KESKUSTELUT > RISTIKOT > ENEMMÄN JA VÄHEMMÄN TOTTA

1096. Enemmän ja vähemmän totta

Jussi27.9.2004 klo 15:45
Internetin ihmeellisessä maailmassa törmäsin (jälleen) väitteisiin, joiden totuusperää voi vain arvailla. Löytyykö väitteille vastineita (itse en ole vielä ehtinyt väitteitä oikeiksi/vääriksi perustella..) ?

Siis:

-- Perhoset maistavat jaloillaan.
-- Ankan kaakatuksella ei ole missään olosuhteissa kaikua. Kukaan ei tiedä miksi.
-- Hurrikaani vapauttaa kymmenessä minuutissa enemmän energiaa,kuin mitä on varastoituna kaikkiin maailman ydinaseisiin.
-- Keskimäärin 100 ihmistä tukehtuu kuoliaaksi
kuulakärkikynään joka vuosi.
-- Tyypillinen ihminen pelkää hämähäkkejä enemmän kuin kuolemaa.
-- Norsu on ainoa eläin joka ei osaa hypätä.
-- 35% seuranhakuilmoituksia käyttävistä henkilöistä on jo
valmiiksi naimisissa.
-- On fyysisesti mahdotonta nuolla omaa kyynärpäätään.
-- Ainoastaan yksi ihminen kahdesta miljardista (amer.
billion) elää vähintään 116-vuotiaaksi.
-- Lehmä on mahdollista kävelyttää portaat ylös, mutta alaspäin se on mahdotonta.
-- Naiset räpyttävät silmiänsä lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet.
-- Indianan yliopiston pääkirjasto vajoaa yli tuuman joka
vuosi, koska sitä suunniteltaessa insinöörit eivät ottaneet huomioon rakennukseen sijoitettavien kirjojen massaa.
-- Etana saattaa nukkua kolme vuotta.
-- Mikään englannin kielen sana ei riimity sanan "Month" kanssa.
-- Silmämme ovat syntyessämme saman kokoiset kuin aikuisenakin, mutta nenämme ja korvamme kasvavat jatkuvasti. Pelottavaa!
-- Sähkötuolin keksi hammaslääkäri.
-- Muinaisessa Egyptissä papit poistivat itsestään jokaisen karvan, mukaan lukien kulma- ja silmäripset.
-- Strutsin silmä on suurempi kuin sen aivot.
-- TYPEWRITER on pisin tunnettu sana, joka on mahdollista
kirjoittaa käyttäen vain yhdellä näppäimistön rivillä olevia kirjaimia.
-- Kaikki jääkarhut ovat vasenkätisiä.
-- Krokotiili ei voi työntää kieltään ulos suustaan.
-- Savukkeensytytin keksittiin ennen tulitikkuja.
-- Amerikassa syödään noin 18 eekkeriä (noin 7.3 hehtaaria) pizzaa päivittäin.
- Miltei jokainen tämän viestin lukija yrittää nuolla omaa
kyynärpäätään.
2. iso S27.9.2004 klo 15:56
Ainakin pitäisi määritellä mitä tarkoitetaan eläimellä ja hyppäämisellä.

Enpä usko että etanat hyppelevät.

Toisaalta ajatellaanpa otsikkoa 'mies hyppäsi katolta'. Eiköhän tuohon riitä että kävelee reunan yli ja siihen varmaan norsukin pystyy, jos sillä on hyvää poliittista tahtoa ja se on ensin kävellyt portaat ylös lehmän kanssa.

Siitä voisi myös kinastella onko jääkarhulla kättä, mutta minulla on nyt kiire nuolemaan kyynärpäät puhtaaksi!
3. iso S27.9.2004 klo 15:59
Joo, ei kieli ulottunut. Tarkoittaakohan tuo fyysinen mahdottomuus sitä että jos surautan sirkkelillä käden irti niin nuoleminen ei onnistu koska taju menee kankaalle? Älkää kokeilko sitä kotona!
4. marja-liisa27.9.2004 klo 16:45
Jäin miettimään joutua verbiä... Taas viikonlopun jälkeen
joku joutui sairaalahoitoon, joku putkaan ja joku naimisiinkin.
Jos olen ollut kolarissa ( en nyt) niin mieluummin pääsin sairaalaan kuin jouduin. on mielestäni asioilla suuri ero.
Niin, ja kohta se joulukin joutuu taas pohjolaan...
5. iso S27.9.2004 klo 18:45
Entäpä vaatia-verbi: onnettomuus vaati x uhria. Entäpä jos vaatimukseen ei olisi suostuttu? Mitä olisi tapahtunut? Ehdotan tiukkaa linjaa, samaa mitä monet valtiot noudattavat terroristienkin vaatimusten suhteen.
6. Jukkis27.9.2004 klo 19:34
Tuota ankan kaakatuksen kaikumattomuusväitettä en ollut ennen kuullukaan. On tietysti itsestään selvää, että väite ei pidä paikkaansa, sehän on ihan tolkuton. Ihan kiinnostaviin juttuihin sitten törmää, kun netistä hakee asiaa koskevaa selitystä. Tämä on aika hyvä:
http://www.acoustics.salford.ac.uk/acoustics_world /duck/duck.htm

Onkohan kastemadot koviakin hyppimään? Entäpä laiskiaiset?

Tuon TYPEWRITER-väitteen varmaan joku täällä kumoaa aika pian antamalla esimerkin. Ei kun keksinpä itse: SALAKKAKASA. Eikös näitä jossain toisessa säikeessä jo käsitelty?

Tätä en usko: "Amerikassa syödään noin 18 eekkeriä (noin 7.3 hehtaaria) pizzaa päivittäin." Jos keskimääräisen pitsan halkaisijaksi oletetaan 25 cm, niin eihän tuo ole kuin noin 1,5 miljoonaa pitsaa. En usko, että Amerikassa syötäisiin noin vähän pitsoja päivässä. Siitähän tulisi vain keskimäärin noin kaksi pitsaa vuodessa per amerikkalainen. Ei voi pitää paikkaansa. Siis poikeuksellisesti väite, joka vähättelee todellisuutta, silti vissiin joidenkin mielestä jotenkin ihmeellinen asia siinä esitetään.

Nämä tällaiset on joskus ihan kivoja. Joskus taas ei.
7. Lauri Kultti27.9.2004 klo 19:49
Tuon norsun hyppäämättämyyden olen aiemmin kuullut muodossa "norsu on ainoa NISÄKÄS, joka ei osaa hypätä". (Tosin sopivin amputoinnein nisäkäs saadaan varmaankin hyppäyskelvottomaksi, mutta kai 'norsu' tässä viittaakin lajiin.)
8. Jukkis27.9.2004 klo 19:58
Edelleen epäilen, että nisäkkäistä esim. laiskiainen ei paljon hypi. Voi tietysti olla, että se osaisi hyppiä jos viitsisi vaivautua. Vissiin se joskus laskeutuu puusta jos on pakko ja jotenkin maleksii maata pitkin eteenpäin.
9. Henry Haapalainen27.9.2004 klo 20:03
Se isossa tilassa tehty kaiku ei ole aito. Tuollaisessa avarassa tilassa ei synny tuollaista kaikua. Olen parikymmentä vuotta joutunut opiskelemaan kaikuja entisen ammattini puitteissa.
10. Jukkis27.9.2004 klo 20:55
Ei millään kovin pahalla, mutta jos nyt pitää valita, uskoako tässä asiassa Salfordin yliopiston akustiikan labraa vai Henry Haapalaista, olen taipuvainen uskomaan Salfordin yliopiston akustiikan labraa ja heidän väitettään siitä, että ovat äänittäneet ankan kaakatusta suuressa kaiuntahuoneessaan. Jotenkin on vaikea uskoa, että olisivat laittaneet www-sivuilleen väärennetyn kaikuvan ankan, kun sen kaikuvan ankan äänittäminen ei mikään kovin iso homma ole ja kun se kaikuva ankka kuulostaa aika lailla siltä kuin kaikuvan ankan voisi kuvitella tuollaisessa kaiuntahuoneessa, jossa nimenomaan on tarkoitus synnyttää voimakkaita kaikuja, kuulostavan.

Sen sijaan kun Henry Haapalainen sanoo että "kaiku ei ole aito", ei hänen tähänastisten täällä esittämiensä erilaisten väitteiden historian muistaen ole ollenkaan vaikea olla uskomatta häntä.
11. Henry Haapalainen27.9.2004 klo 21:26
Kyllä tämä minustakin oudolta tuntuu, kun kyseessä on sentään tuollainen laitos. Katsoin kuvaa tarkemmin, ja kuvasta saattaa löytyä vastaus ristiriitoihin. Ankan edessä on suuri katosta roikkuva mikrofoni, mutta siellä on enemmänkin mikrofonin näköisiä palloja kauempana ankasta. Jos ne ovat mikrofoneja, silloin voi hyvinkin syntyä tuollainen kaiku. Yhdellä mikrofonilla ei varmasti.
12. Jukkis27.9.2004 klo 22:05
Suuri kaikuankkakeskustelu jatkuu...

Siellähän ei sanota, millä (siis miten kaukana ankasta olevalla) mikrofonilla se ääninäyte on äänitetty, mutta tuskin ainakaan ihan lähellä ankkaa olevalla. Mutta tietysti se on silloinkin vain yhdellä mikrofonilla äänitetty, eihän siinä nyt olisi mitään järkeä, että useiden mikrofonien äänitykset jotenkin yhdistettäisiin.
13. RA27.9.2004 klo 22:09
marja-liisan ja iso S:n viesteihin liittyen (joutuuko vai pääseekö sairaalaan, voiko onnettomuus vaatia jotakin jne.) tuli mieleen yksi tutkimus kolariuutisoinnista.

Sanomalehtien uutisteksteistä tehdyn analyysin mukaan:

Kun kuskina on nainen tai nuori kuljettaja, verbimuoto on aktiivi: kuski ajoi ojaan, kuski menetti autonsa hallinnan, kuski törmäsi ohitettavaan, kuski teki virheen.

Kun kuskina on mies, verbimuotona on passiivi tai "subjektina" on auto, auton toiminnot, sää: auto alkoi heittelehtimään, nopeus kasvoi liikaa, tapahtui törmäys, auto suistui, pylväs tuli äkillisesti eteen, eikä sitä ollut mahdollista enää väistää, liukkaus vei ojaan ja tuisku aiheutti törmäyksen.
14. Henry Haapalainen27.9.2004 klo 23:09
Nyt Jukkis putosi kyydistä täysin. Miksi ihmeessä ankan ääni otettaisiin johonkin kauempana olevaan mikrofoniin, eikä siihen mikä on vieressä?
Kuvassa näkyy studion äänitystila, ja ilmeisesti ne mustat palloset ovat kaikki mikrofoneja. Esitän arvauksena, että tuo tila on tarkoitettu säestyksettömän kuorolaulun äänitykseen, ja kun äänitetään, silloin kaikki mikrofonit ovat yhtä aikaa käytössä.
Ai että onko siinä järkeä, että useiden mikrofonien äänitykset jotenkin yhdistettäisiin? Kun musiikkia studiossa äänitetään, pelkällä rumpalilla on ympärillään puolenkymmentä mikrofonia, ja kaikki ne ovat yhtä aikaa käytössä.
15. Jukkis27.9.2004 klo 23:38
Hohhoijaa. Nyt (taas) alkaa mennä sen verran paksuksi nuo jutut, että mitäköhän tekis, lähtiskö nukkumaan vai tuhlaisko aikaansa tähän? Jos se verran että
- Kyseessä ei TODELLAKAAN ole kuorolaulun äänitykseen tarkoitettu studio, vaan jälkikaiuntahuone (reverbation chamber). Sen tarkoitus on tuottaa mahdollisimman hyvä diffuusi äänikenttä, mihin päämäärään pyritään sillä, että huoneen seinät heijastavat äänen mahdollisimman hyvin ja lisäksi katosta roikkuu levyjä, jotka auttavat diffuusin äänikentän syntymistä
- Tuolla huoneessa kaikuu, siis todella KAIKUU.
- Mikkejä on huoneessa monta, jotta voidaan mitata ääntä eri kohdissa, mikäli se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi.
- Rumpujen äänittäminen ei siis kerrassaan MITENKÄÄN liity tähän. Rumpuja äänitetään studiossa monella mikillä siksi kun niitä rumpuja on monta ja sitten miksaaja miksaa ne eri rumpuraidat yhteen niin että lopputulos kuulostaa hyvältä. Mitäs järkeä yhden ankan kaikuja olisi monella mikillä äänittää.? Milläs periaatteella se lopputulos sitten miksattaisiin? Mihin sillä pyrittäisiin?
- Tarkemmin ajatellen en minäkään keksi miksi ankkaa olisi äänitetty jollain kaukana ankasta olevalla mikillä. Jos huone toimiii hyvin, ei mikrofonin paikka paljonkaan vaikuta lopputulokseen.
16. Henry Haapalainen28.9.2004 klo 00:08
Tämä ei varmaankaan ole kiistelyn arvoinen asia. Lopetetaan tämä aihe.
Siinä tekstissähän mainittiinkin huoneen käyttötarkoitus. Se on minulle täysin tuntematon alue.
17. Kravattimies28.9.2004 klo 01:21
>Mikään englannin kielen sana ei riimity sanan "Month" kanssa.

Netistä löytyy...

For many years I tried in vain
To find a rhyme for month.

I tried and failed a hundred times,
But succeeded the hundred-and-oneth.
18. Neekerinkulli27.8.2010 klo 12:16
Ihminen muuten btw pystyy nuolemaan kyynärpäätään...
19. Kuukerin Nelli27.8.2010 klo 16:35
Näin on, jos käsivarsi ennen nuolemista amputoidaan.
20. Neekerinkulli27.8.2010 klo 23:51
Kyllä mää vaan pystyn ilman mitään amputaatioita..
21. jpq28.8.2010 klo 03:33
Ankan kaiku ehkäpä selittyy tulee mieleen enintään sillä ettei vaan ankka osaa tuottee vastamelua niin että se kumoaa kaiut ? :) ja sitä paitsi sanoisin täysin mahdoton juttu ettei joku äänikaikuisi se niitä harvoja luonnonlakeja jota minusta turha yrittää kumota... ja sitä paitsi mikitetäänhän sinfonia orkesteriakin nin että ainokainen mikki ei välttämättä ole soittimen vieressä.
ps. sanoisin tuo pizza juttu voinut joskus pitää paikkansa eli vanhentunut tilasto tyyliin koska osa väitteistä mitä on joskus kuultu on vanhentuneita.
ja sitten muutkin epäilen asioita jotka niin todennäköiisä kuten jääkarhujen vasenkätisyys että niitä luulee äkkiä faktoiksi eli jos joku 99% varmaa se ei ole sama kuin 100% varmaa jne... ja sähkötuoli jutun keksijäksi mainitaan wikipediassakin hammaslääkäri.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *