KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANARISTIKOISTA SANOTTUA - 4

8500. Sanaristikoista sanottua - 4

T.Avis30.6.2015 klo 15:01
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.

Aiemmin poimittuja sanankäytön kultajyviä ja vähän akanoitakin voi lukea Sanaristikoista sanottua -otsikon alta säikeestä 4067,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php
?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=4067&alku=0&
t=k1

ja Sanaristikoista sanottua -2 -otsikon alta säikeestä 5170,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php
?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=5170&alku=15
&t=k1

sekä Sanaristikoista sanottua -3 -otsikon alta säikeestä 6651

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=6651&alku=0& t=k1
2. T.Avis30.6.2015 klo 15:03
Då var Snillets kollegieblock fullklottrat och han hade ritat streck härs och tvärs mellan olika fyrkanter och kryddat alltihop med ett sudokukryss och delar av ett korsord.

Catharina Ingelman-Sundberg: Kaffe med rån
3. T.Avis6.7.2015 klo 18:22

She had found an old newspaper and was doing the crossword when Rob came down. He sat next to her on the sofa so he could read over her shoulder.
'Is that the cryptic one, or the quick?' he asked her.
'The quick one. We can do the cryptic if you like. This is last week's paper so I don't suppose anyone would mind.'
'One across. "In favour of very old, good man becoming college head",' Rob read aloud.
They chewed this over in silence. '"In favour of..." Pro?' said Anna.
'OK, what's a college head - provost! Well done!'
'Well, you got the clue,' said Anna.
'Yes, but I wouldn't have done if you hadn't got the first bit,' said Rob, taking the paper. 'Let's do another one.'
They had done a couple more clues when there was a knock on the door. Rob got up from the sofa and Anna was aware of a sense of loss. Doing the crossword together had been fun: cosy yet stimulating.She followed him to the door.

Katie Fforde: Practically perfect
4. T.Avis10.7.2015 klo 17:43
'I suspect that no further proof is needed,' said Drumknott, with his little secretarial smile.
'Although I would, in fairness, point out that Charlotte of the Times is emerging as the most fearsome crossword compiler of all time, and they are a pretty fearsome lot. But her? Initialisms, odds and evens, hidden words, container reverses, and now diagonals. How does she do it?'
[...]
'You don't act drunk!'
'No, but I do act sober quite well, dont you think? And I must confess that this morning's crossword was something of a tussle. Procatalepsis and pleonasm in one day? I had to use dictionary! The woman is a fiend! [...]'

Terry Pratchett: Unseen academicals
5. Rigor Morris13.7.2015 klo 13:02
Herman Kochin uuden romaanisuomennoksen Naapuri jälkipuoliskolla on jakso, jossa jutellaan sanaristikoista noin kolmen sivun verran. Yksi nuorisoporukan henkilöistä Miriam ratkoo ristikkoa, jolloin hänen snobbaileva ikätoverinsa Herman puuttuu pilkallisesti asiaan. Jakso on niin pitkä ettei sitä voi siteerata tässä kokonaan, mutta pari kohtaa kuitenkin.

Herman (jakson alussa): "Sanaristikoita on olemassa, se on fakta jonka kanssa meidän on elettävä. Niin kauan kuin kukaan ei tunne tarvetta ratkoa niitä, niistä ei ole meille vaivaa."

H vähän myöhemmin: "Ei niissä sinänsä mitään vikaa ole, niinhän minä jo sanoin. Mietin vain, mitä tapahtuu sellaisen henkilön päässä, joka miettii synonyymia purjelaivalle. Seitsemän kirjainta. En voi sille mitään, mutta minusta se on pääasiassa ajan tappamista. Ei aikaa tarvitse tappaa, aika on ystävämme. Jos vain opimme kokemaan sen."

Ja lopussa Miriamin kiteytys tilanteesta: "Mielessäni pyörii asioita", Miriam sanoi. "Olen huolissani jostain. Sitten rupean tekemään sanaristikkoa. Jo kymmenen minuuttia myöhemmin ole unohtanut huoleni, sen mitä olin ajatellut. Minä ratkaisen tehtävää. Jotain itseni ulkopuolella. Jotain, mikä ei liity mitenkään itseeni ja omaan rajalliseen ajatusmaailmaani. Tunnin kuluttua ristikko on valmis ja olen unohtanut täysin, mikä minua oli askarruttanut. Voin suositella sitä lämpimästi kaikille."
6. T.Avis14.7.2015 klo 11:38
She finished her cup of tea and set aside the newspaper, with its uncompleted crossword. She had tried, but was not in the mood to pit her wits against the Scotman's compiler, even if the clue If slipped a drink by this apparent Scandinavian, don't touch it! (6,4) had leapt to the eye and resulted in her pencilling in Mickey Finn.

Alexander McCall Smith: The novel habits of happiness
7. T.Avis1.8.2015 klo 14:07
Someone had left a Scotsman on the table. He made a listless start on the Derek Allen crossword. "First Scotsman on the road." Six letters. "Tarmac."
He tried to concentrate on the black-and-white squares, he wasn't very good at crosswords. "Grebe reared in northern Scandinavian city." Six letters. He liked anagrams best. Little rearrangements. "Bergen."
"Jack, say, and little Arthur going to a capital city." Seven letters. "Jakarta." He took his spectacles off and rubbed the bridge of his nose.
"Met horrid accident with lobster dish." Nine letters. "Thermidor."
"Whinge may have upset novelist." Nine letters. "Hemingway."

Kate Atkinson: One good turn [koostettu sivuilta 86-91]
8. Hannu10.8.2015 klo 19:12
"Vaikka Sophie ei ymmärtänyt mitä viesti tarkoitti, hänestä nimenomaan sen käsittämättömyys todisti selvääkin selvemmin, että sanat oli tarkoitettu hänelle. Sophien intohimoinen kiinnostus salakirjoituksia kohtaan ja taito selvittää ne johtuivat ainakin osaksi siitä, että hänet oli kasvattanut Jacques Saunière-mies joka itsekin harrasti kiihkeästi salakirjoituksia, sanaleikkejä ja ongelmatehtäviä. Montako sunnuntaita me vietimmekään ratkaisemalla sanomalehden kryptoja ja sanaristikoita?
Jo kaksitoistavuotiaana Sophie osasi ratkaista Le Monden ristisanatehtävän ilman apua, ja vähitellen isoisä totutti hänet englanninkielisiin sanaristikoihin, matemaattisiin ongelmiin ja kryptotehtäviin. Sophie kävi ahneesti niiden kaikkien kimppuun. Lopulta hän teki intohimostaan ammatin ryhtymällä oikeuspoliisin salakirjoitusasiantuntijaksi."

DAN BROWN: Da Vinci-koodi s. 96-97
9. Antti Skyttä20.8.2015 klo 20:55
"Hän oli muutamia vuosia Valoa nuorempi, ihan käypäsen näköinen mieheksi ja harrasti omissa oloissaan shakkia ja palapelejä, vaikka niiden kokoaminen oli viime aikoina jäänyt vähemmälle, sillä ne eivät enää tuhansista paloistaan huolimatta antaneet riittävästi haasteita. Samoin oli käynyt sanaristikoille. Helppoja hän ei halunnut täyttää, läpikirjoituksessa ei ollut mitään mieltä, ja riittävän vaikeita sattui enää harvoin eteen, mutta kun sattui, hän nautti joka hetkestä."

Tuula Sariola: Kesä loppuu kuolemaan, Gummerus 1999, s. 27
10. Maikki22.8.2015 klo 12:34
"Faber löysi tilaa lattialta ikkunan alta. Junan lähtiessä puuskuttamaan hän poimi poisheitetyn kaksi päivää vanhan sanomalehden, lainasi lyijykynän ja alkoi ratkaista ristisanatehtävää. Hän oli ylpeä taidostaan ratkaista englanninkielisiä ristisanoja: se oli vieraan kielen sujuvan hallinnan kypsyyskoe."

Ken Follett: Neulansilmä
11. Tarja28.8.2015 klo 10:30
Seiväshyppääjä Minna Nikkasen haastattelu Ilta-Sanomien TV-lehdessä 34/15.

"Ennen h-hetkeä hän katsoo vanhoja kisasuorituksia, tekee mielikuvaharjoitteita - ja rustaa ristikoita."

"Arvokisoissa urheilijat joutuvat odottelemaan pitkään ennen kisasuoritusta. Minna tappaa aikaa muiden urheilijoiden kanssa korttipöydässä. Lisäksi hän lukee, katselee elokuvia ja tekee ristikoita.
- En tee ristikoita Suomessa, mutta ulkomaanmatkoilla kyllä. Niihin jää koukkuun, ja aika kuluu huomaamatta."
12. Eki13.9.2015 klo 11:13
Näyttelijä Eriikka Väliahde esitti ohjelmassa Puoli seitsemän torstaina ryhtihaasteen: ”Harrastan enemmän aivobodausta!” Selityksenä hän kertoi: ”Luen kirjoja, olen vähemmän somessa ja sitten myös yritän tehdä ristikoita, tota, ne on vastenmielisiä, mutta se, se, se niin kuin rassaa aivoa semmoisesta kohdasta, mikä on multa varmaan surkastunut, niin se on hyväksi.”
13. Tarja16.9.2015 klo 12:20
"Sunnuntai 2.8. - Muistelin ystäväni Niko Mäkisen alias Niko-Lan kanssa yhteisiä rantalomia, joilla täyttelimme ristikoita."
"Laulaja Anita Hirvonen kuvasi itse viikkonsa."

I-S sunnuntai viikkoliite 8.-9.8.2015
14. Antti Skyttä16.9.2015 klo 19:20
Colin Dexterin luoma komisario Morse lienee yksi innokkaimmista ristikoiden ratkojista rikosten ratkaisijoiden joukossa. Seuraavassa tosin The Timesin ristikon kimpussa ei ole Morse vaan henkilö nimeltään Olivier Maximilian Alexander Browne-Smith.

"Kun juna lähti liikkeelle, hän aukaisi Timesin ristisanasivun ja ryhtyi ratkomaan ristikkoa. Kolme ensimmäistä poikittaisvihjettä eivät herättäneet hänessä minkäänlaisia mielleyhtymiä, mutta neljännen kohdalla hänen hitusen vino suunsa vääntyi jonkinlaiseen hymyn tapaiseen, kun hän katsoi tilanteeseen merkillisen osuvia sanoja: "Ensimmäinen asia, jota Sohon turistit haikailevat (9)." Hän kirjoitti nopeasti "strippari", ja kun ruudukon pysty- ja vaakariveihin alkoi ilmestyä yhä enemmän ja enemmän kirjaimia, tehtävä tuli valmiiksi reilusti ennen junan saapumista Readingiin. Hän toivoi, että vastapäätä istuva nuoripari oli huomannut miten taitavasti hän osasi täyttää ristisanatehtäviä - tai ehkä he olivat ainoastaan panneet merkille rumannäköisen tynkämäisen etusormen, josta puuttui kärkinivel."

Colin Dexter: Kolmannen virstan arvoitus, Otava 2006, ss. 23-24
15. Antti Skyttä17.9.2015 klo 13:20
Palataan vielä uudestaan tuohon Kolmannen virstan arvoitukseen. Nyt juttusilla ovat Morse ja hänen uskollinen apulaisensa Lewis.

Lewis taitteli lehden kokoon. "Olette tainnut tehdä pahan virheen, päällikkö."

"Sinäkö siis touhuat innokkaasti jutun kimpussa?"

"En pelkästään sitä, sir. Olette tehnyt pahan virheen, kuten jo sanoin."

"Mitä joutavia!"

"Yritin tehdä kahvituntiristikkoa valmiiksi ja löysin vihjeen, jossa sanotaan pelkästään 'istukan otto (anagrammi)'."

"'Soittokunta'", Morse keskeytti hänet.

"Sen minä tiedän, sir. Mutta 'Simon Rowbotham' ei ole anagrammi sanoista 'O.M.A. Browne-Smith'!"

"Totta kai on!" Morse kirjoitti oitis kirjaimet paperille ja tarkasteli niitä yksi kerrallaan mutta pysähtyi äkisti.

"Herra Jumala! Oikeassa olet. Siinä on 'e:n' sijasta 'o', eikö olekin?"

Colin Dexter: Kolmannen virstan arvoitus, Otava 2006, s. 159
16. Eki20.9.2015 klo 21:30
Jukka "Jugi" Rasila Voitolla yöhön -ohjelman ensimmäisten haasteiden selvittyä: "Näihinhän vaaditaan oikeesti ihan järjettömästi taitoo. En mä nyt odottanutkaan, että täällä mitään ristikoita ratkotaan..." (Kaikki nauravat.) Elina Kottonen: "Mut ristipistotöitä olis voinu olla!"
17. Eki23.9.2015 klo 12:00
Costello Hautamäki Radio 957:n haastattelussa

( https://www.youtube.com/watch?v=zVE5tIvQ2ZU)

Costello kertoo Vexi Salmesta: ”Se on hienon näköstä, se istuu olohuoneen sohvalla, sillä on A-nelonen edessä ja kuulakärkikynä ja toisessa kädessä on kuppi kahvia ja toisessa kädessä, sillon se poltti vielä röökiä, ja välillä se kahvikuppi menee sivuun ja se kirjottaa säkeistön tosta ja sit sen polttaa vähän aikaa tupakkaa ja sit se kirjottaa seuraavan säkeistön.”

Toimittaja: ”Aika raivostuttavaa oikeestaan, et joku on niin lahjakas jossain.”

Costello jatkaa: ”No, mä oon joskus sanonut, et se näyttää ihan samalta kun joku ratkasis jotain ristisanatehtäviä et jos joku on tehny niitä montakymmentä vuotta ni sil ei kauaa mee kun se jonkun Ilta-Sanomien ristikon ratkasee. ni tos on vähän sama, et sul on muutama pääidea minkä sää teet ja mietit et milläs ne nivoutuis yhteen.”
18. T.Avis7.10.2015 klo 17:03
Läpi testin tietojamme kuulustellaan tavalla, joka on tullut tutuksi monien viikkolehtien ristisanatehtävistä tai tietovisoista. Lehtien suosituilla ajanvietepalstoilla ei tosin ole kyse ÄO:sta, vaan harmittomasta huvista, joka on vakiintunut arkeemme aivojumppana ja purtavina pähkinöinä.

Hans Magnus Enzensberger: Älykkyyden sokkeloissa
19. Eki10.10.2015 klo 02:03
Rillit huurussa tänään: "Se oli Wil Wheaton. Hän voi jo paljon paremmin, hän löysi itsensä TV-oppaan ristisanatehtävästä."
20. Antti Skyttä11.10.2015 klo 18:44
"Pienen ja ahtaan myymälän takahuoneesta alkoi kuulua ääniä; ensin pelkkää pientä kitinää, joka muuttui vähitellen yhtäjaksoiseksi äänekkääksi itkuksi.

Voisi se edes vetää henkeä välillä, Jonna Kaarela huokaisi ja tipautti lyijykynän iltapäivälehden puoliksi täytetylle ristikolle, juuri kun hän oli keksimäisillään, missä sanassa on seitsemän kirjainta, keskellä k ja lopussa a. Tuota menoahan sen keuhkot halkeaa. . ."

Outi Pakkanen: Punainen pallotuoli, s. 31, Otava 2004
21. Kollo14.10.2015 klo 20:07
"Nanna näytti kokoavan mielessään palasia yhteen. Veliä hämmästytti joskus naisen nopeus ja terävyys. Hesarin Auliksen vaikeat ristikotkin hän täytti hampaita harjatessaan tai puhuen puhelimessa samaan aikaan."

Vepe Hänninen: Kylmäverisesti sinun Uusi alku, s. 221, WSOY 2015
22. T.Avis1.11.2015 klo 11:29
We ate the lunch Mrs. Storr had prepared (Tuesday: beef rissoles) and afterward I made coffee, which we took into the conservatory. Ryder snatched the crossword.
"The red rose is no maiden...nine letters. The red rose?"
"Belle Dame," I said.
Startled, he looked up. "Have you been practising?"
I held his gaze, cool and steady. "Not really."
"You must have."
"Worried I'm catching up, darling?"
"No. Absolutely not."
I laughed and, for a moment or two, everything was normal.

Elizabeth Bowen: Everything she thought she wanted
23. huhu1.11.2015 klo 19:37
Arjen yläpuolella

https://www.youtube.com/watch?v=w-MnVwW27hs
24. Tarja3.11.2015 klo 09:21
Murha paratiisissa-sarjan jaksossa 8/8 (kausi 1) murhan uhri ratkoo sanaristikoita, ja sillä on iso merkitys murhan ratkeamiseen. Mutta ei enempää juonen paljastuksia, jos joku vaikka haluaa jakson katsoa. Se on Ylen Areenassa vielä 38 h nähtävissä.
25. Tarja3.11.2015 klo 10:03
[Tarkkasilmäisimmät huomauttanevat, että tähän säikeeseen kerätään sitaatteja, mutta niiden kirjoittaminen paljastaisi juonta liikaa, siksi vain mainitsin ohjelman.]
26. iso S3.11.2015 klo 15:01
[Silmieni tarkkuus on mitä on, mutta juonta sen tarkemmin avaamatta puolustan sanaristikoiden ratkojien kunniaa täsmentämällä, että murhan uhri ei harrastanut sanaristikoita (höyryjä tai kuvaristikoita) vaan sanalaatikoita. Niissähän ei mielestäni ole kysymys ratkomisesta, kun ei ole vihjeitä. Sanat ovat valmiina, ne pitää vain etsiä kirjainviidakosta.]

Villi Pohjola -sarjassa astronautti ja venäläinen laulaja pelasivat shakkia ja suunnilleen koko kylän väki oli yleisönä. Kylän lääkäriä moinen ei jaksanut kiinnostaa. Keskustelu meni jotenkin näin:

Maggie: Kuinka voit ratkoa ristisanaa tällaisessa tilanteessa?

Joel: Onko tämä muka yleisölaji? Mieluummin katselisin lumen sulamista.
27. Tarja3.11.2015 klo 15:11
[Eli pieleen meni taas... Mutta eikö anagrammit tai sanojen lukeminen väärinpäin edes jotenkin ole liitettävissä ristikonratkontaankin? Ainakin vihjeissä niitä löytyy. Hitto, kun en tiedä näiden termien seikkaperäisyyksiä! Aina menee pieleen, vaikka mitä täällä yrittää.]
28. iso S3.11.2015 klo 19:14
[Juu on toki liitettävissä, mutta ei kaikki väärinpäin lukeminen ole ristikonratkontaa. Anagrammitkin ovat vanhempi juttu kuin sanaristikot, joten ennen herra Wynnen keksintöä anagrammeja on ollut vaikea liittää ristikoiden ratkontaan, paitsi jos liittäjä on Nostradamus.

Tuo huomautukseni ei ollut tarkoitettu miksikään näpäytykseksi. Halusin vain tarkentaa tehtävätyyppiä, ettei synny vääriä mielikuvia ja valemuistoja. "Virallisen" tulkinnan mukaan sanalaatikot ovat kyllä ymmärtääkseni (sana)ristikoihin luettavia. Se on oma mielipiteeni että niiden "ratkominen" pitää vähintäänkin panna sitaatteihin. Saahan niitä harrastaa aikuinenkin, onhan aikuisten värityskirjojakin jotka minusta tuntuvat vielä oudommilta. Mutta mitäpä minä ymmärrän, onneksi meitä kaikkia ei ole valettu samalla muotilla.]
29. poikkeava30.11.2015 klo 21:47
"Näin tuhansia värejä, sitten vain kaksi väriä vihreän ja maailman surullisimman harmaan, sanaristikkoja, sanattomia puhekuplia, vihreää vilinää, joka sakeni miljooniksi syvälle haudattujen nuppineulojen kaltaisiksi pisteiksi."

Andrés Caicedo: " Eläköön rumba! "
30. Maikki11.12.2015 klo 22:02
... Sana TRTYAE on hieman tutumpi, koska se tulee usein väärin täytetyn sanaristikon viimeiselle pystyriville, mutta senkään merkitystä kukaan ei ole pystynyt selittämään. ...

Jukka Ukkola pakinassaan Totuus leeppakutingista, SK 49/2015
31. Tarja20.12.2015 klo 12:34
"...Ali ei ole niitä neanderthalin uroita, jotka vaativat vaimoa jäämään kotiin. Joko sinä ratkaisit sanaristikon?"
"En. Tykkäätkö sinä sanaristikoista? Oliko tuo neanderthal-heitto tarkoitettu minulle?..."

"Seurasin kuinka vanhempani silmäilivät uutisotsikot ja siirtyivät sitten suoraan sanaristikkoon; he ratkaisivat sen aina yhdessä aamulla ennen töihin lähtöä."
... "Abi keskittyi taittelemaan lehteä siistiksi neliöksi, niin että sanaristikko ja vihjeet jäivät näkyviin..."

Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä (s. 216, 226)

Lisäksi kirja sisältää useita anagrammeja.
32. T.Avis21.12.2015 klo 10:14
'I've got a nagging nurse, isn't that enough?' Indicating the chair beside his bed, Freddie said, 'Stop faffing around, woman, and help me with the damn crossword. I used to be able to finish it in ten minutes flat.'

Jill Mansell: Making your mind up
33. T.Avis26.12.2015 klo 12:25
Kello oli yli yhdentoista kun ovikello soi. Norah katsoi mieheensä. "Se mies."
Prikaatinkomentaja oli ollut syventynyt The Timesin ristisanatehtävään. Norahin sanat kuultuaan hän teki vaimean torjuvan eleen, aivan kui se vaientaisi kellon.

---

Abel Giluso - Bela Lugosi
"'Draculan' sanominen toi sen mieleeni . Anagrammi, näettehän. On sanaristikoiden tekemisestä sentään jotain hyötyäkin. Muistattehan että Lugosi näytteli Draculaa varsin usein, hänellä oli ne kummalliset silmät, hän oli monissa kauhuelokuvissa."

Julian Symons: Peli
34. Hannu28.12.2015 klo 21:07
Yle Radio 1:ssä tänään käsiteltävä teema oli J.S. Bachin tuotanto ja hänen toisen vaimonsa osallisuus siihen. Puuttumatta siihen, ohjelmaan Kai Ristolan toimittamassa kulttuurilehtikatsauksessa loikattiin sitten Suomeen. Kohdassa 26.07 Ristola aloittaa lehtien kulttuuriset uutiset, jotka ovat koko ohjelman tavoin kuuntelemisen arvoiset ja loppukevennyksenä alkaa 31.46.:

"Kansalliskirjaston vapaakappalekokoelman mukaan Suomessa julkaistavien aikakauslehtinimikkeiden määrä vuonna 2014 oli 4106. Markkinoille tuli peräti 30 uutta aikakauslehteä. Todettakoon, että puolet niistä on erilaisia ristikko- ja soduko- tehtävälehtiä. Olisiko kyseessä suurten ikäluokkien huoli aivotoiminnan rappeutumisesta, jota kuulemma pienellä aivovoimistelulla voi tehokkaasti ehkäistä."

Toimittaja todella sanoi sudokun sodukoksi.

YLE Radio 1 Kultakuume
28.12.2015
klo.15.05-15.55
35. T.Avis4.1.2016 klo 10:11
Päinvastoin kuin isä Ronald Knoxin koulukunnan edustamilla englantilaiskirjailijoilla Masonilla on ennen kaikkea selkeä pahuuden taju, jonka hän osaa myös välittää teksteissään. Hän kykenee värisyttämään lukijaansa. Hänelle murha on todellisuudenmukaisesti julma, väkivaltainen ja kauhistuttava teko (ja se voi saada jopa murhaajankin sairaaksi), ei pelkkä veretön korvike ristisanatehtävälle.

Hugh Greene esipuheessa A.E.W. Masonin dekkariin Villa Rosen murhenäytelmä
36. Maikki16.1.2016 klo 14:04
... Koko oikeidenkäynnin ajan olivat Haighin taskut olleet joka päivä pullollaan päivälehtiä. Kun käsittely alkoi, hän ilmaisi täydellistä piittaamattomuutta vetämällä esiin lehden ja rupeamalla ratkaisemaan sanaristikkoja. ...

Istuuduttuaan hän sitten äänekkäästi taas veti mielenosoituksellisesti lehden esiin, selaili sitä kovasti rapistellen, yrittämättäkään kayttäytyä hillitysti, ja syventyi jälleen sanaristikkoihinsa. Silloin tällöin hän lainasi vartiokonstaapelilta kumia. ...

Tarinassa Kadonneet ruumiit Georg W. Bengtsonin toimittamassa teoksessa Murhaaja liikkeellä
37. T.Avis18.1.2016 klo 10:03
He kohtasivat tavallisesti rautatiesillan toisella puolen, hiljaisella kadulla Grünewaldin läheisyydessä, missä talorykelmiä (tummia ristisanatehtäviä, joista keltainen valo ei ollut täyttänyt vielä kaikkia ruutuja) katkoivat rakentamattomat tontit, keittiöpuutarhat ja hiilikellarit [...]

Vladimir Nabokov: Lahja
38. ++juh9.2.2016 klo 20:12
 http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/iske lmasanoitukset-olivat-ristisanatehtavia-piileville -runoilijoille

Iskelmäsanoitukset olivat ristisanatehtäviä piileville runoilijoille

Sanasepot Saukki, Chrisse Johansson ja Kari Peitsamo keskustelivat vuonna 1979 - -
- - Saukin tiivistyksen mukaan iskelmäteksti on "ristisanatehtävä".

Äänitallenteen kohdassa 6:47:

Chrisse Johansson:
"Toisin sanoen, mulle iskelmä ei oo mikään oman ajatusmaailmani julkistamisen foorumi."

Saukki:
"Eipä se olekaan, koska se on tavallaan ristisanatehtävä. Siinä on juuri laatikko, johon joutuu täyttämään tietyt sanat."
39. T.Avis17.2.2016 klo 13:44
Äiti tiesi. Äiti oli arvannut! Tai ainakin hän oli arvannut osan. Kuinka kauan kestäisi, ennen kuin hän saisi kootuksi koko palapelin niin kuin ne kirotut sanaristikkonsa?

Sarah Waters: Parempaa väkeä
40. Maikki20.2.2016 klo 11:28
Antti Skyttä äänessä juuri nyt radiossa

Suomi-kierros
41. PS21.2.2016 klo 21:12
"Perin yksinkertaista ja suoraviivaista, eikö totta. Aivan niin kuin ristisana-arvoitus, jonka ratkaisemiseen tarvittiin vain kynä."

"Ensimmäisen kuukauden aikana tämä synnynnäinen sanaseppo hankki tehtaallemme kolmenkymmenen prosentin myynnin nousun..."

"Monesti nautin hänen näppärästä sanaleikistään..."

Martti Larni: Kaunis sikopaimen, 1959
42. T.Avis6.3.2016 klo 17:52
- På hösten är man ju mycket inomhus om det blir ruggigt väder. Vi ligger ofta i sängen och löser korsord ihop och våra sängar är 25 år i det här laget.

Meningen med hösten : en novell av Solveig Wiberg ; Allers 42/2015
43. MP15.3.2016 klo 11:51
Äskettäin ristikkoa ratkoessa muistui mieleeni Team Ahma sarjan sotilasmestari-isä, joka ratkoi eräässä kohtaksessa ristikkoa ja totesi, että jokaisessa ristikossa on ATSO ALMILA. Lisäksi hän ihmetteli, kun oli saanut Albanian pääkaupungiksi AIRANAN. Nokkelampi puoliso löysi ratkonnasta virheen ja oikea vastaus saatiin. Sarjan käsikirjoittaja on aivan ilmeisesti ristikkofani :-)
44. T.Avis23.3.2016 klo 16:08
En lukenut enää rikosjuttuja ja Korkeajännitys-sarjoja. Sen sijaan ratkoin intohimoisesti ristisanatehtäviä. Saadessani lehden käteeni tutkin ensitöikseni, oliko siinä ristikko. Jos oli, revin sen talteen. Iltakaudet istuin Karin kanssa Satelliitti-baarissa täyttäen ristikon toisensa jälkeen. Jos joku kohta jäi auki, pengoimme kirjastossa tietosanakirjoja, kunnes keksimme ratkaisun. Kuvaristikot olivat mulle samanlainen intohimo kuin Marjapussi mutsille.
Sirkun kanssa en sentään ratkonut ristisanatehtäviä. Maleksimme kaupungilla ja nojailimme toisiimme puistonpenkeillä.

Torsti Lehtinen: Kun päättyy Pitkäsilta
45. Eki25.3.2016 klo 08:53
Poika äidilleen tv-sarjassa Millerit: "Käytät puhelinta vain sudokuihin ja resepteihin."
46. Jukkis25.3.2016 klo 14:59
Hesari tänään: "Jos uskot, että sanaristikot riittävät pitämään älynystyrät terävinä, elät menneisyydessä. Leppoisa ristikon täyttely ei vaadi aivoilta juuri mitään, ne janoavat enemmän haasteita."

Just. Illalla täyttelin sängyssä tunnin verran leppoisasti uusimman Punaisen Pelikaanin Hakosta. Aivovelttoilun tuloksena ilmestyi ristikkoon neljä uutta sanaa. Nyt on melkein kolmasosa jo tehtynä. Tätä menneisyydessä elävää aivohaasteiden pakoilua pitänee jatkaa jossain välissä.
47. T.Avis17.4.2016 klo 13:41
Lakikorkeudessa kävi niin, että Raimon ruumis peitti auringon ja koko maailma pimeni. "Jaa tulik yä?" kysyi tyhmä-Glädhen, joka teki välillä ristikkoa ja naputteli facebookiin viestejä että jaa missä mää oon, oonko mää täällä, kekä sää oot.

Tuomas Kyrö: Kaksijakoinen Raimo ; teoksessa: Taskunovellit, Karisto Oy, 2013
48. Maikki2.5.2016 klo 14:12
... Oli kuin hän olisi löytänyt avainsanan ristisanatehtävään, avainsanan, joka teki yhtäkkiä jokaisen muun sanan selväksi, Mutta Edward Bryan ei koskaan nähnyt ilmestystään minään niin maailmallisena kuin ristisanatehtävä. ...

Raymond Postgate: Valamiesten tuomio
49. Eki24.5.2016 klo 07:58
Piilosana SM 2014 suojelija kertoo Dylanin 75-vuotisjuhlalevyn yhteydessä Aamu-tv:ssä: "Musta on kiva kääntää laulutekstejä. Mä vertaan sitä sanaristikoiden täyttämiseen, mukavaa puuhaa."
50. JT30.5.2016 klo 12:57
Itse hän istui ratkomassa lehdissä olevia sanaristikoita. Aftenpostenin ristikoita, VG:n miniristikoita, Helge Seipsin laatimia jättiristikoita, jotka julkaistiin Dagbladetissa. Sekä tietenkin Hjemmetissä ilmestyviä ristikoita. Hän oli kuulemma voittanut kahdesti Hjemmetin järjestämän ristikkojen ratkonnan Norjan mestaruuden.

...

- "Pahoittelen, mutta tarvitsisin viisikirjaimista sanaa, jonka vihje on 'saatavaa'. Ensimmäinen kirjain on 'v'."
- "Velka", hän sanoi ja laski katseensa.
- "Niinpä tietenkin. Kiitos." Olin kirjoittavinani sanan ruutuihin.
- "Anteeksi, en häiritse sinua enempää, mutta voisitko auttaa minua keksimään yhdeksänkirjaimisen sanan, jonka vihje on 'pyyntimies'? Ensimmäiset kirjaimet ovat 'k' ja 'a'."
- "Kalastaja", hän sanoi katsettaan nostamatta.
- "Vielä viimeinen sana", sanoin. "'Työkalu', kuusi kirjainta. Alkaa v:llä. Keskellä on 'sa'."

...

- "Ymmärräthän, sanaristikko on palautettava täytettynä viimeistään tänään iltapäivällä. Joudun hoitamaan välissä pari asiaa, mutta tulen takaisin tasan kahden tunnin päästä. Jätän lehden tähän, jotta voit täyttää ristikon loppuun jos keksit oikeat sanat."

Jo Nesbo: Verta lumella II
51. T.Avis4.6.2016 klo 11:21
Yksi tällaisista yhteensattumista liittyy ristisanatehtäviin. Normandian maihinnousua suunniteltaessa vuonna 1944 liittoutuneilla oli salakirjoituksen koodisanoina muun muassa Mulberry, Neptune, Omaha, Overlord ja Utah. On helppo kuvitella maihinnousua valmistelleiden kenraalien tyrmistys, kun he huomasivat että jokainen näistä koodisanoista tuli vastaan Lontoossa ilmestyvän Daily Telegraphin ristisanatehtävissä. Tiesikö ristisanojen laatija hyökkäyksestä? Miten hän muuten olisi voinut valita juuri mämä sanat?
Opettaja Leonard Dawe joutui näkemään paljon vaivaa ennen kuin viranomaiset uskoivat, ettei hän ollut vakooja: koodisanojen ilmaantuminen ristisanatehtäviin oli vain uskomaton sattuma.

Richard Blodgett: Jopas sattui! ; Valitut palat, Joulukuu 1987
52. T.Avis5.6.2016 klo 13:54
Lisää tuosta sattumasta mm.

https://en.wikipedia.org/wiki/D-Day_Daily_Telegrap h_crossword_security_alarm
53. T.Avis6.6.2016 klo 09:48
Yöpöytänäni oli pitkään yksi leveä lankku. Kiinteää ravintoa lukuunottamatta (minulla ei yleensä ole nälkä kun makaan sängyssä) siltä löytyi kaikki välttämätön, niin tarpeellinen kuin turhanpäiväinenkin: pullo kivennäisvettä, juomalasi, kynsisakset (onnettoman tylsät), kokoelma jo mainitun Robert Scipionin ristisanatehtäviä (käytän hyväkseni tilaisuutta lähettääkseni vaatimattoman kommentin: mainitun kokoelman 43. tehtävässä, joka muutoin on erittäin onnistunut, hän on - huomaamattaan - kirjoittanut sanan "néanmois" kahdella m:llä, mikä väistämättä haittaa vaakarivin termiä samalla kohdalla (johon ei nyt voikaan säällisesti kirjoittaa "assomnoir") ja estää ongelman järkevän ratkaisun), paketti paperinenäliinoja, [....] lyijykyniä, kynänteroitin, pyyhekumi (nämä kolme viimeistä artikkelia on tarkoitettu erityisesti edellämainittujen sanaristikoiden ratkaisemiseen), pyöreä kivi joka oli poimittu Dieppen uimarannalta, joitakin muita muistoesineitä ja postin kalenteri.

Georges Perec: Tiloja / Avaruuksia
54. Nix8.6.2016 klo 11:28
Joonas Donskoi, San Jose Sharks, teksti-tv:ssä 8.6.2016 hävityn playoffs ottelun jälkeen:
"Ei pystytty ratkomaan!"
55. T.Avis16.6.2016 klo 11:09
'Tonight was nothing. I tried to dissuade several insistent women and four pimply youths from taking Rapid Reading and failed. I wonder we don't run a course on how to solve The Times crossword puzzle in fifteen minutes flat. It would probably boost their confidence more than beating the track record for Paradise Lost.'

Tom Sharpe: The Wilt Alternative
56. Pirjo23.6.2016 klo 20:57
"Olen muutenkin nuorempana korskeasti julistanut, että en tarvitse mitään ajanvietettä, sillä minulla ei ole koskaan tylsää: sisäinen maailmani on vilkas, teen työtä, jota rakastan ja luen mieluummin vaikeatajuista kirjallisuutta kuin esimerkiksi ratkon jonninjoutavia ristikoita."

Rosa Meriläinen Helsingin Sanomissa
57. T.Avis10.7.2016 klo 15:10
Rupesin lukemaan suurista filosofeista kertovaa kirjaa, jotka on mua joskus kiinnostaneet. En ymmärtänyt enää mitään. Russellia ja Wittgensteinia. Filosofit ei ole yhtä mieltä edes siitä, että ihmisellä on ruumis ja mieli. Tai sielu, henki? Pitänee tyytyä helppoihin sanaristikoihin. Wittgensteinin mukaan me ollaan kielen orjia.

Markku Ropponen: Kuhala ja hautausmaan risteys
58. Eki15.7.2016 klo 15:52
iltasanomat.fi

Arthur Köpcken vuonna 1977 valmistuneen teoksen kerrotaan muistuttavan ristisanatehtävää.
Saksassa poliisi on kuulustellut 91-vuotiasta naista, joka vahingoitti 80 000 euron arvoista taideteosta Nürnbergin Neues-museossa. Telegraphin mukaan vahingoittunut teos on taitelija Arthur Köpcken vuonna 1977 valmistunut ”Reading-work-piece” -niminen työ, joka muistuttaa ristisanatehtävää.

Vierailijaryhmän mukana museossa olleen naisen kerrotaan täyttäneen teoksen ”puuttuvat” sanat kuulakärkikynällä. Telegraphin mukaan teoksen vierellä on teksti, jossa lukee ”Lisää sanat”.

Nainen kertoi poliisille seuranneensa vain ohjeita.

– Rouva kertoi tulkinneensa tekstin kehotukseksi täydentää ristikko, poliisin tiedottaja kertoi.

Poliisin mukaan nainen totesi myös, että jos museo ei halua ihmisten seuraavan taiteilijan ohjeita, siitä pitäisi kertoa selkeästi kyltillä.

Teoksen omistava keräilijä suhtautuu huumorilla

Museon johtajan Eva Krausin mukaan naisen aiheuttamat vahingot eivät kuitenkaan ole pysyviä. Hän kertoo, että ne pystytään todennäköisesti korjaamaan suhteellisen helposti.

– Ymmärrämme toki, että vanha rouva ei halunnut aiheuttaa minkäänlaista vahinkoa. Siitä huolimatta museon oli tehtävä asiasta rikosilmoitus. Myös vakuutussyistä asia oli ilmoitettava poliisille, Kraus kertoi Telegraphille.

Teoksen omistavan yksityiskeräilijän kerrotaan suhtautuneen asiaan huumorilla. Museo aikoo korvata teoksen korjaamisen, jonka arvioidaan maksavan vain muutamia satoja euroja.

Museon mukaan taideteoksen oheen aiotaan lisätä kyltti, joka tekee selväksi vierailijoille, ettei ristisanatehtävää kuulu täyttää.

Muistatko vielä Espanjan Kristus-freskon?

Museoiden kävijät ja henkilökunta ovat tuhonneet aiemminkin taideteoksia epähuomiossa. Yksi tunnetuimmista tapauksista sattui vuonna 2012, kun 81-vuotias nainen yritti restauroida 1800-luvulta peräisin olevan, Jeesusta esittävän freskomaalauksen Espanjan Borjassa sijaitsevassa kirkossa.

Iäkkään rouvan epäonnistunutta restaurointityön tulosta verrattiin tuolloin muun muassa ”vahaliitupiirrokseen hyvin karvaisesta apinasta, jolla on yllään huonosti istuva tunika”.

Tapaus sai kuitenkin odottamattoman käänteen, kun turisteja alkoi virrata kirkkoon katsomaan teosta sen saaman maailmanlaajuisen huomion seurauksena.

Anna Nuutinen
59. ++juh15.7.2016 klo 16:40
Saksalaisessa lehdessä on kuvakin teoksesta:

 http://www.sueddeutsche.de/bayern/nuernberg- rentnerin-fuellt-kreuzwortraetsel-kunstwerk-im-mus eum-aus-1.3078547

 http://media-cdn.sueddeutsche.de/image/sz.1. 3079217/860x860
60. T.Avis18.7.2016 klo 17:43
Hetkisen etsiskeltyäni huomaan kyltin, johon on kirjoitettu ranskalaiseen tapaan vinosti Matkatavarasäilytys, ja suuntaan sitä kohti.
Korkean tiskin takana minua odottaa sanaristikkoa täyttävä, hieman kyyryssä seisova ja siniseen työtakkiin pukeutunut vanhempi herra, joka kynsii otsaansa samalla, kun kirjoittaa ristikkoonsa jotakin ja puhuu itsekseen hieman kimakalla äänellään.
Kuullessani miten vanha herra laskee ääneen, ynnää, kertoo, puhkuu neliöjuurista ja piirtää samalla ilmaan geometrisiä kuvioita, ajattelen ettei paperi hänen kädessään olekaan ristikko, vaan jotakin aivan muuta. Minun on pakko kysyä itseltäni, onko mies peräti ollut suunnittelemassa aseman monimutkaista kattorakennetta, vai puuhaako hän sen uusimista.

Hannu Väisänen: Elohopea
61. Antti Skyttä22.7.2016 klo 12:50
"Onko vielä jotain muuta?"
"Ei tänään."
Mies hymyili muodollisesti ja rupesi jatkamaan ristisanatehtäväänsä. Häneltä puuttui viisikirjaiminen sana, joka tarkoitti vesikäärmettä ja hän oli juuttunut siihen yli puoleksi tunniksi.

Bill Knox: Täyttä ainetta, s. 81
Musta Kissa -sarja n:o 18
Weilin+Göös, Helsinki 1966
62. T.Avis29.7.2016 klo 14:54
- Rouva Russo, Ellery sanoi jäätävästi, - pitkäaikaisen ja epäilemättä intiimin suhteenne perusteella voitte todennäköisesti sanoa, miten monta silinterihattua urhealla Leanderillanne oli?
- Taidatte olla oikea ristisana-arvoitus, nainen kujersi. - Tietääkseni vain yksi. Miten monta mies tarvitsee?

Ellery Queen: Silinterihatun arvoitus
63. Antti Skyttä2.8.2016 klo 16:13
"Eläkkeelle jäämiseensä saakka hän työskenteli ammattileipurina. Hän ei voi vieläkään vastustaa haluaan tehdä leipiä, piiraita, pikkuleipiä ja kakkuja, jotka hän vaihtaa paikallisten kauppiaiden kanssa ruokatavaroihin ja palveluksiin. Hänen viimeisin intohimonsa on laatia ristisanatehtäviä noihin pikku lehtiin, joita voi napata mukaansa valintamyymälän jonossa."

Sue Grafton: F niin kuin Fowler, s. 15
Jännityksen mestarit -sarja n:o 72
Book Studio Oy, Hyvinkää 1993
64. ponkka2.8.2016 klo 18:38
Antti Huttusen ja Reetta Rannan kuvausta retkestään Pyhä-Nattasen huipulle:

"Laella meitä tervehti myös pieni mökki, entinen palovartijan tupa, jonka ikkunassa näkyy himmeä valo. Lautarakenteinen pikkumökki on tunnelmaltaan piskuruinen ja hurmaava. Sen on kuitenkin jo vallannut vanha unelias pariskunta, joka kuuntelee pimeässä tuvassa radiota ja tekee ristisanatehtäviä öljylampun valossa, tulen räiskyessa kaminassa. Näky on liikuttava. Mietimme, josko pari on ajatellut samaa kuin me hetkeä aiemmin, ja he ovat nousseet pyhälle vuorelle näkemään ja kokemaan tämän kaiken vielä kerran, yhdessä."

_http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/08/01/matkapaiv akirja-lemmenjoki-ja-mahtiseidat
65. T.Avis30.8.2016 klo 10:17
Sisällä hän oli aivan toinen ihminen. Sadepäivinä hän istui keinutuolissaan radiota kuuntelemassa ja ratkoi sanaristikoita. Ne olivat tylsiä päiviä, joina ei tapahtunut mitään.

Jukka Laajarinne: Kehys
66. T.Avis3.9.2016 klo 15:27
No one said anything about Alis when Catherine came back. Sarah knew it was pointless to try to get her to talk if she didn't want to. So they settled into their weekend routine, with the newspapers spread all over the kitchen table. They were halfway through the crossword when the doorbell rang.
Rachel glanced up. 'I don't have my shoes on. Will someone else get it?'
'I'm not dressed,' Sarah said. 'Catherine, please?'
As Catherine went to answer the door, Sarah said, 'Do you think she'll be mad?'
Rachel shrugged. 'She owns a matchmaking business. She can't be surprised when she gets a dose of her own medicine. Next clue. Sixteen down. Eight letters, starts with S, ends with E: something unexpected.'

Michele Gorman: Match me if you can
67. amia6.9.2016 klo 17:29
- Ristikoiden täyttäminen pitää kuulemma aivot vireänä, mutta minähän en ole saanut koskaan yhtäkään ristikkoa täyteen.

Näyttelijä Eeva Litmanen Ilta-Sanomien (6.9.2016) haastattelussa "50 vuotta näyttämöllä".
68. T.Avis17.9.2016 klo 19:02
Yksi suosittu tapa pitää muistiaan kunnossa on ristisanatehtävien ratkominen. Itse en ole tätä lajia juuri harrastanut, mutta ihailen vaimoni taitoa ja nopeutta, joilla hän täyttelee minulle ylivoimaisia ristikoita. Tehtävähän ei ole yhtä suoraviivainen kuin jonkin vasemmalta oikealle etenevän kuva-arvoituksen ratkaiseminen vaan moniulotteisempi. Samanaikaisesti on pidettävä silmällä paitsi vaaka- myös pystyrivejä sekä tulkittava niin sanallisten kuin kuvallistenkin vihjeiden merkityksiä. On ratkaistava oikein monta toisiinsa kytkeytyvää asiaa yhtä aikaa, jotta kokonaistulos olisi oikea.

Antti Eskola: Vanhuus
69. Sepeteus26.9.2016 klo 15:39
Olin jo hieman kahden vaiheilla, jäisinkö mökkiin ratkomaan sanaristikkoja, mutta veren veto joelle oli sen verran kova, että pian seisoin täydessä sotisovassa jokirannassa valmiina lähtemään vaikka kuinka isoja lohia väsyttelemään.

Matti Kettunen: Kalavesiltä ja karhumailta (2016)
70. Tarja27.9.2016 klo 08:55
Kirsi Mäkisen kolumni Kouvolan Sanomissa 27.9.2016

"Aivoja pitää huoltaa ja rasittaa, neuvotaan. Mutta miksi muistijumpaksi tarjotaan aina ristisanojen ratkomista? Se kun ei ole koskaan kietonut pauloihinsa eikä tuntunut omalta harrastukselta. Ajaisiko salasanajumppa saman asian?
...
Mutta millä minä sitten jumppaan, kun kymmenet kirjain-numero-erikoismerkkiyhdistelmät muuttuvat mahdottomaksi työmaaksi tai joku salasanojen hallintaohjelma tekee muistamisesta tarpeetonta? Onko pakko opetella rakastamaan ristikoita?"
71. Tarja29.9.2016 klo 13:06
"Saalastista näkyi, että visainen ongelma oli hänelle mieleen. Vuosia ellei vuosikymmeniä sitten surmattu henkilö ei ollut päälle kaatuva murhatutkinta. Se oli pikemminkin kuin vaikea ristisanatehtävä."

Heleena Lönnroth: Ne tapetaan jostei tykätä (2016)
72. Nix30.9.2016 klo 11:53
"Kassaneiti, joka muistutti kooltaan rouva Nordinia, nyökkäsi kassalla. Ostin pari ristikkolehteä. Sitten panin paperikassit autoon ja mietin, kävisinkö vielä apteekissa."

"Kun olin syönyt, istahdin pöydän ääreen ja uppouduin yhteen ristikkolehdistä. En kuitenkaan pystynyt keskittymään."

Henning Mankell: Ruotsalaiset saappaat. (2015)
73. T.Avis1.10.2016 klo 14:51
Ja nyt, kun katselen kotini ikkunasta ulos, katselen kohti Kallavettä, pilvikumpuja horisontissa ja moottorivenelaitureita, joista viimeisetkin venekunnat ovat lähteneet vesille viikonlopun viettoon; kun seisoskelen tässä, yksinäinen mies, valmiina viikonloppuni rutiineihin: pullo olutta, Lauantain toivotut levyt, nakkimunakas ja sanaristikko, niin näen alhaalla rännikadulla Juho Tiihosen seisomassa tyhjällä tontilla, seisomassa ja raapimassa päätään, harppomassa edestakaisin ja puita koputtelemassa, ja samassa tiedän, että vielä en avaakaan hallista ostettua nakkikääröä, kuusi nakkia, parasta laatua, joka lauantai syön kaksi kylmänä, neljä pilkon pannulle ja sekoitetut munat päälle, ripaus suolaa. Mutta nyt en vielä paista munakasta enkä kirjoita ristikkoon vihjeestä "rajuja" sanaa "ankarat" enkä mieti mikä nelikirjaiminen mahtaisi olla "Saksaa" - Saar, Kiel vai Rein.
Katson rannekelloani, hyvää vanhaa uskollista, haaksirikostani selvinnyttä. Ei ristikkoa nyt, oluen juon muualla. Kaksi nakkia voin ottaa paketista ja syödä, jotta jaksan huikomusta tuntematta hiukan kuljeskella. Ja seitsenkirjaiminen "ankarat" tulkoon käyttöön keskustelussa, jonka kohta käyn Juho Tiihosen kanssa, ja ottakoon vain esiin vihjeen "Saksaa", niin tyynesti otan vihjaukset vastaan ja taitavasti kuin vaitelias samurai, seitsemän kirjainta, "jap. soturi", käännän iskun voiman takaisin iskijään.

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä
74. Tarja4.10.2016 klo 13:29
"Miehet innostuivat taalaamaan svenskaa niin kuin harjoitusmielessä. Sitten tehtiin ruotsinkielinen sanaristikko, joka saatiin miltei valmiiksi."

Heleena Lönnroth: Ne tapetaan, jostei tykätä (2016)
75. Sepeteus4.10.2016 klo 19:49
"Ajattelin että ne ovat ehkä vähän kryptisiä", hän sanoo. Tiedän että "kryptinen" tarkoittaa esimerkiksi todella hankalaa sanaristikkoa.

Rosamund Lupton: Hiljaisuuteen kadonneet (2016)
76. kravattimies11.10.2016 klo 00:37
”Paras hetki tieteessä on se, kun tietää saavansa vastauksen mutta ei vielä tiedä, mikä se on. Sen parempaa hetkeä ei voi olla!”

”Se on kuin hyvä sanaristikko, just sopivan vaikea. Tietää, että se kestää tämän viikonlopun mutta että sen pääsee loppuun.”Bengt Holmström, suomalainen nobelisti.

[HS TALOUS 10.10.2016]
77. Tarja12.10.2016 klo 08:55
Anne Pohtamo Kouvolan Sanomien haastattelussa.
"Henkistä virkeyttä taas pitää yllä aivojumppa.
- Se, että lukee paljon ja tekee ristisanatehtäviä tai sudokuja. Kun ikää tulee lisää ja huomaa hidastuvansa ja uupuvansa, kannattaa jumpata sekä aivoja että kroppaa."

KS 12.10.2016
78. Antti Skyttä13.10.2016 klo 09:31
Eräs legendaarisimmista dekkarietsivistä, Nero Wolfe, näyttää myös olevan ristikkoihmisiä. Olisiko hänelle oheiseen perustuen voinut ehdottaa Punaista Pelikaania tai Iltiksen kovista? Tekstissä puhutaan Wolfen sunnuntaipäivän vietosta.

"Suurimman osan päivää hän kuitenkin viettää laiskotellen tuolissa työpöytänsä ääressä ja painiskelee sunnuntain Timesin, erityisesti viikkokatsauksen ja -liitteen kimpussa, koska ristisanatehtävästä ei riitä hänelle vastusta."

Robert Goldsborough: Liian monta alibia
Jännityksen mestarit 75, s. 155
Book Studio Oy, 1993
79. ++juh26.10.2016 klo 20:51
Niels Bohr ja Albert Einstein väittelevät Bohrin kvanttiteorian kummallisuuksista kööpenhaminalaisessa raitiovaunussa vuonna 1920.

Einstein: "Tuossa ei ole järkeä. Minun mielestäni maailma on kuin taiten laadittu ristisanatehtävä."

Prisma: Kvanttifysiikan ihmeitä
 http://areena.yle.fi/1-3071712
[kohdassa 7.34]

Raitiovaunukohtaus perustunee Bohrin haastatteluun, ainakin se alkaa [3.00] hänen kerronnallaan. Vuonna 1920 sanaristikko oli vielä marginaali-ilmiö, joten sanoiko Einstein todella noin jo silloin – tai koskaan.

"I never said half the crap people said I did."
– Albert Einstein
[Sitaatti viittaa tietenkin myös itseensä!]
80. Klenkku31.10.2016 klo 00:36
Tässä ei varsinaisesti sanota mitään, mutta viime perjantain Hesarin ristikon kääntöpuolen sarjakuvasivulla Fingerpori-strippi on ristikkoaiheinen:
_http://www.hs.fi/fingerpori/s1306084460458
81. Tarja6.11.2016 klo 22:47
"Rikosten tekeminen vaati enemmän ajattelutyötä kuin tavallinen elämä, Märtha ajatteli. Se oli paljon tehokkaampaa aivojumppaa kuin sudokutehtävät, ristisanat tai self help -kirjat."

Catharina Ingelman-Sundberg: Ryöstön hetki kullan kallis (2015)
82. T.Avis11.11.2016 klo 17:14
- Kuulehan Kuhala, jos olisin ollut eilen oikeasti kiinnostunut tiedoistasi, olisin saanut sinut kakaisemaan ne, mutta kun en ollut. Enkä ole vieläkään. Mehän tiedämme syyllisen, senhän taisin kertoakin. Ja hän jää kiinni. Minusta sinun on tosiaankin viisainta perääntyä rantatölliisi viisaan lepoon, kuten tavataan sanoa. Osta mennessäsi ristikkolehti, jos kaipaat sisältöä elämään.

Markku Ropponen: Kuhala ja kevään ensi ruumis.
83. iso S23.11.2016 klo 10:36
[Harmittavasti otsikko rajaa SANAristikoihin, joten tämä ei ihan istu aiheeseen.

Ristikon varjossa
TV1 klo 13:30
HS 23.11.2016: päivän elokuvia]
84. T.Avis24.11.2016 klo 18:30
"Vai niin." Cohan yllättyi iloisesti, koska ei ollut odottanut haastattelua ollenkaan kiinnostavaksi. Hän ei enää ollut ikävystynyt vaan sanoi: "Sopii minulle. Aikaa minulla kyllä riittää."
Cohan kävi istumaan toiselle vierastuoleista, veti pikkutakkinsa taskusta esiin sanaristikkolehden ja huvitteli puolisen tuntia, kunnes sisään astui mies, joka näytti elokuvapuvustamon vaatettamalta lakimieheltä.

Donald E. Westlake: Turmion tiellä
85. tapio25.11.2016 klo 14:37
iso S 23.11.2016 klo 10:36
[Harmittavasti otsikko rajaa SANAristikoihin, joten tämä ei ihan istu aiheeseen.]

Leikki sikseen, mutta kai tämä säikimppu koskee myös piilosanatehtäviä ym. ristikkolehdissä olevia sanatehtäviä?
86. iso S25.11.2016 klo 15:57
[Hui säi säi, kuten lapsia pelotellaan kimppuun käymisellä. Ilman leikkiä vastaus on kyllä, mutta vankilan ristikoiden hyväksyminen säikeeseen vaatii ankaraa leikkiä.

Sanaristikko on yleisnimitys joka kattaa kaikki sellaiset sanatehtävät joissa on sanoja ristikkäin. Niiden lisäksi joukkoon hyväksytään armollisesti muun muassa sanakäärmeet, joissa sanat ovat limittäin eivätkä ristissä. Sanaristikoista käytetään tuttavallisesti lyhyempää nimitystä ristikko silloin kun erehtymisen vaaraa ei ole. Jotkut ovat ristikon takana pakosta, jotkut vapaaehtoisesti.]
87. Sepeteus14.12.2016 klo 20:20
Kyllä ajattelin, että vanhuudenhöperyys on taudeista ikävin. Sitä en itselleni haluaisi, kyllä söisin kalaöljyt ja täyttäisin sanaristikoita, jos se niistä on kiinni.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan hiihtokirja
88. Jukkis23.12.2016 klo 12:33
teemu mäki katsoo lauantai-iltaisin kissavideoita / ja jörn donner istuu yksin isossa olohuoneessaan / kun yöllinen kiinnostus hiipuu / ristikkoharrastuksesta tulee avunhuuto

Paperi T: post-alfa
89. Antti Skyttä2.1.2017 klo 18:49
Ristikoilla ja ratkomisella uskotaan olevan vain hyviä vaikutuksia. Mari Jungstedt esittää kuitenkin toisenlaistakin vaikutusta! Tämä teksti on kirjan murhaajan ajatusmaailmasta: "Jotenkin äidillä oli kuitenkin aina kädet täynnä työtä. Hänellä ei koskaan ollut aikaa olla heidän kanssaan. Tai leikkiä. Jos äidille jäi ylimääräistä aikaa, hän ratkoi ristisanatehtäviä. Aina niitä perhanan ristikoita. Joskus hän yritti auttaa äitiä. Istahti tämän viereen ja ehdotti sanoja. Silloin äiti sähähti, että hän pilasi kaiken hauskuuden. Äiti ei halunnut apua. Hän työnsi poikansa syrjään. Niin kuin yleensä." Mari Jungstedt: Kesän kylmyydessä, Otava 2006, s. 142
90. Tarja2.1.2017 klo 23:12
"Jotkut hurahtivat ristisanoihin, sudokuihin, seksiin, viinaan tai uhkapeleihin saadakseen työasiat mielestään. Erja oli valinnut palapelit siksi, että niiden ääressä rauhoittui, mutta saattoi silti antaa alitajunnan järjestellä mieltä vaivaavia asioita." Tuija Lehtinen: Väärä vainaja (2016)
91. Jukkis10.1.2017 klo 12:40
"MO:n avaajat selvittelivät ongelmia hyvin pitkälle keskenään keskustellen, ikään kuin yhteisen ristisanatehtävän kimpussa."

Lehtonen, Liene, Manninen: Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia - Suomen radiotiedustelu sodassa.

Selitystä: MO = Päämajan radiopataljoonan moottoroitu radiotiedusteluyksikkö.
92. T.Avis19.1.2017 klo 09:57
Niinpä Glory siirtyi olohuoneen puolelle ja istui mumisevan radion ääreen täyttämään ristisanatehtävää. Onko hyvä että minä olen täällä? hän mietti. Kai se on.
[---]
"Kyllä, isä, minä mietin. Onko tämä lehti tämänpäiväinen?"
"Taitaa olla eilisen", isä sanoi. "Ei niin että sillä olisi juuri merkitystä. Laitoin sen sivuun, koska en saanut ristisanatehtävää ihan valmiiksi."
[---]
Kello oli jo niin paljon, että isä olisi huolestunut jos olisi kuunnellut, mutta hän puhui juuri Jackin kanssa jostain sanaristikkoon liittyvästä pulmasta.
[---]
Hän istui ratkaisemaan ristisanatehtävää. Ennen kuin hän sai sen valmiiksi, Jack tuli alakertaan kirje mukanaan ja lähti postiin.
[---]
Glory kysyi: "Haluatko lehden? Tein jo ristisanatehtävät. Minäkin olen kiitollinen seurasta."

Marilynne Robinson: Kotiin
93. Tarja31.1.2017 klo 08:51
Kouvolan Sanomissa esitellään elokuva All About Steve.
"Sanaristikoita rakastava Mary (Sandra Bullock) saa pakkomielteen uutiskameramies Stevestä (Bradley Cooper)."
94. seurailija2.2.2017 klo 09:28
Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka kulkevat edellä ja saavat jotain aikaan, ja niihin, jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat.

-Seneca
95. Jukkis2.2.2017 klo 09:46
Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, joiden mielestä ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään, ja niihin, joiden mielestä ei.

- joku
96. Matti3.2.2017 klo 22:29
Ihmiset voidaan jakaa kolmeen ryhmään: niihin jotka ymmärtävät matematiikkaa, ja niihin jotka eivät.

-tuntematon
97. ++juh5.2.2017 klo 23:33
Ristisanasuomi

Tuli kirjoittamisen uusi tapa. Syntyi uusi tyyli. Ristisanasuomi. Tyylin teki taitamistaan ylitsevuotava kirjoittamisen taitaja.

Kaikki alkoi siitä, kun kirjoittaja kyllästyi iänikuisiin tavanomaisiin suomalaisiin sanoihin. Ja ilmaisuihin. Se ryhtyi antamaan sanoille uusia merkityksiä. Asioille uusia nimiä.

Lopuksi koko sanoma oli vallan uutta kieltä. Ei vierasta kieltä. Sitä ymmärsi vain se. Vertauksia ja viitteitä, kirjoittajan ajatusmaailmasta tulevia.

Lukija oli itsepäinen. Se yritti päätellä sanojen merkitystä asiayhteyksien perusteella. Sitä varten se riensi lukemaan seuraavan ja sitä seuraavan yksisanaisen lauseen. Mutta ne sisälsivätkin jo kokonaan uusia sanapeitteitä uusista asioista. Oli edetty tehoten. Lopputulos oli kuin ristisanatehtävä.

Aforismityyli on puheena olevan tyylin muunnelma. Siinä keino peittää tarkoituksen. Kirjoittaja rakentaa lauseistaan aforismeja. Ja intoutuu kiemuroihinsa niin, että unohtaa sanottavansa.

Aforismityyli on sisäsiittoinen. Jos sanoja on nimekäs, hänen arkilauseensakin ovat aforismeja. Miten sitten tulla nimekkääksi? Tekemällä aforismeja.

Jouko Rajala

Suomen Kuvalehti 39/1979, sivu 38
98. T.Avis9.2.2017 klo 19:47
Vessantädin pitäisi siivota, ei kirjoittaa. Ihmiset ymmärtävät kyllä, jos ratkon ristisanoja, sana-arvoituksia tai mitä tahansa ruudukkoon piilotettuja sanoja. Samat ihmiset ymmärtävät, että luen silloin tällöin kuvakirjoja, naistenlehtiä, televisio-ohjelmia, mutta se, että kirjoittelisin kloorin tuhoamilla sormillani läppäriin ajatuksiani, menee jo yli ymmärryksen. [...]
Asiakkaat jättävät mieluummin juomarahansa nuorelle naiselle, joka yrittää ratkoa viimeisen muotilehden sudokua kynänsä korkkia imeskellen kuin naiselle, joka tuijottaa hartaasti viimeistä huutoa olevan PC:nsä ruutua.

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa
99. Antti Skyttä1.3.2017 klo 17:14
"On vain käynyt kuin kuvaristikkoa ratkaistaessa, poliisin kuvan kohdalle tuleekin väkisin "piliisi". On joko hyväksyttävä se "piliisi", yritettävä löytää virhe tai koetettava, sopisiko siihen paremmin "miliisi".
- Kiitos opetuksesta, mutta minä en tee kuvaristikoita, Olle valehteli. Hän ratkoi niitä aina kun tuli tilaisuus."

Paul-Erik Haataja: Nuori, kaunis ja kuollut, Tammi 1984, ss.169 - 170
100. Antti Skyttä1.3.2017 klo 20:26
Palataan vielä uudestaan samaan kirjaan. Otteen Ollella on hurja ratkontanopeus, kun tiedetään, että kyseessä on kaksisivuinen Suurnuotta.

"Olle otti paremman puutteessa hyllystä vanhan Seuran, heitti Niemenkylän vaatteet laiskanlinnasta sängylle ja istuutui lukemaan.Lehden kuvaristikosta oli puolet tehty; käsialasta näki, että täyttäjä oli ollut nainen.Olle vilkaisi osoitelappua takakannessa: Raili Virtanen. Hän kaivoi hajamielisesti kynän taskustaan ja kymmenen minuutin kuluttua ristikossa ei ollut enää mitään tekemistä."

Paul-Erik Haataja: Nuori, kaunis ja kuollut, Tammi 1984, s. 231
101. iso S2.3.2017 klo 10:39
[Onhan se hurja, mutta ei välttämättä mahdoton. Kirja on vuodelta 1984, joten laatija oli luultavasti Jokikokko eikä ristikon vaikeusaste ollut kovin kummoinen. Jos suhteellisen pikaisella silmäyksellä näkee että kuvaristikosta on (edes suhteellisen tarkasti) puolet tehty, on oletettavaa että sanoja ja aukkoja ei ole tasaisen satunnaisesti siellä täällä, vaan esimerkiksi toinen sivuista on lähes täysi ja toisella sivulla on joitakin hajasanoja. Näin ollen ratkottavaksi jää helppotasoinen sivu, jota voi verrata Iltiksen Pehmikseen. Skytän tasoiselle ratkojalle ei tuota tuskaa ratkoa Ilitksen pehmistasoista sivua kymmenessä minuutissa. Olle tuntuu olevan himoratkoja, toisin kuin Skyttä, joka ratkoo 3000 ristikkoa vuodessa eikä vieläkään ole tullut tavaksi...]
102. Maikki7.3.2017 klo 21:16
... Ratkaisetteko muuten ristisanatehtäviä, mr Wormold? Minä teen sitä, ne muistuttavat ihmisiä: niissä pääsee tarkoituksen perille. Voin ratkaista minkä tahansa ristisana-arvoituksen tunnissa, mutta juuston homesienissä olen havainnut erään ilmiön, josta en ikinä pääse lopullisesti perille - vaikka luonnollisesti kuvittelen, että se eräänä päivänä tapahtuu... ...

Graham Greene: Miehemme Havannassa
103. iso S8.3.2017 klo 11:34
Päivän Hesarissa on muistokirjoitus päätoimittaja Esko Aaltosesta (19.7.1922-19.1.2017), joka "toi ristikkolehdet Suomeen" perustamalla ensimmäisen ristikkolehden, Suuri Ristikko Kilpa.

"Ristikoiden harrastajat tarvitsevat haastetta, ja paljon ristikoita ratkoneena Aaltonen ymmärsi heitä. Hän pyysi aktiivisesti lukijoidensa palautetta kehittääkseen lehtiä. Ristikkopiireissä muistetaan vieläkin hyvin ensimmäisten ristikkolehtien tunnus kolme kysymysmerkkiä."
104. TU8.3.2017 klo 16:39
Juuri luin Hesarista nekrologin. Hyvä, että kurkkasin tähän säikeeseen, jossa iso S jo kirjoitti asiasta.
105. T.Avis10.3.2017 klo 18:07
Hän istui pää painuksissa, isä sanoi, ja hänellä oli silmälasit ja ajattelin että hän varmaan ratkoi ristisanatehtävää, tai teki käsitöitä, mitä nyt naiset yleensä tapaavat tehdä odottaessaan.

Peter Sandström: Laudatur
106. Maikki16.3.2017 klo 20:12
Juuri alkamassa YLEradioSuomessa

Pitkänlinjan sanaristikoiden laatija Antti Skytältä syntyy 40 ristikkoa kuukaudessa. Hän kertoo Markus Turuselle, miten ristikko laaditaan. Juontajana Sanna Pirkkalainen
107. Maikki16.3.2017 klo 20:39
Ja tässä linki myöhäisempää kuuntelua varten.

http://areena.yle.fi/1-3989335
108. T.Avis20.3.2017 klo 17:57
Fru Nilsson var en hängiven korsordslösare och frågade alltid sin måttligt roade make om ord varje gång hon körde fast. En natt väcktes fru Nilsson av en gnäggande häst. Hon puffade till sin sovande man och frågade:
- Vad i all sin dar kan få en häst att gnägga mitt i natten?
Han svarade trött:
- Hur många bokstäver?

Hemmets veckotidning 6/2017
109. Hannu20.3.2017 klo 18:56
Mielenkiintoinen tuo Antti Skytän haastattelu ristikoista tuossa Maikin linkissä. Haastattelu kohdassa 11.30 - 32.35 ja mausteena yksi musiikkipläjäys.
110. tapio20.3.2017 klo 19:52
Kuuluvatko sanaristikoiden arvioinnit tänne? Eki otti esille seuraavan:

http://www.rumba.fi/arviot/tuomas-holopaisen-uusin -ja-kenties-pelottomin-projekti-arvioimme-nightwis hin-johtajan-laatiman-sanaristikon/
111. Hannu20.3.2017 klo 21:13
Joopa joo. Alkaa jo riittää tämä tapion palstapoliisimellastus näillä säikeillä. Ei ole mukavaa koettavaa jatkuvat tapion teennäiset esilläolot monissa säikeissä. Toistelee aina niitä alituisia samoja asioita, haukkuu ja moittii, mutta harvoin kehuu, milloin mitäkin millä tuulella nyt sattuu sitten olemaan, ja sitten lupaa korjata tapansa. Mutta ei.

Jos tämä narsisti olisi nytkin vaivautunut kuuntelemaan Maikin linkittämän ohjelman, niin tuollaista kommenttia ei olisi tullut. tapiohan tuli tänne aukomaan päätään tavanomaiseen tapaan tietämättä yhtään mitään itse asiasta, eli tässä tapauksessa radio-ohjelman ristikkokeskustelun sisällöstä. Siinä Skyttä ei arvostellut ristikoita vaan keskusteli toimittajan kanssa ristikoista laatijan ja ratkojan näkökulmasta.
112. tapio20.3.2017 klo 21:19
Kun Hannu näkee minun kirjoittavan jotain, hän ei lue huolellisesti, mitä kirjoitan. Enhän minä mitää Skytästä kirjoittanut vaan kysyin vain, kuuluuko Ekin linkittämä ristikkoarvostelu tähän säikeeseen.
113. Matti20.3.2017 klo 23:24
No nyt tämäkin säie on tapiokontaminoitunut.
114. Miksette21.3.2017 klo 06:05
Vaan jo kopeta vastaamasta ja kommentoimasta tapiolle!
115. tapio21.3.2017 klo 07:41
Minä en tällä säikeellä aiheuttanut ongelmaa, vaan Hannu. Tarkoitukseni oli vain lisätä säikeen aiheeseen liittyvä kommentti, mutta tulin kysyneeksi vain sitä, että kuuluuko se varmasti säikeeseen. Siitä Hannu vain teki totaalisen väärän tulkinnan ja aiheutti kommentista 111. alkaen aivan aiheetonta ja turhaa kirjoittelua - tämäkin olisi ollut ihan turha, kunhan vain Hannu olisi malttanut ajatella, mikä oli kommenttini tarkoitus. Nyt kukaan ei tunnu haluavan vastata aivan yksikertaiseen aiheeseen liittyvään kysymykseen, kuuluvatko jonkun ristikon LEHDISSÄ (verkko- tai paperilehdissä) yksittäistä ristikkoa koskevat arvostelut tälle säikeellä - ajattelin vaan, että pitääkö lehdessä olevan tekstin liittyä vain yleisellä tasolla ristikoihin eikä yksittäisen ristikon arvosteluun. Pahoittelen, etten esittänyt asiaa riittävän selvästi ja sain ainakin 111-115. verran ihan turhaa kirjoittelua.

Toivottavasti kukaan ei enää jatka turhaa kirjoittelua vaan vastaa kysymykseeni. On ikävää, että jouduin tämän kommentin lähettämään - en millään olisi sitä lähettänyt ja tiedän, että tätäkin arvostellaan, mutta olin pakkoraossa kommentin 111. takia.
116. si-tee-raaja21.3.2017 klo 07:51
T.Avis 30.6.2015 klo 15:01

Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
117. tapio21.3.2017 klo 08:28
Kommentissa 110. viitattu Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan ristikon arviointi siten kuuluu tähän säikeeseen. Koska arvostelu on varsin pitkä, laitoin vain linkin, mutta alla pieni ote:

"Kuten me kaikki sanaristikkojen harrastajat tiedämme, vaikean (ja samalla hyvän) ristikon voi rakentaa kahdella eri tavalla. Ilmeisempi niistä on vaatia tekijöitä löytämään vihjeiden perusteilla vaikeita sanoja, afrikkalaisia jokia, tuntemattomia näyttelijöitä, sivistyssanoja, esoteerisiä lyhenteitä tai muuten vain harvinaisia ilmaisuja. Toinen, kiehtovampi strategia on tehdä vihjeistä kimurantteja niin reitti tuikitavalliseen sanaan onkin tavallista ohdakkeisempi ja mutkikkaampi."

Arvostelu on siis kokonaan luettavissa:
http://www.rumba.fi/arviot/tuomas-holopaisen-uusin -ja-kenties-pelottomin-projekti-arvioimme-nightwis hin-johtajan-laatiman-sanaristikon/

Tuohon on ensimmäisen kerran viitatuttu http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9168&a lku=15#985335

Koska ajattelin, että se aiheeltaan liittyy tähän säikeeseen, laitoin siihen liittyvän kommentin tänne, kun kukaan muu ei sitä ollut tehnyt.
118. Ylläpito21.3.2017 klo 08:44
Noin yleisesti ottaen, tapio, mikään erityinen toive ei ole, että asioita pannaan moneen paikkaan. Esimerkiksi omien mielipiteittesi toistaminen metakeskustelussa on yleensä turhaa. Keskity siis rauhassa omaan ratkomiseesi ja ota siitä ilo irti!
119. tapio21.3.2017 klo 12:00
Kommentin 111 idea siinä, että se, joka lukee tätä säiettä, ei välttämättä osallistu kaikkien ristikkolehtien tai yksittäisten ristikoiden säikeet (SK, PuPe, HS, IS-viikonloppu, Iisakin ristikot, Maakuntalehdet jne.), jolloin muulla säikeellä tähän säikeeseen liittyvä kommentti on mielestäni hyvä toistaa tässä säikeessä.

117. mainittuun ristikkoon eka lehtiviittaus on
http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9168#9 82883


http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000005098043 .html
120. Tarja29.3.2017 klo 13:15
"Kukaan ei keksisi alkaa etsiä isoa ryöstösaalista muutaman vanhan eläkeläisen luota Djursholmista. Ei toki: sellaiset ikäloput vanhuksethan istuivat vain ratkomassa ristisanoja."

Catharina Ingelman-Sundberg: Ain laulain ryöstös tee (2017)
121. Jukkis30.3.2017 klo 10:32
Aristoteleen kantapää 29.3.2017: Mies, joka toi piilosanaristikon Suomeen.

Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/1-3970614
122. Eki10.4.2017 klo 14:28
Terve metsä -lehti kirjoittaa ristikostaan:

http://sanaris.fi/tervemetsa.jpg
123. Eki11.4.2017 klo 12:29
Miljoonasade huomioi aiheisensa ristikon.

https://www.facebook.com/Miljoonasadeofficial/
124. Antti Skyttä27.4.2017 klo 11:10
Colin Dexter, komisario Morsen luoja, oli tunnetusti innokas ristikkoihminen. Se näkyy järjestään jokaisessa Morsen tutkimuksista kirjoitetussa kirjassa. Oheiset kaksi näytettä ovat kirjasta Korumme kallis (Otava 1994).

Ensin sivulta 179:
" Lewis meni baaritiskille yksi olutlasi kädessään - miltei tyytyväisenä.
Hänen mentyään Morse käänsi esiin Timesin takasivun ja Lewisin palatessa pari minuuttia myöhemmin hän oli ehtinyt täyttää sanaristikosta koko oikean alakulman.
"Teettekö te sanaristikot aina tuossa järjestyksessä?"
"Häh? Joo, teen! Pyrin aina ratkomaan ongelmia lopusta päin - en koskaan alusta."
"Täytyypä minunkin kokeilla sitä joskus."
"En tiennyt, että sinä ratkot sanaristikoita, Lewis."
"No toki! Eukon kanssa me tavallisesti yritetään tehdä illan pikaristikko Daily Mirrorista."
"Ai jaa!" Morse sanoi, ei kuitenkaan kovin ihastelevaan sävyyn. "No, annas, kun kerron yhden asian. Jos minä ratkon ristikkoa ja uskon jääneeni jumiin -"
"Ettehän te kyllä jää, sir."
"No en. Minähän nyt en jää jumiin - kovinkaan usein. Mutta jos minulle kävisi niin onnettomasti, että tosiaan jäisin pikkuisen jumiin, niin arvaa mitä teen?"
"Sanokaa!"
"Minä lakkaan miettimästä ongelmaa. Ja entäs kun palaan siihen uudestaan? Ei niin minkäänlaisia vaikeuksia."

Toinen otos on sivulta 223:
Morse oli yrittänyt nopean, alkoholittoman lounaan jälkeen eritellä aikaisempaan erehdykseensä vaikuttaneita tekijöitä.
"Täytin kerran ristikon, jonka kaikkiin vihjeisiin löytyi kaksi aivan erilaista ratkaisua. Se oli eräänlainen kaksoismerkitysristikko. Jos vaakarivien ykkösvihjettä ratkoessa luiskahti väärälle aaltopituudelle, niin kaikki sopi yhteen lukuunottamatta yhtä ainoaa pysty- ja vaakariveille yhteistä kirjainta. Loisteliaasti laadittu pähkinä! - tekijänä Observerin Ximenes. Minä tein juuri niin - lähdin liikkeelle väärällä jalalla. Ja samalla lailla tein tässäkin jutussa Downesin suhteen. Arvaa mikä se ykkönen vaakasuoraan oli? Se perhanan puhelu!"
125. Ritu28.4.2017 klo 07:53
Aamulehden Moro-liitteessä on joka torstai kuplakisa, johon lukijat saavat jättää ehdotuksiaan mitä kuviin laitetut henkilöt sanovat. Lehden toimitus valitsee parhaan ja voittajaehdotus on näkyvissä niin painetussa lehdessä kuin netissä Aamulehden sivuilla.
Viime viikolla kuvaan oli laitettu Lauri Lyly ja puhekuplan voittajatekstiksi oli valittu: " Ristikoissa mä oon muute suksi. Tiesitkö sitä?"

http://moro.aamulehti.fi/kuplakisa/
126. Tarja10.5.2017 klo 13:19
(tapahtuu junassa)
"Riisuin nahkatakkini ja kumarruin katsomaan mitä oli matkatavarataskussa edessäni olevan istuimen selkämyksessä. Rypistetty McDonaldsin paperipussi, lautasliina, jossa oli ketsuppia ja sanomalehti, joka oli taiteltu niin että sanaristikko oli päällimmäisenä. Ristikko oli vain puoliksi täytetty, mutta minulla ei ollut kynää. Tarkastelin mustaa poikaa. Luultavasti hänelläkään ei ollut kynää, ja sitä paitsi hän oli tyystin musiikin pauloissa: pitkät ruskeat sormet naputtivat tahtia polviin.
...
Ajatella näitä ihmisiä jotka osaavat suunnitella tekemisensä! Jotka hoksaavat ottaa mukaan oikein kirjan - sen sijaan että syöksyvät viime hetkellä kioskille ostamaan viikkolehden tai - mikä vielä pahempaa - tyytyvät toisen aloittamaan sanaristikkoon!"

Anne Tyler: Oikukas planeetta (1999)
127. T.Avis10.5.2017 klo 18:31
Ihmiset ovat kertoneet minulle, että odottaessaan elintärkeitä uutisia he ovat seisseet avoimen jääkaapin edessä ja syöneet kaikkea näkemäänsä - kylmiä keitettyjä perunoita, chilikastiketta, kulhokaupalla kermavaahtoa. Tai sitten he ovat tehneet maanisesti ristisanatehtäviä. Johonkin on pakko keskittyä - ajatella jotakin muuta - ja se ottaa vallan ja siitä tulee fanaattisen vakavaa.

Alice Munro: Jupiterin kuut
128. Tarja18.5.2017 klo 21:08
Aku Ankka Ekstra 6/2017.
Vaimo ratkoo sanaristikkoa ja kysyy: "Kymmenen vaakaan: saiturin synonyymi."
Mies vastaa: "Roope Ankka. Pah!"
129. Eki11.6.2017 klo 12:02
"Toivottavasti otit ristikoita mukaan."

Pankinjohtaja yöksi holvin vartiovuoroon tulevalle poliisille elokuvassa Shimmer Lake.
130. Eki11.6.2017 klo 19:25
http://www.maaseutumusiikki.fi/pmjj/cd.htm

Miten Lada-kuvauksista päädytään kovikseen?
131. T.Avis13.6.2017 klo 18:44
Pjotr, ääni sanoi huoneen uumenista, ja pakottauduin jatkamaan matkaa, ja kun seisoin hänen sänkynsä luona, näin että hän katsoi minua. Miksi sinä kiroilet, äiti sanoi.
Hän oli maannut valveilla tunnin. Kuunnellut radiota, ratkaissut sanaristikon.

Peter Sandström: Sinulle joka et ole täällä
132. Tarja15.6.2017 klo 22:28
APU 15.6.2017, Keith Armstrong:
"Isäni täyttää tammikuussa 90. Kun soitan hänelle, hän on aina pirteällä päällä. Hän asuu yksin ja pysyy skarppina, kun ratkoo päivittäin kolme ristikkoa."
133. Eki15.6.2017 klo 22:56
Seiskan toimittaja ojensi presidentti Sauli Niinistölle lahjaksi mm. Suomi 100 -aiheisen ristikkokirjan. Näyttäisi kuvan perusteella Kolmioristikoiden opukselta. (Seiska 25/17 s. 12)
134. Antti Skyttä20.6.2017 klo 15:50
Sophie Hannah sai luvan Agatha Christien perikunnalta herättää Hercule Poirotin henkiin. Uusia Poiroteja on julkaistu tähän mennessä kaksi. Ensimmäinen niistä on nimeltään Nimikirjainmurhat (WSOY 2014).

Poirotin jutut muistiin kirjaavana ystävänä on nyt Edward Catchpool, poliisi Scotland Yardista. Hän on selvästi ristikoiden ystävä niin kuin käy ilmi seuraavasta kahdesta katkelmasta.

Ensimmäinen on sivulta 46:

Kun Poirot suoritti kokeilujaan ja päästeli erilaisia huudahduksia, minä tuijotin tulisijoihin ja tuijottelin ulos ikkunoista vältellen ajattelemasta käsiä, joista ei koskaan enää pidettäisi kiinni, ja pohdin ristisanatehtävääni sekä sitä, missä mahdollisesti olin tekemässä virheen. Olin jo muutaman viikon ajan yrittänyt laatia ristisanatehtävää, joka olisi riittävän hyvä lähetettäväksi sanomalehteen, jotta he voisivat arvioida sen julkaisukelpoisuuden, mutta en ollut liiemmin edistynyt.

Toinen otos on sivuilta 95-96:

Jatkoimme kävelyämme.
"Oletko koskaan yrittänyt ratkoa ristisanatehtävää, Poirot? Minä nimittäin... no, tiesitkö, että yritän parhaillani laatia itse ristisanatehtävää?"
"Olisi mahdotonta asua samassa talossa kanssasi ja olla tietämättä, mon ami."
"Niin, aivan. No, olen pannut merkille erään ilmiön, joka tapahtuu, kun yrittää ratkaista avainsanaa. Kiinnostava juttu. Sanotaanpa, että avainsana on 'keittiöväline' ja siinä on seitsemän kirjainta, joista ensimmäinen on K. On helppo ajatella: 'No, sen on oltava "kattila", koska siinä on seitsemän kirjainta ja se alkaa K:lla ja kattila on keittiöväline.' Joten sitä vakuuttaa itselleen, että näin sen on oltava, vaikka oikea vastaus onkin 'kapusta' - seitsemän kirjainta siinäkin ja K:lla alkava keittiöväline. Ymmärrätkö?"
"Tuo esimerkki ei ole kovin hyödyllinen, Catchpool. Kuvaamassasi tilanteessa pitäisin sekä 'kattilaa' että 'kapustaa' yhtä todennäköisenä vaihtoehtona. Vain hölmö harkitsisi vain toista niistä, kun kerran molemmat sopivat tarkoitukseen täydellisesti."
135. T.Avis24.6.2017 klo 10:36
Eikä mikään lintu laula kauniimmin kuin se, jonka vaikeneminen on metsän kokoinen
hiljaisuus. Muurahaisten uni: keko joka kohoaa linnaksi ja kaatuu, kohoaa ja maatuu,
kotitehtävä vailla ratkaisua, ristisana. [...]

Marianna Kurtto: Eksyneitten valtakunta
136. T.Avis30.6.2017 klo 19:59
As it is, she has lived most of her life in a large red-brick Queen Anne house in Hampshire and the only way that you can tell that she is not happy like all the other ladies is that as well as gardening and jam making and local government, she does all the very difficult crossword puzzles very quickly and as well as the travel books and biographies recommended in the Sunday papers she reads sometimes in French and even in German.

More friend than lodger, teoksessa The collected stories of Angus Wilson
137. Maikki20.7.2017 klo 15:27
Toisen kerran, kun hän tuli kahvilan tupakkatiskille, Lucien istui ratkomassa sanaristikkoa ja kysyi katsoen häneen hellästi: "Huijaripaavi, kuusi kirjainta?" Leonie keskittyi puhaltamalla hiussuortuvaansa ja huudahti sitten Borgia! Ja mies sanoi hyvin vakavasti, vähääkään nauramatta: Loistavaa, neiti.

Katherine Pancol: Mimmit 3
138. T.Avis4.8.2017 klo 20:25
Istuttiin olohuoneessa. Vehmaksen katse hakeutui seinille niin kuin täällä aina, huone oli vino kuin viipale. Pikkupöydällä nojatuolin vieressä oli pino aikakauslehtiä. Päällimmäinen työntyi sentin yli pinon: äiti oli ratkonut ristikoita.

Petri Tamminen: Rikosromaani
139. Jukkis10.8.2017 klo 14:16
Belgialainen ristisanaintoilija Henri Blaise julkaisi viime vuonna ilmoituksensa mukaan kaikkien aikojen suurimman sanaristikon, joka käsitti 25 000 ruutua ja 7748 selitystä. Tekijä ilmoitti käyttäneensä ranskankielisen tehtävän laatimiseen kahdeksan vuotta. Hän arvioi, että keskitason ratkaisijalta menisi kolme, neljä kuukautta ristikon täyttämiseen. Tehtävään innostunut tarvitsee tilaa ristikon levittämiseen; se on metrin pituinen ja leveyttä on lähes kaksi metriä. Selitykset on julkaistu 170-sivuisessa kirjassa.

-Valitut Palat helmikuu 1979

Lievä haku löysi sitten tämän:
http://www.recordholders.org/en/list/crossword.htm l
140. T.Avis1.9.2017 klo 18:02
Irma eli 101-vuotiaaksi, Olof 99-vuotiaaksi. Kun Olof kuoli, Irma toteutti monivuotisen aikeensa. Hän kävi läpi Olofin jälkeenjääneet paperit saadakseen vastauksen kysymykseen, joka oli riivannut häntä 60 vuotta. Oliko Olof ollut Irmalle uskoton, kun Irma oli odottanut heidän toista lastaan. Papereista Irma löysi etsimänsä todisteen.
Irma kertoi, että totuus iski kuin hyökyaalto. Musta, paksu, öljymäinen hyökyaalto. Mustasukkaisuus.
Mutta se meni ohi. Olof oli sentään jäänyt Irman luokse. Irma pystyi antamaan anteeksi. Ja eli vielä kaksi vuotta, kunnes nukkui uneen, rinnallaan keskeneräinen sanaristikko.

Henning Mankell: Juoksuhiekka
141. eol1.9.2017 klo 19:07
"Ande [Antero "Ande" Päiväläinen] kuvailee Seijaa [Seija Simola, 1944 - 2017] ihmiseksi, joka ei tyrkyttänyt itseään koskaan mihinkään. Päiväläinen muisteleekin, että Seijaa piti jo 1980-luvulla pyytämällä pyytää keikoille.
- Hänet piti hakea Myyrmäestä, sillä hän istui mieluummin kotona ja teki ristisanatehtäviä, Ande muistelee."

Rita Tainola, Ilta-Sanomat 1.9.2017
142. T.Avis3.9.2017 klo 18:17
De flesta valde att promenera, men Valdus valde simbassängen. Så gott som ensam i badhuset plöjde han längd efter längd i bassängen. Till slut gav han upp, klättrade frustande upp från kaklet och upptäckte att en kvinna hade satt sig intill stolen där han lagt sitt badlakan. Han torkade av sin kropp och sjönk ner i stolen bredvid kvinnan. Hon löste korsord, men sneglade mot honom.
[...]
- Är du bra på korsord? frågade hon efter en stund.
- Sådär.
- Jag har bara ett ord kvar i det här stora krysset, sa hon och visade honom tidningen. Ett enda ord fattas. Ändstation - tre bokstäver. Kan du det? [...]
- Nä, jag kan inte, sa han. Jag har tänkt länge på ordet, ljög han, men kommer inte till något.
Hon reste sig upp, knöt badrocken och började gå. Efter några steg stannade hon, vände om och sa:
- Om du händelsevis kommer på svaret så finns jag på rum nummer sjutton.
[...]
Väl i sängen på sitt rum kände han att han måste på toa. Där satt han tankfull en stund tills en plötsligt tanke for genom hans skalle.
Han flög upp från toalettstolen, vaskade händerna, klädde sig och gick med raska steg till rum nummer sjutton och knackade på.
Hon öppnade efter en stund.
- Är det du? sa hon lite avvaktande och med ängslig ton.
- Jag har det! sa Valdus ivrigt. Ordet i korsord du sökte. Ändstation - tre bokstäver.
Hon sken upp, sträckte ut en hand och drog in honom i rummet och satte en penna i hans hand när de kom fram till den uppslagna tidningen.
- Skriv, sa hon och pekade på de tre tomma rutorna i korsordet.
Valdus skrev TOA.
- Tänk att jag inte kunde komma på det själv. Så enkelt egentligen. Hon skrattade och bad honom sitta ner.

Leif Syrén: Som vågor på ett hav ; Hemmets veckotidning 29/2017)
143. Tarja8.9.2017 klo 21:37
"Kertaakaan aiemmin hänen päähänsä ei ollut pälkähtänyt, että Johanneksella voisi olla meneillään muita seikkailuja. Hän kuvitteli vieraan naisen taloon. Miten nainen asettelisi tavaroitaan vessan peilikaappiin, latoisi tamponirasioitaan, päänsärkypillereitään ja hiussolkiaan kaikkien nähtäväksi, jättäisi jälkeensä puoliksi täytettyjä ristisanatehtäviä ja hellaan sormenjälkiä."

Riina Paasonen: Kaikki minkä menetimme (2017)
144. Jondalar28.9.2017 klo 18:08
Alzheimerin taudin kehittymisen syitä ei vielä valitettavasti tiedetä. Omaa sairastumisriskiään voi onneksi madaltaa.
Koska kyseessä on aivotoimintaan vaikuttava muistisairaus, aivojen aktivoiminen auttaa taudin ehkäisyssä. Toisaalta koulutuksen puute lisää sairastumisriskiä, joten kannattaa harkita kansalaisopiston kursseja tai vaikka ristisanatehtävän täyttämistä kotona. Juuri tällaiset ovat aivoille parasta apua.

Noora Takamäki, Apu-lehti nro 39, 2017
145. O4.10.2017 klo 21:23
"Liza Minnelli, 71, sanoo yhä ajattelevansa äitiä päivittäin. Tytär on aina puhunut äidistään kauniisti.

Kun elämä ja työt veivät heidät erilleen, heillä oli tapana soitella toisilleen iltaisin ja ratkoa yhdessä ristisanatehtäviä."

Ninni Sandelius
EEVA glamour - perilliset, Lokakuu 2017
146. Eki29.10.2017 klo 18:34
Haluatko miljonääriksi -ohjelma eilen.

Yksi kilautettavista: Pekka Joutsi - "liikkuva urheilukatalogi".
147. östen4.11.2017 klo 21:27
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000 05435686.html

Hauska ristikkoaiheinen kuvituskuva ja sen kuvateksti.
148. Jukkis7.11.2017 klo 12:22
Kirpputorilöytö:
http://aijaa.com/L07s6A
149. Jukkis7.11.2017 klo 12:51
Tässä mukin ristikko:
http://aijaa.com/ymKAnZ
150. T.Avis14.11.2017 klo 09:28
Jos muuten joku on sitä mieltä, että suomalaiset ovat juroja ja vaikenevat kaikilla virallisilla kielillään, niin hänen kannattaa tulla Savonlinnaan. Täällä on aina joku kimpussa. Täkäläiset ovat uteliaita ja kohteliaita, mutta eivät kuitenkaan halua tulla osaksi elämääni. He tarvitsevat vain jonkun, joka on kuuntelevinaan. Heille jokainen hetki on ikuisuus, ja he ovat hanakoita tarttumaan siihen juuri silloin, kun olen ateriani päätteeksi aikeissa ryhtyä täyttämään iltapäivälehden sanaristikkoa. Silloin joku heistä istuu lounasruokalassa pöytääni ja rupeaa kyselemään mielipidettäni maailmanpolitiikasta.

Markku Turunen: Vaeltaja
151. Antti Skyttä16.11.2017 klo 12:19
Mari Jungstedtin suurta suosiota saavuttanut komisario Anders Knutas osoittautuu hänkin ristikkoihmiseksi, kuten seuraavasta katkelmasta havaitaan:

"Murhan ratkaiseminen oli kuin sanaristikon tekoa. Ratkaisu oli harvoin heti näkyvissä; sen löytäminen edellytti, että yhtenä päivänä jätti jotkin yksityiskohdat sivuun ja keskittyi toisiin. Kun sitten myöhemmin palasi syrjään jätettyihin seikkoihin, niissä näki äkkiä uuden kuvion. Ristisanoja tehdessäänkin hän ihmetteli välillä jälkeenpäin, miten oli voinut olla jossakin kohdassa niin sokea. Kun saman ongelman näki uudelleen, oli äkkiä päivänselvää, mistä oli kysymys."

Mari Jungstedt: Meren hiljaisuudessa, ss. 156 - 157
Otava 2007
152. T.Avis21.11.2017 klo 19:42
Big Lou prepared foamy milk for Ulysses, and this kept him occupied while Nicola tackled The Scotsman crossword over one of Big Lou's generous lattes.

Alexander McCall Smith: The revolving door of life
153. Pena25.11.2017 klo 00:45
Ville Virtanen sarjassa Kylmäverisesti sinun:

"Ratkotaanko rikoksia, vai selvitetäänkö ristisanoja?"
154. Ritu11.12.2017 klo 09:53
Tänään 11.12. netin Iltalehdessä juttu koskien Sauli Niinistön alkanutta vaalikampanjaa "Niinistön junamatka halki Suomen....."

"Juna kohden Seinäjokea lähtee lauantaiaamuna kello yhdeksän. Niinistö istuu keskellä junavaunua ja tekee iltapäivälehden ristikkoa."
155. Ritu11.12.2017 klo 10:14
Äsken mainitsemaani vielä vähän lisäystä jutun loppupuolelta

"Tampereelta mukaan junaan noussut Niinistön valitsijayhdistyksen puheenjohtaja, Niinistön ystävä ja kokoomuksen entinen kansanedustaja Heikki A. Ollila istuu Niinistöä vastapäätä. He tekevät aikakauslehden piilosanatehtävää, molemmilla oma lehti sylissään.
- Anna mulle se sana, niin saat multa tämän - sitä et kuitenkaan keksi, Niinistö ehdottaa Ollillalle, joka ei suostu vaihtokauppaan."
156. T.Avis29.12.2017 klo 17:24
Jack stared blankly at his crossword. It was the three hundred and forty-fourth consecutive puzzle he had failed to complete. A new personal best.

Jasper Fforde: The big over easy
157. T.Avis4.1.2018 klo 11:18
He unlocked the door and entered the flat. Irene and the boys were in the kitchen, and so he was alone in the hall. He put down his briefcase. There were no papers in it - just his lunchbox and a copy of The Scotsman with its half-finished crossword. He was particularly proud of solving one of the clues that day, 3 across, which had been A Scotsman followed by another Scotsman - in the Middle East. It had come to him suddenly, from some strange part of the subconcious mind that does crosswords. Arabian. Rab and Ian.

Alexander McCall Smith: A time of love and tartan
158. Eki5.1.2018 klo 09:47
Tv-sarjassa Minkä taakseen jättää mies ratkoi ristikkoa, kun vaimo tuli kotiin. Vihje oli "For the evil that men do". Vaimo sanoi heti: "Doth live on after them, se on kuuluisa anagrammi!"

Ymmärrettävästi käännös ei kauheasti selittänyt, piti kelata takaisin ja kuunnella pariin kertaan naisen puheesta.
159. Eki5.1.2018 klo 09:57
Se oli vielä niin, että se on jatkuva anagrammi. Eli suomennos lie "Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää".
160. T.Avis17.1.2018 klo 13:19
"Naiset ratkovat ikävissään ristisanoja. He raahaasivat tietosanakirjan tänne sairaalan kirjastosta. Tiedätkö mitä on jälkeläishuolto? Minä kirjoitin sen muistiin. [...]"

Rein Saluri: Jälkeläishuolto. Teoksessa: Merentakaisia : uusinta virolaista proosaa, 1984.
161. Jukkis17.1.2018 klo 22:11
Tuli juuri telkkarissa Inside No. 9 -sarjassa reipas annos brittiläistä piilosanakulttuuria.

Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4072232
162. Jukkis17.1.2018 klo 22:12
Piti vielä sanomani, että oli suomentajalla aika mahdoton työtehtävä tämä.
163. T.Avis22.1.2018 klo 20:40
Ei suinkaan pöydän alla ole joku piilossa virittämässä johtoja pöydänjalkaan ja lattiaan sitä peittävän linoleumin alta ja maalatun seinän läpi pikkuiseen takahuoneeseen, jonka olemassaolosta - sikäli kuin sitä onkaan - tietävät vain asiaan vihityt. Ehkä takahuoneessa istuu joku ratkaisemassa ristisanaa tai pelaamassa shakkia itseään vastaan, juomassa viinaa tai kaivelemassa nenäänsä, mutta joka silti kuuntelee heitä vierailla ja pelottavilla korvillaan?

Maimu Berg: Pois
164. Eki30.1.2018 klo 12:59
Aamulehti tänään.

Otsikko: "Niinistö ratkoo piilosanoja kilpaa"

Juttu kertoo Pirkko-Liisa Ollilasta.

Puhutaan vuodesta 1987. - Heillä synkkasi heti, kertoo Pirkko-Liisa Ollila ja paljastaa, että Heikki A. Ollila ja Sauli Niinistö ratkovat kilpaa piilosanoja ja soittavat toisilleen, kun saavat tehtävän valmiiksi.

Hänen mukaansa Niinistö rakastaa suomen kieltä. Hän nauttii, kun saa käydä debattia.

- Mieheni ja Niinistö, jos ketkä, rakastavat sanallista sapelinkalistelua.
165. T.Avis31.1.2018 klo 11:01
Hämeen Sanomissa tänään juttu laatija Kimmo Sillankorvasta:
https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/34 4359-hyva-ristikko-elaa-pitkaan-ja-kiinni-ajassa
166. Tarja1.2.2018 klo 14:34
"Tuliko postin mukana mitään kiireellistä?" hän kysyi asettuessaan istumaan sanomalehden eteen, jonka oli aamulla jättänyt auki ristisanatehtävän kohdalta. (s.102)

Alice ryhdistäytyi, otti esiin sanomalehden ristisanatehtävän, jota oli yrittänyt ratkaista aamiaisesta lähtien, ja seurasi samalla välinpitämättömästi sekuntiviisarin kulkua kohti kahtatoista. (s.443)

Kate Morton: Talo järven rannalla (2017)
167. Tarja16.2.2018 klo 22:11
"Voi naisparkaa. Mutta minä satuin kävelemään hänen kanssaan samaa matkaa aamusella, kun sinä teit ristisanaa. Ja me aloimme rupatella." (Alvirah Willylle s. 76)

" Willy, minä olin kävelykannella iltapäivällä, kun sinä jatkoit ristisanatehtävää." (s. 130)

Mary Higgins Clark: Kuolema loistoristeilijällä (2018)
168. Pena18.2.2018 klo 19:18
Tuomas Holopainen toi hyvin esiin Punaisen Pelikaanin Arto Nybergin ohjelmassa. Löytynee Areenasta.
169. Eki22.2.2018 klo 16:07
IS TV-lehti:

Janne Porkka vertaa Onnenpyörä-ohjelmaa ristikoihin, joita suomalaiset täyttävät erityisen mielellään.
- Suomalaiset rakastavat ratkoa ja tehdä tehtäviä, ja kotisohvilla monia haluaa ratkoa tehtävät ennen kilpailijoita, Janne sanoo.
170. Pena22.2.2018 klo 20:46
Karjalainen 21.2.2018:

"Ratkotko sanaristikoita? - Olet ehkä täyttänyt Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan tuotoksia
- - -
Musiikin tekemisen ohella Kurkela ja Holopainen innostuivat tekemään sanaristikoita.
–?Sanaristikkohomma tuli meille molemmille takavasemmalta. Olemme kumpikin koko pienen ikämme ratkoneet sanaristikoita. Jossain vaiheessa meillä iski into tehdä omiakin ristikoita.
Parinkymmenen harjoitelman jälkeen Holopainen ja Kurkela uskaltautuivat lähettämään kokeilumielessä ristikkonsa tunnetuimmalle suomalaiselle sanaristikoiden laatijalle Erkki Vuokilalle kiitoksena tämän mainioista ristikoista.
Vuokilalta tuli pariskunnalle aika pian vastaus kehujen kera. Kiteeläisten ristikko kelpasi ristikkogurulle ihan julkaistavaksi saakka.
–?Siitä lähtien olemme Johannan kanssa olleet vakiotekijöitä Punainen pelikaani -ristikkolehdessä, Holopainen toteaa."
171. Tarja23.2.2018 klo 09:53
" Otsikossa mainittu toinen pettymys oli sielussa säästössä. Se oli sattunut silloin kun Sepon postilaatikkoon oli tullut oikea paketti väärällä nimellä ja oikealla osoitteella. Sepon oli pitänyt punnita tarkkaan, loukkaantuisiko asiasta vai antaisiko asian olla ja nauttisi saamastaan paketista. Mutta miten Seppo olisi voinut nauttia paketista, joka oli tullut eri ihmisen nimellä? Viikkokaudet paketin saapumisen jälkeen Sepon piti pelätä, josko tämä Teppo Kiekkola tuleekin kadulla vastaan ja vaatii omaansa. Tuo henkilö, joka oli samaan aikaan ja samasta liikkeestä tilannut saman kirjan (Suuri Ristikkosanakirja) Sepon osoitteella. Seppo ei ollut riskinottaja. Seppo eli matalalla profiililla seuraavat viikot ja kuihdutti nautintonsa uudesta tietokirjasta. Tällaisesta Sepon pitäisi kirjoittaa yleisönosastolle, omalla nimellä tietenkin. Seppo Seponpoika Timo Miekk´oja."

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin (2018)
172. Ritu27.2.2018 klo 23:33
Ilta-Sanomien Plus-liite 24.2.2018

Juttu: "Muistihäiriöihin voi vaikuttaa itse"

"Geriatrian professori Miia Kivipelto on maailman johtava muistisairauksien tutkija. Hän vakuuttaa, että muistisairauden riskiä voi alentaa elämäntapavalinnoillaan jopa kolmanneksella.
.......
Pelkkä television tuijottelu ei saa Kivipellolta kannustusta. Muistia voi treenata vaikka ristisanatehtävien avulla, mutta parasta haastetta aivoille on uuden kielen opiskelu."
173. T.Avis28.2.2018 klo 10:31
Kahdeltatoista sunnuntaina 18. joulukuuta hän ei ollut vielä noussut sängystä mutta oli ratkaissut puolet Svenska Dagbladetin perjantain sanaristikosta ja nukahtanut uudestaan kolme kertaa. (s. 34)

Minun ajatuksillani on erilainen rakenne tähän aikaan vuorokaudesta, Karl-Erik Hermansson ajatteli hiukan yllättyneenä, eikä osannut muuta kuin jäädä vuoteenlaidalle istumaan ja katselemaan Örebron linnaa esittävää taulua, jonka hän oli voittanut ristisanakilpailussa 1977. (s. 116)

Håkan Nesser: Sukujuhlat
174. Tarja4.3.2018 klo 12:31
"Muuttomiehet veivät sisäsuuntaan koivupuista sängynpäätyä ja jalkalamppua, jossa oli iso varjostin ja raskas kivijalka. Se taisi olla lukulamppu nojatuolin viereen. Olikohan uusi asuja lukumiehiä tai -naisia? Teki ehkä ristikoita, tai jos opiskelija niin läksyjä."

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin (2018)
175. T.Avis5.3.2018 klo 09:41
Eivät vartijat menneitä vuosikymmeniä harmittele, sillä vankilassa oli paljon hyvääkin. Hämeenlinnan keskus- ja lääninvankilaa pidettiin hyvänä paikkana, jossa oli järjestys kohdallaan. Ville Myllymäki muistaa hyvin pitkiltä tuntuneet työvuorot, joiden aikana tuli täytetyksi sanaristikko jos toinenkin. Koskaan ei tiennyt mitä seuraavaksi tapahtuu.

Hämeen Sanomat 4.3.2018
176. Eki7.3.2018 klo 07:31
Australialaisen Netflix-sarjan Wanted (Etsintäkuulutettu) ekan kauden neljännen jakson alussa toinen etsintäkuulutetuista naisista alkaa puhua toiselle autossa. En saa millään siitä irti, mikä vihje tuossa on puheena, mutta "käännös" on seuraava.

Ne eivät ole niin vaikeita, kunhan joku näyttää, miten ne tehdään. Pitää tietää temput. Äitini oli ristisanahullu. Teimme piilosanoja yhdessä joka lauantaiaamu. En vieläkään osaa perjantaisia. Ne ovat liki mahdottomia... Tämä ei ole liian vaikea. Vihje on "mikä puu, sumu upposi siihen". Sana on siis upotettu tähän... joskus pitää lukea takaperin. "Puu" on "uup" ja sen perään...

Tästä mennään muihin tilanteisiin ja asia jää ainakin toistaiseksi.
177. Jukkis7.3.2018 klo 09:21
Engl.kielisestä tekstityksestä:

"So the clue is 'Gold king and almost everything of the ear'. So I think it's going to mean 'of the ear', and...".
(Välissä selitys lakkaa kuulumasta, huulitalukutaito olisi tarpeen.)
"...a-u-r, then almost everything should be 'all' as in everything minus the final L...."

Mikähän lienee vastaussana? Kirjainten määrä ei tiedossa. Mutta "aural" tuosta kai tulee. En kyllä keksi, mistä tuo r tulee, sanasta 'king' kai, mutta miksi?
178. ++juh7.3.2018 klo 13:12
R = Rex
179. Eki7.3.2018 klo 13:15
Just samaa tuossa tutkin. Sillä se tulee.
180. Jukkis7.3.2018 klo 13:27
Juu, tietysti. Mutta onkohan tuossa suomennoksessa ihan oikea piilosanavihje ajatuksena?
181. Eki7.3.2018 klo 13:44
Hyvä yritys siinä on, mutta ei se vihjeeksi tuollaisenaan kelpaisi.
182. PS15.3.2018 klo 17:25
"Lääkäri hieroi leukaansa, kuin ristisanatehtävien harrastaja, joka koettaa keksiä sokeritautiin kuolleen Ranskan kuningattaren nimeä,..." (s. 118)

Yves Beauchemin: Katti (1985)
183. Antti Skyttä21.3.2018 klo 13:15
Paul-Erik Haataja on kirjoittanut 12 mainiota dekkaria/poliisiromaania. Useimmissa on päähenkilönä komisario Armas Tammelin poliisitiiminsä kanssa. Kirjat tapahtuvat Helsingissä.

Seuraava otos löytyy Haatajan neljännestä kirjasta (Olle ja Pitkävuoma ovat mainitun poliisitiimin jäseniä):

"Olle palasi ulos, ylitti kadun ja kiipesi kalliolle koirapuiston viereen. Hän etsi suojaisan kolon, riisui takkinsa, otti taskusta nuhjuisen ristikkolehden ja alkoi täyttää sitä.
Pitkävuoman tullessa puoli yhdeksältä vuoroonsa oli Olle jo ratkaissut kaksi aukeaman kokoista, keskivaikeaa ristisanatehtävää.
Se olikin postauksesta toistaiseksi ainoa tulos."

Paul-Erik Haataja: Häkkilinnut, Tammi 1988, s. 170
184. Maikki22.3.2018 klo 15:37
... Istukaa siihen ruokapöydän ääreen, täällä keittiössä on kotoisampaa. Istun olohuoneessa vain silloin kun katson telkkaria. Muutoin istun enimmäkseen tuossa.
Hän osoitti kulunutta puista ruokapöytää, jolla lojui kasoittain ristisanalehtiä. Hän keräsi ne nopeasti pinoon ja siirsi ikkunalaudalle.
Pientä aivojumppaa. Täytän syyskuussa yhdeksänkymmentäkaksi, joten aivoja pitää haastaa, muuten dementoituu ennen kuin ehtii sanoa... äh, en muista.

Camilla Läckberg: Noita
185. amia25.3.2018 klo 16:16
John le Carrén romaanissa Peilisota yksi henkilöistä on vakoiluorganisaation pikkupomo Haldane, joka ratkoo alinomaa ristisanatehtäviä. Pari kollegaa ihmettelee hänen puuhiaan näin:

Samassa hänen huomionsa kiinnittyi lehteen. Se oli avaamaton. Ainoastaan ristisanatehtävä oli ratkaistu ja marginaaliin sen viereen merkitty muutamia yhdeksänkirjaimisen sanan vaihtoehtoja. Hän näytti sitä hämmästyneenä Averylle.
"Kapteeni ei lue sitä ollenkaan", hän sanoi. "Hän on ainoastaan ratkaissut tehtävän."

John le Carré: Peilisota (The Looking-Glass War), suom. Antti Salomaa, Weilin+Göös 1965, s. 189
186. Tarja31.3.2021 klo 13:50
Otin taannoin tavoitteekseni lukea Pirkko Arhippan koko dekkarituotannon. Kirjastosta löytyi 38 kirjaa, osa jo varastoon vietyinä. Nyt tuo mieluisa urakka on ohi ja poimin pari ristikkomainintaa kirjoista talteen.

Riikka oli keskeyttänyt ja katsonut Tiia anteeksipyytävästi.
- Minä taas unohdin... Te olette niin nuori, että ette varmaankaan ole edes kuullut Alva Myrdalista.
Tiia oli myöntänyt, että näin oli. Ainoa Alva, jonka hän tiesi, oli Thomas Alva Edison, ja senkin hän oli oppinut sanaristikoita täytellessään.

- Pirkko Arhippa: Kipunuora (2010)

Varpulla [lomalla Las Palmasissa] ei ollut mitään sitä vastaan, että aamiaiselle mentäisiin hiukan myöhemmin. Jos uni ei hänelle maittaisi yhtä pitkään, hän voisi silti loikoilla sängyssä, lukea kioskilta edellisenä päivänä ostetut lehdet sekä täytellä sudokut ja ristikot.
Näin hän oli kaavaillut. Toden tullen häntä ei huvittanut. Sekä maailman meno että Suomen asiat olivat lakanneet kiinnostamasta. Otsikoiden silmäily riitti, sudokuista helpoinkin jäi puolitiehen, ja ristikoiden ratkonta ei innostanut senkään vertaa.

- Pirkko Arhippa: Kulki kuolema puistotietä (2015)
187. Jukkis31.3.2021 klo 14:00
"I get obsessed with crossword puzzles and sometimes do five to 10 a day. On tour it can be up to 50 a day. I am a nerd."

Fleet Foxes:n Robin Pecknold Mojo-lehdessä n:o 325.
188. Tarja3.4.2021 klo 12:50
Jorma oli selvästi innostunut. Käsillä tekeminen oli hänelle rentouttavaa puuhastelua. Niin kuin jollekin ristisanatehtävän tekeminen tai sukan kutominen.

- Heleena Lönnroth: Talo pellon laidalla (2021)
189. Tarja5.4.2021 klo 13:40
Kirjoituskilpailun voittaja Elina Kettusen (67 v.) haastattelu:
"Kettunen lähetti runonsa paperilla käsin kirjoitettuna. Älylaitteita hän ei elämäänsä kaipaa, vaikka miehellä onkin älypuhelin.
- Ei siis minkäänlaista kiinnostusta. Ne jumii aina.
Valtaosa laskuista menee tililtä suoraveloituksella, ja pankista on maksukuoria. Sivistyssanakirja auttaa, jos ristikko käy hankalaksi."

IS 3.4.2021
190. Ritu13.4.2021 klo 09:03
Aamulehti 30.3.2021

Lehdessä aukeaman haastattelu kirjailija, käsikirjoittaja, radiojuontaja ja televisioesiintyjä Paula Norosesta.


Tärkeintä palautetta hänelle ovat lapsilta ja heidän vanhemmiltaan tulleet viestit. Viime aikoina kirjailijaa on hymyilyttänyt myös se, miten Helsingin Sanomissa ilmestyneeseen arvioon liittyvä oikaisu alkoi elää omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa ja poimittiin myös Suomen Kuvalehden Jyvät ja akanat - palstalle.

------------------------

Lisäksi kirjailija teoksineen on päässyt ainakin kerran mukaan ristikkoon ja Trivial Pursuit - pelikorttiin.
"Se oli kyllä kova juttu. Kaikki on nyt saavutettu."
191. Pike13.4.2021 klo 10:41
Ai, Tarja lukee dekkareita. Senhän nyt melkein arvasikin.
192. Jukkis19.4.2021 klo 09:59
Pilakuva The New Yorker -lehdessä 15.3.2021:
https://aijaa.com/pWjQd7
193. Pike-emulaattori19.4.2021 klo 10:00
"Ai, Jukkis lukee The New Yorker -lehteä. Senhän nyt melkein arvasikin."
194. Pikee-mulaattori19.4.2021 klo 10:23
Ei siinä ole mitään lukemista. Liian helppoa kieltä.
195. Tarja24.4.2021 klo 18:15
"Kätilö rypisteli otsaansa olohuoneessa sanaristikon ääressä eikä kiinnittänyt minuun mitään huomiota kiiruhtaessani hänen ohitseen etuovelle."

- Emma Rous: Au pair (2019)
196. Macke6.5.2021 klo 16:28
Kyllä ne tandemilla ajavatkin kaipaa elämäänsä rentouttavaa puuhaa:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/harras-hetki-san aristikko-vie-freemanin-ajatukset-pois-arkimurheis ta
197. lukutoukka20.5.2021 klo 20:27
Lucinda Rileyn kirja kertoo huippumalli Electrasta.

Tarkastelin yhtä seinää reunustavia kirjahyllyjä, nousin ja otin esiin isokokoisen Oxford English Dictionaryn, jota olin usein käyttänyt sanakirjana nuoruudessani. Kerran olin tavannut isän istumasta tuolissaan ratkomassa sanomalehden sanaristikkoa.
"Hei, Electra", isä oli sanonut hymyillen kohottaessaan katseensa minuun. "Tämä on aika vaikea."
Luin vihjeen: Painuvat alas unessa (11) ja mietin.
"Ehkä silmäluomet?"
"Tietysti! Olet ihan oikeassa! Nokkela tyttö."
Siitä lähtien isä kutsui minut aina kotona ollessaan koulun lomilla työhuoneeseensa tekemään yhdessä sanaristikoita. Minusta se oli rauhoittavaa ajankulua - ostin vieläkin toisinaan lentokentän lähtöaulasta sanomalehden odotellessani koneen lähtöä. Sanaristikoista olin myös saanut laajan englanninkielisen sanavaraston, mikä usein yllätti minua haastattelevat toimittajat, jotka olettivat kalloni yhtä paksuksi kuin iholle säännöllisesti levitetty meikkikerros.
- - -
Yritin myös rajoittaa alkoholin käyttöä, enkä enää tuntenut tarvetta käyttää niin paljon kokaiinia, ehkä siksi, että juoksemisesta sai luonnollisen hyvänolontunteen. Jos pakokauhu yllätti, avasin ristisanakirjan, jonka olin pyytänyt toimittamaan minulle, ja ratkaisin rauhoittuakseni ristisanatehtäviä.
- - -
"Oikeastaan", Cecily sanoi naputtaen kirjekuorta kämmeneensä, "olen päättänyt jäädä New Yorkiin vähän pitemmäksi aikaa. Tietenkin vain, jos sinulle ja äidille sopii."
"Ei sinun sitä tarvitse edes kysyä", Walter sanoi säteillen. "Sehän on loistava uutinen. Tule nyt aamiaiselle kanssani, niin voimme tehdä New York Timesin ristisanatehtävän yhdessä."

Lucinda Riley: Auringon sisar (alkuteos The Sun Sister), suomentanut Hilkka Pekkanen, 2020
198. Ylläpito21.5.2021 klo 07:15
Heti alussa Tuomas Holopaiselta kysytään ristikoista.

https://areena.yle.fi/1-50688780
199. Jukkis13.6.2021 klo 10:47
"45-vuotiaana olen vihdoin löytänyt ristisanatehtävät. Jalmarin helpot plusristikot toimii parhaiten. Kun tulee päiviä jolloin tuntuu, että mikään ei toimi ja koko ihmisrotu on mätä, niin paradoksaalisesti ristikot ja kirjallisuus auttavat minua nollaamaan itseni."

Pekka "Faarao" Pirttikangas Soundissa 5/2021.
200. Ritu28.6.2021 klo 07:04
Seiskassa Eki itse niin videolla kuin jutussakin.
Saapas nähdä onnistuuko tuo minun linkitys sinne.

https://www.seiska.fi/kotimaa/himoitsevatko-julkki kset-nakyvyytta-sanaristikkojen-tekija-erkki-vuoki la-olen-kylla-kuullut
201. Ylläpito4.7.2021 klo 22:48
Tuomas Holopainen tänään Radio Suomen Sunnuntaivieraassa.

https://yle.fi/uutiset/3-12002828
202. ++juh15.7.2021 klo 17:31
Oletko sinäkin sanaristikoiden ystävä?
3 hyvää syytä, miksi niiden tekeminen kannattaa!

https://anna.fi/sanaristikot
203. ++juh16.7.2021 klo 22:11
'I've outlasted them all': the spectacular life of the world's most powerful crossword editor

The New York Times' Will Shortz has appeared on The Simpsons, written riddles for a Batman villain and sold over 1m copies of a sudoku book. He talks hate mail, controversial clues and why puzzles are like drugs

by J Oliver Conroy

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jul/ 15/will-shortz-new-york-times-crossword-editor-int erview
204. si-tee-raaja30.7.2021 klo 00:26
Kouvolan Sanomat.

Mainos | Sanaristikoiden ratkojilla on muita nuoremmat aivot, ja sanailu näkyy huomio- ja päättelykyvyssä sekä lyhytkestoisessa muistissa, kertoo Exeterin yliopiston ja Lontoon Kings Collegen tutkimus. Sanaristikoiden ratkomisesta on siis selvää etua muistisairauksien estämisessä. Mitä säännöllisemmin 50–96-vuotiaat tutkimushenkilöt käyttivät aikaansa ristikoiden ja sanapelien parissa, sitä parempia heidän huomio- ja päättelykykynsä ja muistinsa olivat. Heidän aivotoimintansa oli samalla tasolla kuin kymmenen vuotta nuoremmilla henkilöillä. Tutkimukseen osallistui yli 17 000 tervettä yli 50-vuotiasta ja kokeissa testattiin kielellisen päättelykyvyn nopeutta sekä lyhytmuistin tarkkuutta.

Huomio- ja päättelykyvyn sekä lyhytkestoisen muistin parantamisen lisäksi ristikoiden ratkominen kehittää sanantajua eli sanojen hahmottamista. Monille tärkein ja helpoiten huomattavissa oleva hyöty on kuitenkin ajanviete. Ristikoiden parissa pääsee rentoutumaan ja suomalaiset ovatkin innokkaita ristikoiden ja muiden pulmatehtävien ratkaisijoita. Tämä näkyi viime vuonna esimerkiksi ristikkolehtien myynnissä ja vuoden 2020 tammi-elokuussa niitä myytii Lehtipisteen mukaan liki 2,5 miljoonaa eli yli seitsemän prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna samaan aikaan.

Vinkkejä ristikoiden täyttöön

Ristikoiden ratkaisemista voi harjoitella ja treenata. Helpot ristikot tunnistaa aintes-kirjainyhdistelmästä eli siitä, että kirjaimet A, I, N, T, E ja S esiintyvät monissa sanoissa. Sen sijaan hankalammat G ja F, usein jopa Ä ja Ö loistavat poissaolollaan. Helpoissa ristikoissa sanojen keskipituus on varsin lyhyt, 4–5 kirjainta, kun vaikeissa ristikoissa sanat voi venyä jopa 8–11 kirjaimen pituisiksi.

Apua ristikoiden täyttämiseen saa esimerkiksi Ratkojat.fi-sivustolta, jossa vihjeen voi syöttää sanakirjaan. Myös Googlen avulla voi etsiä ratkaisuja vihjeisiin. Moni ristikoiden laatija keksii ristikon oikean alakulman sanat viimeisenä ja ne ovat siksi usein helpoimpia. Kannattaa tutustua myös yleisimpiin fakkisanoihin. Fakkisanoiksi sanotaan sellaisia sanoja, joita käytetään ristikoissa mutta ei juurikaan yleiskielessä. Niitä ovat esimerkiksi atta, anas, atiu ja tata. Jos jäät tehtävän ratkaisussa jumiin, jätä tehtävä hetkeksi rauhaan ja palaa sen pariin myöhemmin.

Täytä ristikot ja sudokut näköislehdessä missä ja milloin vain

Tiesitkö, että ristikot ja sudokut voit ratkoa myös näköislehdessämme ja päivän lehti -sovelluksella, jolloin ne ovat aina mukanasi. Klikkaa ruutujen kohdalle ja syötä ratkaisusi suoraan ruudukkoon. Jos olet jumissa, jätä ristikko tai sudoku hetkeksi. Voit jatkaa siitä mihin jäit, sovellus ja selain muistavat jo täytetyt sanat.
205. PS2.8.2021 klo 10:49
Kuvateksti Keski-Uusimaa lehdessä tänään: "Ritva Paju ehti täytellä sanaristikkotehtäviäkin, kun Pajun puutarha oli sulkemassa oviaan tältä kesältä".
206. Sepeteus2.8.2021 klo 17:31
Kotona hän riisui kenkänsä ja takkinsa tuulikaapissa. Terhi täytti sanaristikkoa ja tytöt leikkivät yöpuvuissaan eteisessä Barbeilla.

Arttu Tuominen: Vaiettu (2021)
207. Eki8.8.2021 klo 14:48
- Joka uuden vuoden päivä me teemme sellaisen aarrekartan, joka sisältää saavutettavia unelmia. On hirveän kiehtovaa katsoa esimerkiksi niitä vanhoja karttoja, sillä siellä on paljon sellaisia, jotka eivät edes ole enää unelmia. Tietenkin on myös niitä, jotka ovat toteutuneet, kuten Roope Ankka -levy ja oman ristikon laatiminen, Tuomas Holopainen kertoo ja jatkaa:

- Suurin saari paperin yläreunassa on aina mielen tasapaino ja harmonia, ja katsotaan miten monta vuotta tuo kyseinen saari tulee siellä vielä olemaan. On tässä menty parempaan päin, mutta sopiva zen-tila on todella vaikea löytää.

Holopainen haluaisi julkaista tulevaisuudessa myös novellikokoelman.

Muutama vuosi sitten aloin tekemään novellikokoelmaa, mutta jostain syystä se projekti sitten jäi. Innostuin aika kovasti ristikoista ja niiden laatimisesta, mikä on vienyt kirjoitusaikaa. Toivotaan kuitenkin, että ne novellit saisi seuraavien vuosien aikana julki.

(voice.fi)
208. Sepeteus9.8.2021 klo 13:12
Kuhala valmisti yksinkertaisia aterioita, nappasi lääkkeensä ja kumosi viskihuikkia, jollei sitten ratkonut ristikoita, lenkittänyt Hippua tai yrittänyt kahlata paksua ja painavaa kirjaa Arnheimin sillan taistelusta toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Markku Ropponen: Kuhala ja kuuma kultahippu (2021)
209. Ritu18.8.2021 klo 18:03
Eilisessä Aamulehdessä 17.8. oli kokonainen aukeaman juttu otsikolla "Sanataituri paljastaa ristikon laatimisen salat"
Siinä toimittaja Ilari Leppäniemi on haastatellut tamperelaista Heikki Partalaa (s. 1937), joka on elämänsä aikana laatinut yli tuhat ristikkoa. Partalan miniristikko on edelleen viikoittain Aamulehden kaupunkilehti Morossa.
Jutussa mainitaan myös: "Kokenut ristikoiden tekijä on tietenkin myös taitava ratkoja, vaikka "ikä alkaa jo vaikuttaa". Ristikkoseura Sanaseppojen järjestämissä SM-kisoissa Partala on ollut parhaimmillaan sijalla 66."
Ja mikä mielenkiintoista, niin siinä jutun tehnyt toimittaja kertoo omasta yrityksestään laatia pieni ristikko, jota Partala sitten arvioi. Tuo ristikko oli julkaistu jutun yhteydessä.
Tässä ihan pieni pätkä tuosta toimittajan laadinnasta: "Käyn toimeen perjantai-iltapäivänä, ajatuksena saada työviikolle keveä lopetus. Mitä vielä. Ristikon teko osoittautuu yhdeksi isoksi työmaaksi. Kokeilkaapa itse.
Aina kun palaset ovat loksahtamassa kohdilleen, löytyy jostakin se viimeinen nurkka, jonne on muodostunut jokin hirvittävä, pelastuskelvoton kolmen konsonantin ketju. Ja kaikki menee uusiksi. "
210. Pena19.8.2021 klo 18:17
Tokion olympialaisissa Suomen ennätyksiä juossut Sara Kuivisto sanomalehti Uusimaassa tänään:

"Luin vapaalla Aku Ankkoja ja ratkoin ristisanoja."
211. peter20.8.2021 klo 08:53
Ei varmaan ratkonut Ekin ristikoita. -Niistä ei saa kuin päänsäryn.
212. Eki20.8.2021 klo 10:25
Sinusta on kollega tullut tosi ynseä. Olisihan se aika hurjaa, jos Hesarin, Iltiksen, Seuran, Avun, Seiskan, Suomen Kuvalehden ja Kotilieden - vain muutamia mainitakseni - ratkojat saisivat kaikki päänsäryt. Särkylääkkeet loppuisivat apteekeista.
213. Jiikoo20.8.2021 klo 10:40
Olen ratkonut kuluvalla viikolla kymmenkunta Ekin laatimaa ristikkoa ilman että minun olisi tarvinnut turvautua mihinkään asetosalisyylihappo-, ibuprofeeni-, parasetamoli- tms. valmisteisiin. En tiedä, pitääkö minun ihmetellä laatimusten tason korkeutta, tuotannon volyymiä vai molempia.
214. Pekkatyttö20.8.2021 klo 10:54
Meitä on monenlaisia yliherkkyyksillä varustettuja
Minä saan ihottumaa ja oksennustaudin lehdon laadinnoista
215. Jukkis20.8.2021 klo 11:23
Mainio tapaus, "peter". Yli 16 vuotta tänne kirjoitellut ehkä n. kymmenellä eri nimimerkillä. Arvioisin että noin 90-prosenttisesti kirjoittelun suurin motivaatio on ollut kauna Erkki Vuokilaa ja Sanaris Oy:tä kohtaan. Asiasisältö, sikäli kun sellaista on ollut, noissa n. 90 %:ssa on ollut pääasiassa myötähäpeää aiheuttavaa silkkoa.

Hupaisaa oli se, kun taannoin (HS 3174) kirjoitti Aulis Lehtoa kehuvien kommenttien jatkoksi oman ylistyksensä, jossa tietysti pääsisältönä oli Sanarisin mollaus. (Ylläpito näköjään on poistanut tuon kommentin.) Kuluneen 16 vuoden aikana pääasiallinen Sanarisiin kohdistunut mollausperuste on ollut yhdyssanat, joita "ei löydy kovista kansista". Heh, Vuokila ja Sanarisin laatijat ovat Lehdon rinnalla ihan amatöörejä omien yhdyssanojen keksimisessä. Joten luultavasti "peter" ei ole Lehdon ristikoita edes ratkonut, kunhan nyt sai taas hyvän tekosyyn mollata.
216. peter20.8.2021 klo 11:43
212. EkiLainaa20.8.2021 klo 10:25
Sinusta on kollega tullut tosi ynseä.

Kummasta on tullut ynseä. Eikä mollaamisesta ole kyse.
Tosiasia on, ettei päänsäryssä tee (urheilijakaan) jyviä tuloksia.
-Ja Jukkiskin avaa aina suuren suunsa, vaikkei ole mitään sanottavaa.
217. Eki20.8.2021 klo 11:50
Tuo kommenttisi ei ollut mollausta? Missä minä olen ollut ynseä? Nyt menee ihan mahdottomaksi.
218. peter20.8.2021 klo 11:53
Kaikkien laatijoiden ristikoiden ratkomisesta tulee varmaan päänsärky.
-Miksi siis "suutut" tai luulet, että on piikittelyä?
Mieti sitä. Kumpi on ynseä?
219. Eki20.8.2021 klo 11:58
Tällä kertaa ei selityksesi tehoa. Tämä tästä.
220. peter20.8.2021 klo 12:00
Mikä selitys? En minä sulle mitään selittäny!!!!!
Tämä tästä... osoittaa kaikille kumpi on ynseä.
221. peter20.8.2021 klo 12:06
Sinusta on kollega tullut tosi ynseä.
Eki jos tuo ei ole mollaamista, niin ei mikään.
222. Tarja26.8.2021 klo 20:42
Kodin Kuvalehti 17 / 26.8.2021. Tuomas Holopainen suosittelee:
1. Kirja...
2. Metsä ja sienet...
3. Sanaristikot. Täytän mielelläni ristikoita ja laadin niitä itsekin. Minun on usein vaikea saada mieli nollattua, mutta ristikoihin on pakko keskittyä niin, ettei mitään muuta mahdu päähän. Aloitan aamuni aina kahvilla ja ristikolla.
223. iso S27.8.2021 klo 12:16
Foylen sota
Jakso 9: Paha pudotus
https://areena.yle.fi/1-1457106
Suunnilleen kohdassa 01:23:20

Pystyisittekö paljastamaan vakoojan henkilöllisyyden?

Se ei kuulu tehtävääni ja koska olette tuhlannut aikaani, voitte nyt tuhlata omaanne. Mutta kun kerran pyydätte, niin teinä etsisin ranskalaiseksi tekeytyvää henkilöä, joka mainiosti ratkaisee Timesin ristikoita ja silti väittää ettei ymmärrä englannin perussanontoja. Ja joka luulee, että Paris Montparnasse on jalkapallojoukkue eikä rautatieasema.
224. Jukkis6.9.2021 klo 11:39
Aurin toinen levy ilmestyi perjantaina. Hyvältä kuulostaa.
225. Eki10.9.2021 klo 10:53
Viikkoa myöhemmin Haloo Helsingin levy, laulavat: Pelikaani ei pelkää...
226. iso S11.9.2021 klo 10:31
Muutaman päivän miettimisen jälkeenkin Jukkiksen viesti 6.9.2021 klo 11:39 kuulostaa kuuluvan säikeeseen "Ei selviä lukemalla". Mitä sanaristikoista sanottua siihen on kätketty?
227. Ylläpito11.9.2021 klo 10:40
Ainakin Aurin haastatteluissa lähes poikkeuksetta mainitaan Tuomaksen ja Johannan toteutunut ristikonlaadintahaave.
228. Jukkis11.9.2021 klo 14:01
Jos iso S olisi äkännyt käyttää KVG-menetelmää, ei olisi tarvinnut miettiä muutamaa päivää.
229. Tarja11.9.2021 klo 14:02
Aku Ankassa n:o 36 (8.9.2021) Aku ratkoo ristikkoa. Muutama poiminta kuvaruuduista:
Aku herää aamulla ja sanoo: "Ensi töikseni nappaan sanomalehden ja herättelen hoksottimeni ristikon avulla."
Tässä kohtaa Aku löytää pöllön häkissä oveltaan ja tuo sen olohuoneeseen ja jatkaa ristikkoa miettien: "Paras siis vain asettua mukavasti ristikon pariin. Katsotaanpa...vaakaan...viisi kirjainta...Yölintu? Ensimmäinen kirjain on p. Onpa vaikea! Voisiko se olla peippo? Pyy? Punakuiri? Pikkulepinkäinen? --- Tykkää pyöriä mudassa ja röhkii. Millaisille älyköille ristikot nykyään on suunnattu? --- Pystysuoraan tulee Lehti, jota luet. Hah! Se ainakin on taatusti kompakysymys."
Tarinan jatkon voi lukea Aku Ankasta.
230. iso S11.9.2021 klo 15:21
Minähän käytin KVG-menetelmää, mutta en silti ymmärrä mikä tuossa viestissä on sanaristikoista sanottua.

Googlaamalla pääsin sen verran hajulle että löysin selityksen sille mkä tai kuka on Auri. Wikipedian mukaan "Auri on suomalainen yhtye, jonka muodostavat Johanna Kurkela sekä Nightwishissä soittavat Tuomas Holopainen ja Troy Donockley. "

Eihän tuossakaan suoraan sanota mitään sanaristikoista, mutta satun tietämään että Holopainen laatii ja Kurkela kuvittaa. Mahdollisesti Donocley ratkoo jos huvittaa. Auri oli minulle tuntematon, käryhmääni parhaiten palvelevan radio Nostalgian en muista yhtyeen tuotanto soittaneen.

Sen tiesin ennestään että nimi Auri liittyy ristikoihin. Pelkällä nimellä saa kelata kaikki Googlen löytämät linkit, 19 sivua, eikä yhdenkään otteessa mainita ristikoita. Jos älyää googlata laatijan Auri Saari nimellä, saa tietää että Auri Saari on laatija. Sellainen haku ei kuulosta mielekkäältä jos haluaa tietää onko laatija laatija. Haulla Auri ristikot törmää kyseiseen laatijaan toisella sivulla:"Tunnelmallinen ristikko Auri Saarelta, joka on edelleen mukana Pelikaani-laatijatiimissä." Tämä lisää tietämystä, jos sitä ei ennestään ole.

Minun mielestäni säikeen otsikko ja aloitus edellyttävät, että viestissä kerrotaan jotakin ristikoista sanottua eikä tyydytä johonkin sisäpiirivihjailuun tai googlailutarpeeseen. Jos kelaan muutaman viestin ylöspäin (26.8.2021 klo 20:42), niin Tarja olisi voinut tyytyä mainitsemaan "Kodin Kuvalehti 17 / 26.8.2021." Sieltähän sen olisi voinut kukin itse etsiä. Tarja ei onneksi ole noin vähään tyytyväinen, mikä hänelle kunniaksi mainittakoon.

Jotta tähän tulisi jotain aiheeseen liittyvää, niin siteeraan pari päivää sitten kaupan lehtihyllyllä näkemääni mummelia. Hyllyssä oli toinen toistaan suuri määrä erilaisia "Helpot"-ristikoita, mutta hän sanoi haluavansa "sellaisen jossa olisi vähän aivoille työtä". Erityisesti hän kaipasi jotain sellaista jonka kannessa on teksti Sanomat, enempää hän ei lehden nimestä muistanut, mutta yhtään sellaista ei laajassa valikoimassa löytynyt. Ei ollut parvessa Pelikaaniakaan ja Iisakki oli ilmeisesti kahvitauolla, joten en voinut niitäkään suositella. Vaisto neuvoi koukkaamaan läheisen kassan kautta ja siellä todella oli yhdenlainen "Sanomat", jonka vein mummolle. Oli mummolle ennestään tuttu ja kelpasi, vaikka mielestäni se ei pääosin ole niin kauhean haastava.
231. Ylläpito14.9.2021 klo 20:39
Big Brotherissa ratkottiin viime yönä ristikkoa.

https://sanaristikot.net/sekal/bbris-fb.jpg
232. Ylläpito15.9.2021 klo 13:17
Nyt löytyy Tuomas Aristoteleen kantapäässä!

https://areena.yle.fi/audio/1-50897446
233. iso S27.9.2021 klo 18:03
Prisma: Matka geenien maailmaan, osa yksi havainnollisti miten DNA-nobelistien Watson ja Cricks luonteet erosivat toisistaan. Watson eli intuition varassa ja oikoi mutkat suoraksi. Criks seurasi perässä, täytti aukkoja ja korjasi virheitä.

"Cricks hallitsi fysiikan ja kemian. Hän oli vieruskaveri, joka puuttui kanssamatkustajan sanaristikoihin. Hän oli ärsyttävä, mutta usein oikeassa."
234. Cricks27.9.2021 klo 18:13
Siis nimi Francis Crick.
235. iso S28.9.2021 klo 15:00
Riks, raks ja jees poks, todellakaan pikkuveljeni s ei kuulu pikkutarkan nobelistin sukunimen loppuun. Lupaan että jonakin päivänä (tai yönä) lopetan töppäilemisen. Suremaan jää kaunis vaimo ja joukko tekemättä jääneitä lapsia...
236. Eki28.9.2021 klo 21:00
"Kun on alkuun päästy niin antaa mennä vaan!"

Petteri Orpo siteerasi tämän päivän Hesarin miniristikon johdantoa tänään eduskunnassa.
237. Jukkis5.10.2021 klo 16:06
Vaimo ristikoita vieressä täyttää
Yritän opetella kytkintä käyttää
Lapset arvuuttelee mihinkä me mennään
Rankkasateessa eteeni mä en nää mitään

Arttu Wiskari: Tässäkö tää oli, san. Mika Haapasalo
238. Ritu9.10.2021 klo 18:08
Vain eämää -ohjelmassa oli Anna Abreun päivä. Suvi Teräsniska kertoi ennen omaa esiintymisvuoroaan, että häntä ja Annaa yhdistää ristisanatehtävät ja että molemmat ratkovat ristikoita.
239. iso S12.10.2021 klo 19:42
IS: Jos valvot yöllä, kokeile näitä 7:ää asiaa

6. Lue tai tee jotain, mikä vie ajatuksesi muualle, esimerkiksi täytä ristikkoa tai sudokua.

Lähde: Sydänliitto
240. Funny12.10.2021 klo 22:21
Onpa hassu neuvo, sopisi yhtä hyvin huba-osastolle. Siis minne muualle ajatukset viedään ristikkoa tai sudokua täyttäessä? Ainakin minua valvottaa keskeneräinen ristikko, ja vaikeita sudokuja en edes yritä ratkoa nukkumaan mennessä. Mutta tuossa puhutaankin täyttämisestä eikä ratkomisesta, huomasin juuri!
241. Ritu13.10.2021 klo 09:14
Uskoakseni monilla on elämässä keskeneräisiä ristikoitakin suurempia murheita. On surua, taloushuolia, työstressiä, sairautta ja ties mitä, mikä valvotuttaa. Ristikoilla ajatukset voi saada hetkeksi pois mieltä askarruttavasta asioista.
242. Funny13.10.2021 klo 17:08
Silloin ei helposti nuku, jos aivotoiminta on vilkasta. Kuten jo hoksasin edellä, uniristikoitten pitäisi olla "täytettäviä" eli eivät aiheuta suurempaa miettimistä.
243. Ylläpito14.10.2021 klo 14:18
Kun Nightwish somessa mainosti Tuomaksen mukanaoloa Aristoteleen kantapäässä, niin johan mm. Inferno kirjoitti Tuomaksen ja Johannan ristikkoharrastuksesta. Hieno homma!
244. Tarja17.11.2021 klo 14:46
Näyttelijä Pirjo Lonka Apu-lehden n:o 48 (18.11.2021) haastattelussa:
Kerro jokin salaisuutesi.
Rakastan sanaristikoiden täyttämistä ja kuulun ristikkoseuraan. Ratkomme täällä lomallakin ristikoita mieheni kanssa, tuskin teemme eläkkeellä muuta kuin täyttelemme niitä.
Se on yhteinen harrastuksemme. Pitää olla hyvät kumit ja kynät. Riitaa meillä ei tule, mutta usein meillä on samat ristikot ja silloin alkaa leikkimielinen kilpailu, kumpi saa ne täyteen nopeammin. Armoa ei anneta eikä vihjeitä saa.
Tämä ei ole mitään mummojen hommaa! Nyt pitäisi saada nuoret innostumaan ristikoiden saloista.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *