KESKUSTELUT > RISTIKOT > PIILOSANAHAASTE

8635. Piilosanahaaste

Juha N8.11.2015 klo 20:47
Monessa tämän palstan säikeessä on ylistetty sitä nautintoa, jonka saa, kun ratkoo piilosanavihjeet ilman risteävistä sanoista tulevia apuja. Tällaista hehkutusta on kuultu esimerkiksi tapiolta, ja niin, hmm, öö, muiden muassa tietysti tapiolta.

Moinen ratkontakäytäntö vaatii paitsi taitoa, toisaalta myös sitä, ettei vihjekokonaisuuksissa ole kovin paljon ylimääräisiä eli varsinaisiin vihjeosioihin kuulumattomia tilkesanoja ratkontaa haittaamassa.

Jospa tällaista ratkaisun kannalta merkityksetöntä sana-ainesta kerrankin olisi piilosanavihjeissä tarjolla! Onko seuraavassa minipiilosanassa taitaville ratkojimmille yhtään ylimääräistä haastetta, vai selvitetäänkö sekin suit sait sukkelaan? Ratkooko tapio myös tämän tehtävän ilman risteävistä sanoista saatavia apuja?

Jään odottamaan onnistujien hep-huutoja. tapio on ehkä ensimmäinen, kun on kuivaharjoitellut tätä jo kaikkien aiemmin ratkomiensa piilosanojen kanssa.

Älkää paljastako ratkaisusanoja vielä muille, vaan antakaa kaikkien kokea omat onnistumisensa. Eikä mitään spekulointeja, ennen kuin oma ratkomus on valmis!

Ruudukkopohja on 5 x 7. Vaakasuoraan tulee kolme seitsenkirjaimista sanaa ensimmäiselle, kolmannelle ja viidennelle riville. Pystysuoraan tulee viisi viisikirjaimista sanaa ensimmäiselle, kolmannelle, viidennelle ja seitsemännelle sarakkeelle.
2. Juha N8.11.2015 klo 20:49
korjaus:

ratkojimmille, p.o. ratkojillemme
3. Juha N8.11.2015 klo 20:51
VAAKASUORAAN:

1. Harmi - kun TV-viihteestä tulee laiskottelun peruste, rahvas taantuu ja kääntyy uhmaamaan ajatusta sivistymisestä. (7)

5. Nyt säpäleiksi se votka! Ensin se on sekoittava miehen pään, sitten mies on tahriva ahterinsa alukset keltaisiksi. (7)

6. Varo Jupiterin trulleja! Ne taikovat ihmisten suut Ion sisään, silmät Europan, kädet leveästi kiinni lentoluudassa edestä ja takaa. (7)


PYSTYSUORAAN:

1. Jos sinulla on vain toisen käden tietoa, missä kohti karttaa ollaan, noinko osuisit lopuksi oikeaan, mikäli mietit kotvasen? (5)

2. Se oli viimeinen annos tiuskimista suuntavalinnoista! Saat nyt kääntyä takaisin, vaikket löytäisi kotiin vievistä metsäpoluista sitä ainoaa oikeaa. (5)

3. Vesi kääntyy nousuun. Kuulen avunpyyntöjä - joku ei onnistu kurottamaan turvalliselle oksalle. (5)

4. Jos et nyt viimein osu urinaaliin, olet valtava sottapytty - pelkkä oman navan ympärillä jolkottava elukka. (5)
4. ake8.11.2015 klo 23:21
Hep!
5. Jaska9.11.2015 klo 18:51
Onko sallittua ilmoittaa, ettei hepitystä tule. Umpikujasta ei löydy ulospääsyä. Tunti elostanii meni hukkaan. Se ei kuitenkaan ole tarkoitettu jolkottava elukka. Samaan sanaan lienee juuttunut joku minua parempikin piilosanailija, koska vain ake on hepittänyt. Joka onko siis paras kaikista?!
6. Juha N9.11.2015 klo 19:18
Mietinkin, onko tätä pidetty liian helppona, niin ettei hepityksiä ei ole vaivauduttu ilmoittamaan, vai liian vaikeana, niin ettei hepityksiä ole pystytty ilmoittamaan...

Ilmeisesti vaikeus meni sitten kireän puolelle. Mutta olisin odottanut, että aken lisäksi edes Matias-Myyrä, ++juh ja Eki olivat hepittäneet.

Onnittelut akelle. Varmistukseksi kysyn: ake, montako N-kirjainta ratkaisuusi sait? Puhtaasta uteliaisuudesta kysyn lisäksi: mikä oli se vihje, josta sait ratkaisusi ensimmäisen oikean sanan, ja mikä vihje aukesi ratkonnassa viimeisimpänä? (Ratkaisusanoja älä vielä paljasta.)
7. ake9.11.2015 klo 20:06
Sain 3 N-kirjainta ratkaisuuni, mutta enhän tiedä onko ratkaisuni oikea... Aloitin pystysanoista - pystyyn 1. taisi tulla heti jne. Alimmainen vaaka ja se jolkottava elukka eivät meinanneet ensin risteytyä, mutta sainpas ainakin itseäni tyydyttävän ratkaisun...
8. Juha N9.11.2015 klo 20:23
ake, valitettavasti minun täytyy kertoa, että ristikon ratkaisuun ei tule ainuttakaan jolkottavaa eläintä. Jos eläimen ristikkoon sijoittaa, sen viimeisen kirjaimen kanssa risteävän vaakasanan kanssa tulee ongelmia: ratkoja joutuu vetämään ratkaisusanan hatusta, koska vihjeessä vaakasuoraan 6. ei ole sille piilovihjettä.

Kaikille paljastettakoon, että oikeaan ratkaisuun ei kuulu kuin yksi N-kirjain. Oikealla ratkaisulla tarkoitan sellaista ratkaisua, jossa jokaisella ruudukkoon sijoitetulla ratkaisusanalla on vihjelauseessaan/lauseissaan sekä suora että piilovihje.
9. Juha N9.11.2015 klo 20:40
Oikeaa ratkaisua kannattaa ehkä lähteä etsimään vihjeestä pystysuoraan 4. Kun nyt kerron, että sen ratkaisu ei ole NAALI, löydätte ratkaisuksi ehkä jonkin toisen sanan, jolle on vihjeessä sekä suora vihjeosio että helppo piilosanamainen vihjeosio.

Väärässä ratkaisussa, jonka kanssa olette päätynyt umpikujaan, on peräti kuusi ratkaisusanaa, joiden piilovihjeet voidaan ajatella kätkötyyppisiksi (paitsi että noista kuudesta kätkövihjeisestä sanasta kaksi ei mahdukaan keskenään ristiin - mikä oli syynä mm Jaskan umpikujaan). En kai minä niin helppoa piilosanaa laatisi, että seitsemästä sanasta kuudella on kätkövihje :) Oikeassa ratkaisussa on vain kaksi sanaa, jonka piilovihje on tyyppiä kätkö.
10. ake10.11.2015 klo 00:05
Uusi Hep! Nyt olen jo ehkä lähempänä oikeaa ratkaisua - vain yksi N-kirjain ja kätköjä kaksi. Tuo alin vaaka olikin paras vihje!
11. ++juh10.11.2015 klo 00:34
Hep!
12. Matias-Myyrä10.11.2015 klo 08:58
HEP!
13. Jaska10.11.2015 klo 11:26
Hep:(

Masentaa, että jouduin perumaan ilmoitukseni Juha N:n ja aken annettua pyytämättä ratkaisevat vihjeet. Olisin ne ehkä jo ennen joulua itsekin keksinyt. Hävettääkin suunnattomasti, että menin ensin suin päin helppoon.
14. Jaska10.11.2015 klo 11:32
Nyt aken möläytyksen jälkeen ei enää pahentane asiaa, että on se paitsi ristikon, myös vuoden paras. Niistä aika vähistä ratkomistani piiliksistä.
15. TU10.11.2015 klo 12:18
No, tapio, ratkomaan.
16. Pilkkupussi10.11.2015 klo 17:11
Hep
17. tapio10.11.2015 klo 17:22
Luin johdannon. Piilosanatehtävää ei ole laadittu normaalilla tavalla ja todenn. ratkaisu menee liikaa kokeiluksi - mikä ei kuulu hyvään piilosanalaadintaan.
18. 10.11.2015 klo 18:05
Pillosanatehtävä on laadittu erittäin normaalilla tavalla. Sen vaan ratkot sen tapio!
19. Jaska10.11.2015 klo 18:27
Tyhjä on väärässä. Tehtävässä on normaalia enemmän merkityksetontä sana-ainesta. Niin kuin laatija itsekin totesi. Jos joku ei kovin hyvä piilosanailija sen johdosta arvioi, ettei ratkonnan yrittäminenkään maksa vaivaa, älkäämme häntä siitä kiusoitelko.
20. tapio10.11.2015 klo 18:47
Aiempi Juhan piilosana oli ihan hyvin laadittu - se olisi ollut mahdollista ratkoa ilman risteäviä.

Olen pari kertaa melkein onnistunut ratkomaan ilman risteäviä. Niillä kerroilla tehtävä olisi ollut ratkottavissa ilman risteäviä ja pidän piilosanan laadintaa laadukkaana, jos vihjeet on rakennettu niin, että ne saa ratkottua ilman risteäviä.

Juha on tietoisesti tätä periaatetta rikkonut eikä maksa vaivaa ratkoa tätä tehtävää.
21. P.KATAINEN10.11.2015 klo 19:22
Onko ainoa oikea tapa ratkoa ilman risteävien apua, oi Tapio?
22. Jaska10.11.2015 klo 22:08
Koko piilosanaristikon ratkominen ilman risteäviä kirjaimia ei ole mahdollista, jos kirjoittaa keksityt sanat heti ristikkoon. Jos kaikki vaakasuorat onnaavat, pystysuoriin jää kosolti risteäviä. Niitä ei siis voi enää ratkoa ilman risteäviä.

Voihan olla, että tapio ratkoo kaikki vain mielessään, mutta siinäkin piilee vaara, että risteävät palaavat kiusallisesti mieleen pyytämättä ja yllätyksenä:-)
23. TU10.11.2015 klo 23:30
Minä alan epäillä, että tapio ei osaa ollenkaan ratkoa. Mutta taito kehittyy, kun ratkoo vaan.
24. Jukkis11.11.2015 klo 08:24
Ai jumankekka näitä tapion juttuja. "Olen pari kertaa melkein onnistunut ratkomaan ilman risteäviä." Ja sitten "pidän piilosanan laadintaa laadukkaana, jos vihjeet on rakennettu niin, että ne saa ratkottua ilman risteäviä".

Siis yhtäkään laadukasta piilosanaa tapio, tämä piilosanojen ylimestariksi itsensä julistanut ihmemies, ei ole vielä ole nähnyt. Se on varmaan se vire.

Jossain vaiheessa moitti piilosanoja liian helpoiksi, joten ryhtyi vaikeuttamaan niitä ratkomalla ilman risteäviä (joka siis on "pari kertaa melkein onnistunut"). Nyt kun tuli vaikea piilosana, joka ei ratkea edes normaalisti ratkaisusanoja ristiin kirjoittelemalla, niin väärin laadittu kun ei ratkea ilman risteäviä, ei maksa vaivaa.

Miksi helkutassa ei voi vaan sanoa että "liian vaikea, en osaa, ei ratkea".
25. 11.11.2015 klo 17:17
Odottakaahan kun täällä joku paljastaa ratkaisun niin johan tapiokin oli sen saanut just ennen sitä ratkottua.
26. Juha N11.11.2015 klo 18:00
Tavoitteeni tämän piilosanan laadinnassa oli se, että ratkoja vihoviimeisen vihjeen kohdalla havahtuisi huomaamaan, ettei kaikki ole kohdallaan. Hän haistaisi palaneen käryä ja ymmärtäisi kyseenalaistaa koko siihenastisen ratkontansa. Ja aloittaisi urakan uudestaan: ehkäpä vihjeillä olisikin myös muita ratkaisuja kuin ne, jotka tarkoitetiin kätköinä suoraan silmille hyppimään.

Minun olisi pitänyt heti johdannossa sanoa, että ristikko on oikein ratkottu vain jos jokaiselle ratkaisusanalle löytyy vihjeessään sekä suora että piilosanamainen vihjeosio. Lisäksi vihje pystysuoraan 4. olisi pitänyt laatia siten, että ratkaisu olisi ollut yksikäsitteinen (ei kahta ratkaisua niin kuin muissa), jolloin se yksi ja ainoa oikea ratkaisusana olisi ollut yhteensopimaton kaikkien kolmen väärän vaakasanan (VASTAAN, SOTKEVA, NOITUUS) kanssa. Kenties ristikkoon haudatun koiranraadon olisi tuollon huomannut helpommin?
27. tapio11.11.2015 klo 18:42
"
Jukkis 11.11.2015 klo 08:24
Ai jumankekka näitä tapion juttuja. "Olen pari kertaa melkein onnistunut ratkomaan ilman risteäviä." Ja sitten "pidän piilosanan laadintaa laadukkaana, jos vihjeet on rakennettu niin, että ne saa ratkottua ilman risteäviä".

Siis yhtäkään laadukasta piilosanaa tapio, tämä piilosanojen ylimestariksi itsensä julistanut ihmemies, ei ole vielä ole nähnyt.
"

Jukkis tuntuu ymmärtävän usein väärin eikä lue kirjoittamaani kokonaan.

Kirjoitin
"tehtävä olisi ollut ratkottavissa ilman risteäviä"

ts. tehtävät olivat ihan ok, ja oli omaa heikkouttani, etten saanut ratkottua kokonaan ilman risteäviä.

"
Jaska 10.11.2015 klo 22:08
Koko piilosanaristikon ratkominen ilman risteäviä kirjaimia ei ole mahdollista, jos kirjoittaa keksityt sanat heti ristikkoon. Jos kaikki vaakasuorat onnaavat, pystysuoriin jää kosolti risteäviä. Niitä ei siis voi enää ratkoa ilman risteäviä.

Voihan olla, että tapio ratkoo kaikki vain mielessään, mutta siinäkin piilee vaara, että risteävät palaavat kiusallisesti mieleen pyytämättä ja yllätyksenä:-)
"

Tiedoksi, että ratkon ensin pystyjä ja laitan paikoilleen. Vaakoja en laita heti paikoilleen ja yritän visusti olla katsomatta pystyriviä.

Aina ei onnistu - viimeksi katse meni vahingossa vaakariville ja yhden vihjeen ratkominen ilman risteäviä meni vahingossa mönkään.

"
P.KATAINEN 10.11.2015 klo 19:22
Onko ainoa oikea tapa ratkoa ilman risteävien apua, oi Tapio?
"

On, jos haluaa SK:n ja PuPe:n tehtävien olevan vaikeampia ratkoa kuin kaksitähtiset ristikot.

Pike aina valittaa helppoudesta, mutta ei ole tainnut koskaan yrittää tehdä tehtävistä vaikeampia ratkoa.

Olen usein itselleni tehnyt SK:n piilosanat vastaamaan SK:n kolmen tähden ristikoita. Jos on väsynyt, tulee antaneeksi periksi turhan helposti.

Tu epäilee suotta. Jos vire huono ja jos silloin pyytää apua, tekee itsestään tyhmemmän kuin on.
28. TU11.11.2015 klo 22:00
tapio, ei ihminen ole tyhmä, mikäli ei ole mestari syntyessään, tai milloinkaan. Tyhmyyden siemen on siinä, ettei ymmärrä omaa tilaansa ja kantti ei kestä myöntää puutteitaan. Sellainen asenne on este kehitykselle.
29. TU11.11.2015 klo 22:02
tapionkin kannattaisi ensin oppia normaalien piilosanojen ratkaisemista. Vanhoista Oskaloistahan sinulla olikin ratkaisut jo valmiina?
30. TU11.11.2015 klo 22:16
Saisit paljon arvostusta, kun vaan ihan myöntäisit, että aina ei taito ja hoksuu piisaa. Superratkojia on kumminkin aika vähän ja harrastamasi välttely täällä esimerkkipiilosanoiksi tehtyihin, kuulostaa aina hieman haljulta. Selkeästi olet etevä panemaan merkille monia asioita ja sitten toistat niitä täällä palstoilla, vaikuttaaksesi jonkinlaiselta auktoriteetilta. Sori vaan.
31. tapio12.11.2015 klo 10:36
"
TU 11.11.2015 klo 22:02
tapionkin kannattaisi ensin oppia normaalien piilosanojen ratkaisemista. Vanhoista Oskaloistahan sinulla olikin ratkaisut jo valmiina?"

Ehei - ratkoin kyllä ne ihan itse, joskin joitakin tulkintamokia tuli, mutta vastaavasti tuli korjatuksi iso joukko todellisia virheitä.

No jatkossa virheitä ei enää samassa määrin esiinny - Pertti saa uudempiin lehdessä olleet versiot eikä lähettämiään korjausta vaativia versiota. 100% virheettömyyttä ei voi taata - sen ovat uusimmat SK:n tehtävät osoittaneet.

Tunnen kyllä rajani. Tiedän, milloin kyse on vireestä ja milloin ei. Olen kyllä viimekuun yllätyksen Hyvösen kohdalla kertonut, missä vihjeissä hoksauskyky ei riittänyt ja tiedän kyllä tasan tarkkaan, mitkä vihjeet olisin paremmalla paneutumisella/paremmalla vireellä itse hoksannut.
32. Jukkis12.11.2015 klo 14:43
Tapion jutuista saa aikaan mahtavan siteettikokoelman:

"Olen pari kertaa melkein onnistunut ratkomaan ilman risteäviä."

"...yritän visusti olla katsomatta pystyriviä.... Aina ei onnistu - viimeksi katse meni vahingossa vaakariville"

"tiedän kyllä tasan tarkkaan, mitkä vihjeet olisin paremmalla paneutumisella/paremmalla vireellä itse hoksannut"

Keep up the good work.
33. Jukkis12.11.2015 klo 14:44
"siteetti", just.
34. XXX13.11.2015 klo 09:37
Tapio on diletantti, jota kuvaavat seuraavat asiat

Helppo piilosana tai ristikko, jonka Tapio saa ratkaistua.
Tapiolla on hyvä vire.

Vaikea piilosana tai ristikko, jota Tapio ei saa ratkaistua.
Tapio on väsynyt tai hänellä on muuten huono vire.

Vaihtoehtoisesti tehtävä on väärin laadittu. Se ei noudata Tapion itsensä määrittelemiä sääntöjä. Vanhemmat Sapaseppojen luomat säänöt ovat pätemättömiä.

SK julkaisee piilosanan ja sanaristikon. Tapio saa piilosanan ratkaistua suurten vaikeuksien jälkeen. Sanaristikon ratkaisu ei kuitenkaan onnistu. SK on tehnyt virheen, koska ristikko oli liian vaikea. SK:n olisi pitänyt noudattaa Tapion luomaa sääntöä, että samassa lehdessä ei saa olla kahta vaikeaa tehtävää.

Onneksi Tapio jaksaa jauhaa näitä sääntöjään ja arvioidaan ristikoiden vaikeustasosta. Onhan näden seuraaminen aika hauskaa, vaikka sisältö onkin suurelta osin täyttä "potaskaa".
35. Juha N13.11.2015 klo 22:49
tapio!

Tein sinulle myönnytyksen ja rukkasin edellä olevan piilosanan ja sen vihjeet uusiksi. Nyt piilosanalla on yksikäsitteinen ratkaisu, eli sillä ei ole vaihtoehtoista kakkosratkaisua, jota kohti ratkojaa harhautettaisiin. Vihjeissäkään ei ole enää mitään ylimääräistä liirumlaarumia, vaan ne sisältävät vain suoran vihjeen + piilosanamaisen vihjeen + juuri sen verran tilkesanoja, että vihjevirkkeistä on saatu asiallisesti loogisia. Esim vihjeessä vaakasuoraan 6. on tilkkeenä maininta Jupiterista, koska virkkeessä mainittu Io on Jupiterin kuu.

(En siedä tallaisia töksähteleviä nonsense-vihjeitä, joista tapio pitää: "Kioski, rötöstele, hylätty, tässä vuodenajassa!" Tämä oli siis tapion "parannusehdotus" Pertti Oskalan erääseen vihjeseen, joka oli tapion mielestä huono. Itse arvostan, että vihjevirkkeistä tehdään loogisia. "Kioski, rötöstele, hylätty, tässä vuodenajassa!" on kaukana loogisesta.)

Nyt jos sinulla tapio on kanttia, voit kokeilla, millainen on tämänviikonloppuinen ratkontavireesi!

Ruudukkopohja on 5 x 7. Vaakasuoraan tulee kolme seitsenkirjaimista sanaa ensimmäiselle, kolmannelle ja viidennelle riville. Pystysuoraan tulee viisi viisikirjaimista sanaa ensimmäiselle, kolmannelle, viidennelle ja seitsemännelle sarakkeelle.


VAAKASUORAAN:

1. Harmi Reissumiehen menekille, jos rukiiseen hurahtanut kuitukansa palaa petturouheen ahmintaan. (7)

5. Tsekkaa, mikä magee metsärinne, mutta kun tuo puusto palaa, kohta täällä kasvatetaan jotain ihan muuta! (7)

6. Jupiterin trullit taikovat uhriensa suut Ion sisään, kädet leveästi lentoluudassa edestä ja takaa. (7)

PYSTYSUORAAN:

1. Ihanko vahingossa tänne naapuripaikkakunnalle harhauduit? Raaseporiinko oli tarkoitus purjehtia? (5)

2. Se, että purjehtiessa kadottaa suuntavaistonsa, takaa, että muun venekunnan tiuskiminen jatkuu. (5)

3. Jos tuon veden pinta vielä nousee, kaikki eivät ehkä onnistu kurottamaan turvalliselle oksalle. (5)

4. Vain keskellä tanssitilaa hyväksytään, että estät tuolla jutulla olkapäitä näkymästä, seinustalla ei. (5)
36. tapio13.11.2015 klo 23:20
XXX:lle


"Vaikea piilosana tai ristikko, jota Tapio ei saa ratkaistua."

Ei pidä paikkaansa - yksikään SK:n ristikko ei ole jäänyt muutamaan vuoteen ratkaisematta loppuun asti. 2-3 yksittäistä vihjettä mennyt piilosanoissa väärin.

"Sanaristikon ratkaisu ei kuitenkaan onnistu. "

Hölynpölyä!
37. tapio13.11.2015 klo 23:23
Ristikko ja piilosana on siis tullut ratkottua, mutta yksittäisten vihjeiden suhteen on tullut esille vihjeen logiikkaan liittyviä ongelmia.

SK:n piilosanojen ratkaisu ei tuota vaikeuksia - kuten kerroin, ne liian helppoja jotta niitä viitsisi ratkoa kuin sanaristikkoa. Toki ihan yksittäinen vihje voi olla hankala, mutta ei yleisesti.
38. Jaska13.11.2015 klo 23:53
On näköjään tapiolle tarjolla uudet ratkaisusanat 5. vaakaan ja 4. pystyyn.
39. Juha N14.11.2015 klo 00:14
Juu, Jaska, kirjoitinkin edellä että "rukkasin edellä olevan piilosanan ja sen vihjeet uusiksi". En siis pelkästään vihjeitä vaan (osin) myös laadinnan.
40. TU14.11.2015 klo 14:52
Odottelen mielenkiinnolla tapion tekosyytä, minkä vuoksi hän ei tätä uudempaakaan ratko. Varmaan se on liian helppo, joten ei maksa vaivaa. Luulenpa, että tapiolla on oltava valmis ratkaisu lunttina, ennen kuin hän saa kaikki ruudut täytettyä.
41. Juha N14.11.2015 klo 16:17
Noh, teinkin tästä piilosanasta kyllä tahallisen vaikean.

Syy siihen, miksi tapio kertomansa mukaan piilosanoja ratkoessaaan selvittää melkein kaikki ratkaisusanat ilman risteävien sanojen apuja on yksinkertaisesti se, että enemmistö piilovihjeistä on yleensä helposti keksittäviä kätköjä ja lyhyitä anagrammeja. Jopa jaotelmat voivat olla helppoja, esim "Kolkkala, vaihtoehtoisesti natrium. (5) > TAINA." Ratkaisemista voi avittaa sekin, että vihjeen lauserakenne on piilovihjeen takia jotenkin poikkeava, jolloin ratkaisua tietää etsiä näistä kohdista. Kaikkiaan tällaiset vihjeet, joiden kanssa ei risteävien sanojen apua tarvita, ovat tapion mielestä hyvin laadittuja. Mutta muunlaiset eivät!

Muokkasin tuon viimeisimmän piilosanaversion tahallani sellaiseksi, ettei ratkaisusanoja ole helppo keksiä ilman risteävien sanojen apua. Pahasti luulen, että ratkonta ei tapiolta risteävien sanojen avullakaan onnistu. Olisi miellyttävä yllätys, jos osoittautuu, että olin väärässä.
42. tapio14.11.2015 klo 21:32
En yrittänyt ratkoa tätä ilman risteäviä, koska ajattelin, että jotain koiruutta Juhalla aina on.

No lähinnä piti usein miettiä, miten päin pitää sana lukea, koska joskus väärin päin lukemiseen näennäisesti vinkkaava sana ei vinkkaakaan väärin päin lukemiseen. Ihan outoa tällainen ei ole. Esim. Aulikki joskus käytti sitä. On ihan hyvä pitää ratkoja tarkkana tämän asian suhteen.
43. TU14.11.2015 klo 21:49
Muistaakseni arvosteli tapio ikävästi ihanaa Aulikki Nenosta aiemmin.
44. TU14.11.2015 klo 22:03
Ratkoitko piiliksen tapio?
45. TU14.11.2015 klo 22:05
Ratkaisu pöytään.
46. tapio14.11.2015 klo 22:13
Uudemman.
47. Jaska14.11.2015 klo 23:18
TU, olisi korrektia odottaa laatijan lupaa/kehotusta tapiolle julkistaa ratkaisu.
48. Jaska14.11.2015 klo 23:19
TU, olisi korrektia odottaa laatijan lupaa/kehotusta tapiolle julkistaa ratkaisu.
49. Juha N14.11.2015 klo 23:37
tapio saa vapaasti julistaa ratkaisun. Muut eivät.
50. TU14.11.2015 klo 23:44
Jaska, anteeksi malttamattomuuteni. Olen samaa mieltä, että itse antaisin kyllä aikaa. En edes yrittänyt itse.
51. TU14.11.2015 klo 23:52
Tämähän oli tapiolle laadittu henkilökohtaisesti. Harvalla suodaan moinen kunnia.
52. Juha N14.11.2015 klo 23:53
tapion hepitystä ja ratkaisun paljastamista siis odotellaan. Sitä ennen voin reiluuden nimissä helpottaa kahta noista vihjeistä hitusen. Vaaka-5:ssä oli hämäykseksi tarpeettomia sanoja ja pysty-4:ssä kaksi turhan verhoiltua ilmausta.


VAAKASUORAAN:

1. Harmi Reissumiehen menekille, jos rukiiseen hurahtanut kuitukansa palaa petturouheen ahmintaan. (7)

5. Tsekkaa, mikä metsä, mutta kun sen puusto nyt palaa, ensi vuonna täällä kasvatetaan jotain ihan muuta! (7)

6. Jupiterin trullit taikovat uhriensa suut Ion sisään, kädet leveästi lentoluudassa edestä ja takaa. (7)

PYSTYSUORAAN:

1. Raaseporiinko oli tarkoitus purjehtia? Ihanko vahingossa tänne naapuripaikkakunnalle harhauduit? (5)

2. Se, että purjehtiessa kadottaa suuntavaistonsa, takaa, että muun venekunnan tiuskiminen jatkuu. (5)

3. Jos tuon veden pinta vielä nousee, kaikki eivät ehkä onnistu kurottamaan turvalliselle oksalle. (5)

4. Vain keskellä huonetta hyväksytään, että estät tuolla vaatteella olkapäitä näkymästä, seinustalla ei. (5)
53. Juha N14.11.2015 klo 23:58
TU: Oletan niiden, jotka tätä keskustelua seuraavat, enimmäkseen jo ratkaisseen sekä alkuperäisen että tämän myöhemmin tapiolle räätälöidyn piilosanan, vaikka hepityksiä tulikin vain muutama. Sinäkin ratkaisit?
54. TU15.11.2015 klo 00:10
En suinkaan. En edes ole yrittänyt, kun en diginä tykkää, tykkään kynästä ja paperista. En ole mikään välkky ratkaisija, tykkään oivalluksista ja monesti hahmotan sanat jo ajatuksesta, pitkät siis. En siis ole sikäli fiksu ratkoja. Pari risteävää kirjainta, kekkaan sanan jo ja monesti jälkikäteen hoksaan jutun cluen. Olen siis huono ratkaisija sikäli.
55. Juha N15.11.2015 klo 00:18
Ai. On tämä sitten tainnut olla vaikea pähkinä. Mutta helpostihan tuo 5x7 ruudukko on piirrettävissä paperille, ettei tarvitse "yrittää diginä". Helpoin vihje on tällä haavaa pysty-4, jonka keksittyään voi yrittää ratkaista vaakasanoja.
56. TU15.11.2015 klo 00:45
Hoksaan siis vain, että mistä on kysymys, osaan kyllä lukea väärinpäin, miettiä anagrammeja, enkä kaipaa näihin erityisiä vinkkejä.
57. TU15.11.2015 klo 00:51
Sk on kesken ja siinä mukavaa. Kyllä mä katsoin sitä aiempaa ja hoksasin mielestäni, mutta metsään olis mennyt. Tätä uudempaa en ole edes katsonut sillä silmällä. Katsonpa huomenissa, kun kerkiän, että älyänkö mitään.
58. TU15.11.2015 klo 00:58
Lähtöoletuksena mulla, että ei mitään mahiksia ratkaista sun juttuja.
59. tapio15.11.2015 klo 07:44
"tapion hepitystä" - en joo hepittänyt, mutta ilmaisin kyllä, että ratkoin uudemman tehtävän.

Kuten kerroin, en tällä kertaa edes yrittänyt ratkoa ilman risteävien apuja, mutta jälkikäteen olen todennut, että parempi ratkoja olisi saattanut uudemman tehtävän ratkoa ilman risteävien apujakin (alkuperäistä tuskin, koska Juha varta vasten teki sen moniselitteiseksi).
Tehtävässä oli ihan hauskoja suuntaharhautusyrityksiä, mutta harhautukset eivät olleet ylivoimaisia. Tätä tehtävää piti tarkastella kokonaisuutena. Tehtävässä oli niin monessa vihjeessä vinkki lukea ratkaisuna väärin päin, että tiesi, että osa vinkin tuntuisista sanoista täytyi olla harhautuksia.

Eräät vihjeet muistuttavat Pertti Oskalan vihjeitä siinä suhteessa, että piti miettiä, miten päin ratkaisusana pitää laittaa ruudukkoon. Pertillä tämä kyllä vielä astetta vaikeammin, sillä eräissä vihjeissä ainakin ihan minulle oli varmuudella mahdoton sanoa, miten päin sana menee ruudukkoon ennen kuin sai risteävät laitettua paikoilleen. Mielestäni tällä tavalla mahdottomia harhautuksia Juhan piilis ei sisältänyt.

Aina siis tehtävää ei voi ratkoa ilman risteäviä, joten Juha on siinä oikeassa, että tehtävän laatua ei voi pelkästään arvioida sen pohjalta, miten vihjeitä voi ratkoa itsenäisesti. Alkuperäistehtävä tuntui kuitenkin lähtökohtaisesti sen verran vastenmieliseltä, että en sitä lähtenyt ratkomana.

1. IKÄVYYS
5. KASKETA
6. OTEVÄLI

1. INKOO
2. ÄYSKE
3. YLETÄ
4. SAALI
60. tapio15.11.2015 klo 07:46
Pieni korjaus.

Itse asiassa vihje pystyyn 2. oli sellainen, että ei varmuudella voinut sanoa, miten päin sana tulee ruudukkoon. Siinä risteävistä oli pakko katsoa, miten päin sana menee. Vastaavia on siis tullut Pertillä vastaan useita. Muissa vihjeissä mielestäni suunta oli ilman risteäviä pääteltävissä.
61. tapio15.11.2015 klo 08:12
Tuon tapaiset pystyy vain osittain ratkomaan ilman risteäviä - pitää laittaa muistiin kaksi sanaa, kuten tässä EKSYÄ ja ÄYSKE.

Jos vastaavia on useita, piilosanatehtävän voi ratkoa kyllä puolivalmiiksi ilman risteäviä ja loppu on ikään kuin palapelin pelaamista eli laittamista palan peliin oikein päin.
62. Anna-Liisa15.11.2015 klo 13:01
Minulla oli tämä toinen ristikko osittain valmiina. Ovatko tapion vastaukset oikein? Jos ovat, niin voiko joku selittää, miten sana IKÄVYYS vastaa vihjettä? Se, että sana on "harmin" synonyymi, ei minusta riitä. Aika kaukaa haettu.
63. joskus15.11.2015 klo 13:03
syyväki
64. Jaska15.11.2015 klo 13:13
Hienoa, tapio! Jatkossa kritisoijasi ehkä pyrkivät hieman sordinoimaan torveaan. Tai jopa vaihtamaan asetetta!
65. Anna-Liisa15.11.2015 klo 13:22
Kiitos! Aika nerokasta.
66. tapio15.11.2015 klo 14:13
Pikku analyysi:

Vaakasuoraan

1. Vaakaan asiasisältö aika lailla harhautusta, sillä pettu ei ollut vihjeen varsinainen asia. Ratkaisusanan asiasisältö tässäkin sivuosassa.

2. Virkkeen asiasisältö liittyi ratkaisusanaan.

3. Ratkaisusanan asiasisältö tässäkin sivuosassa. Ongelmana lähinnä se, miten päin pitää lukea. Järkevä ratkaisusana tuli kuitenkin vain väärin päin lukemalla.

Pystysuoraan:

1. Virkkeen asiasisältö liittyi ratkaisusanaan.

2. Virkkeen asiasisältö liittyi ratkaisusanaan. Ongelmana lähinnä se, miten päin pitää lukea. Järkevä ratkaisusana tuli lukemalla kummin päin tahansa, joten vain risteävien avulla pystyi päättelemään, mikä on ratkaisusana.

3. Virkkeen asiasisällöt liittyvät ratkaisusanaan. Ovela harhautusyritys yrittää saada ratkoja etsimään ratkaisusanaa lukemalla sanoja väärin päin.

4. Virkkeen asiasisältö liittyi ratkaisusanaan. Mietin vain, toimitaanko tansseissa ihan oikeasti tuolla tavoin? (itse en käy tansseissa)
67. Anna-Liisa15.11.2015 klo 14:38
Tapio! Tuo 4. pystysuoraan analyysisi on aika tosikkomainen. (SAALI). Tietenkään tansseissa ei toimita näin!! Olitko ihan tosissasi? Tämä oli nerokas vihje.
68. Jaska15.11.2015 klo 14:52
Se oli nerokas mietintä tapiolta!
69. Juha N15.11.2015 klo 15:09
tapion ratkaisu on siis oikein. Hienosti selvitetty.

Kahdessa asiassa tapio erehdyt. Sanaa INKOO ei voi ruudukkoon ns. varmana vastauksena sijoittaa, ennen kuin jompi kumpi kahdesta ylimmästä vaakasanasta ratkaistu. Ja toisaalta: sanan ÄYSKE pitäisi selvitä itsenäisesti, ilman muista ratkaisusanoista sanoista saatavia apuja.
70. Juha N15.11.2015 klo 15:11
Ratkaisut perattuina:


Harmi Reissumiehen menekille, jos rukiiseen hurahtanut kuitukansa palaa petturouheen ahmintaan. (7) > IKÄVYYS

* suora vihje: HARMI
* piilovihje: peräkkäiset sanat KUITUKANSA PALAA ('kuitu' = SYY merkityksessä säie, 'kansa' = VÄKI, 'palaa' viittaa käänteisyyteen), joka on vihjetyypiltään joko käänteinen jaotelma (SYY + VÄKI nurin) tai käännelmä (tekoyhdyssana SYYVÄKI nurin); kumpikin tulkinta on mahdollinen


Tsekkaa, mikä metsä, mutta kun sen puusto nyt palaa, ensi vuonna täällä kasvatetaan jotain ihan muuta! (7) > KASKETA

* suora vihje: vihjevirkkeellä on kaskiviljelyyn viittaava sisältö
* anagrammipiilovihje: TSEKKKAA
* kätkönetsijöille oli puolitahallisena harhautteena käänteisesti luettava MÄKIMAA, kun vihjevirkkeen sana PALAA saattoi kannustaa väärinpäin lukemiseen ja sanaa METSÄRINNE (jonka sitten lopullisessa vihjeessä yksinkertaistin sanaksi METSÄ) olisi voinut ajatella suoraksi vihjeeksi


Jupiterin trullit taikovat uhriensa suut Ion sisään, kädet leveästi lentoluudassa edestä ja takaa. (7) > OTEVÄLI

* suora vihje: kerrotaan käsillä otettavasta luutaotteesta, joka mainitaan leveäksi
* piilovihje, tyyppiä käänteinen sisäkkö: SUUT ION SISÄÄN + TAKAA ('suut' = LÄVET, joka IO:n sisään laitettuna antaa I LÄVET O, tämä takaa luettuna OTEVÄLI)
* harhaute: puhutaan trulleista ja SUUT ION on takaperoisena kätkönä NOITUUS, mutta koska ratkaisusanaa OTEVÄLI luonnehditaan kertomalla luudalla lentäjien oteleveydestä, on trulleista puhuminen loogista eikä kyseessä siis ole pelkkä tarpeeton vihjeaines, jonka tarkoitus olisi inhottavasti vain ratkojan harhauttaminen.


Raaseporiinko oli tarkoitus purjehtia? Ihanko vahingossa tänne naapuripaikkakunnalle harhauduit? (5) > INKOO, HANKO

* suora vihje: Raaseporin naapuripaikkakunta (tarkemmin: rannikolla sijaitseva, kuten Raaseporikin, koska molempiin pääsee purjehtimalla)
* piilovihje: kaksi kätköä RAASEPORIINKO OLI > INKOO ja IHANKO > HANKO
* koska Raaseporin rannikkonaapurit ovat INKOO (idässä) ja HANKO (lännessä), ratkoja ei voi olla varma, kumpi ristikkoon tulee, ennen kuin on saanut risteävistä sanoista apuja
* risteävien sanojen kanssa sopii lopulta vain INKOO
* yritin tahallani järjestää niin, ettei INKOO osuisi vihjelauseista silmään yhtä helposti kuin HANKO; kun sana INKOO katkeaa omassa kätkövihjessään kesken tavun ja kätköön osallistuu suoran vihjeen tärkein sana RAASEPORINKO, ratkoja ehkä vaistomaisesti etsii kätköä muualta


Se, että purjehtiessa kadottaa suuntavaistonsa, takaa, että muun venekunnan tiuskiminen jatkuu. (5) > ÄYSKE

* suora vihje: TIUSKIMINEN
* piilovihje, tyyppiä käännelmä: peräkkäiset sanat KADOTTAA SUUNTAVAISTONSA, TAKAA ('kadottaa suuntavaistonsa' = EKSYÄ, joka sitten kehotetaan lukemaan takaa)
* näin ajateltuna ratkaisu on yksikäsitteinen, eli EKSYÄ ei kävisi ratkaisuksi, mutta ratkoja voi tietysti aprikoida, vihjaako sana TAKAA sittenkin jonkin etäämmällä olevan sanan käänteiseen lukemiseen, kuten sanan OTEVÄLI tapauksessa


Jos tuon veden pinta vielä nousee, kaikki eivät ehkä onnistu kurottamaan turvalliselle oksalle. (5) > YLETÄ
* suora vihje: NOUSEE
* tyyppiä kerto oleva homonyyminen piilovihje: (eivät) ONNISTU KUROTTAMAAN > (eivät) YLETÄ, jossa tämän taivutetun verbin perusmuoto on YLETTÄÄ


Vain keskellä huonetta hyväksytään, että estät tuolla vaatteella olkapäitä näkymästä, seinustalla ei. (5) > SAALI

* suora vihje: olkapäät peittävä vaate
* piilovihje, tyyppiä sisäkkö: KESKELLÄ HUONETTA HYVÄKSYTÄÄN ('huone' = SALI, 'hyväksytään' = approbatur = a; näistä aineksista muodostuu sanan 'keskellä' viittauksen mukaisesti SA A LI)
71. tapio15.11.2015 klo 15:34
Näemmä en kaikkia harhautuksia huomannut ja yhtä Juha ei maininnut harhautuksena, jonka itse koin sellaiseksi. Juha ei kirjoittanut, että "nousee" voisi viitata käänteisesti lukemiseen eli jossakin vaiheessa itse harhauduin tuota näkökulmaa miettimään.
72. Juha N15.11.2015 klo 16:32
tapio:

Tottakai minä ihan tarkoituksella, jopa yhtenä laadinnan lähtökohdista, valitsin mukaan sanan YLETÄ, koska sen vihjeessä voi käyttää sanaa NOUSEE ilman että tarkoitetaan takaperin lukemista.

Yhtä tärkeä valintaperuste oli kuitenkin homonyymisyys: tämä sana on paitsi YLETÄ-verbin perusmuoto myös YLETTÄÄ-verbin taivutusmuoto. Pidän homonyymivihjeistä, koska niiden ratkaiseminen on haastavampaa kuin kätköjen ja anagrammien.
73. Juha N15.11.2015 klo 16:42
tapio, vihjeestä

Harmi Reissumiehen menekille, jos rukiiseen hurahtanut kuitukansa palaa petturouheen ahmintaan. (7) > IKÄVYYS

kirjoitit: "Asiasisältö aika lailla harhautusta, sillä pettu ei ollut vihjeen varsinainen asia. Ratkaisusanan asiasisältö tässäkin sivuosassa."

Vastaus kritiikkiisi: Kaikkiin piilosanavihjeisiin kuuluu ns. suora vihjeosa (yksi tai useampi) + ns. piilovihjeosa (yksi tai useampi) + mielellään sellaisia ratkaisun kannalta merkityksettömiä tilkesanoja, joilla vihjeistä tulee loogisia. Jos tämän IKÄVYYS-vihjeen olisi laatinut ilman tilkesanoja, siitä olisi tullut esimerkiksi

Harmi, motiivi, rahvas, käänny takaisin. (7), tai

Harmi, kuitukansa, lue takaperin. (7)

Tällaisista nonsense-vihjeistä en tykkää. Vihjeessä tulee mielellään olla sellainen sisäinen logiikka, että vaikkapa puheena oleva keinotekoinen yhdyssana KUITUKANSA saadaan näyttämään järkevältä. Miten sen saa järkeväksi? No luomalla konteksti, jossa KUITUKANSA on ikään kuin leikillinen nimitys ihmisille, jotka hurahtavat aina uusiin sellaisiin dieettikotkotuksiin, joissa on tarkoituksena appaa niin paljon kuitua kuin mahdollista. Ihmiset, jotka juuri nyt massakuluttavat ruista, saattavatkin seuraavaksi innostua entisaikojen petturouheesta. Tällainen skenaario aiheuttaisi toteutuessaan esim Reissumiehen myynnistä nettoaville harmia :)

Yhteenvetona: Kun ratkaisusana on IKÄVYYS, sille on annettu suora vihje HARMI, ja loppuosa vihjeestä kertoo, millaisesta harmista on kyse. Petustakin puhuminen on siten looginen osa ratkaisusanan kuvailua. Siinä sivussa vihjeeseen on kätketty piilovihje sekä ohje, mistä suunnasta (= takaa) ratkaisu löytyy, ilman että piilovihjeenä oleva tekoyhdyssana KUITUKANSA kiinnittäisi räikeydellään liikaa huomiota.

Myöskään sanan OTEVÄLI vihjeessä ei ollut omasta mielestäni mitään tarpeetonta. Loppuosa on suoraa vihjettä, alkuosa piilovihjettä, ja puhe trulleista ja Jupiterista täydentää loogisen kokonaisuuden. Jos nyt ylipäänsä on loogista puhua sellaisista mielikuvitusolennoista kuin trulleista ja etenkään Jupiterissa, jossa lämpötila ja hengitettävä happi tuskin trulleillekaan riittävät...
74. tapio15.11.2015 klo 17:46
Olivat nuo ihan hauskoja. Yleisesti ottaen pidin tehtävästä.
75. Anna-Liisa16.11.2015 klo 15:44
Juha, million lyöt ekan ristikon oikean vastauksen pöytään?
76. tapio16.11.2015 klo 17:32
Juhalle

Mitä tulee ratkaisusanaan IKÄVYYS, sana "Harmi" on luonteeltaan sellainen, että parhaiten sitä kuvaa piilosanatehtävässä esimerkki - ja esimerkki oli ihan hyvä.

OTEVÄLI joo ihan ok esittämälläsi tavalla. Kritiikki turha.
77. tapio16.11.2015 klo 17:46
Uudemman sanat olivat



1. IKÄVYYS
5. KASKETA
6. OTEVÄLI

1. INKOO
2. ÄYSKE
3. YLETÄ
4. SAALI

Aiemmin tuli esille, että vaakasuoraan 5. ja pystysuoraan 4. uusia.

Jälkimmäiseen sopii SUURI (piilovihje kätkö)
Vaakasuoraan jää ainoaksi sanaksi KASTELU (piilovihje anagrammi).

Mielestäni tein ihan oikein jättäessäni ekan version väliin - varsinkin noissa turhan paljon ihan turhaa harhautusta ja on todella vaikea sanoa, missä on asian juju.
78. Juha N16.11.2015 klo 20:55
Anna-Liisa: Alkuperäisille vihjeille oli kaksi erilaista ratkaisua, väärä (A) ja oikea (B). Näistä ratkaisu B sisälsi kahta poikkeusta lukuunottamatta samat sanat kuin tapiota varten muokattu viimeisin piilosanaversio.

A. Vaakasuoraan: VASTAAN (kätkö), SOTKEVA (anagrammi), NOITUUS (käänteinen kätkö). Pystysuoraan: VASEN (kätkö), SATSI (kolme käänteistä kätköä), ANELU (käänteinen kätkö), NAALI (kätkö).

B. Vaakasuoraan: IKÄVYYS (käänteinen jaotelma), KASTELU (anagrammi), OTEVÄLI (käänteinen sisäkkö). Pystysuoraan: INKOO (kätkö), ÄYSKE (käännelmä), YLETÄ (kerto), SUURI (kätkö).

Ratkaisu A oli väärä sen vuoksi, ettei sen kolmatta vaakasanaa NOITUUS ja neljättä pystysanaa NAALI saanut mahtumaan keskenään ristiin.

tapion versioon vaihdoin kaksi sanaa siitä syystä, että sanat KASKETA ja SAALI ovat hieman vaikeammin assosioitavia kuin SOTKEVA ja SUURI.
79. P.KATAINEN17.11.2015 klo 19:02
Näin jälkikäteen Katainen naureskelee partaansa, kuinka nimimerkki "TU" ei ole kommentoinut lankaan halaistua sanaa sitten 15.11.2015 klo 00:58 valtaisan sanallisen & jopa fyysisen peruuttelun saattelemana. Piilosanaakaan ei viitsinyt ratkoa, soosoo "TU".
Lisä-anekdoottina: Katainen ei piilosanoja ratko koska kokee ne hölynpölyksi. Multiväyläiset höyryt sitävastoin..
80. P.KATAINEN17.11.2015 klo 19:11
"jukkiksen" kritiikki sitä vastoin asiallista, koska hän on auktoriteetti täällä, ekin oikea käsi ja osa Sanaris-klaania. Eläkäämme pelossa, "tapio"...
81. Jukkis17.11.2015 klo 19:52
En ole osa mitään klaania enkä kenenkään käsi. Ja etsi vihdoin näppäimistöltä iso J-kirjain.
82. 17.11.2015 klo 22:41
Kirjoitustyyli paljastaa, että P Katainen on tapio.
83. Erkki18.11.2015 klo 10:45
No jopa oli ""pähkinöitä""] kerrakseen!
>25v SK:n piilosanat ok.
84. tapio18.11.2015 klo 18:29
En ole P Katainen.

Minulta pyydetty omaa piilosanavihjettä.

Sian ääni? Sekö selkäpiitä riipi?
Savea ei tongi, mielen hurmioonko viepi? (9)

Lisäksi pyydän vastausta: mistä tässä on kyse?
85. tapio18.11.2015 klo 18:37
Mitä Juha N 16.11.2015 klo 20:55

tulee, on Juhan näkökulmassa ideaakin, joka on tehtävien vaikeuttaminen sellaisilla harhautteilla, jotka pakottavat tarkastelemaan tehtävää kokonaisuutena eikä ilman risteävien apuja selvitä.

Tämä nyt lähti yhdestä väärästä tulkinnastani. Epäilin kerran erään Jarin vihjeen sisältävän harhautuksen. Vihjeessä oli vahinkokätkö, joka puolittain toimi suoran vihjeen suhteen. Suorassa vihjeessä kuitenkin niin selvä suora vihje, että kyse ei ollut harhautuksesta.
86. Jaska18.11.2015 klo 23:25
Mistäkö on kyse? Siis muustakinko kuin piilisvihjeestä? Jos niin, kyse lienee sikamaisesta kostosta tapion arvostelijoille. Vihje on näet erittäin vaikea. Mahdollista myös, että minä olen erittäin kyvytön. Puoleen tuntiin ei edes punaisen langan päätä näy, hännästä puhumattakaan. Vai eikö niitä ehkä olekaan...

Jätän ekstaasin etsinnän etevämmille, röh, röh.
87. tapio19.11.2015 klo 09:03
Ehkä tämä linkki auttaa: https://www.google.fi/search?q=sia+alive&ie=utf-8& oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=D3RNVsy2GIeUsgGZ4LeICw
88. tapio19.11.2015 klo 09:21
Korjasin vihjettä hieman kuvaavammaksi:

Sian ääni? Sekö selkäpiitä riipi?
Savea ei tongi, mielen syövereihinkö viepi? (9)

Tosin nyt liittyy entistä enemmän viittaamaani linkkiin.
89. tapio19.11.2015 klo 09:39
Anteeksi väärä kirjainmäärä. Po. (10)
90. Jaska19.11.2015 klo 10:55
Enpä tiennyt tai muistanut Siaa, vaikka vihjeestä ilmenee siasta ei olevan kyse. Väärällä kirjainmäärällä ei siis ollut tapion onneksi minulle merkitystä, Sian tunteville kenties. Jatkakoot he nyt uusin innoin syövereiden tongintaa:)
91. tapio19.11.2015 klo 11:17
No pääsit oikeille jäljille. Kyse on siis aussilaulajasta 'Sia'.

Oli pakko laittaa sana 'Sian' lauseen alkuun ja käyttää vaillinaista lausetta, jottei tarvitsisi laittaa keskelle sanaa em. sanaa isolla alkukirjaimella.
92. tapio19.11.2015 klo 11:27
Jaska on siinä mielessä myös oikeilla jäljillä, että vihjeen ymmärtäminen edellyttää, että on kuunnellut Sian biisejä, varsikin kappaletta "Alive", jossa Sian ääntä YleX:n eräs juontaja kuvasi samaa sanaa käyttäen.
93. Jaska19.11.2015 klo 11:49
Täysin kohtuutonta edellytys. RIIPAISEVA on kuitenkin sopiva ratkaisu sanoista RIIPI SAVEA anagrammoituna.
94. tapio19.11.2015 klo 11:57
Oikein. Tämä oli testi, miten ao. laulajan musiikkia tunnetaan.

Mielestäni kätkin piilovihjeen hyvin.
* kaksi eri lausetta, joilla molemmilla ok. sisältö.
* loppusointu siksi, piilovihje kätkeytyisi paremmin.

Jos kuuntelee ao. kappaleen, menee melkein kanalihalle ja selkäpiitä riipii, niin riipaisevan kaunis biisi on kyseessä.
95. Jukkis19.11.2015 klo 12:11
Siihen nähden, mikä käsitys tapion suhteesta populaari- tai mihin muuhunkaan kulttuuriin on tänne kirjoittelemansa perusteella muotoutunut, hiukka yllättävää tämä Sia-fanitus.

Mullan alla -sarjan viimeinen jakso on ehkä paras yksittäinen jakso mistään TV-sarjasta ikinä, ja kun Sia siinä lopussa laulaa Breathe Me:n, niin ihan meinaa oikeasti poru tulla.
96. tapio19.11.2015 klo 14:56
Eli sana 'riipaiseva' on Jukkiksenkin mielestä hyvin kuvaava.
97. Jukkis19.11.2015 klo 15:01
Johan toki. Ei vaan käynyt mielessäkään että sinun tekemässä vihjeessä "Sian" voisi olla Sian genetiivi eikä sian genetiivi. Kun eilen illalla tuota vähän mietin, niin ei mitään hajua että mikä 9-kirjaiminen vastaus voisi tulla kyseeseen.
98. huhu19.11.2015 klo 17:04
Kohta tulee eki ja sanoo: "Ei kelpaa!"

Riipi ja riipaiseva ovat samaa kantaa ja liian lähellä toisiaan.
99. tapio19.11.2015 klo 17:15
Huomasin kyllä tuon, mutta siinä on hieman vinkkiä, mistä voisi olla kyse, ettei ratkoja ole ihan pihalla.

Sitä paitsi muutakaan en keksinyt.
Anagrammeista tuo ainut toimiva, enkä jaotelmaa tai kätköä keksinyt.
100. Pauli Katainen19.11.2015 klo 17:48
Anekdoottien demografinen yhteneväisyys paljastaa, että "huhu" ja eki ovat sama henkilö.

Jukkiksen ja "jukkiksen" identiteetistä Katainen ei olisi niin varma..
101. Jaska19.11.2015 klo 18:31
Kaasua, komisario Palmu! Mikä mättää? Se että orpokin on valeasuun vääntäytyneenä edelleen piilossa. (5)
102. huhu19.11.2015 klo 19:08
Siinä oli sen verran minulle vinkkiä, että löysin kyllä tuon anagrammin, mutta tuosta syystä en sitä kelpuuttanut. On siitä niin monta kertaa huomautettu.
103. tapio19.11.2015 klo 19:26
Katainen on väärässä tässä:

Pauli Katainen 19.11.2015 klo 17:48
Anekdoottien demografinen yhteneväisyys paljastaa, että "huhu" ja eki ovat sama henkilö.

Tullut esille aiemmissa keskusteluissa, joissa Eki on arvioinut huhun piilosanaehdotuksia - huhun kritiikki omaa vihjettäni kohtaa juontaa siitä.
104. Viski9019.11.2015 klo 19:44
Miksi keskustelet itses kanssa tapio? Käykäähän muuten vastailemassa mun hall of fame kyselyyn.
105. TU20.11.2015 klo 03:19
Onkohan nää jutut aivan kohdillaan.
106. tapio20.11.2015 klo 16:59
Ei.

Olen itse yrittänyt pitää asiat kohdillaan - mutta sortunut kommentoimaan sellaisia kommentteja, jotka eivät sitä ole.

Jukkis 19.11.2015 klo 15:01
Johan toki. Ei vaan käynyt mielessäkään että sinun tekemässä vihjeessä "Sian" voisi olla Sian genetiivi eikä sian genetiivi

Itse asiassa siinä oli molemmat - mutta siten, että jos ratkoja alkoi miettiä sikaa, hän oli langennut tahalliseen harhautukseen.

Jälkikäteen ajatellen "sian" genetiivi toimii kyllä myös. Tuotantosikaloissa ei savea saa tonkia ja kun teurastamoon joudutaan, se vasta riipaisevaa onkin - ja ainakin eläinaktivistien sielun syövereihin koskee kovasti. Siten kaksoismerkitystulkintakin ihan mahdollinen.
107. tapio20.11.2015 klo 17:04
Mitähän huhu tarkoittaa tällä:

"
huhu 19.11.2015 klo 19:08
Siinä oli sen verran minulle vinkkiä, että löysin kyllä tuon anagrammin, mutta tuosta syystä en sitä kelpuuttanut. On siitä niin monta kertaa huomautettu."
108. Jaska20.11.2015 klo 18:08
Viittaa omaan lausumaasi 17:15.

Joko tapio luovuit vihjeen 18:31 ratkonnasta?
109. huhu20.11.2015 klo 18:27
RIIPI SAVEA -> RIIPAISEVA

Tuon anagrammin keksin miltei heti. En hyväksynyt sitä, koska se on piilosanasääntöjen (joita _sinä_ olet koko ajan korostanut) vastainen. En siis voinut hyväksyä sanaa RIIPAISEVA oikeaksi vastaukseksi, koska se rikkoi sääntöjä.

RIIPI ja RIIPAISEVA ovat samaa kantaa, eikä näin saa olla.

tapio 19.11.2015 klo 19:26:
"Tullut esille aiemmissa keskusteluissa, joissa Eki on arvioinut huhun piilosanaehdotuksia - huhun kritiikki omaa vihjettäni kohtaa juontaa siitä."

Taas laitat sanoja suuhuni, tulkitset. Ei minun kantani johtunut siitä, että eki on kritisoinut minun vihjeitäni, vaan siitä, että olen oppinut säännöt (tältä osin)! Sanat vihjeessä ja ratkaisussa eivät voi olla "sukulaisuusuhteessa" vaan niiden on oltava erillisiä.

Oletin, että myös sinä olisit asian oppinut, mutta taas olin optimistinen. Et ollut oppinut.

Capiche?
110. tapio20.11.2015 klo 20:46
Kyllä minä tuon tiesin, mutta yritin hämätä laittamalla loppusoinnulliseen riimipiilosanamuotoon.

Kuten kerroin, se ainoa anagrammi, jota pystyi ylipäätään käyttämään enkä muita piilovihjetyyppejä keksinyt. Aina ei voi saada täydellistä lopputulosta.

Yritäpä itse muuttaa toimivaksi. Pitää siis olla mukana vihjeessä viittaus Siaan ja ratkaisusana RIIPAISEVA.

Koska anagrammi ei oikein toimi, yritäpä keksiä hyviä kätköjä.
111. tapio20.11.2015 klo 20:55
Sitäpaitsi pääpointti oli siinä, että "Sia" ja "sika" taipuvat genetiivissä samalla tavalla eli tajuaako ratkoja sen, että tarkoitetaan ensisijaisesti Siaa eikä sikaa.
112. riimitön20.11.2015 klo 20:55
Jos sä olisit halunnut loppusointua, mikset laittanut esim:

Sian ääni? Sekö selkäpiitä riipi?
Savea ei tongi, mieleen hurmio hiipi? (9).

"Viimeinen tavu" ei vielä oikein soinnu, ei riitä "riimiksi"...
113. tapio20.11.2015 klo 21:00
Kiitti vinkistä (näemmä sinultakin meni tuo lukumääräkorjaus (10) ohitse).

Esittämäsi oli alkuperäistä parempi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *