KESKUSTELUT > RISTIKOT > SOKKOKRYPTOT

1072. Sokkokryptot

Vieras, ensi kertaa täällä14.9.2004 klo 13:46
Moi!

Tuolla FAQ-osiossa elikkäs Yleisiä kysymyksiä-nimisessä linkissä hieman kerrottiin sokkokrypton ratkonnasta. Mielestäni yksi käyttökelpoinen menetelmä ratkonnan avuksi oli sivuutettu.

Kyseessähän on salakirjoitustieteestä eli kyptografiasta (hehe) tunnettu menetelmä eli frekvenssianalyysi. Ideahan siis on, että lasketaan kunkin numeron esiintymistiheys kryptossa ja päätellään kirjoimia sen perusteella, esim yleisin=>toden näköisesti A tai E tai T jne.

Toki tätä vastaan voidaan harhauttaa kryptossa, kuten nuo aattomat ristikot jne osoittavat. Täydellinen piilottaminen on kuitenkin mahdotonta, esim yleisin kirjain ei voi olla Z tai W (kryptoissa nähtyjä kirjaimia molemmat.)

Tästä tulikin mieleeni seuraava idea. Onkohan tätä kenties kokeiltu: homofoninen krypto, eli yhtä kirjainta voisi kryptossa vastata useampi numero. Tällöin jos saisi selville esim, että numeroa 5 vastaa A, niin jokainen 5 olisi varmasti A mutta joku muukin numero voisi olla myös A. Sen sijaan 5 ei voisi olla muuta kuin A.

Onko siis yllä olevan kaltaisia kryptoja olemassa vai olisiko se kentien liian mahdoton ratkaistava?
2. Juhani Heino14.9.2004 klo 15:18
Veikkaan että olisi liian hankalaa ja vain turhauttaisi ratkojan.

Menetelmänä frekvenssianalyysi ei taida oikein toimia. Kryptoissa on niin paljon "omituisia" sanoja että sitä tarvitaan vain sen verran kuin mielestäni jokainen ratkoja hallitsee vaistomaisesti.
Itse käytän ns. vokaalianalyysiä. En kerro sen enempää ettei muilta mene keksimisen ilo, mutta voitte miettiä mitä se tarkoittaisi.
3. tonimikael14.9.2004 klo 15:36
En ole aivan varma, mitä Juhani tarkoittaa, mutta luulisin.

Tuossa vokaali/konsonanttieroasiassahan voi ratkojaa harhauttaa keksimällä kryptoon sellaisia sanoja, jotka alkavat kaksoiskonsonantilla tai loppuvat siihen, esim. LLOYD tai PUFF (the magic dragon ;-P).

Toinen harhautustapa voisi olla sellainen, jossa haetaan mahdollisimman monta vokaalia sanan sisään (tai laitaan), esim. RIIUU, LIIAN, MAYAT,...

&sellasta :)
4. Juhani Heino14.9.2004 klo 15:50
En paljasta enempää, mutta menetelmä ei kompastu ensinmainittuun harhautukseen. Ja koska siinä haetaan useammasta sanasta, jälkimmäinenkään ei yleensä ole ongelma.
5. avaaja14.9.2004 klo 17:01
Menetelmänä frekvenssianalyysi toimii oikein hyvin apuna. Itse käytän sitä myös tavallisissa kryptoissa esim. tilanteessa, jossa johonkin sanaan olisi kaksi ehdokasta. Vertailemalla kirjainten esiintymistiheyksiä voidaan päätellä, kumpi ehdokkaista mahdollisesti tulee kyseeseen. Hyvin tämä on minulla toiminut.

Tämän täkia se homofonikrypto tulikin mieleeni "harhautuksena". Onhan niitäkin kryptoja, joista numeroita on jätetty pois, ne toimivat vähän samaan tapaan.
6. Juhani Heino14.9.2004 klo 19:40
Tässähän olisi nyt vaikuttamisen mahdollisuus. Jos tänne tulee paljon puoltavia kommentteja, voin tehdä homofonisen krypton. En uuteen Sanaseppoon joka ilmestyy pian, vaan seuraavaan.
7. Matti15.9.2004 klo 00:46
Juhani Heino, tässä puoltava kommentti - tee toki homofoninen krypto! Lupaan yrittää ratkaista, vaikka kryptoja vihaankin.

Tämän homofonisen (mistähän tämäkin termi tulee??) krypton velipuoli on heterofoninen valintakrypto, joka on varsin yleinen.
8. Matti15.9.2004 klo 00:57
Frekvenssianalyysi toimii tietysti jollakin lailla. Kuitenkin näilläkin palstoilla on aiemmin todettu, että yleiskielen kirjainfrekvenssi ja sanaristikoiden vastaava poikkeavat varsin huomattavasti toisistaan.

Kerran ihan oikeasti tein frekvenssianalyysin sokkokryptosta. (Tai ei se ollut sokkokrypto vaan tavallinen, jonka selityskuvana oli Bianca Bianca, josta minulla ei ollut mitään aavistusta. Oli Katso-lehti.) Kokemukseni oli:

- Frekvenssianalyysissä oli hirmuinen jopi
- Sama efortti kohdistettuna intuitiiviseen ratkontaan kantaa paljon kauniimman hedelmän.

Näin siis. Vaikka vihaankin kryptoja.
9. avaaja15.9.2004 klo 11:25
Teeppäs vaan homofoninen krypto. Mielelläni yritän sellaista. Siinä myös ehkä voisi tehdä linjauksen olla käyttämättä homofoneja saman sanan sisällä, tällöin ratkaisu ei luultavasti olisi ainakaan mahdoton. Tietysti voi myös tehdä linjauksen käyttää niitä saman sanan sisällä vaikeuttamismielessä, mutta linjaus ehkä olisi syytä kertoa.

Nimen keksin homofonisesta salakirjoituksesta, jossa siis yhtä kirjainta vastaa useampi salaussymboli. Perinteisessä tai yksiaakkosisessa salakirjoituksessa jokaista kirjainta vastaa vain yksi symboli. Nämä vaihtoehtoiset symbolit ovat niitä homofoneja. Tällaisen salakirjoituksen ratkaisuun ei voi käyttää fekvenssianalyysiä, sillä jokaisen salaussymbolin frekvenssit ovat suurin piirtein yhtä suuret.

On myös salakirjoituksia, joissa sama salaussymboli voi tarkoittaa eri kohdissa eri kirjainta. Kerron mielelläni lisää jos jotakuta kiinnostaa. Tällaisen salakirjoituksen sovellusta kryptoihin tai muihin ristikoihin en osaa kuvitella. Mielenkiintoisia selvitysleikkejä niistä kyllä saa aikaiseksi.
10. Tuomas L.15.9.2004 klo 11:37
Homofoni on myös kielitieteellinen termi. Tarkoittaa kahta sanaa, jotka äännetään samalla tavalla, mutta kirjoitetaan eri tavalla, kuten englannin "red" 'punainen' ja "read" 'luki, on lukenut'. Suomessa homofoneja ovat lähinnä sanat, jotka ovat isolla kirjoitettuna erisnimiä ja pienellä yleisnimiä (Marja, Taisto, Satu yms.). Uudet sitaattilainat ovat tosin tuoneet suomen kieleen joitakin muitakin homofonitapauksia, kuten "bandy" ja "bändi"; salibandyahan on joskus väitetty kamariorkesterin vastakohdaksi.
11. Juhani Heino15.9.2004 klo 13:30
Itsekin olen harrastanut kryptologiaa (siis salakirjoitustiedettä, ei liity kryptoihin) jo vuosia.

Matin kanssa olen samaa mieltä että frekvenssianalyysi on turhan työlästä.

Alkaa vaikuttaa siltä että rupean väsäämään homofonista kryptoa. Jos jotakuta kauhistuttaa idea, laita kielteistä palautetta tänne.
12. Just15.9.2004 klo 14:21
Entäs sitten homogeeninen krypto, niin että kaikkia eri kirjaimia on yhtä monta.
Onnistuisikohan tuollaisen laatiminen?
13. Kravattimies21.9.2004 klo 06:21
Tuomas L. mainitsi sanaparin: bändi - bandy
Löytyi toinenkin: lusia - lucia

Onkohan muita, jotka äännetään samalla tavalla, mutta kirjoitetaan eri tavalla?
14. J Takala21.9.2004 klo 08:25
Edellisestä jatkaen brändi - brandy.
15. iso S21.9.2004 klo 08:34
Monta vaihtoehtoa jo mennyt? Many - meni. Ai minäkö? I - ai.
16. Kaitsu21.9.2004 klo 09:57
Very nice - veri nais (jos sais)
17. Jäsen xxxx14.1.2005 klo 15:27
Eikös se nyt ollut siellä Sanasepossa vai näkevätkö vanhahkot silmäni oikein?
18. Juhani Heino14.1.2005 klo 16:38
Siellähän se, vastaa sylttytehdas.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *