KESKUSTELUT > RISTIKOT > NUMEROINNIT

1080. Numeroinnit

Pena17.9.2004 klo 11:05
Seurasin sivusta kun työkaverit ratkoivat innoissaan Ilta-Sanomien ristikkoa. Täyteen saatuaan keräsivät kirjaimet numeroiduista ruuduista. Pettymys oli melkoinen, koska kirjaimista ei muodostunutkaan oikeaa sanaa.

1) Laatijako se numerot laittaa ruutuihin?
2) Miksei niistä tule järkeviä sanoja?
3) Loppuisivatko 9-kirjaimiset sanat ajan myötä "kesken"?
4) Miksi yleensä ylimmällä rivillä on monta numeroa? Eilisessäkin Torstaituplassa ylemmässä kolme ja alemmassa peräti neljä. Ylimmän rivin jälkeen numerointi harvenee.

Alkukesällä erään ristikon vastaussanaksi tuli melkein sana TUHOLAINE. Se oli hauska.

Sitten on näitä muiden lehtien ristikoita, joista tulee "jotain järkevää". Esim. 7 päivää-lehden. Muuta järkevää siinä lehdessä ei olekaan! :-p

Näistä numeroinneista oli asiaa ihka ekassa keskustelussa:

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1&alku=1065&t=k2
2. Eki18.9.2004 klo 00:40
1) Joo (tai pääasiassa pohjatyön tekijät eli Eki omissaan ja Sakke muissa)
2) Jos tulisi, sen voisi usein arvata n. 3 kirjaimen perusteella
3) Eivät
4) Eri sanoissa ne kumminkin melkein aina ovat

Yksi minun suosikkejani omistani on AKÄYPITUO. Joskus sen voi siis kivasti lukea, joskus ei.
3. Pena18.9.2004 klo 08:56
2) Voisi kai arvata, se on totta. Toisaalta kaverit kyllästyivät, eivätkä ole sen koommin niin innokkaasti ratkoneet. Koska haluatte palautetta, tässä kavereiden mielipide: tyhmä ristikko! Rakentavaa? :-)

Tuolla linkistä löytyvässä ensimmäisessä säikeessä Antti Kanerva kertoo mielipiteensä näistä numeroinneista. Mitäs mieltä te muut olette?
4. Bert18.9.2004 klo 11:07
Olen samaa mieltä Penan kanssa kohdassa 2. Ristikon muutkaan sanat eivät ole käsittämätöntä siansaksaa, miksi vastaussanan pitäisi olla?

Eihän asia tietenkään minulle kuulu, enhän lähetä koskaan vastausriviä kilpailuun. Joten minun silmissäni se on vain kauneusvirhe muuten loogisessa ristikossa.

Luulisi muuten että on olemassa sen verran vaikeita 9-kirjaimisia sanoja, ettei niitä kolmesta kirjaimesta arvaa. Vaikka paikannimiä.
5. Eki18.9.2004 klo 11:30
Demopolis? Dombraina? Dighinala? Dongslian?

On tosiaan olemassa paljon paikannimiä, mutta kukapa nuo oikeiksi sanoiksi arvaisi... Katsoin nuo karttakirjan hakemistosta. Onkohan joku noista se kuuluisa Vinku-Intian joki :)

On mielenkiintoista kuulla näitä mielipiteitä. Asioita voi toki harkita uudelleen. Lähtökohta tälle ei-sanalle on uskollisimpia ratkojia suosiva. Olisi tosi helppo panna semmoinen avainsana, jonka selvittää melkein jokainen lukutaitoinen muutaman helpon sanan tietämällä/arvaamalla. Iltiksessä ei ihan jokainen sentään pääse mukaan arvontaan.

Erilaisuuskin on minusta arvokasta. On hyvä, että joissain lehdissä syntyy oikeita sanoja tai ajatuksia.

Joissakin lehdissä lasketaan tietyn kirjaimen määrä. Se varmistaa, että ristikon pitää olla ainakin melkein täysi. Suurin ongelma siinä on, että se kirjainmäärä on yllättävän vaikea laskea ehdottoman oikein. Joku ruutu helposti jää ottamatta mukaan. Ja jos lasketaan vaikka o-kirjaimet ja löytyy piilokirjain sotata/sutata, pitäisi hyväksyä kaksi määrää.

Olettekos muuten huomanneet seuraavan Sanaris-tuotoksista? Krypto Pelikaanissa ja muidenkin lehtien kryptoissa kuvasta saatavan aloitussanan kirjaimet eivät kuulu siihen sanaan, jota vastaukseksi haetaan (katso esim. Oho 38b). Silloin pitää ratkoa krypto melkein kokonaan, että saa sen sanan tai sanajonon, joka on vastauksena. Olisi latistavaa, jos avainsanan keskittyään olisi jo lähellä vastauksen keksimistä. Vai?

Mikä ketäkin miellyttää ja latistaa, semmoistahan tämä on.
6. Pena18.9.2004 klo 11:43
Joo, Eki. Ratkoin Oho 38b:n ja niinhän se näkyi olevan. Ja vastaussanaa ei mitenkään voi päätellä kuvasta. Kryptoja en paperilla paljon ratko, mutta täällä se(kin) on kivaa kryptorenki päällä! Äskeinenkin ristikko täyttyi n. neljässä minuutissa. Paperilla tuhertaisin vieläkin kirjaimia ruutuihin!

d=)
7. Eki18.9.2004 klo 11:49
Noiden 9- tai 10-kirjaimisten sanojen keksiminen jäljelle jäävistä kirjaimista ei ole helppoa. Semmoiseen saattoi mennä aikoinaan jopa tunti per sana! Siis ihmiseltä. Sitten pyysin Artsia laatimaan yksinkertaisen ohjelman, joka etsii kaikki Ristikkorengin sanat, joissa ei ole noita tiettyjä kirjaimia. Johan helpotti!
8. Matti18.9.2004 klo 18:24
Ja pitihän se Oho 38b:kin ratkaista, kun tuli täällä puheeksi. Kokemukset samat kuin Penalla.
9. Eki18.9.2004 klo 18:27
Noin kaunista kuin tuossa kryptossa 38b oli Joutsenrannassa, kun Sanasepot viettivät kesäpäivien kesäiltaa vuonna 2003. Onneksi ääniefektit puuttuvat.
10. iso S19.9.2004 klo 12:27
Siansaksasanaa puoltaa se, jos ja kun numerot on sijoitettu ristikon kriittisiin kohtiin. Siis sellaisiin, mitkä parhaiten varmistavat, että ristikko on ratkottu kokonaan oikein tai että ratkoja olisi erittäin ilmeisesti siihen pystynyt, vaikka onkin kenties jättänyt jonkin numerottoman sanan täyttämättä. Silloin saavutetaan vastaamisen helpous ja samalla pyritään varmistamaan se ettei palkinnoille pääse muutaman sanan ratkaisemisella.
11. Eki27.9.2004 klo 09:18
Tuollaista iso S:n hakemaa varmistusta kokonaan oikein ratkeamiseen emme ole lähteneet numeroinnissa hakemaan. Erityisen hankalan kirjaimen sattuminen sinne on pikemminkin työtapaturma.

Ymmärrän kyllä lähtökohdan, miksi niin pitäisi tehdä, mutta silloin tekisi turhan paljon hallaa vähemmän ristikoita harrastaneille (ei kai tässä heitä haluta ulos ajaa tai heidän intoaan laskea) ja ristikon tilaajalle (vastausmäärät olisivat pienemmät) ja sitä kautta itselle ("nämä ristikothan ovat ilmeisesti liian vaikeita, tilataan ne semmoiselta, joka osaa tehdä yleisöönmenevämpiä").
12. iso S27.9.2004 klo 10:48
Ymmärtäväisellä tuulella ollessani hyväksyn tuonkin perustelun. Vakavat ja puhdashenkiset harrastajat saavat tyydytyksensä siitä että tietävät ratkaisseensa koko ristikon. Aloittelijoille suotakoon se ilo että kokevat osanneensa 'tarpeeksi'.
13. Pena27.9.2004 klo 14:23
Viime lauantain Pehmiksen ratkaisusanassa on kiva "yllätys", voi kai sen niinkin sanoa. Koviksen ratkaisusanassa ei "yllätystä", vaikka se sisäisesti (ulkomailla) hieman hymyilyttikin. :-)
14. Matti27.9.2004 klo 19:24
Olen ollut havaitsevani sellaisen humaanin käytännön, että piilokirjaimet eivät koskaan ole numeroituja. Ei ainakaan, jos ratkaisusana on erisnimi.
15. Eki27.9.2004 klo 19:26
Tänäänkin yhteen tulevaan IS-viikkoristikkoon panin piilokirjaimen. Sen pitää olla kyllä sitten pommivarma. Yllättäviäkin kakkosvaihtoehtoja voi löytyä.
16. Pena16.10.2004 klo 15:27
Eki, ihanko ite numeroit torstaituplan alemman? :D

"Älä, 12345, 6789 kadulle!"
17. Eki16.10.2004 klo 15:51
Kylmääsenitetein! Mitensääsennoinjaoit?
18. Matti16.10.2004 klo 19:04
Äläkä vastatuuleen
19. Pena22.12.2004 klo 12:17
Ruvisjauhosta valmistettua paloviinaa juotuaan yökärpeli lenteli lyhtypylvästä päin: klopklop!
20. Pena1.3.2005 klo 10:48
Väärästä klopklopista (8 kirjainta!) pääsemme joulukuun lopun-tammikuun kirjainyhdistelmiin IS-ristikoista ja tehtävistä. Lista ei ole täydellinen, eikä missään järjestyksessä. Siinä(kin) voi olla virheitä, mutta uskallan väittää, että suurin osa on oikein.

Löytyyhän sieltä ihan kivojakin yhdistelmiä, ja oikeita sanojakin:

KLEINGRAS LIMOBANOS URSAKELDN HLUIODMÄN
ORMAYCIGN TEKBSVMAI OGPAKSLIU SKOLIRANE
EPIROHÄVN SHKIRUTOI KIVERHTLÖ IHDELNSKY
ORINVASPU RBÄFKOEJD HIVAMURPO VYTENOPAS
SALKIENVO ADLOPÖYEH MRKUHJOSA SALERDOYM
ASÖMYLÄUD PUMPAMPUM SRILENTAU TERÄSPADI
MDEFPROHS BISTROPAL VOIPHNBES VURLOSATN
NAMISTELU IKSEDPAYÄ THEAÄSBUD NAVSURDHI
MRSAILOKT ULOSÄKINH TLARSDIEY JESVÄHOUM
JULOSBIKA LAVMENDOP SPAMRIENO SÄHTMVIPE
PARHISODE RONSAIULV MRNOUKLIV RALOPERTU
KAUSTIPHN SHAKPERMO DTKGURSAT RTLONJADS
DEUBROSNA PIATMLÄDS MAELUOISP UKMOSAHIK
SIOPHEXVA GLUPSIVÄR ERHOISLDU UVPÄREHOI
ITKESBOYP USTIKALPO SOLEPANMI OSKARYÄME
LOVUNSAMK TIHSDARÄN RUSVAPIÖL RAMÄYKTIS
DHMLRJPPL ÄTKTTTEEÄ USSUSUUUS SYVÄPAINO
MURTOÖJÄS SKARSPKRP KAIRIKSUI TETTEETEE
ÖSTERLUND MSLJTIPAK
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *