KESKUSTELUT > RISTIKOT > SUOMEN KUVALEHTI

116. Suomen Kuvalehti

Jukkis25.5.2003 klo 17:33
Suomen Kuvalehti siis "siirtyi nykyaikaan" ja hyväksyy tekstiviestivastaukset. En tosin ymmärrä, miksi kukaan maksaisi 1,90 euroa ratkaisujen lähettämisestä, kun kirjemaksu on 65 senttiä. Etenkin, kun SK ei varmaankaan aio muuttaa kitupiikkilinjaansa palkintojen suhteen.

Suurin vaikutus tällä uudistuksella lienee siinä, että nyt SK:n joka numerossa pitää pitkään ja hartaasti selittää tekstiviestien lähettämisohjeet, jolloin "Pari sanaa ristikoista"-palstan varsinaisen asiasisällön käytössä oleva tila supistuu noin puoleen entisestä.

Ja SK:ssa olleen pitkänkin selityksen jälkeen pelisäännöt jäi epäselväksi. Joten jos Sanaris Oy:n väki voisi selventää:

Kelpaako kirjainrimpsu vastaukseksi, kun sen lähettää suljetussa kirjekuoressa. Jos kelpaa, niin miksi annetaan ymmärtää muuta? ("Myös postikortilla voi osallistua. Silloin lähetetään ristikon ja piilosanan numeroiduista ruuduista syntyvät sanat.") En minä ainakaan välitä lähettää pankkitilini numeroa postikortilla.

No, kyllähän tuo helpotti hommaa, nyt on A. Viitamäen ***-ristikossa vasen alanurkka hämärän peitossa, mutta eipä sitä tarvitse valmiiksi saadakaan, kun kaikki numeroidut ruudut on täynnä.
2. Eki25.5.2003 klo 20:50
Tottakai saa laittaa kuoreenkin, ja tuo tilinumero kortilla on hyvä pointti, otamme sen huomioon.
3. Jukkis26.5.2003 klo 11:55
Ja miettikää sitä ohjetekstiä muutenkin, kun nyt siitä tosiaan saa helposti sellaisen käsityksen, että pelkät numeroidut kirjaimet voi lähettää vain tekstiviestillä tai postikoritilla.

Miksi muuten tämä tekstiviestihomma otettiin käyttöön, jolloin tietysti piti luopua myös täydellisen ratkaisun vaatimuksesta? Oliko aivan hirveä homma tarkistaa ristikoita, jotta saatiin aikaan ne painovoimaa uhmaavat kasat palkittavia ristikoita? (Siis yksi ristikko kumpaankin kasaan.) Vai ihan vaan että "kyllä meilläkin pitää, kun kaikki muutkin"? Vai tekstiviestibisneksestä odotettavissa oleva hillitön rahavyöry? Vai oliko tuota ihan oikeasti joku ratkoja toivonut?
4. Eki26.5.2003 klo 12:02
Aloite tuli kustantajalta. Tarkastushomma ei todellakaan vähene. Ristikoiden valmistaminen vaikeutuu numeroiden mukanaolon takia ja pientä lisätyötä on monella suunnalla. Ohjetekstien teko ja päivitys ja siihen liittyvien kyselyihin vastaaminen vie myös aikaa.
Ratkojien kannalta asia on hyvin kaksijakoinen. Kyllä tästä systeemistä monet tykkäävät ihan oikeasti. Ja vastustajiakin riittää. Ajan henki, joopa joo, eka porukka voittaa.
5. Jouni26.5.2003 klo 21:31
Sain minäkin Viitamäen vihdoin täytettyä. Sanoisin, että vaikeusaste alkaa olla riittävä minun taitoihini nähden. Lisäksi sanakirjani tuntuu olevan yhdestä sanasta Antin kanssa eri mieltä.
6. Antti Viitamäki27.5.2003 klo 04:45
Pulmakohtaan voinee varmaankin aina viitata VIHJEEN kautta, kunhan ei muuten ihmeemmin ratkontaprosessia ala purkaa - eli jälleen tekee mieleni kysyä, että mistä sanasta mahtaa olla kysymys. Mitä nyt nopeasti katselin läpi, niin eipä osunut silmiini mitään kovin kummallista - mutta jos Jouni kerrot (vihjeen avulla) mikä sana on epäselvä, niin voin tsekata.

Valitettavasti voin tuskin sanoa siitä vielä mitään erityistä, mutta ainakin voin sanoa, onko kyseessä mahdollisesti ihan oikea virhe - nekin kun ovat aina se yksi vaihtoehto...

Sekin on jo mukava tietää, että ristikko on kuitenkin täynnä. Voitto se on jo sekin tällaiselle vaikeisiin keskittyneelle. :-)
7. Jouni27.5.2003 klo 09:15
Joo, Antti, Nykysuomen sanakirja määrittelee floristin näin: määräalueen kasviston tutkija tai luetteloija.
8. Jouni27.5.2003 klo 09:30
Aaarrggghh! Kuinka typerästi kirjoitinkaan tuon eilisen kommenttini. Tarkoitukseni oli sanoa, että Antin ristikon vaikeustaso oli minun taitojeni ylärajoilla. Siis vaikeammista en enää selviäisi.
9. Tuomas L.27.5.2003 klo 11:34
(Viesti saattaa hieman helpottaa erästä kohtaa ristikossa.)



Itse sain SK:n tehtävän täyteen, eikä aikaakaan mennyt mitenkään hirvittävästi, mutta yksi vihje oli mielestäni huono. Vasemmalla ylhäällä on puhekupla, jossa lukee "kaksi ässää ja aa?"; oletin, että nämä ssa-kirjaimetkin jotenkin liittyisivät ratkaisusanaan, mutta eiväthän ne sitten liittyneetkään. Vai menikö minulta jotain ohi?
10. Jouni27.5.2003 klo 12:01
->Tuomas. Liittyiväthän ne. Mietipä vielä!
11. Antti Viitamäki27.5.2003 klo 12:36
Jouni: Kyllä löytyy floristille nykyään muutakin, jopa paljon yleisempää käyttöä - mistä yhteydestä ainakin kuvittelisin useimpien ihmisten sanan tietävän. Nykysuomen sanakirja on 60-luvun lopulta, enkä siksi ihmettele että merkitys on rajautunut tuohon mainitsemaasi. Sana lienee ollut Suomessa tuolloin vielä verrattain uusi.

Myönnän kyllä, että vihje ei ole tiukimpia mahdollisia. :-)

Tuomas: Toden totta puhuu Jouni. Kyllä siinä on aika tarkka
ajatus.

Mutta jatkakaa ihmeessä palautteen antoa - tällä saitilla pörrää varmasti aika monta laatijaa, joita kiinnostaa tietää mitä asioita ihmiset heidän ristikoissaan arvostavat ja mitä mahdollisesti vieroksuvat!
12. Tapsa27.5.2003 klo 21:03
Tämä tekstiviestivastausvillitys ( oho ) on aivan puhtaasti
taloudellinen seikka kustantajilla. Vaikka operaattori ottaisi
puolet hinnasta pois, jää kustantajalle kohtuuton voitto.
Tällä periaatteella Iltiskin voi nykyään lykätä näitä vessa-
ristikoita päivittäin ja antaa niistä JOPA 20 euroa palkinnoksi.
Missään ei kuitenkaan kerrota, pitääkö jokainen kirjainsarja
lähettää eri tekstiviestinä, vai saako samaan lähetykseen
ympätä niin monta vastausta kuin saa mahtumaan. Epäilen,
että ei saa; sillähän tuotto heikkenisi. Iltiksen viikonlopun
koviksen ja pehmiksen sai postittaa samassa kuoressa,
samoin SK:n ristikkoja ja piilosanoja mahtui postitusajan
puitteissa kahden viikon tuotokset. Jos kaikki pitää viestittää
erikseen, kustannus nousee moninkertaiseksi, ja menee
jo harkittavaksi, onko tämä enää kivaa!!
13. Tapsa27.5.2003 klo 21:07
Jos tämä rahastussysteemi on niin ehdoton trendi, niin
mulla voisi olla parikin hyvää ehdotusta lisärahoitukseksi.
En kuitenkaan kerro niitä vielä tässä, koska joku
kustantaja voisi ne ottaa käyttöönsä ilman provisiota.
14. Matti29.5.2003 klo 17:06
Ilta-Sanomissa ristikkojen kännykkävastaus toimii hyvin.

Tarvittava viesti on lyhyt. Esim. IS TUPLA YLEMPI ABCDEFGHI ja se on siinä. Voittajille soitetaan ja kysellään yhteystiedot.

Hinta on 0,61 euroa per viesti, suunnilleen sama kuin postimerkillä.

SK:ssa numeroituja ruutuja on ristikossa 15 ja piilosanassa (sic!) 26. Lisäksi pitäisi naputtaa yhteystiedot ja tilinumero. Tätä ei kyllä jaksa Eerokaan tehdä.

Ohjeetkin ovat epäselvät. "Numeroituihin ruutuihin muodostuva sana" - ei kai niihin mitään sanaa muodostu vaan satunnainen kirjainjono. Ja vielä harmillinen pränttivirhe: SEPIILOSANA kun piti olla SKPIILOSANA. No kylläpä tuon tietysti jokainen hoksaa.

Joku murehti että palsta "Pari sanaa ristikosta" lyhenee entisestään kun kännykkäohjet vievät paljon tilaa. Niin murehdin minäkin.

Onko asialle tehtävissä jotakin? Otetaan esimerkkiä Ilta-Sanomista!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *