KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANOILLA SAIVARTELUA...

12. Sanoilla saivartelua...

Artesaani-7721.3.2003 klo 10:11
Hei !!
Moni voi pitää tätä saivarteluna, mutta eräs asia jäi vaivaamaan minua...
Tein muutama viikko sitten seiska lehden ristikkoa ystäväni luona ja siinä oli yhtenä vihjeena sana "TIUHTA" tämä on kutojan ammattisanastoa ja tarkoittaa loimen päähän tehtyä "kahdeksikkoa" jolla pidetään langat järjestyksessä ja sijoitetaan kangaspuissa niisivarsien taakse.
Kohtaan muodostui "synonyymiksi" sana "PIRTA" eli Kaide, joka taas kiinnitetään luhaan ( se liikkuva osa jolla kude lyödään)
Ilman pirtaa ei voi kutoa ja ilman tiuhtaa lointa ei saa niisittyä(lankojen vieminen yksitellen pienien "silmien" läpi) Kyseessä on siis kaksi aivan eri asiaa, jotka kuitenkin liityvät kudontaan. Ihan vaan tiedoksi...
2. Markku Mäkelä21.3.2003 klo 11:16
Seiska-lehden ristikkokuvittajana muistan tuon minulle outona vastaan tulleen sanan "TIUHTA". Tarkistin silloin sanan merkityksen Vuokilan Ekin ristikkokirjasta jossa se myös oli synonyyminä sanalle "PIRTA". Kudonta-alaa tuntematta ja laiskuuttani en asiaa sen enempää jäänyt selvittämään.

Monta kertaa vihjeissä joutuu vähän joustamaan ihan täydestä "faktasta" kun sentin ruutuun (tai puolikkaaseen) ei kertakaikkiaan saa mahtumaan mitään "novellia".

Lähetän toki tästäkin asiasta terveiset sanaparin käyttäjälle, laatija J. Hietarinnalle.
3. Eki21.3.2003 klo 11:24
Nykysuomen sanakirja näyttää antavan sanalle tiuhta ensimmäisenä merkityksenä "nauhan kudonnassa käytetty pirta". Uudempi teos Suomen kielen perussanakirja ei tunne tiuhta-sanaa.

Laatija joutuu uskomaan "raamattujaan", kunnes toisin todistetaan. Ilmeisesti tässä kohdassa kirjan tekijät eivät ole täysin tienneet mitä tekivät. Vai voisiko kumpikin käsitys olla oikea?

Tulee mieleen yksi esimerkki, kun biologi sanoi, että laji ja rotu eivät ole sama asia. Eivät olekaan, biologiassa, mutta abstrakteissa ilmaisuissa ovat. Ei se hyvä synonyymipari ole, muttei "raamattujemme" mukaan vääräkään.
4. Aulis Ahvenjärvi21.3.2003 klo 22:52
kyselen missä on sydänlehden ristikko?
5. Eki21.3.2003 klo 23:04
Emme ole saaneet vielä lehteä tänne Sanaris Oy:lle joten emme ole voineet siirtää sitä sivuillemme. Varmaankin ensi viikon alussa tämä järjestyy.
6. jupejus21.11.2004 klo 09:08
http://www.sci.fi/~ntns/museo701.htm

Hyvä kuva tiuhtasta
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *