KESKUSTELUT > RISTIKOT > ÖTÖKÖISTÄ

1188. Ötököistä

Kravattimies27.10.2004 klo 01:09
Englannin sanakirjan mukaan kriketti on pelin lisäksi myös kotisirkka. Sopiva yhdistelmä, ajattelin, kun luin lehdestä, mitä tapahtui Nagpurissa, mihin Australian krikettimaajoukkue oli tullut Intian kiertueellaan. Nämä "turistit" pelaavat viidessä Intian suuressa kaupungissa. Kukin "testi" eli maaottelu kestää viisi päivää.

"Hard act to swallow" (The Australian)

Turisteille Intia ei ole sama kuin mitä se oli aikaisemmin. Nykyisin pelaajamme syövät kansainvälisissä ravintoloissa ja asuvat viiden tähden hotelleissa. Kaukana ovat ajat, jolloin petinä oli huopa betonialustalla. Mutta eräät asiat eivät millään muutu. Joukkue on kolmatta peliään varten Nagpurissa ja maanantai-iltana jotkut pelaajat menivät ulos syömään. Nagpur, "Intian keskipiste", ei ole ihan yhtä kosmopoliittinen kuin Mumbai, ja pojat hämmästyivät, kun soijakastikepullosta ryömi ulos torakka. Sitä seurannut hälinä juoksutti paikalle tarjoilijoiden esimiehen, joka basilfawltymaisesti jyrkästi väitti, ettei kyseessä ollut torakka vaan aivan syöntikelpoinen intialainen hyönteinen. Pelaajat katsoivat kauhuissaan, kun hän työnsi ötökän suuhunsa, kääntyi kohti keittiötä ja kiihdytti vauhtiaan. Hänet kuitenkin kutsuttiin takaisin, koska pelaajat eivät tyytyneet annettuun selitykseen. Tarjoilija katsoi heitä suoraan silmiin ja nielaisi.


Matkoilla sattuu kaikenlaista. Kirjoita meille luettavaksi...

Kerran kaupasta ostamassani hedelmäpurkissa oli iso ötökkä. Tapahtui poikamiehenä ollessani, jolloin tapanani oli lusikoida sisältö suuhuni suoraan purkista. Onneksi ötökkä oli siinä pinnalla eikä vasta pohjassa :-)
2. Eki27.10.2004 klo 01:31
Buddy Holly & the Crickets... yhtyeen nimi taisi tulla harjoituskämpässä pyörineistä ötököistä?
3. Tiedoton27.10.2004 klo 13:50
Ziggy Stardust & the Spiders olisivat myös saaneet siivota vähän useammin?

Ja jos bändit yleisemminkin nimetään sen mukaan, mitä elukoita harjoituskämpällä pyörii, niin eipä ole ihme, että Teddy & the Tigers oli lyhytikäinen... ;)

Karkaa jo vähän aiheesta, kun ei 1) ole matkoilla asttunut tapaus, eikä 2) käsittele varsinaisesti ötököitä vaan matoja, mutta...
...kun eräänkin kaksikerroksisen pirkanmaalaistalon rännejä tyhjennettiin n. viiden vuoden (koivun)lehtikertymästä, olivat alimmat lehdet jo maatuneet muhevaksi mustaksi mullaksi. Siinä mullassa eleli myös vankka populaatio kastematoja. Multa ja kastemadot ovat sinällän luontevan tuntuinen yhdistelmä, mutta jälkimmäisten pääsy ränniin - nimenomaan katon lapetta reunustavaan vaakasuoraan osaan, syöksytorvet EIVÄT olleet täynnä maatuvaa kasvisjätettä - askarruttaa.
Olikohan kastematokanta peräisin maasta pyydettyjä matosaaliitaan katolle syömään pyrähtäneiden lintujen huolimattomista pöytätavoista?
Kaksi teoriaa hylkäsin heti kättelyssä epätodennäköisinä:
1) kastemadot eivät varmaankaan olleet ryömineet paljasta syöksytorvea pitkin ylös kahta kerrosta siinä toivossa, että periltä löytyisi multaa.
2) Kastemadot eivät varmaankaan olleet kiivenneet paikallisiin lehtipuihin (etupäässä koivuja) ja istuneet lehtien päällä odottamaan syksyä ja ilmaista lentomatkaa.

? ;)
4. somerset27.10.2004 klo 14:17
Hedgehoppers Anonymous: Its Good News Week oli iso hitti syksyllä 1965. Sen koommin en muista ko yhtyeestä kuulleeni sen paremmin hyviä kuin huonojakaan uutisia. Kuka tietää?
Laulupuolen ötököistä tulee tietysti ekana mieleen The Whon Boris the Spider - ja onhan noita perhosia ja espanjalaisia kirppuja ja torakoita...
5. iso S27.10.2004 klo 15:19
Samaa kastematoilmiöitä ihmettelin minäkin omakotitalossa asuessani. Jos vielä uskoisi ränniä pitkin kiipeämisen niin rännin alaosaan hyppääminen vaikuttaa kaukaa haetulta kuin entisen laatijan vihje. Helpommin uskon että trombi on heitellyt kastemadon siemeniä.

Ravintolaötököitä en muista tavanneeni muualla ulkomailla kuin Tampereella nääs. Siellä käytiin kesällä 1974 kokeilemassa uuden ravintolan lounasta, en enää muista nimeä. Tilattiin wienerleikkeet. Yhteen oli leivitetty pari kärpästä härkäsen jatkeeksi. Ei menty toista kertaa.
6. Seija27.10.2004 klo 19:00
Timon ja Pumba laulavat ötököistä (mm. lemulude):

"Jamma, jamma, jamma
on ne ötökät nannaa.
Niistä nauttii herkkusuu.
Ötököistä nautin niitä kun vain saan,
pois jää nyt kaikki muu.
Uuh, niistä haistan.
Uuh, niitä maistan.
Uuh, niihin rakastuu."
7. Pena27.10.2004 klo 19:23
Muistaakseni radion Luontoillassa ihmeteltiin myös kastematoilmiötä. Asiantuntijan mielestä kastematojen "siemenet" kulkeutuvat ränneihin lintujen mukana.
8. jupejus27.10.2004 klo 22:43
Muisteluksia odotellessa muutama laulu maanmatosista.

Makas hepokatti maantiellä poikittain jala jallan jala jala vei, ja haravalla kaiveli hampaitaan jala jallan jala jaa vei.
Hämä-hämähäkki kiipes langelle, tuli sade rankka, hämähäkin vei..
Heinä-heinäsirkka soitti viuluaan..
Aurinko paistaa, ei ole aikaa, hyrisi hyttynen hämärän renki..
Ja taajat sääskiparvet himmentää auringon..

Etena, etana, näytä sarves, onko huomenna pouta.
9. RA27.10.2004 klo 23:52
Minäkin jatkan jupejusin viitoittamalla laululinjalla:

- Eppujen Baarikärpänen (ravintolaötökkä!)
- Irwinin Ryysyranta: ...siellä on kirppuja, luteita, täitä...
- Paula Koivuniemi: Perhonen (onko perhonen "ötökkä"?)

Entäs nämä ihmisolennot - onkohan näitä palstalla jo aik. kerätty? - jonkun sortin ötököitä kuitenkin kaikki:

- lukutoukka
- laiskamato
- linssilude
- iilimato
- häntäkärpänen
- baarikärpänen (olikin jo)

ja tietysti vielä: aamun koi
10. jupejus28.10.2004 klo 11:18
Lennä, lennä, leppäkerttu, ison kiven juureen, siellä sinun isäs, äitis, keittää sulle puuroo.
Kun kirppu puree sinua, muista silloin minua, jos se puree kovasti, susta tulee rovasti.

Aamun koissa huomasin..
On täällä tallattu, on maata vallattu, on täällä kuokittu, on täitä noukittu..

Liikkuu kuin täi tervassa.
Ei ole kuin täi lompakossa.
Lets' go lutikat! Sänky palaa.
11. iso S28.10.2004 klo 12:21
Muura-muurahainen kortta kuljettaa, ahkerasti työssään aina ahertaa.

...Veikko Lavi oli samoilla linjoilla todetessaan laulussaan, että vaikka ihmisiä on kuin muurahaisia, niin ettei heitä voi toisistaan erottaa, on heistä jokainen kuitenkin laulun arvoinen ja heistä jokaisen elämä on tärkeä.

Onko kysymys kolminkertaisesta eläinrääkkäyksestä jos lyö kärpästä kaksi kärpästä yhdellä iskulla?
12. Eki28.10.2004 klo 13:15
Kärpänen-elokuva, sekä vanha että uudempi versio, on aika huikea viritelmä. Jälkimmäisessä Jeff Goldblum tekee yhden elämänsä rooleista (Jurassic Parkissa pääsi paljon helpommalla).

Toiseen aiheeseen liittyen:

JEFF
- GOLDBLUM 101 000
- GOLDBLOOM 2 270
- GOLDBLUME 429
- GOLDBLOM 70
13. iso S28.10.2004 klo 14:25
jeff goldlum 1850
jeff goldbum 906
jeff goldlbum 128
jeff goodblum 44
jeff goldlun 3
jeff goldbun 1

ja voittaja on...
jeff goldman 242000

Sinun äänesi on kuin kärpäsen pörinä korvissani, sanoi joku Mika Waltarin hahmo. Sinuhe?
14. Matti28.10.2004 klo 15:14
Juu, oli Sinuhe. ... kärpäsen surinaa ...
Ehkä iso S:llä oli eri suomennos :-)
15. iso S28.10.2004 klo 15:25
Kaptah vain, onko jollakin tuo kevytversio? Ei mitään uutta, auringon Allah! Käänsin itse alkuperäiskielestä... epyktistä... ja maksani riemuitsi.

Ötökkäteemaan liittyen: joku egyptologi oli kysellyt Waltarilta mihin lähteeseen perustui tieto siitä että alueella oli tuohon aikaan hiekkakirppuja. Kaikki muu kun vaikutti niin tutkittuun tietoon perustuvalta, mutta kun noita kirppuja siellä tiedetty olleen vielä silloin. Waltari myönsi ottaneensa kirput omasta päästään (heh, heh). Tarkoitus oli vain keksiä jotakin millä saataisiin erämaassa tallaaminen vaikuttamaan vielä kurjemmalta.
17. Kravattimies23.11.2004 klo 01:41
Bugeja sisältänyt sähköposti aiheutti kerran työpaikallani sellaisen hämmingin, ettei suurimmalla osalla ihmisistä ollut menemistä koneen ääreen loppupäivänä.

Itse huomasin kuvaruudulta, kun postia rupesi tulemaan. Koneelleni asennettu tyttöääni ei pysynyt perässä ilmoittamaan postin saapumisesta. Tajusin katkaista sähkön muutamassa sekunnissa, kun viestien määrä oli noin sata.

Seuraavina päivinä työpaikan tuhannet koneet puhdistettiin ja ilmoitettiin, että sillä koneella, minkä kautta virus oli tullut, oli 600 000 uutta viestiä.

Silloin tuo luku tuntui minusta isolta, mutta ei enää.

Tänään luin lehdestä, että Bill Gates saa päivittäin neljä miljoonaa viestiä.
18. Kravattimies30.11.2004 klo 04:16
Pohjoisterritorion trooppisessa pääkaupungissa voi olettaa kaikkien villieläinten ja ötököiden purevan paitsi perhosten:
Darwin - where everything bites but the butterflies.
19. Pena30.11.2004 klo 18:26
"Heinäsirkkaparvet kiusaavat Kanariansaaria. Uusin parvi saapui Fuerteventuran saarelle eilen. Sirkat ovat tuhonnet kokonaisia viljasatoja Länsi-Afrikassa. Kanarialla heinäsirkat ovat liian väsyneitä syödäkseen ja saarten viranomaiset ovatkin luopuneet aikeestaan myrkyttää tuholaisia."


Heinäsirkkoja sanotaan jossainpäin "taivaan katkaravuiksi". Ovat joidenkin herkkua. Oletteko syöneet? Millaisia ötököitä olette? Siis syöneet? :-)

Voipiko etanoita sanoa ötököiksi? Eki se usein(?) vetelee etanoita ääntä kohti ja tuulensuojaan!
20. gkifcu1.3.2006 klo 13:51
leppäkerttu
21. teemu1.3.2006 klo 13:51
moi moi moim oijlo vio oonm n teemu
22. Jaska1.3.2006 klo 14:15
Eikös se kärpäsenpuheensurinatyyppi ollut Kaptah?
23. Eki1.3.2006 klo 14:24
Entäs Jeff Goldblum?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *