KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANOMA- JA AIKAKAUSLEHTIEN RISTIKKOTARJONTA

5807. Sanoma- ja aikakauslehtien ristikkotarjonta

Marco Poloinen14.10.2010 klo 14:56

Hesarin, Ilta-Sanomien ja Iltalehden ristikoista lienee palstalaisilla aika hyvä näppituntuma tai ainakin yleiskuva. Sanarisin eri lehdille laatimien ristikoiden nettiversiot ovat tuttuja niiden ratkojille. Mutta eri puolilla ilmestyvien maakunta-, kaupunki-, ja pitäjälehtien ristikoihin törmää kommenttimielessä näillä sivuilla harvemmin ja satunnaisesti. Yleisaikakauslehdistä SK on luonnollisesti esillä, mutta entäs muut?

Julkaistaanko teillä päin ilmestyvissä lehdissä ristikoita/yleensä sanatehtäviä? Kuinka usein ja minkä laatuisia/vaikeusasteisia? Keiden laatimia, vai kerrotaanko sitä? Arvontoja? Minkälainen tuntuma toimitusten suhtautumisesta asiaan - niin laatijoihin kuin lukijoihinkin päin?

Saman otsikon alle (toivottavasti) kertyvän tieto- ja mielipidekoosteen - tai ainakin läpileikkauksen - aikaansaamisessa voisivat sanallisen kortensa, klapinsa, astalonsa, malkansa ja hirtensä kantaa kekoon niin tuottajat kuin kuluttajatkin.
2. Marco Poloinen14.10.2010 klo 15:03
Oman pöytäni nurkalle kertyvästä lehtipinosta pääosan muodostavat Savon Sanomat, Kuopion kaupunkilehti ja Viikkosavo, jotka kaikki ovat nykyisin Keskisuomalainen-konsernin lehtiä. Näistä Viikkosavossa ei ole ristikkoa, mutta "Mullikka" (SS) ja kaupunkilehti julkaisevat kumpikin kerran viikossa Pekka Joutsin (laatijanimettömän) ristikon. Laatu on tunnettu ja vaikeusaste vaihtelee "Iltisasteikolla" mitattuna yhdestä hyvinkin kaks+ - (2,5) -tähtiseen, joka vaikeusaste ei käsittääkseni ole ihan yleinen ko. kategorian lehdissä. Palkintoarvontoja ei ole.

Useita kertoja vuodessa ilmestyvässä Savon Sanomien teemaliitteessä komeilee Markku Mäkelän (myös tekijänimetön) "normaalikokoa" suurempi visuaalinen herkkupala, josta myös arvotaan palkintoja. Helppojahan ne ovat, mutta laadukkaina ja hauskoina tulevat ratkottua ihan huvikseen!

Liekö koko konsernin vai paikallisten toimitusten linja, mutta itse olen ainakin tyytyväinen laatuna näkyvässä arvostuksessa ristikkoasiaa kohtaan. Mielipiteeni olen myös kertonut Savon Sanomien toimitukselle. Samalla kyselin, että mistä/kenestä laatijan nimen poisjättäminen johtuu. Vai Bullsko sen määrää? Vastausta ei ole toistaiseksi kuulunut.

[jatkuu...]
3. Marco Poloinen14.10.2010 klo 15:06
[jatkuu...]
Harvemmin näköpiiriini tulevista aviiseista Metsälehdessä on Ekin ja P. Mannisen ristikko tai sitten krypto. Muiden Sanarisin laatijoiden tehtäviä ei ole pahemmin näkynyt, olisko kyse metsänhoitajan "lukkarinrakkaudesta"(?). Taloustaidossa on muidenkin Sanaris-laatijoiden tehtäviä. Vaativuudeltaan molempien lehtien ristikot ovat melko kuormittamattomia, minkä nettiratkojatkin ovat voineet todeta. Sanaris-lehtien vuosikertoja muistaakseni arvotaan.

Savon Voiman asiakaslehden niin ikään helpot ristikot laatii Jorma Kemppainen. Laatu on mielestäni selvästi parantunut takavuosiin verrattuna. Tuotepalkintoja tai lahjakortteja arvotaan.

Useimmille tutun Yhteishyvän (SOK:laisten asiakaslehti) ristikothan laatii Jyrki Takala (Taktu Oy). Helpot ristikot ovat niin laadinnaltaan kuin toteutukseltaankin laatutyötä. Kolmenkympin lahjakortti taitaa nykyisin olla arvonnassa.

Esim. piilosanoja ei em. lehdissä ole (muistaakseni) ollut, kryptoja vaihtelevasti. Sudokuja tietysti alkaa olla vähän siellä sun täällä.

Muitakin satunnaisia tuttavuuksia on, mutta tässä itselleni "pakollisten" jälkeen tutuimmat.
4. Olavi Kivalo15.10.2010 klo 15:07
Olen muutaman kerran kurkannut tätä säiettä nyt kun helvetillisen flunssan kourissa on ollut aikaa. Huolella ja pieteetillä valmisteltu säie, mutta ei vielä yhtän kommenttia. Sääli. Jos liioittelu sallitaan, säiehän on kuin hyvää viiniä, melkein.

En voi mitään sille, että tällaisesta tulee aina hieman murheellinen mieli. Samaan tapaan kuin kävellessäni pitkin Talin tenniskeskuksen ylätasanteita kenttien lomitse kohti pukuhuonetta ja nähdessäni kentän, jolla ei ole sillä hetkellä pelaajia: täydelllisesti lanseeratut puitteet ja hukkaan heitetyt mahdollisuudet kokea elämyksiä tässä ja nyt.

Tuo tunne on sukua Paavo Haavikon murheelle runossa "Hyvää viiniä, melkein" hänen Talvirunoja-kokoelmastaan. Paavo päivittelee: "...Puoliksi lapsi, täysikasvuinen nainen lantio tyhjän panttina eikä vielä vanhus...."

No kohta joku rientää kommentoimaan, ehkä säälistä.
5. tuffa Porist15.10.2010 klo 15:42
Satakunnan Kansan sunnuntailiitteessä on Pekka Joutsin laatima ristikko, huolellista työtä, eri vaikeusasteita.
6. Jaska15.10.2010 klo 18:24
Täten ketään säälimättä ilmoitan, että ei ole Vantaan Sanomissa ristikkoa. Vartissa on pehmis, tekijät Vuokila ja Kärkkäinen.
7. qwertsu15.10.2010 klo 18:48
Vartti taitaa jo levitä kymmenenä versiona pitkin etelä-suomea. Parasta Vartissa on ristikko. Sopivan vaikea ja hyvä ulkoasu. Parhaasta päästä sanaristuotantoa.
8. pelaaja15.10.2010 klo 19:10
Olen kovasti odottanut, että joku 'oikea henkilö' kertoisi täällä Kalevan sunnuntailiitteen ristikosta. Ei vaan ole tekstiä näkynyt, ainakaan vielä.
Viime vuonna, silloisessa PE-TO-liitteessä perjantain ristikon laatijaksi kerrottiin muistaakseni Reijo Kangas, kuka sitten lieneekään. Pidin ristikoita helppoina vaikkakin mukana oli ns. paikallisia sanoja, joita muualta muuttaneena en tuntenut. (HT mulle senkin yhden rappus-sanan kerran selitti ja taas olen sen unohtanut) Sitten muistaakseni jossain vaiheessa viime vuoden lopulla laatijaksi ilmaantuikin Kari Päivärinta..ei siitä sen enempää..No nyt tässä sunnuntaisin ilmestyvässä ristikossa laatijaksi on mainittu Rita-Ristikot, mikä lie. En uskaltaisi sanoa mutta sanon kuitenkin, että todella helppoja ristikoita (10-15 min.) mutta erittäin selvät tekstit ja piirrokset ja värit eikä virheitä havaittavissa. Joka kerta arvotaan 4x10 euroa mutta ei koskaan minulle. Lähettelen siis ratkaisut. En niinkään maineen, kunnian tai rahan takia, koska niitä jo on;-) vaan todennäköisyyslaskelmien takia. Vuodet vaan kuluvat ja aina pysyn yhtä epätodennäköisenä palkittuna.
Maku-lehdessä (ruokalehti) oli jossain vaiheessa ainakin viime vuonna tai sitten tämän vuoden alussa E.Vuokilan tavarapalkintoristikoita mutta jostain syystä niitä ei enää ole. Harmillinen miinus ko. lehdelle. Ehkä muut kulinaristit eivät ehdi ratkoa.
9. Jaana15.10.2010 klo 19:29
Muille(kin) piilosanoihin koukussa oleville tiedoksi: seuraavat lehdet sisätävät Sanarisin piilosanoja:

Pirkka - hyvin helppo ja hätätilassa ratkaisu löytyy Pirkan nettisivuilta

Aamulehden sunnuntailiite sisältää suurinpiirtein Iltasanomien vaikeustasoa olevan piilosanan (siis yleensä ratkeaa kertaistumalla).

Menee vähän off-topic, mutta ilmeisesti pelkkiä piilosanoja sisältävä Pelikaaniko ei menisi kaupaksi? Nyt niitä ei juuri viitsi ostaa vain max kolmen piilosanan takia.
10. Eki15.10.2010 klo 20:12
Pelikaanien kustantaja ei ole suostunut uusien lehtien markkinoille tuontiin. Uuden lehden lanseeraus ja käynnistys vaatii paljon rahaa. Sen takaisin saanti ei nykyisillä ristikkolehtien määrällä ole kovin todennäköistä.

Fanien ja päätoimittajan ajatuksissa olisi tietysti hienoa, että tuotaisiin erilaisia ristikkolehtiä vanhojen samanlaisten tilalle, mutta valitettavasti siinä tulevat nuo talouden realiteetit eteen. Itselläni ei ainakaan ole rahaa ja pontta alkaa maksumieheksi, jos panee lusikkansa menestymättömään soppaan.
11. matts15.10.2010 klo 20:17
Ainakin Kuntalehdessä ja joissain muissa työpaikalle tulevissa lehdissä olen törmännyt ristikkoon. Kotopaikkakunnan aviiseissa ei ristikkoja ole.
Kotiin tulee kyllä tilattuja lehtiä (tulisko 8) mutta ei niissä ristkoita ole SK:ta lukuunottamatta (jossa tänään oli PJ:n 2 ** ristikko ja Vuokilan piilis, molemmat läpikirjoitettavia mutta mainioita). Ai jaa - onhan ÅU:ssa kerran viikossa ristikko mutta se jää tekemättä.
12. Jyrs Kuur15.10.2010 klo 21:28
"Lähettäjä: Jaska 15.10.2010 klo 18:24
Täten ketään säälimättä ilmoitan, että ei ole Vantaan Sanomissa ristikkoa. "

Edessäni on Vantaan Sanomien viikonvaihdenumero 4.-5.10.2010. Siinä on 18*23 ruudun kuvaristikko ja viisi sudokua. Ratkaisut samalla sivulla. Lisäksi maininta, että lisää ristikoita sudokuja löytyy lehden nettisivuilta osoitteista /ristikko ja /sudoku.

Ristikon laatijan nimeä ei ole näkyvissä enkä tunnista tyylistäkään, tietokoneella toteutettu näyttää olevan ja vaikeusasteeltaan helppo.
13. kari kämäräinen15.10.2010 klo 21:33
Iisalmen paikallisessa sanomalehdessä Iisalmen Sanomissa eli "Mullikassa" ei ole enää ristikoita, kun Keski-Suomen hallitseva konserni kaappasi lehden. Ennen sitä sai vielä nauttia Joutsen Pekan ristikoista. Sääli.
14. ?15.10.2010 klo 21:33
(Viikonvaihdenumero 4.-5.10.2010? Vantaalla viikonvaihde on maanantai ja tiistai? Ilmankos Jaska ei ole huomannut.
:-)
15. Marco Poloinen15.10.2010 klo 21:36
Kiitosta Olaville jään murtamisesta ja pikaista paranemista! Ja kiitosta myös osallistujille tähänastisesta!

Suomessa taitaa olla pitkälti toistakymmentä itseään maakuntalehdeksi tituleeraavaa lehteä. Jonkun sortin mielipidevaikuttajina niitä alueillaan voinee pitää ristikkotarjonnankin suhteen. Julkaisemalla laadukkaita tehtäviä ne samalla antavat lukijoilleen mielikuvan arvostettavasta harrastuksesta.

Edellä on jo käynyt selväksi, että "ristikottomia" lehtiä on, ehkä paljonkin. Todennäköisesti useille niistä on laatijapuolen taholta tehty esityksiä ja tarjouksia. Toimituksien perusteluja ja kommentteja olisi mielenkiintoista "kuulla".

Siltä varalta, että jollekulle saittilaiselle tulee lehtiä koskeva (tiedon)tarve, Journalistiliiton aika kattava linkkiluettelo löytyy osoitteesta:

_http://hem.passagen.se/olavis/nettilehdet.htm
16. Jyrs Kuur15.10.2010 klo 21:37
Lähettäjä: ? 15.10.2010 klo 21:33
(Viikonvaihdenumero 4.-5.10.2010? Vantaalla viikonvaihde on maanantai ja tiistai? Ilmankos Jaska ei ole huomannut.
:-)

Ohoh. Lehden päiväys näyttääkin olevan 4.-5.9.2010. Pitäisiköhän lehtikori tyhjentää useammin.
17. PL15.10.2010 klo 21:44
Turun Sanomien lauantaisessa Extra-liitteessä on Juha Hietarinnan ja Markku Mäkelän kuvaristikko, joka on helpohko tai keskitasoinen. Kaksi 20 euron palkintoa jaossa.
18. Kaapo Jupina15.10.2010 klo 21:51
Lehden ristikkolinjaan vaikuttaa yleensä se, harrastaako päätoimittaja niitä. Meillä paikallislehden päätoimittaja ei harrasta, vaikka sanan ammattilainen onkin. Hänelle ristikon tärkein ominaisuus on halpa hinta.

Niinpä lehti julkaiseekin Jorma Kemppaisen ristikoita. Sama ristikko ilmestyy yleensä myös muissa paikallistason lehdissä, joten hinta jakautuu niiden kesken. Kemppaisen ristikot ovat hengettömiä tusinatuotteita eivätkä yhtään kunniaksi ristikkoharrastukselle.
19. Maikki15.10.2010 klo 22:06
Paikallisen valtalehden Lapin Kansan lopetettua TV-liitten julkaisemisen tämän vuoden alussa, ei ko. lehdessä ole ollut ristikkoa. Sitä ennen oli yksi isohko, keskis tai helppo ristikko. Laatijaa en muista. Nykysin lehdessä on joka päivä sentään sudoku. Roi-Pressissä, ilmaisjakelulehdessä, on nykyisin Päivärinnan laatima ristikko kerran kuussa. Palkinnoksi antavat ostokortin. Sitä ennen siinä oli jonkun paikallisen laatijan ristikko. Se ilmestyi joka viikko, mutta siitä ei annettu palkintoja.

Muista Lapissa ilmestyvistä lehdistä ei minulla ole tietoa.
20. Olavi Kivalo15.10.2010 klo 22:12
Sitten on tämä Veikkolassa ilmestyvä maailman paras pohjois-kirkkonummelaisten oma kylälehti Kylänraitti ja sen kuulu ristikko. Jokainen ristikko testataan tavallisista ja huippuratkojista koostuvan esiratkojajoukon toimesta. Uusin ristikko on kovis. Suosittelen. Lataa lehden nettiversio osoitteesta _www.kylanraitti.fi/Lehdet/2010/KR3_2010.pdf
ja avaa ajanvietesivu.

Huom! Ristikon vihjeytyksen puhtaaksikirjoituksessa syntynyttä huolimattomuusvirhettä ei tähän versioon ehditty korjata. Vihjeen "Berliinissä" pitää olla "Hampurissa".
21. Marco Poloinen15.10.2010 klo 22:31
Tuo Kaapo Jupinan päätoimittaja-arvio varmaan pitää paikkansa paikallislehdissä, mutta kyllä maakuntalehtien päätoimittajat ovat sen verran isoja herroja (rouvia), etteivät he juuri sotkeudu tämän tapaiseen asiaan, vaan homma lankeaa jollekin vapaa-ajan- tms. toimituksen päällikölle. - Toisaalta, tuskin pt:n omasta ristikkoinnostuksesta haittaakaan olisi...
22. qwertsu15.10.2010 klo 22:35
Edellisistä kirjoituksista ymmärrän, että Eki on myynyt enemmistön firmansa osake-enemmistön jonnekin Ouluun.
Toisin sanoen hänestä on tullut alihankkija ja vähemmistöosakas.
23. Jaska15.10.2010 klo 22:45
Anteeksi huolimattomuuteni. En noteeraanut viikonvaihdenumeroa. Siinä on tosiaan Jyrs Kuurin mainitsema tietokonetekele, jossa esim. toissa viikonloppuna kaksi ALVARia. Oli sentään eri vihjeet: ARKKITEHTI AALTO ja ARKKITEHTI.

Täsmennetään siis: Vantaan Sanomissa ei ole kunnon ristikkoa.
24. matts15.10.2010 klo 22:47
Niin, tuleehan se hesarinkin mulle ja se pitää lukea paikallislehdeksi. Siinä on jonkinlainen ristikko perjantaisin, ei tule tehtyä. Tuttava hakee sen ja ratkoo.
25. kari kämäräinen15.10.2010 klo 22:54
qwertsu on ainoa, joka vetää aina oikeat johtopäätökset asiasta kuin asiasta. Eli viisas mies tai nainen! Hyvä qwertsu! Asiantuntija jo kolomannessa sukupolovessa?
26. qwertsu15.10.2010 klo 23:04
Kuule kämy (huoh). Sen harvan kerran, kun tänne kirjotan, niin heti ollaan olan takaa lyömässä. Onhan mullakin mielipiteet, kuin muillakin tänne kirjoittaneille.
Muuten olet hyvä jätkä.
27. Thea16.10.2010 klo 10:16
Hyvinkäällä ilmestyvässä Aamupostissa on lauantaisin Pekka Joutsen laatima ristikko. Viikon paras aamu tänään - aamukahvi ja ristikko. Sitä lahjakorttia kirjakauppaan en ole vielä voittanut mutta ehkä sekin joskus tulee.
28. +16.10.2010 klo 10:27
[Pekka Joutsi > Joutsin]
29. Reijo Kangas16.10.2010 klo 11:29
Minun käsin laatimani ristikot olivat kuulemma liian kalliita Kalevan Pedolle. Muuta selitystä en ole saanut ja minulla jäi monen kuukauden tuotanto varastoon, kun olin laatinut ne valmiiksi ennen suureen leikkaukseen menoa. Ne ovat minulla vieläkin.
30. -16.10.2010 klo 11:37
ai ai ai
31. Thea17.10.2010 klo 10:35
+:lle - anteeksi kauheasti virheeni kommentissani, onko tämäkin sellainen nipotuspalsta.
32. +17.10.2010 klo 10:37
Heta, ei se mitään. On tämä.
33. Jaana17.10.2010 klo 11:27
TS-Extra (Turun Sanomien viikkoliite) julkaisee Juha Hietarinnan laatimia periaatteessa kolmentasoisia ristikoita. Ne on merkitty sekä sanallisesti (helpohko, keskitasoinen, vaikeahko) että myös pallukoilla. Hietarinnan sanasto on melko samanlaista joka kerta. Vaikeuden hän on tehnyt keksimällä kummallisia selityksiä, mutta hyvä niin. Paikallista väriä antavat jotkut kaupunginosien nimet tms. Kahvikuppi viereen, kynä käteen ja Extran ristikko esiin. Siinä lauantaiaamun mukava alku.
34. Hemuli19.10.2010 klo 06:45
Meilla ilmestyy Lansi-Suomi, jonka tilaamisen olen lopettanut, vaikka jaankin paitsi paikallisia urheilu-uutisia ja isoa liutaa tarjousilmoituksia. Kun lehtea viela tilasin, ratkoin siita viikonloppuisin Ekin laatiman helponpuoleisen ristikon. Ensimmaisesta lahettamastani ristikosta voitin jopa palkinnon; 7 euroa! Sen jalkeen tuuri loppui.

Kerran Nakkilan-vierailulla huomasin, etta tyttarelleni tulevassa lehdessa oli sama ristikko. Olisin vaittanyt Satakunnan Kansaksi, mutta kun taalla on ollut muuta tietoa, en uskalla nimeta lehtea.
(Terveisia Atlantin takaa!)
35. Eki19.10.2010 klo 09:06
Satakunnan Kansassa on käsittääkseni sekä Pekan että minun ristikko. Pekan ristikko tulee Bullsilta ja minun Aamulehdestä. Myös Satakunnan Kansan sunnuntain piilosana ja sanaristit ovat Aamulehdessäkin.
36. AH23.10.2010 klo 20:32
Kansan Uutisten Viikkolehdessä on ristikko, mutta jätin sen jo muutama vuosi sitten vaimoni ratkottavaksi ja hänellekin se alkaa olla lähinnä kirjoitusharjoitusta... Keski-Uusimaa sisältää lauantaisin ristikon. Ratkaisu on vieressä nurinpäin eikä palkintoja jaeta, joten enpä ole viitsinyt tutkia. Invalidityön ristikkopalkinnot ovat pikkukamaa. - Vartin ristikot ovat sinänsä hyviä, en vain periaatteessa pidä noista "yhdeksän kirjaimen" tietämisvisoista.
37. Marco Poloinen20.11.2010 klo 22:59
Valittujen Palojen kustantamassa Meidän Suomi -lehdessä julkaistaan Tapio Rusasen laatimia ristikoita. Kun lehti on painettu hyvällä tekniikalla laadukkaalle paperille niin vajaan A-nelosen kokoiselle sivulle ahdistetusta 29x32-ruutuisesta ristikosta saa selvän, mutta tarkasti katsotuttaa. Vaakunoita, lippuja ja allakan päivämääriä vilisee vihjeinä, mutta sanasto sinällään on suht monipuolinen ja vähäfakkinen. Sanasepon kriteereillä kolmen kirjan tavaraa.

[Savon Sanomien Joulu+ -liitteessä MM:n ristikon piirrosvihjeitä saa taas ihastella ja niille hihitellä. Voi sanoa, että perhelehden ristikoksi se on hävyttömän hauska. Pääkuvassa vatsatautinen joulupukki kyyköttää housut kintuissa odottamassa pojankossilta pyytämäänsä paperia, mutta väärin kuullut ipana tuo piparia. Pukin oikaistua asian poika kysyy, että pitääkö paperin lisäksi tuoda myös teippiä ja koristenauhaa... että "kaikkea sitä lahjaksi toivotaan...". Yläreunan kuvassa on pariskunta puolittain viltin alla "lempiasennossa" ja apeahkojen ilmeiden yllä olevassa puhekuplassa mies toteaa, että "ei pysty, kun tuo ratkoja tuijottaa!" - Useimmat saittilaiset tyylin tunnistavat ja voivat ko. ilmeet mielessään kuvitella. :-D ]
38. ?20.11.2010 klo 23:16
MM:n ristikko? Siis kenen?
39. O20.11.2010 klo 23:25
Maco Poloinen.
Paikallisessa lehdessä Uusimaa ei ole kuvaristikkoa.
Vartti nimisessä ilmaisjakelulehdessä (ilmetyy kerran viikossa)
on tosi laadukas kuvaristikko. Helpohko ja laatija Erkki Vuokila.
Tosin poikkeuksellisesti ei ollut tässä numerossa.
Palkintona muistaakseni kahvia.
40. Marco Poloinen20.11.2010 klo 23:54
[No joo, tulin varmaan pitäneeksi itsestään selvyytenä, että tuon viimeisimmän jutun lukijat ovat tutustuneet myös säikeen aiempiin kirjoituksiini.

MM = Markku Mäkelä, joka noilla initiaaleillaan on silloin tällöin osallistunut myös tämän saitin keskusteluihin. ]
41. ?20.11.2010 klo 23:56
Markku Mäkelä alkanut laatimaankin?
42. Marco Poloinen21.11.2010 klo 00:19
[ No joo, uudestaan. Sanotaan, että toteuttanut ainakin. Ainoat tekijätiedot ovat pääkuvan ylälaidasta löytyvä _www.MMäkelä.fi ja alalaidasta MM. Olen ollut ymmärtävinäni, että MM kuvittamisen ohella myös laatii jossain määrin.

Vaikuttaa siltä, että siellä mielikuvitusrikkautta osoittavan kyssärin takana tiedetään asia paremmin, joten valistapa minua/meitä! ]
43. ?21.11.2010 klo 00:25
Ei tiedetä. Mutta mikäli maan mahtavan Mäkelän mallauksia tosiaan olisi jossakin saatavilla, niin meikä menisi minuutissa metkuun.
44. Marco Poloinen21.11.2010 klo 00:53
Piti vielä kertomani, että Meidän Suomi -ristikosta arvotaan kirjapalkinnot kymmenelle oikein vastanneelle.
45. Marja22.11.2010 klo 11:15
MM:n ristikon voi tulostaa netistä.
_http://www.savonsanomat.fi/liitearkisto/jouluplus /#
46. Marco Poloinen22.11.2010 klo 11:31
Kiva tietää, kiitos Marja! En arvannut katsoakaan, koska oletin liitteen olevan rahanalaista tavaraa ja/tai vain kestotilaajille.
47. O24.11.2010 klo 19:14
Toivottavasti Vartti-lehti ei ole lopettanut jokaviikkoista
kuvaristikkoaan! Tämä oli jo toinen, jossa ei ollut Erkki
Vuokilan laatimaa ristikkoa.
48. Eki24.11.2010 klo 19:19
Jos puhut Itä-Uusimaan Vartista, heillä on kyllä ristikko käytettävissään joka viikko. Se julkaistaan myös mm. pääkaupunkiseudun painoksissa.

Mepä hieman kyselemme asiaa.
49. O24.11.2010 klo 19:28
Kiitos!
50. O27.11.2010 klo 21:09
Vartti Itä-uusimaa numero 95.
Ei ollut edelleenkään kuvaristikkoa!
Sitä on niin tottunut viikottain täyttämään Erkki Vuokilan
hyvin laatimaa ristikkoa. Että harmittaa. :(
51. Pena1.12.2010 klo 08:29
Mutta tänään ei harmita enää? d=)
52. O1.12.2010 klo 14:42
Pena.
Ei harmita enää.
Soitin sinne eilen ja kertoivat, että poikkeuksellisesti oli
kolme lehteä ilman kuvaristikkoa. Mainitsivat, että oli kiva
kuulla, että siitä pidetään! :)
53. Wexi30.5.2011 klo 17:02
Postiluukusta putosi Yhteishyvän paketti. Nappasin mukanani istunnolle. Kurkkasin ristikkoa, ja kun penaaliakaan ei sattumoisin ollut matkassa, ratkoin päässäni avainsanan kirjaimet isommin tynnäämättä.

Ei ole kysymys mistään erinomaisuudesta, olen suht' vaatimaton ratkoja, mutta tuollaiset nyt ratkoo opetettu apinakin.

Näin tuossa taannoin kommentin "ratkaisusanoista" ja niiden epäoikeudenmukaisuudesta niitä kohtaan jotka täyttävät ristikon. Tässä esimerkki parhaimmillaan.

Kun vastauksen sai vielä lähettää netitse, niin jään odottamaan 40:n euron lahjakorttia.

Olen hyvin optimistinen :-)
54. Marco Poloinen12.6.2011 klo 22:18
Nyt koitti päivä, jolloin Savon Sanomien lauantairistikosta oli mahdollista bongata 'skytismi'! Liekö Joutsin Pekka hankkinut lisenssin, vai joko jippo on niin vanha, että patentti on rauennut. :-)

Vaikka vihje ei lajissaan vaikeimmasta päästä ollutkaan, saattaa joku ratkojista joutua "hoksaamaan" AELSINKI => HANA -yhdistelmän suht helpoista risteävistä huolimatta vasta malliristikosta. Muutenkin vaativuutta (mutu) oli reilun kahden pallon verran, mikä osoittaa päivälehdeltä ihan kunnioitettavaa kurotusta.
55. tuffa Porist13.6.2011 klo 04:34
Sama "jippo" oli Satakunnan Kansan eilisessä sunnuntailiitteen ristikossa. "Hana" tuli muiden sanojen avulla helposti, mutta yhteys vihjeeseen vei aikaa!
56. Eki13.6.2011 klo 08:22
Kyseessähän on sama Bullsin jakelema ristikko.

Suomen Kuvalehdessä oli Pekalla pari kertaa skytismi ja nehän herättivät paljon kummastusta. Sanoin Pekalle, että ne eivät oikein sovi hänen muuten niin kikkailuvapaisiin ristikoihinsa.

Pekka on joutunut skytismien ja kikkailujen taikapiiriin laadittuaan nyt jo muutaman kerran pahiksen Sanaseppojen kesäpäiville.
57. Taata13.6.2011 klo 22:59
Oululaisesta Kansan Tahdosta olen muutaman kerran bongannut Pekan kuvaristikon. Tuli mieleen, että olivatko vanhoja, mutta en tutkinut asiaa sen tarkemmin. Ehkäpä ne olivat sittenkin uusia?
58. Hakro14.6.2011 klo 01:01
Metro-lehden ristikot, jotka ovat poikkeuksetta (?) olleet Vuokilan käsialaa, ovat ymmärrettävistä syistä eräänlaisia "pikapanoja" – siis kivoja nopeasti nautittuina, vaikkei niistä paljon muistoja jää.

En koskaan käytä kynää. Vuosaaresta keskustaan matkustaessani saan ristikon ratkaistuksi useimmiten Kulosaaren sillan tienoilla, mutta joskus on ehditty Sörkkaan saakka.

Tästä huolimatta pidän näitä ristikoita omalla tasollaan laadukkaina. Näitäkin tarvitaan.
59. heikki27.6.2011 klo 15:11
Aamulehden viikonloppunumerossa on ollut kiva ristikko, varsinkin jos se on ollut Teemu Pallosen tai Hannu Salokankaan. Nyt oli kuitenkin Erkki Vuokilalta todella surkea 'juosten kustu' ristikko. Kaikesta näki, että se oli hätäisesti laadittu, tietoja tarkistamatta. Kaiken huippu oli se, että Punkalaidun muka olisi Itä-Savossa!!!!! On sekoitettu pahemman kerran Punkaharjuun. Tämä risoo etenkin tamperelaisia, onhan P-laidun melkein Tampereen naapuri.
Eipä silti, joulun edellä tuli Aamulehdestäkin 13 euron palkinto, jopa kaksi kertaa peräkkäin. Joskus on sitä tuuria, joskus moukan tuuria.
60. Eki27.6.2011 klo 15:24
Tamperelainen piirtäjä P. A. Manninen on tulkinnut ohjepaperin sanan Punkaharju Punkalaitumeksi ja näin on sitten päässyt käymään.

Kun katselen tuota laatimusta, en oikein osaa pitää sitä juosten kustuna, kirjaimisto on rikas eikä fakkisanoja taida pahemmin olla, keskipituus 5,6. Esim. vihjeen KÄKI KUKKUU 18-kirjaiminen vastaussana ei ihan joka ristikossa esiinny.

Mitähän ne muut virheet mahtavat olla, kiinnostaa kovasti.
61. heikki28.6.2011 klo 08:06
Todellakin, kiva onomatopoeettinen sanahan tuo oli! Annetaan toki anteeksi yksi Punkalaidun. Kävin siellä oikein paikan päällä ihailemassa komeaa kylän raittia, ei ollut merkkiäkään savolaisuudesta.
62. m28.6.2011 klo 08:51
Vähän ontua selitys tuo, että Punkalaidun muuttuu Punkaharjuksi. Kännykkä on keksitty.
63. m28.6.2011 klo 08:52
ontuva
64. Jaska28.6.2011 klo 10:34
Minäkään en aina huomaa omia virheitäni. Sitä vastoin muiden tekemiin haukansilmäni tarraa suorastaan maagisella herkkyydellä. Kuten m:n Punkalaitumen muuttumiseen Punkaharjuksi. Päinvastoinhan siinä tapahtui.
65. Marco Poloinen28.6.2011 klo 11:44
Tuommoisen ru(n)ttaamisen jälkeen aika valju asiaanpalaaminen heikiltä. Taisi ollakin ristikon sijasta ko. arvostelukommentti, joka oli "surkea juosten kustu" ja "hätäisesti laadittu".
66. heikki29.6.2011 klo 07:56
No voi hyvä tavaton! Ristikko oli niin helppo, että se tuli valmiiksi heti perjantaiaamuna, jolloin lähetin sen, enkä muista enää siitä muuta kuin tuon P-laitumen. Juhannusristikolta olisin toivonut hieman enemmän aivotyöskentelyä, jotta siinä olisi mennyt koko pyhänaika. Voisiko joku kieli-ihminen kertoa, mitä tuo alkuosa "punka" tarkoittaa.- Taitaa muuten olla jo kolmas kerta, kun Ylä-Satakunnan ristikossa on vihjesanana omituinen Nïn, vaikka tarkoitetaan henkilöä Nin Anaïs. Laatija on Kemppainen, joka ei tunne ranskan kieltä sen vertaa.
67. Antti Viitamäki29.6.2011 klo 11:08
Nimimerkille "heikki":

Punka on esikkokasvi.

Kiire korjata niitä asioita, mistä itse tietää, saattaa joskus hieman kostautua. Yksi länsimaisen eroottisen kirjallisuuden varhaisimmista nais"tähdistä" on nimeltään Anaïs Nin eikä Nin Anaïs. Jäin vain ihmettelemään, miksi olet kiinnostunut korjaamaan pientä tarkevirhettä, mutta samalla itse sotket etu- ja sukunimen keskenään. :-)

Mitä tulee kirjainmerkkiin ï, olet toki oikeassa. Joissakin kielissä vokaali merkitään kahdella vierekkäisellä pisteellä eli treemalla (ransk. tréma), jos halutaan ilmaista että se ei sanaa äännettäessä jää mykäksi. Osittain tätä tarkoitusta palvelevat myös aksenttimerkit ´ ja `, vaikka niillä toki on muitakin funktioita.

Suomalaisille treema on paljon tutumpi etuvokaalisuuden (saks. Umlaut) ilmaisimena: a > ä, o > ö sekä u > ü (vaikka meillä onkin päädytty merkkiin y, toisin kuin saksan kielessä).

Suomalaisittain ajatellen muodoilla Anais ja Anaïs ei ole eroa, koska me lähes poikkeuksetta kiltisti äännämme kaikki näkemämme merkit. Jos sen sijaan joku ranskalainen näkisi nimen kirjoitettuna muotoon Anais, hän saattaisi ääntää sen "Anee".

Hyvien tapojen mukaista on toki kirjoittaa kaikki erisnimet alkuperäisessä muodossa niin tarkasti kuin mahdollista.
68. Antti Viitamäki29.6.2011 klo 11:11
Lisäyksenä äskeiseen:

>http://fi.wikipedia.org/wiki/Punkalaidun

"370 vuotta vanhan Punkalaitumen kunnan nimen varhaisempi muoto Punkalaitio, ja sen kautta myös nykyinen nimi, on todennäköisesti johdettu alueen halki virtaavasta Punkalaitumenjoesta, sillä punka on merkinnyt syvännettä ja laitio väylää."

Mutta punka on myös esikkokasvi. :-)
69. heikki29.6.2011 klo 12:01
Kiitos, Antti Viitamäki tiedoista. Tunnen ranskalaisen kirjailijan vain Vuokilan ristikko-oppaasta, jossa se on sekä sanojen Anaïs että Nin kohdalla. Voinhan suomessakin halutessani vaihtaa etu- ja sukunimen kirjoittamalla Viitamäki, Antti. Ristikon ratkoja oppii yhdistämään automaattisesti sanapareja sen enempää ajattelematta niiden merkitystä: ylväs = ilari, ilari = ylväs, vaikka taustalla olisi pylväs = pilari.
Selvisi myös tuo punka. Olen ollut aina kiinnostunut kielistä, vaikka yliopistollisia suorituksia on matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja tähtitieteessä. Tuo ristikkosana onomatopoeettinen putkahti heti mieleen, vaikka siitä on aikaa, kun oppikoulun 1. luokalla 1953 mainio suomenopettajani sen opetti.
70. heikki5.9.2011 klo 15:14
Tuolla edellä olen ylistänyt laatijaa Hannu Salokangas, joka on jälleen tehnyt Aamulenden ristikon. Nyt tulee lisää kehuja:
Vihjeissä on vain pari kuvaa, lähes kaikki ovat jonkin tason kompia. Tässä esimerkkejä (ratkaisuja ei voi vielä antaa, ainoastaan kysymyksiä):
6. sukulainen (5 kirjainta); 5. ilmansuunta (6); sopia (4); asiassa (4); tosi siinä (4); väitteli linnassa (4); kukin (4); hapen merkkinä (4). Arvelen, että laatija on opiskellut ainakin kemiaa?
71. PA5.9.2011 klo 15:42
Komppaan Heikkiä; Salokankaan vihjeet ihan mukavia pähkäiltäviä lauantain ristikossa. Olikohan viime perjantain Aamulehden Valo-liitteen Vuokilan VP&JP-aiheiseen ristikkoon lipsahtanut pikkufiba pääkuvasta lähtevään lauseeseen, vai ratkoinko vain väärin?
72. Eki5.9.2011 klo 16:01
Siinä väliruudussahan luki MELKEIN.
73. PA30.9.2011 klo 14:24
Meinasi [likipitäen] vallan unohtua kiittää vastauksesta. Ratkaisuni lienee siis ollut [lähestulkoon] varmasti oikein. Illalla taasen toosasta JP&VP [miltei] kantojen kanssa! ;-)
74. heikki27.11.2011 klo 16:01
Olen joskus ennenkin arvostellut (negatiivisesti) pohjoissatakuntalaisissa paikallislehdissä julkaistuja Jorma Kemppaisen ristikoita. Silti ajanvietteenä niitä täytän. Tässä mainitsen muutaman ratkaisusanan, jotka tulivat viime ristikkoon. Siinä on 2- ja 3-kirjaimisiakin "sanoja":
KP, UKK. Erikoinen on sana KEITTAJA.(Viimeksi mainittu tekee muka ruokaa!)
Tuolla ylempänä 15.10.2010 nimim. Kaapo Jupina kirjoittaakin aivan oikein, että Kemppaisen ristikot ovat 'hengettömiä tusinatuotteita'. Kuinka saataisiin tuollainen ristikonlaatija häädetyksi Siperiaan?
75. Jaska27.11.2011 klo 17:02
Vaihtamalla kyseisten lehtien päätoimittajat hinta/laatusuhteesta jotain ymmärtäviin.
76. pelaaja5.3.2012 klo 16:03
Oli iloinen yllätys, että LOG ON-lehden uusimmassa numerossa on ristikko. Vuokila/Kärkkäinen. En ole vielä ehtinyt ratkoa mutta näyttää nätiltä ja äkkiä katsoen helpolta. Pääkuvan teksti on ammattilehteen sopiva (logistiikkaa).
20 euron palkintoja luvassa. Siinä ei tosin kerrota, että kuinka monelle. No minulle..
77. Eki5.3.2012 klo 16:10
Ristikosta on tehty nettiversiokin, mutten sitä kyllä liiton sivuilta löytänyt.
78. Jukkis5.3.2012 klo 16:15
No siinähän on iso linkkinä toimiva ristikon kuva etusivun oikeassa reunassa:
_http://www.logistiikantoimihenkilot.fi/
79. Eki5.3.2012 klo 17:36
Niinpä onkin. En ollutkaan etusivulla.
80. Kravattimies6.3.2012 klo 02:53
Näkemättä ratkaisuani jossakin mättää, mutta missä, kun ilmoittaa VÄÄRIN?
81. Eki6.3.2012 klo 07:25
Siellä on tosiaan kahdessa ruudussa väärä kirjain, vaakasana monikossa, vaikka pitäisi olla yksikkö. Korjataan.
82. Pirkanmaalta25.3.2012 klo 17:39
Tänään ilmestyneen Aamulehden Ihmiset- liittessä oleva piilosanatehtävä on sama kuin viime sunnuntainakin ilmestynessä liittessä.
Onkohan Aamulehden talous jo niin kuralla että täytyy ihan näinkin tuoreita "uusintoja" julkaista? :)
83. Marco Poloinen7.1.2014 klo 18:01
Nostetaan 'Maakuntalehdet'-säikeen innoittamana näkösälle...
84. Tapio19.8.2017 klo 19:06
Yritän luoda melko kattavaa listaa netin ilmaisristikoista ( http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9205&a lku=15 ). Maakunta/aluelehdistä netistä löytyy Seutu-Sanomat. Olen sen ristikoita kuvakaappauksella siirtänyt kuvankäsittelyohjelmaan. Tietääkö kukaan muita kuin jo luettelemiani ilmaisristikoita?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *