KESKUSTELUT > RISTIKOT > VIELÄ KERRAN KESÄSEPOSTA: VARHO - TUUNA - KALVIMETON

1125. Vielä kerran Kesäseposta: varho - tuuna - kalvimeton

RA5.10.2004 klo 21:55
Anteeksi, jos tämä tuntuu jankkaukselta.... Silmiini ei vain ole sattunut yhtään kommenttia, mitä ihmettä nuo Kesäsepossa olleet vihjeet/sanat tarkoittavat.

Googlehaulla löytyy toki Varhoja ja Tuunoja eli henkilöitä, joilla on ko. sukunimi.

- Piirros kahdesta urasta tms., nuoli osoittaa ekaa: Etuvarho.
- 'Ritaa liki': Länsituuna

Kalvimeton jo osin selvisikin. Kalvimet ovat työstövälineitä. Se ei sen sijaan vieläkään selvinnyt, miksi vihjeestä 'vidintä paitsi' päädyttiin sanaan kalvimeton? Kalvimet ovat kai metallin työstövälineitä. Vidin taas taitaa viitata johonkin pellavajuttuihin.

PS. Älköön kukaan nyt loukkaantuko, pyydän. Tämä EI ole kritiikkiä. Haluaisin VAIN tietää. - Kritisoisin vasta sitten (jos aihetta on), kun ensin tietäisin. ;-)
2. Eki5.10.2004 klo 22:18
Kuulostaa ilen minimi6-ristikolta?

Nykäsuskovaisille varho on varsinkin puutaloudessa uurre, kuurna, ura, nuutti.

Tuunaa en jaksanut paria kirjaa enempää penkoa. Lahkoni tapoihin ei kuulu kerätä paljon maista mammonaa. Kirjatkaan eivät aina riitä enkä ala hakata päätä seinään omilla Google-hauilla. Jotenkin tutlta se tuntuu.
3. IiKoo6.10.2004 klo 08:31
Kalvimeton oli Lindholmin pitkästi-ristikossa. Olikin muuten varsinainen sananvenyttelyhirvitysristikontapainen. No, Sanaseppo-lehti on minusta sellainen foorumi, jossa saa (ja pitää) kokeilla kaikenlaista. Muualla olisi tullut ympäri korvia mokomasta ristikosta. Sen verran teennäisiä oli osa sanoista.
4. iso S6.10.2004 klo 15:18
Isolari Lindholmin omaa meriselitystä odotellessamme tarjoan omia arvailujani länsituunasta.

Porvoon moottoritiellä on Ritan risteys, minkä IL pääkaupunkiseutulaisena tuntenee. Mahtaako Ritan itäpuolella olla joku Tuuna-niminen kylä, minkä länsilaita on erityisen lähellä Ritaa?

Ettei kävisi kuin Kälviällä? (vanha törkeä vitsi, ei voi toistaa tässä). Karttapaikka ei myönnä Porvoon tienoilla olevan Tuunaa, mutta Kälviällä on sen mukaan Rita ja Tuunalantie.

Ilman tuota länttä voisi epäillä ilaroitunutta kierrevihjettä. Jos Rita-sanan a siirretään alkuun, saadaan Arit. Jos pari Aria olisi läheisissä väleissä Anujen kanssa, heille läheisiä olisivat Anut. Tämähän on jo lähellä Tuunaa, kun luetaan länttä kohti eli oikealta vasemmalle uuta venyttäen!

Viittaan kintaalla aikaisempaan kommenttiini. Näistä lienee tullut Sanaseppoon palautetta ja olisi hyvä jos ne selitettäisiin siellä. Tai täällä.
5. RA6.10.2004 klo 20:56
Kiitos ja OHOH! Kolme kommenttia, eikä yksikään närkästynyt.

;-)

PS. Sanaseppoon ei ollut tullut ko. ristikosta yhtäkään palautetta. Itsekään en uutena sanaseppolaisena älynnyt/ehtinyt sitä lehteen lähettää.
6. Syyllinen...6.10.2004 klo 21:02
...kuittaa.

Selvitän alkuun hieman taustoja sille, mistä johtuu, että näitä ristikoiden ratkaisusanojen pituuksia olen silloin tällöin harrastuspohjalta venytellyt.

Kustantajamme lähetti vuosia sitten meille laatijoille kirjeen, jossa luvattiin sovitun palkkion lisäksi ekstraa (muistaakseni sata markkaa per ristikko) laatijoille, jotka laatisivat ristikoita, joissa ei olisi alle viisikirjaimisia ratkaisusanoja.

Tarjous loppui lyhyeen, sillä melko pian pääosa kustantajalle postitetuista ristikoista oli pyydetyn oloisia, ja pitkään jatkuessaan tilanne olisi saattanut johtaa jopa kustantajan kassavajeeseen, ellei suorastaan kassakriisiin.

Päätoimittajamme katsoi parhaakseen puhaltaa pilliin paitsion merkiksi, jotta tilanne normalisoituisi. Nelikirjaimiset olivat hyväksyttäviä ja ennen kaikkea edullisempia.

Ja näinhän asia on.

Itseäni alkoi kuitenkin innostaa ajatus laatia ristikko, jossa ratkaisusanan minimipituus olisi vielä viittä kirjaintakin ulottuvampi. Kuusi, seitsemän, kahdeksan kirjainta...

Rajoittava tekijä oli kuitenkin ristikon ruutumäärä. Meidän talon lehdissä koko on ja on ollut 16x22, joten vihjeruutu huomioiden ratkaisusanan minimipituus olisi maksimissaan 15 kirjainta.

Tämä lienee mahdotonta, vai mitä isoS, Takala ja co? Leinoselta en kysy mitään.

Puolitettuna vaakasuora sana lyhenisi seitsemään, mutta tämä sanapituus edellyttäisi pystysuorien sanojen osalta yhtä tai kahta ratkaisusanaa, joka tuntuu aika pelottavalta vaatimukselta. Tuskin onnistuisi tämäkään, saa joku muu yrittää tuhota tuulimyllyjä (attention Riihimäki. Roger).

Edellä esille tuodut ristikot tuntuivat mahdottomilta toteuttaa, mutta vähintään kuusikirjaimisia ratkaisusanoja sisältävä laadinta ei niinkään. Tässä mallissa pystysuoran sanan pystyi jakamaan kolmeen osaan ja se tuntui jo toteutuskelpoiselta, jollaiseksi se sitten osoittautuikin - tietyin varauksin.

Näiden minimi6 -ristikoiden laatiminen on ristisanatehtäviä laativalle kuin myös ratkovalle harrastajalle mieluisaa toimintaa. Yhden tehtävän laatimiseen kuluu väkisinkin vähintään vuorokausi aikaa, ja sen vuorokauden aikana ei rakenneta taloja, keitetä parsaa eikä kiikaroida rannalla kottaraisia - ainoastaan laaditaan.

Toistaiseksi olen laatinut näitä minimi6 -ristikoita noin kaksikymmentäviisi kappaletta, ja onnistunut luomaan kaksi sellaista teosta, joissa esiintyvistä ratkaisusanoista jokainen löytyy sellaisenaan sanakirjoista.

Herääkin kysymys, onko tällaisten minimi6 -ristikoiden laatimisessa mitään järkeä?

Hyvä kysymys onkin.

Alkuun lähettelin laatimukseni kustantajalle, joka maksoi niistä saman suuruisen palkkion, jonka saan ristikosta, jossa sallitaan neljäkirjaimiset sanat ja joiden laatimiseen kuluva aika on huomattavasti lyhyempi.

Mutta se hyvänolontunne, jonka saan, kun onnistun missä tahansa tavoitteessani - tässä tapauksessa ristikonlaadinnassa - on sen verran mukava, että kerta toisensa jälkeen olen näitä venyttelyjä ryhtynyt laatimaan.

Sanaseppo -lehdissä julkaistut ristikot ovat oma lukunsa. Olen laatinut ne (tuoreinta lukuun ottamatta) jo aikapäiviä sitten mutta jättänyt ne pöytälaatikkoon ( vaatekaapin sukkahyllylle) siitä syystä, että niissä on ratkaisusanoja, joita kustantajani ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä olisi tullut hyväksymään. Toin tämän asian ilmi taannoin eräässä tämän foorumin keskustelusäikeessä ja sain pyynnön lähettää kyseiset ristikkoni Sanaseppo -lehden toimitukseen. Ja Sanaseppo -lehdessähän ne lopulta myös julkaistiin, asia, josta itse olen varsin iloinen, sillä julkaistavaksihan olen ristikot eriskummallisista ratkaisusanoistaan huolimatta aikanaan laatinut.

Jonkinlaisena, ja aika isonakin kannustimena lähettää ristikkoni Sanaseppoon oli tietoisuus siitä, että varsinkin kesäsepossa julkaistu ristikkoni oli ratkaisusanojen keskipituutensa puolesta lähellä (ei-virallista) suomenennätystasoa.
7. ile6.10.2004 klo 21:43
Eräs hurja mies on laatinut ristikon, jonka ratkaisusanojen keskipituus on kahdeksan pilkku kolmekymmentä ja jotain päälle, mutta lupauksistaan huolimatta ukko ei ole työtään Sanaseppo -lehdelle toimittanut. Tai sitten ristikon ylle on lyöty iso leima, jossa lukee hylätty.

Kuuleeko Halikko?

Sitten vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin.

Tuuna on kyläpahanen, joka varmisti ( lue: lyhensi laadintaan kuluvaa aikaa ) kesäsepossa julkaistun ristikkoni valmistumisen. Kylä löytyy Suomen GT-kartalta kuten myös Rita, jonka nimi on piirustettu paperille yhtä ohuella tussilla kuin Tuunankin. Onneksi Rita on vielä perustettu Tuunan länsipuolelle. Muuten olisi kumille ollut käyttöä.

Vidin on Nykäsen mukaan yhtä kuin kalvin.

Huonoja ratkaisusanojahan niin 'länsituuna' kuin 'kalvimeton'kin ovat, mutta poikkeustapauksessa ne otin käyttööni. Oikeita Suomen kielen sanojahan ne kuitenkin ovat.

Aroapilakaton tilalla laadinnassani oli pitkään aroapinakatto, mutta kun en löytänyt mainintaa aroapinoista sen enempää kirjoista kuin kuukkelistakaan niin tyydyin apiloihin. Aroapinakatolle olisin laittanut vihjeeksi esimerkiksi sellaisen, että jossain eläintarhassa näitä kuivien seutujen apinoita voidaan kerrallaan tarhata maksimissaan kaksikymmentä kappaletta.

'Maalarikolkka' taas kuulosti oudolta ratkaisusanalta lähinnä sen takia, että Joonas ei ole nopeudestaan huolimatta kauhean taajaan maaleja urallaan tehnyt.

Kyseisessä ristikossani harmittaa jälkeenpäin sellainen yksityiskohta, että vasemman alareunan sanan 'riitat' tilalle olisin saanut yhtä kirjainta pidemmän sanan 'dopitat'.

Kaikkihan kyseisen jääkiekkolegendan tuntevat.

Olisi ratkaisusanojen keskipituus noussut toista promillea.

Voihan pasha!
8. iso S6.10.2004 klo 22:40
Syyllinen: inhimillisesti katsoen mahdotonta. Pitäkää kiinni siitä Leinosesta, kunnes hullunkiilto silmistä himmenee!

Tuunailuni osui siis oikealle hehtaarille, vaikka Karttapaikka levittelikin käsiään. Voidaanko näin olen todeta syyllisestä: ei mikään herra, vaan h:tin hyvä tuunari (ehtottomasti ei yksinkertaisella u:lla)!
9. Just6.10.2004 klo 23:04
Halikko kuulee!

Itse kyllä tuon laatimuksen päälle olen lyönyt leiman = HYLÄTTY (on siinäkin niin hulluja sanoja) tai sen sitten tekisi viimeistään toimituskunta.
Kaivan tuon esiin ja tarkistan tosiaan tuon räpellyksen kunhan muilta tohinoilta ehdin ja viitsisin tuon vihjeittää.

Kuten ile kysyi, onko tällaisessa järkeä.

Kommentoikaa
10. Juha Starkkila6.10.2004 klo 23:58
Jatkan viestiäni tässä nyt omalla nimelläni.

Muistan vielä hyvin erään pitkän puhelun, jonka kävimme taannoin Jukka Kaukopuron kanssa.
Ruodimme myös Sanasepossa ollutta taulukkoa, jossa ristikoita mitattiin ratkaisusanojen keskipituuden mukaan.

Olin silloin kokematon laatija (varmaan vieläkin) ja ajattelin, että eikö ristikon pohja-asetelmaa paremmin kuvaisi ratkaisuruutujen %-osuus ruudukkoalasta.

Tuota pitäisi ehdottaa Sanasepoille, tuumasi Jukka

En tiedä, ehdottiko, ehtikö?

Tämä on jotenkin mielessä kaiverrellut.

Jukka ei enää ole joukossamme.
Siksi tämä omalla nimelläni.
11. RA7.10.2004 klo 00:03
Syylliselle - Ilelle

Kiitos!
12. jupejus7.10.2004 klo 00:03
Mistä sen ennakkoon tietää. Kuinka monesti on käynyt, että laulaja (ja tuottaja) levyttää A-puolen ja livertelee B-puolelle omasta mielestä sen vähemmänheikomman esityksen, mutta mutta kuinka käykään. B-puolesta tulee ikivihreä ja A-puolen kappaletta ei muista kukaan.

Kun tiedetään varautua siihen, että sanat voivat olla ristikossakin "erikoisia", niin ei se välttämättä ole laadutonta - vaan voi olla jopa varsin mielenkiintoista.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *