KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANANSELITYSTÄ 2

1057. Sananselitystä 2

Jukkis9.9.2004 klo 08:54
Taas olisi muutama laatijoiden ajatuskulku jäänyt hämäräksi, tällä kertaa Iisakeissa. Löytyisiköhän selitystä:

Iisakissa 7 oli Kaija Kaivosojan ristikossa vihjeenä kuva, josta en oikein keksi, mitä se edes esittää. Ratkaisuksi tuli LAIN. Kuva on nähtävissä täällä:
http://www.angelfire.com/pe2/jkks/Ristikot/Iisakki 7/

Iisakki 8:n ratkaisut tulee vasta seuraavaan numeroon, mutta luulisin nämä ratkoneeni oikein, vaikka en vihjeen ja ratkaisusanan yhteyttä ymmärräkään:

Teuvo Jyräksen ristikko "Jotos":
UKKOJEN PERÄSSÄ -> IRINAT

Ristikko "Elo tuli" sivulla 19:
JOKI, JKI -> OTTA
(Jokihan tuo on, mutta miksi vihje on noin?)

Heikki Lavoniuksen "Ympyriäistä":
TIETYN MERKIN OMAAVA -> UTELU
TORNIPAIKASTA MIELEEN? -> ISAAK
2. Pena9.9.2004 klo 09:06
Melko paljon samoja asioita ihmettelen minäkin. Heikki Lavoniuksen "ympyriäistä" piti ratkoa päivätolkulla! Yötolkku ei riittänyt! :-)

Tietyn merkin omaava > utelu. Käsitän sen niin että utelun perään tulee kysymysmerkki.
3. tjn9.9.2004 klo 09:19
Ymmärtäisin jokivihjeen, jos vastaussana olisi OOTTA
4. J Takala9.9.2004 klo 09:19
Kai näissä on palautusaika mennyt jo umpeen?

LAIN näyttää ainakin tulevan tyhjästä vadista.

Isaak Babel -> Babelin tornit. Utelun ymmärrän samoin kuin Pena. JKI on JOKI ilman O-kirjainta eli O:TTA. Viittaisiko tuo Irinat vaan härskisti tuonne itänaapuriin?
5. tonimikael9.9.2004 klo 09:29
Oisko tuossa iisakin kuvassa Asterixista tutun päällikkö Aladobixin kilpi, jonka päällä ko. päällikkö normaalisti seisoo. Ja kun häntä ei nyt sen päällä ole ollenkaan eli lain, niin eikö olekin oiva selitys! ;-P
Mutta keksinpä ainakin jonkun, hihii. :)

Jos kerran otta on joki, niin sehän on vain piilosanamainen vihje, jossa "joki" edustaa suoraa vihjetyyppiä ja "jki" on joki ilman o-kirjainta eli o:tta eli otta.

Tornipaikasta minulla tuli mieleen Pisa ja Pisasta saadaan Isaak ottamalla siitä pois "P" ja lisäämällä "AK". Tässä kaikessa ei ole mitään järkeä, että ratkojille tulisi tukala olo. Tai sitten on. Jyviä vain etsitään.

Muista en tajua hölökäsen pölläystä.

:)
6. iso S9.9.2004 klo 09:35
Lain näyttää olevan joku kyberavaruudessa huiniva animaatiotyttö. Olisiko tuo piirros kuitenkin hänen ihmealuksensa tai jotain vastaavaa? Viruskammoisena en viitsinyt penkoa Googlen löytämiä linkkejä. Tytön kuvia löytyy kun panee Googlen etsimään Lain-kuvia. Tuon näköistä häkkyrää ei ollut ainakaan muutamalla ensimmäisellä sivulla. Olkoon siis Takalan tyhjä tassi jolla ei ole ruokaa lain. Onpahan oivallus.

Otta on joki Norjassa. Jki on joki ilman o-kirjainta eli ristikkohenkisesti kieli poskessa otta. Oikeasta kirjoitusasusta voi vääntää kättä (onko o:tta tai ootta oikeampi? Mitteekä mieltä ootta? Vastaavalla logiikalla on ristitty joskus A-kirjaimia sisältämätön ristikko Aton). Hyvin piilosanamainen vihje. Nokkela, mutta jotenkin nyrjähtäneen oloinen.

Toinenkin torni kytkeytyy Iisakkiin? Isaac Newton taisi testata painovoimateoriaansa Pisan tornissa. Sieltä oli kätevä tiputella tavaroita, kun ne eivät törmänneet seinään. Isaac tai Isaak, se on sama ruottiks...

Kumpi painaa enemmän, kilo höyheniä vai kilo rautaa? Sehän selviää ilman Pisaakin, kun pudottaa ne varpailleen.
7. Tuomas L.9.9.2004 klo 10:10
Vilkaisu kalenteriin: 4.4. Ukko ja perässä 5.4. Irene ja Irina. Takalan yritys oli kyllä aika hyvä...
8. J Takala9.9.2004 klo 10:13
No oli kohtuullisen vaikea kalenterivihje. Sen lisäksi että pitäisi muistaa Ukon nimipäivä, pitäisi muistaa lisäksi kenen nimipäivä on Ukon jälkeen. :)
9. Jukkis9.9.2004 klo 10:23
Nyt kun asiaa muistelen, niin minähän olin tuon Ukko-Irina -homman keksinytkin. Jostain syystä oli vaan jäänyt kysymysmerkki pyyhkimättä pois. Tuohan nyt on ihan hävettävän selvä juttu, ja taisi J. Takalalta tulla ns. ironiapäästö tuossa, ihan ansaitusti.

Mutta tuota LAIN-hommaa en ihan niele. Jos on tyhjä vati, niin kuvaako sana LAIN jotenkin tilannetta? Etenkin kun ei tuosta kuvasta ole mitenkään nähtävissä, onko vati tyhjä vai ei.

Ettei siinä ole sittenkin kyse jostain sanasta ???LAIN???, josta pitää alusta ja lopusta jättää kirjaimia pois, koska kerran tuosta vadistakin (tai mikä lie) puuttuu kuvassa reunat?
10. Eki9.9.2004 klo 11:21
Aton-kryptollani oli ainakin yksi esikuva. Nuorena kuolleen Markku Nylundin ristikko Iisakissa 80-luvulla oli nimeltään Aaton ristikko, pääkuvassa oli tonttu ja julkaisuaika joulukuu. Aaton ristikko viittasi kuitenkin ovelasti siihen, että laatimuksessa ei ollut yhtään A-kirjainta.

Luin aamulla Jukkiksen kysymykset ja ymmärsin kaikki jokseenkin heti, mutta yksikään juuri noista vihjeistä ei jättänyt minulle sellaista fiilistä, että olipa hyvä vihje. OTTA on ideana lähinnä hyvää, mutta sana on huono, varsinkaan näkemättä sitä.

Mutta sellaistahan se on omissa ristikoissakin. Huippuleimauksia ei helposti tule, varsinkaan oikeasti uusia vihjeitä. Kuitenkin tosi visaisiin pitäisi niitä aina keksiä. Yksittäisten vihjeiden perusteella on myös turha tuomita tiettyä ristikkoa kokonaan huonoksi tms.

Tämän säikeen alku on hyvä esimerkki siitä, että monipuolinen vaikkakin yhteen tiettyyn asiaan keskittyvä alustus herättää puhetta myös vastaajien yksityiskohtien pohjalta ja juttu soljuu nopeasti. Toki tässä hieman arvostellaan laatijoiden vihjeitä, ja arvostelemassa on myös laativia ihmisiä ja nimimerkkejäkin, mutta mielestäni keskustelu sujuu (ainakin vielä ja yleensä tällaisissa säikeissä) erittäin rehelliseltä pohjalta ja kaikki ovat (myös) aitoja ratkojia. Tuskin kenelläkään laatijoista on ainakaan syytä pahastua, mutta he ovat toki tervetulleita sanomaan sanansa.

Onko muuten Seija tai Reino nimimerkki? Ainakaan kirjoittajat eivät varmasti niin ajattele. Entä Jukkis? Se ei liene ristimänimi? Ylitetäänkö siinä välissä nimimerkin raja? Jos Jukkis on Jukka, silloin nimimerkki tuntuu lähes omalta nimeltä, mutta jos ei, mitäs silloin? Jos pelkkä etunimi on nimimerkki, entä Matti_L tai Matti Keravalta? Minua ainakin tämä rajanveto kiinnostaa, pääasiassa varmaan kaikkien arvaamasta syystä.
11. Jukkis9.9.2004 klo 11:57
No Eki jos ymmärsit kaikki, niin mikä se LAIN on? Tyhjä vati?

Jukkis on lempinimi, josta en edes erityisemmin pidä. Mutta siis nimi silti, ei puhdas nimimerkki, kuten esim "ratkoja uusi" on, näin esimerkin tyystin hatusta vetääkseni.
12. Eki9.9.2004 klo 12:01
Unohdin sen muuten katsoa, mutta kun nyt katson, minusta siinä on tuhkakuppi, jossa ei ole tuhkaa vaan se säihkyy (puhdistuksen jäljiltä?). On se vähän kaukaa haettu.

Ratkoja uusi tunnusti myöhemmin, kuka oli, mutta esimerkki ymmärretty.
13. Matti9.9.2004 klo 16:03
LAIN? Näen kuvassa sheriffin tähden. Lain nimessä? Joo, on ihan kökkö selitys.

Isaaccia ei Pisassa nähty, vaan 123435o 123435i. Isaacin päähän putosi omena, väittää legenda. Kun englantilaiset huomasivat, että hänellä on laskupäätä, he tekivät hänestä valtion rahapajan johtajan.
14. Henry Haapalainen9.9.2004 klo 16:51
Minä teen vähän rajanvetoa nimimerkki-asiassa, ja erään henkilön kohdalla peruutan aikaisemman lupaukseni, että en lisää nimimerkkejä paljasta.

Jukkis on Jukka Voipio, Sanasepot ry:n edellinen puheenjohtaja. Hän on myös sama henkilö, joka tarjosi nimimerkillä varustetun kirjoituksensa Sanasepossa julkaistavaksi. Kirjoitus oli kaikilta osiltaan valheellinen ja Ristipisto-lehteä herjaava.
Päätoimittaja Erkki Vuokila julkaisi sen nimimerkillisenä, ja käytännössä sitä voidaan pitää Vuokilan omana kirjoituksena. Lain mukaan päätoimittaja vastaa nimimerkkikirjoituksesta kuin olisi sen sanasta sanaan itse kirjoittanut.

Tämä oli ansio, jonka johdosta Erkki halusi Voipion päätoimittajaksi Skytän jälkeen.
15. Jukkis9.9.2004 klo 16:57
Oletkos Jukka Voipiolle jo kertonut tämän häntä luultavasti suunnattomasti hämmästyttävän paljastuksen?
16. Henry Haapalainen9.9.2004 klo 17:03
Kyllä, juuri äsken.
17. Jukkis9.9.2004 klo 17:25
No hyvä, koska hän itse ei tuota asiaa ole ennen tätä tiennytkään. Hän on varmaan kiitollinen kuullessaan asiasta.

Onkos Jukka Voipio samaa Voipion sukua, johon mm. edesmennyt professori Erkki Voipio kuuluu? Muistelen lämmöllä hänen teoreettisen sähkötekniikan luentojaan opiskeluajoilta.
18. Ylläpito9.9.2004 klo 17:47
Henry Haapalainen... Eikö tasapuolisuuden nimissä olisi aika tunnustaa myös loput omat nimimerkkisi?
19. Jäsen9.9.2004 klo 17:48
Milloin Skyttä on toiminut Sanasepon päätoimittajana? Entä Voipio? Mieheksi, joka uskottelee ulkopuolisenakin tietävänsä jäseniä enemmän Sanaseppojen toiminnasta - samoin kuin seuran julkaiseman lehden vaiheista - HH esittää merkillisen paljon väitteitä, joilla ei ole yhteyttä todellisuuteen.
20. Eki9.9.2004 klo 17:50
Näin on.
21. Henry Haapalainen9.9.2004 klo 17:51
Sellaisia ei ole. Paria poikkeusta lukuunottamatta kirjoitan vain omalla nimelläni. Poikkeukset olen kertonut samassa yhteydessä kuin olen nimimerkkiä käyttänyt.
22. Ylläpito9.9.2004 klo 17:54
Pitäisikö muuten täältä vilpillisesti toimivat kirjoittajat poistaa esim. määräajaksi tai pysyvästi? Jos esim. Jukkis paljastuisi Jukka Voipioksi ja hän kuitenkin kirjoittaa kuin rivijäsen, se olisi härskiä?
23. Henry Haapalainen9.9.2004 klo 17:56
Tuo on ylläpidon ehdotus, ei minun. Miksi pitäisi poistaa?
24. Reino9.9.2004 klo 17:59
Reino ei ole nimimerkki. Oma nimenihän se on
25. Ylläpito9.9.2004 klo 18:00
Ei se ollut ehdotus, se oli osin filosofinen ja osin suora kysymys mm. henkilölle, joka täällä jatkuvasti nimimerkkejä arvostelee?
26. Henry Haapalainen9.9.2004 klo 18:02
Kyllä, puheenjohtaja oli vahingossa muuttunut päätoimittajaksi.
27. Jukkis9.9.2004 klo 18:04
Minkä organisaation rivijäsen?

No Jukkis ei nyt kerrassaan paljastu Jukka Voipioksi, koska se ei ole nimeni. Toistaiseksi en ole havainnut että joku muu olisi käyttänyt nimimerkkiäni, mutta alkaa vähitellen huolestuttaa, että koska täällä alkaa tapahtua provokaatioita nimimerkkivarkauden avulla.

Tai eihän nimimerkkiä voi varastaa, kun sitä tässä keskustelusysteemissä ei voi itselleen varata. Olisi kyllä varmaan ylläpidon syytä alkaa harkita sellaisen systeemin käyttöönottoa, jossa vain yksi henkilö voi käyttää tiettyä nimimerkkiä. Vaatii tietysti käyttäjien rekisteröintisysteemin, joka hankaloittaa keskusteluun osallistumista, mutta jotenkin alkaa arveluttaa tämä touhu, jossa jollakin tuntuu olevan jonkinlainen pakkomielle yrittää selvittää ihmisten henkilöllisyyttä. Ja pieleen menee nyt minun kanssani samoin kun meni aiemmin Antti Viitamäen muka käyttämien nimimerkkien arvailun kanssa.
28. Seija9.9.2004 klo 18:04
Seijakaan ei ole nimimerkki. Sukuni jätän mielummin tällaisten palstojen ulkopuolelle. Onko se kiellettyä?
29. Ylläpito9.9.2004 klo 18:05
... JOS Jukkis paljastuu...
30. Matti9.9.2004 klo 18:16
Jukkis, oletko sinäkin ollut Erkki Voipion TST:n luennoilla! Oli mahtava luennoitsija, vaikkakaan ei ehkä kaikkien opiskelijoiden jakamatonta suosiota nauttinutkaan.

Voipiolla oli tapana merkitä kaikkiin lukemiinsa papereihin alakulmaan "merk. E. Voipio", ja siksi hänen lempinimekseen tulikin Merk´eevoipio. Vanhan sähkölafkan editse kulkee Kalevankatu, jonka kyltin alakulmaan joku oli huolellisesti tekstannut Merk. E. Voipio.
31. Ylläpito9.9.2004 klo 18:50
Tämähän oli ilmassa. Toissapäivänä "Sanaseppo - kulttuurilehti" -osiossa Jukkis sai viestin:

"Ihan kuin Jukkis pyytäisi minua tekemään vielä suuremman paljastuksen. Tee se itse niin ehkä saat siitä asiasta sieluusi rauhan."

Täällä se sitten tuli. Odotamme vieläkin savun laskeutumista.

Niin, muuten rivijäsenellä tarkoitimme Sanaseppojen jäsentä, siis seuran, jonka puheenjohtaja Jukka Voipio oli.
32. J Takala9.9.2004 klo 19:19
"Hän on myös sama henkilö, joka tarjosi nimimerkillä varustetun kirjoituksensa Sanasepossa julkaistavaksi. Kirjoitus oli kaikilta osiltaan valheellinen ja Ristipisto-lehteä herjaava."

Heh, Henryä kiukuttaa edelleen 10 vuoden takainen mielipidekirjoitus, jossa kerrottiin totuuksia Ristipistosta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *