KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 10/2018

9571. SK 10/2018

Jiikoo8.3.2018 klo 21:16
No nyt on korkattu meiliyhteys SK:n kilpatehtävien uudelle vastaanottajalle eli SK:n toimitukseen.
Hienot tehtävät taas tällä kertaa, pidin molemmista!

Lehdessä oli epäjohdonmukainen (ettei peräti virheellinen!) ohjeistus:

”Lähetä tekstiviesti SKRISTIKKO tai SKPIILOSANA (välilyönti) tehtävän numero (välilyönti) numeroruuduista muodostuva sana numeroon 173 872 ja olet mukana arvonnassa. Esimerkkiviesti: SKRISTIKKO10 MAITOKAUPPIAS.”

Esimerkkiviestistä on siis jäänyt pois yksi ohjeessa mainituista välilyönneistä.
2. Eki9.3.2018 klo 18:04
Ilmoitin toimitukseen. Netissä korjattu aamulla, printtiin ensi viikolla.
3. O9.3.2018 klo 20:18
Rattoisa ratkottava monine pitkine sanoineen. Yksi parhaista TEA GOLFTELINEESSÄ.

Kiitos Erkki Vuokila ja Heli Kärkkäinen!
4. Tapio10.3.2018 klo 14:58
Tämä oli mielestäni kakkoseksi aika haastava, joskin SK:ssa kaksi tähteä voi olla 2+.

Kulttuuri- ja ruokatietämystä edellyttäneet vihjeet piti tarkistaa netistä ja osin jopa etsiä sen kautta.
5. Tapio10.3.2018 klo 15:42
Antti Parkkisen piiliskin oli oikein hyvä. Kiitos siitäkin.
6. tuffa Porist12.3.2018 klo 16:02
Meikan kyvylle aika vaikea, vieläkin puuttuu 4 kirjainta, ei kuitenkaan numeroruuduista. Odotellaan ratkaisua tai oman ällin välähdystä!
7. Tapio12.3.2018 klo 17:55
Kun Sanaris hoiti arvonnan, ilmoitetun päivämäärän jälkeen piti vielä noin puoli viikkoa odotella, että voi käsitellä ongelmakohtia, kun virallisen päättymisajankohdan jälkeisen maanantain mahdollisia ratkaisuja piti odotella. Onko sama odotusaika edelleen voimassa?
8. Saarivaari12.3.2018 klo 18:54
Olipa iloinen yllätys! Lähetin ristikkovastaukseni sähköpostina, ja SK:n vastauksena tuli aikataulukko: nro/vast.aika/ratk.nro/voittajanro.
9. tuula x13.3.2018 klo 01:28
Hauska ristikko pitkine sanoineen vei aikaa mukavasti kolmisen tuntia. Minulle vaikein kohta, ja viimeiseksi pulmaksi jäi vasemman puolen keskikohta pilkkuineen, johon uskottelin täysin eri sanaa, ja siksipä edistyminen siinä suhteessa ei hetkeen onnistunut.
Lopuksl uskoin, etten voi olla kieliopillisesti "pilkunnussija" ja ymmärsinkin laittaa siihen oikean sanan, joka itseasiassa oli aivan käypä sana siihen kohtaan eri tavoin miellettynä.

Ensimmäinen ratkaisusana, jonka ristikkoon kirjoitin oli TEA GOLFTELINEESSÄ. Helppo. Tuontyyliset vihjeet ovatkin niitä parhaita. Niissä vaaditaan oivallusta, ei tietoa.

Kiitos tästä!
10. iso S13.3.2018 klo 10:22
Olen lievästi eri mieltä kuin tuula x. Joku golfia harrastamaton nuori ristikkoaloittelija ei tiedä Teaa eikä golftelinettä. Silloin oivallusta ei voi syntyä. Nuo molemmat ristikoissa yleiset sanat tuntevalle kyseinen vihje ei tosiaan ole vaikea. Omalla tavallaan hykerryttävä se on, kerran tai harvoin käytettynä.
11. Matti13.3.2018 klo 14:30
Minua aina riepoo, kun tiistä puhutaan golftelineenä. Eihän se mikään teline ole, moinen tikku. Pikemminkin vaikka väline.
12. Funny14.3.2018 klo 00:46
Tästä ristikosta ei selviä pelkästään ällin avulla, jotain pitää tietääkin!

Minua viivytti täsmälleen sama kohta kuin tuula x:ää. Oikea sana oli heti alkuvaiheessa mielessä, mutta sovittelin kumminkin muuta, kun ajattelin ettei se noin ovela juttu varmaan ole.

Vastausohjeissa sanotaan minusta hieman hassusti: "Oikein vastanneiden kesken arvotaan 20 euroa, jos kaikki pyydetyt tiedot on ilmoitettu." Miten iso S ymmärtää tuon?
13. Clas14.3.2018 klo 06:29
Jos joku oikeinvastanneista ei ole ilmoittanut kaikkia pyydettyjä tietoja, silloin 20 € palkintoa ei arvota ollenkaan?
14. iso S14.3.2018 klo 10:44
Clas ymmärsi minun puolestani. Tarkemman harkinnan jälkeen korjaan ymmärrystäni ja joudun toteamaan, että en ymmärrä ollenkaan!

Koko arvonnan käsite ja aiemmin kerrottu arvontamenettely joutuu kyseenalaiseksi. Onko arvonta arvonta jo siinä vaiheessa kun arvontamenettely aloitetaan vai vasta siinä vaiheessa kun saadaan tulos eli arvonnan voittaja selville?

Useimmissa tai kaikissa ristikkoarvonnoissa kaikkia vastauksia ei käsitellä. Vastauksia avataan satunnaisessa jäjestyksessä. Virheelliset ja puutteellisilla tiedoilla varustetut vastaukset hylätään. Kun voittaja (tai voittajat, jos palkintoja on useita) on saatu selville, arvonta voidaan lopettaa ja osa vastauksista voidaan jättää avaamatta. Tämä on täysin oikeudenmukainen tapa ja säästää aikaa kahvitteluun ja muuhun tärkeämpään toimintaan, kun ei tarvitse avata kaikkia kuoria.

Entäpä jos joukossa ei ole yhtään kelvollista vastausta. Oliko tämä arvonta?

No, oletetaan että arvontaan ryhdytään siinä hyvässä uskossa että kelvollinen vastaus löytyy. Jos arvottu vastaus on oikein ja kaikki pyydetyt tiedot on ilmoitettu, voittaja on löydetty ja kaikki on näennäisesti hyvin. Jos arvottu vastaus on oikein mutta tiedot ovat puutteellisia, kaikki on todellakin hyvin, ainakin lehden kannalta. 20 euroa säästyi. Jos arvottu vastaus on väärä mutta pyydetyt tiedot on ilmoitettu, vastaus hylätään ja jännitys säilyy, arvotaan uusi vastaus. Jos arvottu vastaus on väärä ja pyydettyjä tietoja ei ole ilmoitettu, kaikki on taas hyvin (lehden kannalta). Arvonta voidaan lopettaa, koska ehtoja on rikottu. Eihän sanottu, että vaatimus kaikkien tietojen ilmoittamisesta koskisi vain niitä oikein vastanneita, joiden kuori sattuu nousemaan arvonnassa esiin.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa kaikki oli vain näennäisesti hyvin, koska käsittelemättä jäävässä kasassa saattaa olla ja luultavasti onkin joku vastaus, jossa kaikkia tietoja ei ole ilmoitettu! Näin ollen tässä on väkisinkin ristiriita. Joko ilmoitus arvontatavasta on "vaihtoehtoista totuutta" tai sitten ei ole mitään takeita siitä että palkinto jaetaan vain ilmoitettujen ehtojen täyttyessä.

Vielä jää tulkinnanvaraa ainakin kahdelle vaihtoehdolle. Toinen on vastaajien kannalta ankara, toinen selvä lievennys. Säästäväinen kustantaja voi verrata lehden myyntilukuja vastaajien määrään. Jos vastauksia on vähemmän kuin myytyjä lehtiä, joku on selvästi jättänyt vastaamatta ja siten myös jättänyt pyydetyt tiedot ilmoittamatta. Arvontaa ei tarvitse suorittaa. Toisaalta, vastaajia voi kohdella kuin vaalikarjaa eli kasvottomana joukkona. Jos joku tai joukko yhdessä on esittänyt vastauksen jokaiseen pyydettyyn tietoon niin arvonta voidaan suorittaa.

Viimeisen tulkintani täytyy olla oikea, koska se on ainoa johon ei sisälly ristiriitaa. On vain unohdettu mainita, että ennen arvontaa suoritetaan arvonnan kaltainen esitarkastus. Kuoria avataan, kunnes on löydetty pyydety tiedot. Ristikkovastauksiin ei tässä vaiheessa vilkaistakaan. Avatut kuoret palautetaan kasaan ja kasa sekoitetaan. Arvonta voi alkaa, arvotaan ensimmäinen kuori!

Asian yksinkertaistamiseksi oletin että vastaukset lähetetään kirjeitse. Tekstiviesteihin tai muihin lähetystapoihin sovelletaan tietysti vastaavaa menettelyä. Koville otti, mutta vihdoinkin ymmärsin!
15. Jaska14.3.2018 klo 11:36
Oikein ratkoneiden kesken arvotaan yksi 20 euron palkinto.

Se olisi ollut täysin riittävä info osallistujille. Täällä olisi sitten voitu pohdiskella, osallistuvatko arvontaan myös pyydetyt tiedot antamatta jättäneet oikein ratkoneet.
16. Jukkis14.3.2018 klo 13:05
Ettäkö olisi kovasti pohdiskeltu, että josko ennen arvontaa vastauksista etsittäisiin ne oikeat ratkaisut, joissa on puutteelliset lähettäjätiedot? Jotka (siis ne ratkaisut, ei lähettäjätiedot) sitten poistettaisiin, ja jäljelle jääneet osallistuisivat arvontaan.
17. Tapio14.3.2018 klo 15:43
Uskon, että jokainen ymmärsi, mitä ttarkoitetaan, mutta olisihan asian voinut ilmaista yksiselitteisemmin.

"Oikein ratkaisseiden ja kaikki tiedot antaneiden kesken..."

Olisin kaivannut Ekiltä vastausta
7. TapioLainaa12.3.2018 klo 17:55
18. Eki14.3.2018 klo 16:00
En ole sanonut mitään, kun en oikein tiedä, mikä on fiksua. Onko tässä joku kiire alkaa kysellä? Katsotaan, mihin systeemi kehittyy, kun ei ole vielä ehtinyt kunnolla alkaakaan ja lehdessä varmasti otetaan huomioon kommentit.
19. iso S14.3.2018 klo 18:00
No ei varmaan ole maailman ykkösasioita tämä. Joillakin on taito sanoa asia selvästi ja joillakin sanomattoman epäselvästi. Tuo Funnyn siteeraama oli siltä väliltä, mutta eiköhän todellisuudessa tarkoitus ymmärretty. (Meidän) koiranleukojen kannalta se oli oikein mukavasti sanottu, päästiin louskuttamaan. Ei vakava tilanne, vaan asian esille tuoneen nimimerkin mukainen.
20. TJV14.3.2018 klo 21:50
Saarivaari pani vastauksensa sähköpostilla ja sai kertomansa kuittauksen. Vastausohjeissa pyydetään vastaajan nimi, osoite ja pankkitilin numero IBAN-muodossa. Tekstiviestivastauksissa näitä ei pyydetty, ilmoitus kuitenkin tuli: "Kiitos osallistumisestasi, olet mukana arvonnassa."
21. Tapio17.3.2018 klo 15:17
Minulle jäi yhden vihjeen logiikka hämäräksi enkä netistä löytänyt selitystä. Koska voisi kysyä?
22. Eki17.3.2018 klo 15:40
Maanantaina klo 11.
23. Tapio19.3.2018 klo 11:29
METSÄMIES! > EMIL

Keneenkähän tässä oikein viitataan? Kun laitoin googleen vihjeen ja ratkaisusanan, sain jotakin vastauksia, mutta en niistä yksiselitteisesti saanut tolkkua, keneen viitataan. Voihan tässä myös olla jekku, mutta en keksinyt mikä.
24. Jukkis19.3.2018 klo 11:30
Olisko Emil Skog?
25. joskus19.3.2018 klo 11:39
Tietty!
26. Tapio19.3.2018 klo 12:07
Kiitos. Itse henkilöä en muistanut, mutta olisi kyllä löytynyt etsimällä etunimellä https://fi.wikipedia.org/wiki/Eemil
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *