KESKUSTELUT > RISTIKOT > MISSÄ MENNÄÄN?

1063. Missä mennään?

Eki10.9.2004 klo 15:15
En hirveästi rakasta yllä olevaa lausetapaa, mutta se kuitenkin suomalaisten paljon käyttämä ehkä houkuttelee ihmisiä tämän aiheen pariin.

Tässä ei ole paljon sanaseppomaisuutta tai liittymistä ristikoihin muuten kuin että pyydän teitä arvaamaan, mistä päin Suomea Metsälehden krypton numero 17/04 kuva on peräisin. Ehkä muutenkin saadaan mukavaa jutustelua kauniista Suomestamme. Voitte arvata läänin, kaupungin/kunnan tai tarkan kuvauspaikan. Voitte pohtia, olenko kenties joskus puhunut tästä paikasta vai onko se vain joskus ollut reittini varrella? Mahdollisimman moni arvailee eikä kukaan mollaa toisen arvausta, eikö niin?

Itse lähden kohta enkä palaa edes käymään netin ääressä ainakaan kahteen päivään.
2. iso S10.9.2004 klo 16:08
Ei kilauta kelloa päässä. Mahdollisimman moneksi päästäkseni veikkaan Vuokatti.
3. Seija10.9.2004 klo 16:14
Hämäläisen kumpuilevaa maastoa?
4. Jouni10.9.2004 klo 16:32
Olen samaa mieltä Seijan kanssa. Kuva on otettu Hämeenkyrössä Taata Sillanpään Myllykolun rappusilta.
5. tero10.9.2004 klo 17:21
Kovin on tasaista horisontissa. Ei ole ihan keskeltä suomea eikä idästä. niin kauas kuin silmä siintää...hmm..molemmat edelliset veikkaukset ovat täysin mahdollisia, hämeenkyrössä oli juuri tuollaista. Siispä peesaan sitä veikkausta.
6. Eki10.9.2004 klo 17:36
Mää lähen nyt. Pannaanpa tähän sen verran kerrointa, että ensi viikolla ilmestynytta Paksua Pelikaania lähtee lähimmäksi osuvalle ja ehkä parhaiten perustelleelle ja ehkä jollekin muulle sympaattiselle viestille jo maanantaina! Nyt kaikki mukaan, vanhat ja uudet!

Vastaukset sunnuntai-iltaan mennessä.
7. Ekku10.9.2004 klo 18:57
Meijän takapihalta on kuva napattu! Siis täältä, missä ei tiedetä, kuuluako Satakuntaan vai Pirkanmaahan. Kuulutaan siis molempiin! Johan siitä syntyy maisemaa, mitä ihastella!
8. Impi Vaara10.9.2004 klo 19:25
Eka kerran tutustuin kryptorenkiin.
Hyvin täytti aukkokohdat. En ole kryptojen kannattaja.
Parasta oli se, että en tarvinnut enää etsiä ruutuja, missä kirjain esiintyy.
Hyi tällaiset koneella täytettävät.
9. Matti10.9.2004 klo 19:52
Kuvahan on ilmiselvästi Haralan harjulta Kangasalta. Meillä oli siellä hiljan sukukokous. Tosin kuvassa ei Längelmävesi tuolla vöin hopeisin hohtele, eikä Roineenkaan armaisia aaltoja näy, mutta ne kai löytyvät kuvaajan selkäpuolelta.

Eikös tämä ole jo Pelikaanin arvoinen?
10. JiiTee10.9.2004 klo 20:51
Lapualla on paikka nimeltä Simpsiön vuori, sieltähän tämä varmaankin on. En ole siellä itse milloinkaan käynyt, mutta tuoltahan siellä luultavasti näyttää!
11. SuzieQ11.9.2004 klo 00:06
...kutsuu mua Kuusamo. Metsän näen jämäkän ja vaaran sinertävän...
12. Tiedoton11.9.2004 klo 00:53
Minä tiedän!!! Älkää enää muut vaivautuko arvailemaan, kun nyt on varma tieto lätkäisty tiskiin. Kuva on otettu ristikkopohatta Vuokilan Inkoon kartanon tallin nurkalta pohjoiseen, ja kaikkki mikä kuvassa näkyy, on fasaaninmetsästysmaastoa. Jos kuvaa voisi panoroida 90° vastapäivään, siinä näkyisi Ekin golf-kenttä. 90° myötäpäivään kierrettäessä kuvassa näkyisi kartanon empire-tyylinen, 5-kerroksinen päärakennus, ja 180° kumpaan suuntaan hyvänsä olisi silmäimme edessä upea lähikuva tallin seinästä. Tallissa on tusinan verran arabialaisia ratsuhevosia, mutta eivät juuri nyt näy tähän, you see.

Ja TÄLLÄ suorituksella kyllä pitäisi Pelikaani irrota jo ihan senkin vuoksi, että tämän jälkeen saa viikon pestä kieltään juuriharjalla ennen kuin väri lähtee... ;)
13. Kravattimies11.9.2004 klo 05:07
Menneitä muistellen: olisiko Lyly, Oriveden ja Mäntän välillä?
14. ile11.9.2004 klo 19:01
Metsään saattaa mennä nyt tämä arvaus, mutta olettaisin, että kuva on näpätty Viitasaarella viime kesänä.

Aluksi epäilin, että maisema sijaitsee Pilpalassa, mutta oikealla olevan männyn rungolla tasapainoileva kuukkeli sulki pois tämän vaihtoehdon. Tätä erämaalintua kun Pilpalassa ei minun tietääkseni ole vielä tavattu.

Tosin en ole asiaa keneltäkään Pilpalalaiselta kysynyt, saati sitten käynyt siellä, mutta Viitasaaren läpi olen pari kertaa ajanut, ja siellä näytti tuollaiselta kuin Metsälehden ristikon kuvassa.

Kuvan näppäysajankohtaa viime kesänä perustelen sillä, että kuvassa esiintyvien mäntyjen vuosikasvannaiset näyttävät varsin tuoreilta. Ne eivät voi olla vuotta vanhempia.

Syynä Ekin Viitasaaren reissuun oli Viitamäen Antti, jonka kesämökki sijaitsee Viitasaarella. Mökki näkyy kuvassa, mutta se on niin pieni, ettei sitä erota normaalin kotitietokoneen näyttöpäätteellä.
15. Timppa11.9.2004 klo 19:28
Ihan arvauksena, että jos kääntyy katselemaan eri suuntaan, niin saattaa nähdä Roineen armaiset aallot...
16. jupejus11.9.2004 klo 23:03
Kuva näyttää ensikatsomiselta hyvin tavanomaiselta. Mutta tarkastelkaamme sitä tarkemmin. Se ei ole mikään lonkalta näpätty kuva.
Ei. Se hyvin harkitusti sommiteltu, se myös harmoninen. Siinä on suomalaisuuden peruskäsitteitä; metsä, sininen ikitaivas, nousevat pilvet, viheriöivät, kultaiset niitut, kuin Aleksis Kivi sanoisi.

Kun tuollainen kuva ikuistetaan, siihen on syy. Se ei rajaudu etsimeen ohimennen silmäyksellä. Kuvassa leikkivät valot ja varjot. Kuva kertoo läheltä katsoen, miten metsän, puiden, läheisyys antaa meille niille ominaisen turvallisuuden tunteen. Rinne tarjoaa näkymää edemmäksi. Se antaa meille suunnan, minne haluamme katsoa, kuinka kauas. Siintävät, kaukaiset horisontissa erottuvat vaarat, antavat meille toiveita, ulottuvuutta, kurottelua elämään.

Kumpuilevat viljapellot tuovat mieleen työn, ihmisen taidon muokata maailmaansa, käsitellä omaa elämäänsä.
Nousevat pilvenlongat kuin hiipisivät kuvaan mukanaan kantaen epävarmuutta, uutta, ennalta arvaamatonta. Onneksi ne ovat vielä poutaisia, mutta niissä on vahvuutta. Ne voivat muuttua tummiksi, sateisiksi. Veden, raikkauden ja kasvun tuojiksi. Mutta ne voivat nopeasti nousten olla myös pelokkaita, tiedostamattomia - kuin itse elämämmekin kaikessa arvaamattomuudessaan.

Missä mennään? Tuo kysymys nousee jokaisen mieleen aina jossain elämän eri käänteissä. Se on kaikessa koruttomuudessaan hyvä, sillä meillä pitää olla aikaa joskuskaan pysähtyä hetkeksi miettimään; missä mennään.

Nuorena kotinsa ovella, vanhempiensa rappuaskelmilla, moni tähyää menemisensä suuntaa. Se voi olla juuri tuollainen kuvankaltainen, mieleenpainuva näkymä.

Tuollainen kuva voi löytyä oman elämänsä uusista kiinnekohdista, uusien ystävien, uusien sukulaisten, tuttavien kotipihoilta. Paikoista, missä opimme hiljentymään ja miettimään suuntaa; missä mennään.

Tuollaisen kuvakulman voi tavoittaa aivan sattumaltakin. Lomareissulta, työmatkalta tai muuten arkipäiväisen taipaleen varrelta - auton sivulasista katsellessa kappaletta kauneinta Suomea.
Mutta noista elämän hetkellisistä ahaa-elämyksistä ja valokuvauksellisista välähdyksistä, se vaatisi suunnatonta valveutumista, kuvaamisen ammattitaitoa, rahvaammin sanottuna - hyvää tuuria, jotta tuon kuvan ikuistaisi yhdessä ohikiitävässä minuutissa elämämme juoksussa.

Mahdollista, mutta kuitenkin epäilen, että jossain elämänsä vaiheessa Eki on pysähtynyt hiljentyen ajattelemaan tuon kauniin perisuomalaisen kuvanäkymän edessä (vaikka jossain Läyliäisessä); missä mennään.
Silti uskallan väittää, että tuo kuva on taltioitu Ekin muistista.

Se on piirtynyt Ekin sydämeen, sieluun, muistuttamaan tämän maan arvoista, rikkauksista, tämän maan voimasta ja tiestä, mitä se meille tarjoaa.
Tuo kuva on osana kryptoa, ei kai turhaan?
Ei, se osana haaveita ja ennen kaikkea elämäntyötä.
Kun halutaan kysyä; missä mennään - niin suomaliselle sen vastauksen antaa metsä, siihen lankeava valo, siintävä kaukaisuus ja kesäinen vihreys. Se on hiljentymisen ja hiljaisuuden tuudittava kehto ja kysyjälleen vastauksen antava.
17. Eki12.9.2004 klo 21:49
Pääpalkinto menee paluumuuttaja ilelle. Selitykset menivät kyllä metsään, mutta liekö ollut tahallista? Ehkä hän ja joku muukin muistaa, että kommentoin kilpiä kesällä nimimerkillä Eki Viitasaarelta. Sieltä Savivuoren huipulta sen tänä vuonna nappasin. Viitamäki on sata km etelämpänä.

Onko viime kesä muuten tämä juuri loppunut kesä?

Lisäpalkinnon saisi jupejus, mutta herra/rouva taitaa edelleen olla niin ujo, ettei osoitettaan kehtaa lähettää. Noista runollisen kauniista maalailuista saat Pelikaani-paketin milloin tahansa lähetät jonkun osoitteen, vaikka Poste restanten, jos ei muuta. Ehkä lähetän ne Viitasaarelle ja sieltä postista ne joskus noudat :)

Varmaan ilen osoitteen jostain löydän, mutta jos tämän luet, voithan nakata sen uusiksikin toimiutksen lootaan, niin saat varmimmin lehtesi.

Kiitokset kaikille!
18. Aikku12.9.2004 klo 22:10
Niin mikä kesä?
19. Eki12.9.2004 klo 22:26
Niinpä. Äsken tuulisella aukiolla tankatessa oli niin kesäisen lämmintä, 17 astetta eikä palellut yhtään. Taitaa tulla kesä...

Siispä: Onko viime kesä muuten tämä juuri loppunut "kesä"?
20. Seija12.9.2004 klo 22:36
Koska nyt on syksy, niin viime kesä on vuoden 2004 kesä.
21. Tiedoton ja lehdetön12.9.2004 klo 22:37
Oikeastihan Ekillä ei tietenkään ole kartanoa, vaan hän asuu alivuokralaisena puulämmitteisessä vuokrayksiössä Kalliossa. Kuudes kerros, hissi aina rikki ja vesi juoksee vain sadesäällä katonrajasta. Nih! ;)
22. iso S12.9.2004 klo 22:41
Ei viime kesässä mitään vikaa ollut. En vain millään jaksa muistaa minä päivänä se oli.

Voi V, ei minunkaan arvaukseni ihan metsään mennyt. Alkoihan sekin V:llä, mutta siihen se jäi, kun edustan selvänäköisyyden lyhytnäköistä haaraa! Salainen perusteluni oli muuten täysin alkusoinnullinen. Lisäksi oivalsin heti ettei kuvaa ole otettu Vuoksen rannalta eikä Vuosaaressa. Vuotsokaan ei näyttänyt oikealta.
23. jupejus12.9.2004 klo 23:52
Kiitosta vaan Eki. Pitänee tässä harkita osoitteen antamista. Eiköhän se "kohtapuolin" sinne ilmaannu (vaikka sanotaankin, että kohdalla on pitkä häntä c/;).
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *