KESKUSTELUT > RISTIKOT > TARINOITA TARKISTAMISESTA

11481. Tarinoita tarkistamisesta

iso S18.2.2024 klo 14:05
Ekillä on aihe Tarinoita laadinnasta. Tässä ollaan vastakkaisella puolella. Ratkottu on, mutta jokin kohta kaihertaa ja tarkistus tuottaa yllätyksen.

Taannoisessa koviksessa (palautusaika päättyi 12.2.) oli vihje "nykyisin e=jo". Ratkaisusanan viimeinen kirjain osui pääkuvasta lähtevän lauseen kolmanteen kirjaimeen. Ratkaisin lauseen muotoon "tuulee ihan puskista". Lievästi ihmettelin, koska harvemmin tuuli saa alkunsa puskista. Kyllä siellä puskien toisella puolellakin yleensä tuulee, jopa kovemmin. Lisäksi kuvassa oli nainen, jota tässä eikä siinä toisessakaan lauseessa tai oikeastaan pitkässä sanassa ei kommentoitu.

Muiden poikittaisten avustuksella pystysanaksi kehkeytyi Oreu. No, kaipa sellainen on ollut olemassa ja nykyään nimeltään Orjol. Mitäpä tuosta, kun en lähetä ratkaisua. Asia jäi kuitenkin vaivaamaan ja myöhemmin piti ryhtyä tarkistamaan.

Orjou on isohko järvi Malissa, noin 50*150 kilometriä. Ei mikään lammikko, joten kelvannee hätätilassa ristikkoon. En vain löytänyt mainintaa, että sen nimi olisi joskus ollut Oreu. Oreu on joku räppäri ja kenialainen maajohtaja Oreu Lugoga. Kun yritin sivupolkuna hakea hänestä tarkempaa tietoa, Google hämmästyi: tarkoititko Oreo logo? En tarkoittanut, umpikuja.

Haulla "oreu lake", siis sitaattien kera, löytyi järvi, mutta osuma näytti viittaavan iAngolaan. Järvestä kertoi lehti Steuben Republican näin (Googlella käännettynä): "Oreu Lake Water on tuomittava yleisiin periaatteisiin, koska yhden päivän tarjonta voi olla täysin hyvä ja seuraava täynnä saastumista." Angola on kaupunki Indianassa, Yhdysvalloissa. Se on Steubenin piirikunnan pääkaupunki. Ei lähelläkään Malia.

Olisiko käynyt miin että Eki on joskus poiminut virheellisen tiedon Ristisanakirjaansa ja periyttänyt sen MMM Sanaristikot -kirjaan? Ei ole. Sieltä löytyy Orel Orjol, kaupunki lähellä Kurskia ja Tulaa. No olenhan minä Orelin ristikossa nähnyt. Wikipedia vahvistaa: Orjol (vanhentunut translitterointi Orel) on Orjolin alueen pääkaupunki Venäjällä.

Pääkuvalause muuttui muotoon "tullee ihan puskista". Kuvassa ollut nainenkin tuli näin selitetyksi.

Jörn Donnerin mainoslauseen "lukeminen kannattaa aina" voi muokata muotoon "tarkistaminen kannattaa usein." Epävarma asia voi saada vahvistuksen tai valeuutinen voi vaihtua totuudeksi.
2. Jiikoo18.2.2024 klo 16:11
Lainaus: 1. iso S 18.2.2024 klo 14:05
”Wikipedia vahvistaa: Orjol (vanhentunut translitterointi Orel) on Orjolin alueen pääkaupunki Venäjällä.”

Wikipedia kertoo myös seuraavaa:
”Painollisena "jo:"-ääntynyt e on korvattu merkillä ë, jota venäjänkieliset tosin eivät läheskään aina muista käyttää, eikä se ole edes välttämätöntä. Ennen tätä uudistusta oli lähes mahdotonta päätellä, kummalla merkillä painotonta "je:"-äännettä kirjoitetaan.”

Venäjän kielessä on tosiaan aivan latinalaisten aakkosten näköiset kirjaimet e (= ”je”) ja ë (= ”jo”). Monilla slaaveilla on taipumus jättää jo-kirjaimensa treemapisteet (¨) laiskuuttaan kirjoittamatta. Toinen slaavi näkee ne silti lukiessaan, slaavilaisen sielunsa silmin. Me läntiset väärinlukijat emme näe. Kun kyrillinen Orjol on joskus luettu jostakin ilman noita treemapisteitä, on se tullut translitteroiduksi muotoon Orel, joka ei vastaa ääntämystä.

Samoin jatkosodan suomalaiset lukivat haltuunsa saamistaan venäläisten kartoista nimen, jonka he tulkitsivat Eldanka-järveksi. Sillä on tiettävästi ollut vanhastaan suomalainenkin nimi: Joutankijärvi (mahdollisesti yhdysmerkillä Joutanki-järvi). Tuo vääristynyt Eldanka-muoto pääsi sitten Erkki Tiesmaan hittirallatukseen.

Venäjää olen ”opiskellut” aivan yksityisesti, mutta vain alkeiden verran ja siitäkin on aikaa yli 50 vuotta. Osaamiseni on käytännössä hyvin lähellä nollatasoa. Tietävämmät saavat korjata.
3. Jiikoo18.2.2024 klo 16:12
Wikipedia-linkki unohtui.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kyrillinen_kirjaimis to
4. iso S18.2.2024 klo 21:10
Väärillä jäljillä olin vieläkin. Ei se Orjou niin suuri ollutkaan kuin kartan värejä huolimattomasti tulkiten luulin. Lienee paljon vähäisempi, mutta silti olemassa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *