainitsemani urheilu-uutisen otsikko: Jacques Pani myötätuulessa 816. Silloin elettiin aikaa ennen Beamonin haamuhyppyä ja kovia nimiä olivat Ralph Boston ja Igor Ter-Ovanesian. Veikkaisin että tuo onnenkantamoinen ei mahdu vastaussanan raameihin (5 kirjainta?)
19. IiKoo17.11.2004 klo 08:14
Kovis edistyy vähän kerrassaan, kun vaan jaksaa vääntää. Täytyy myöntää, että vihjeytys on ollut tällä kertaa (ainakin tähän menessä) ihan kohdillaan, sitä yhtä ainoaa, johon jo aikaisemmin viittasin, lukuunottamatta: Minä en edelleenkään ymmärrä, miten sitä nelikirjaimista vastaussanaa ja vihjeen keski-a:llista versiota voi vertailla näiden keskinäisen nopeuden perusteella? Minusta on kyseessä yhteismitattomat asiat taikka sitten minulla on aukkoja tiedoissani...
20. Urpo17.11.2004 klo 09:04

Oma aloitukseni lähti vihjeistä ohjaamiseen - meni nurin - panilla nimenä - fläppejä... ja noista pääsikin homman sujuvasti loppuun.

Vaikeusarvio kolme miinus oli kohdallaan. Vieraita vastaussanoja itselleni kaksi, voidaaan kädensija ja oregonin pääkaup., joten sanasto saa minulta plussan.

Vihjeistä en löytänyt suuria ahaa-elämyksiä, mutten hirveästi narisemistakaan.

USA:n perään minäkin olisin kaivannut huutomerkkiä ja a keskellä hitaampi on aika kaukaa haettu.

Kokonaisarvio:Hyvä
21. Urpo17.11.2004 klo 12:32
Jos jollain ei ole kyseistä ristikkoa se löytyy netistä iltasanomien sivuilta uudesta digiversion demosivuilta!
22. Esko Kalervo17.11.2004 klo 22:16
Voikohan sen nopeudeksi mieltää, kun aaton silloin tällöin rykäisee niin rivakasti, että kuvaajille ja tutkijoille tulee tosi kiire?!
23. IiKoo18.11.2004 klo 11:18
Minusta ei. Itse kohde ei todellisuudessa liiku mihinkään. No, helppo vastaussana se joka tapauksessa oli, joten sinällään asia ei haitannut.

Pari kertaa joutui käymään Nykysuomen sanakirjalla ja kerran karttakirjalla, mutta valmiiksi tuli. Miinus oli hyvä lisä kolmen pallon perässä, sillä ei tuo todellakaan ihan kolmepalloista tasoa ollut vaativuudeltaan.
24. Juhani Heino23.11.2004 klo 13:49
Nyt näyttää olevan ratkaisuaika ohi. Huomio jännästä duaalista: yhdeksi pääsanaksi voi mielestäni tulla PIELEN tai VIEREN.
25. iso S23.11.2004 klo 16:30
Ryhdistäydyin muutama päivä sitten tutkailemaan digidemon antia. Parhaalla tahdollanikaan en saanut sieltä ulos sellaista versiota ristikosta että joskus menisin maksamaan kokonaisen euron tuotoksesta mikä näyttää sumuisen vuoren gorillojen silmin katsotulta. Eilen flunssan kourissa kituessani tihrustelin sitä ja sain suunnilleen kaksi kolmannesta valmiiksi. Yläosa ei antautunut, kun uni voitti. USA-arvaukseni osui, Panin nimenä ei ollut Jacques (no en uskonutkaan).
26. iso S24.11.2004 klo 22:19
Uusi ponnistus tuotti tuloksen mikä lienee lähellä oikeaa. Jotkut vihjeet selvisivät vasta tehtävän ratkettua, enkä tarkoita vihjeen ja ratkaisusanan välistä yhteyttä. Niissäkin oli jonkin verran pähkimistä, kun on jämähtänyt mielikuvitus ja jotkut yhteydet olivat luvalla sanottuna etäisiä.

No, hankaluuksia tuotti esimerkiksi kun vihje näytti olevan MAXIN, kun se tuloksesta päätellen on MAKIN. Sen ratkaisusanan alimman kirjaimen kanssa poikittain olevan vaakasanan vihje on kai EINÄ LANTEISTA? Tuhrukopiosta yritin tihrustella onko siinä SINÄ vai SINA eikä kummastakaan tullut mitään tolkullista. JOILLEKIN T-----N AIHE oli täydellisesti oma moka, yritin siihen ÄRINÄä. Sehän olisi ollut varsin osuva, saahan vihainen ärinä kenties kohteen tärisemään.

Kookas (musta) setä oli hieman uskallettu ja tämä puoli asiasta pisti ensimmäisenä silmään. Tarkemmalla mietinnällä se oli toisin tulkiten enemmän kuin hyvä. Musta musta pikemminkin hämäsi kuin auttoi, joten rajojen koettelu oli tarpeetonta, mutta saattoihan se olla tarkoituksellistakin, kun on koviksesta kyse.

(M)iehiä-ratkaisusana oli minunkin mielestäni ristikon heikoin ja vihjeen muuttaminen tuohon muotoon oli parannus. Ratkaisusana ei siitä parantunut, mutta ratkaisukokemus kyllä. Näin se oli puhdasoppinen vihjetyyppinsä edustaja ja infopitoisempi kuin pelkkä MIEHIÄ (kritisoitu vihjetyyppi).

Tässä oli minulle kaksi opetusta. Yksi: digiversiosta ei kannata yrittää ratkoa koviksia. Pehmiksissä vihjeiden suttuisuus saattaa toimia sopivana vaikeusasteen nostajanakin, tosin epämiellyttävällä tavalla. Kaksi: vihjeiden vaikeusaste on noussut sille tasolle että haaveet ratkonnan SM-kisassa pärjäämisestä on viisainta haudata aivokuolleina. Onneksi olenkin seuraavien kisojen aikana matkoilla...
27. matts25.11.2004 klo 16:24
joko seuraavan sm kisan ajankohta tiedetään?
28. J Takala25.11.2004 klo 17:43
Iso S on matkoilla koko alkuvuoden varmuuden vuoksi?
29. iso S25.11.2004 klo 19:57
Varmuus on paras! No, eiköhän ilman erityistä osuttamistakin joku alkuerä tai sitten välierä satu talviloman aikaan. Nykyään ei voi enää osallistua faksivälitteisesti, joten olen kohtuullisen hyvässä turvassa kiusaukselta.
30. Antti Skyttä25.11.2004 klo 20:45
Sinulle, iso S, voitaisiin järjestää ympärimaailmaallinen faksitseosallistumismahdollisuus.

Eilisiltana pidimme ensimmäisen SM 2005 -suunnittelupalaverin. Tulossa ollaan!
31. Anttim Skyttä25.11.2004 klo 20:46
P.o. ympärimaailmallinen. Vaikka ei tuo aiempikaan ihan peräseinästä ole.
32. Antti Skyttä25.11.2004 klo 20:47
Eikä Anttimkaan kuulosta pahalta.
33. iso S26.11.2004 klo 07:09
Noh, noh, eipäs sentään mennä henkilökohtaisuuksiin eikä tehdä kisasta järjestettyä, vaikka eipä se järjestämättäkään synny. Edellisellä kierroksella meni sarja poikki ja vieroitusoireet on kärsitty. Kiitos kuitenkin ystävällisestä ajatuksesta.

Asiasta pihalle oleville tiedoksi, että joskus aikojen alussa säännöt olivat toiset. Siloin kävi niin että kolmannen alkuerän aikana olin lomalla Maltalla. Piti turvautua bulvaaniin ja ennakkoon varmistin että näin saa tehdä. Isä S kävi ostamassa Iltiksen ja faksasi sen minulle hotelliin. Ratkaisin ristikon ja faksasin sen tuomaristolle postitusajan puitteissa. Kirjaviisautta ei onneksi tarvittu ja paikka välieriin heltisi.

Nyt kun olen vanha ja viisas, joskin tyhmistynyt, niin olen huomannut että kolmas alkuerä on niin vaikea että siinä takki tyhjenee täydellisesti. Matkan varrella istuu uskonpuute olkapäällä ja jännitys on pienelle päälle liikaa: ratkeaako tämä ollenkaan ja jääkö siihen sittenkin joku hulimattomuusvirhe. Sitä saakin pari viikkoa tuskailla.

Välierissä on sitten oma jännityksensä. Ensimmäisessä käy niin kuumana että voi töpätä hosuessaan, kolmas niin vaikea (annetun ajan huomioiden) että paniikki saattaa kipsata kokonaan. Muuten mukavaa, jos vain hermot pitäisivät. Onhan se sellainen matka sielunmaisemaan että suosittelen itse kullekin alan harrastajalle kokeilemista.

Hei, kaverit, voisitteko vaihteeksi köyttää ne paidan hihat etupuolelle?
34. IiKoo26.11.2004 klo 08:41
Jos finaali näyttää joka vuosi olevan pelkkä nopeuskilpa, niin minusta on ihan kohtuullista, että ne todelliset ratkojantaidot ratkotaan jo alkuerissä. Kyllä niissä jotakin haastetta pitää olla, aivan ehdottomasti!

Joulua ja vuoden vaikeinta odotellessa...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *