KESKUSTELUT > RISTIKOT > MITÄ RATKOJAT EIVÄT TODELLAKAAN HALUA

4047. Mitä ratkojat eivät todellakaan halua

Henry Haapalainen16.6.2008 klo 00:47
Ristipiston kyselyssä -94 kysyttiin, mitkä heikkoudet ratkojia eniten ärsyttävät. Kysely jatkui usean numeron ajan, ja lopulliset tulokset julkaistiin Ristipiston 2/94 pääkirjoituksessa. Tässä on mukana myös saatujen kommenttien määrä. Seuraavassa heikkoudet ärsyttävimmästä alkaen:

1. Epäselvät piirros- tai valokuvat (218)
2. Tavanomaiset, toistuvat vihjeet (164)
3. Slangi, murre, ja vierasperäiset sanat (126)
4. Suttuinen yleiskuva (108)
5. Lattea sanasto (100)
6. Liian pienellä kirjoitettu teksti vihjeruudussa (90)
7. Sanat joita pitää etsiä hakuteoksista (84)
8. Huono paperin laatu (48)
9. Piilokirjaimet (46)

Kyselytutkimusten tuloksia ei pitäisi ryhtyä jälkeenpäin tulkitsemaan, mutta uskon että tuo viimeinen johtuu siitä, että en kirjoittanut mukaan ratkojien perusteita. Varmaan siinä tarkoitettiin, että piilokirjain on ongelma silloin jos laatija ei ole osannut ottaa sitä vihjeessä huomioon.
2. jupejus16.6.2008 klo 01:09
Tuo kysely on kyllä antanut aivan asiallisen vastaustuloksen. Jopa vastaajien lukumäärät suhteessa on paljolti niin kuin itsekin painottaisin ristikoiden vikoja.

Piilokirjain ei kyllä sinänsä minua häiritse, jos se on vihjeellä selkenevä, ettei jää turhia vaihtoehtomahdollisuuksia vastaussanaan. Noo, onhan se vähän niin, että jos piilokirjaimia on paljon, niin onhan se vähän rauhattoman näköinen.

Kohta 3 on sikäli, että jos murre- tai slangisana on jokseenkin tunnettu kautta maan niin ei haitaa. Päin vastoin tuttu slangisana vain rikastuttaa sanastoa. Mutta jos murresana on hyvin harvinainen ja tunnetaan vain pienellä alueella niin silloin huono ristikkoon.

Muuten turkimustulos ok.
3. Eki16.6.2008 klo 01:31
Varmasti suunnaltaan yleispätevä tulos, kun muistetaan, että lehti oli visainen.

Jos puhutaan helppojen ja helpohkojen ristikoiden ystävistä - ihan näin ylimalkaisesti - niin heitä oletetaan olevan kahdenlaisia. Toiset tykkäävät samoista sanoista ja vihjeistä (voisi ajatella ajantappamiseksi mutta ei se sitäkään kuitenkaan aina ole), toiset eivät osaa ratkoa kuin helppoja tai eivät halua, mutta tykkäävät siitä, että sanasto on rikasta ja vihjeet muuten vain helppoja, eivät välttämättä niitä samoja kuin aiemmin, kunhan eivät ole vaikeita tai kunhan vaikeampia vihjeitä ei ole liikaa.

Olettaisin näin, että helppojen tapauksessa vain kohta 2 olisi olennaisesti erilainen eli saattaisi pudota hännille. Numero 7 eli hakuteosten tarve saattaisi noustalähemmäs kärkeä. Ehkä ne jopa vaihtaisivat paikkaa. No mitä tuota tarkemmin arvailemaan.
4. RA16.6.2008 klo 01:33
Tuo kyselyn tulos on lähes samanlainen kuin SANA+KUVA=RISTIKKO -näyttelyn kyselyn tulos 2007.

Ainoastaan yksi asia on muuttunut 13 vuodessa?*):
Tässä SKR 2007-kyselyssä ns. fakkisanat ja hakuteoksista / kuuklettamalla haettavat (kohtuulliseen yleissivistykseen kuulumattomat) sanat tulivat k o l m a n t e n a kaikenlaisen epäselvyyden ja liiallisen toistuvuuden/samanlaisuuden jälkeen.

No, onhan se vähän niinkin, että kuinka noita vastausluokkia niputetaan. HH:n kyselyn

1. Epäselvät piirros- tai valokuvat (218)
4. Suttuinen yleiskuva (108)
6. Liian pienellä kirjoitettu teksti vihjeruudussa (90)

ovat voineet saada monilla SKR-vastaajilla yleisemmän ilmauksen ristikon epäselvän / ruman ulkoasun harmittamisesta.

=> Jolloin tulokset ovat hyvinkin yhteneväiset.

*) Ehkei noin voi sanoa tai ihan suoraan tuollaista johtopäätöstä tehdä? Isoin ero nyt kuitenkin joka tapauksessa.
5. RA16.6.2008 klo 01:52
Tarkennan vielä:

"Hakuteoksista / kuuklettamalla haettavat (kohtuulliseen yleissivistykseen kuulumattomat) sanat" tarkoittaa SKR -kyselyssä nimenomaan tietopuolisia sanoja. Siis kärjistäen tyyliin: Vastaussana on Indonesian saariston pienimmän saaren kyläpäällikön toiseksi nuorin tytär.

SKR-kyselyssä ei ollut valmiita vastausvaihtoehtoja. Tuo ilmaus "Hakuteoksista / kuuklettamalla haettavat (kohtuulliseen yleissivistykseen kuulumattomat) sanat" on yleisnimitys kaikille vastauksille, joissa ratkojat kertoivat ärsyyntyvänsä jstkn tällaisesta.
6. JI16.6.2008 klo 13:27
Tuota epäselvien kuvien vastustamista en ymmärrä, mielestäni jokin epäselvä tuherrus on aina hauska oivaltaa lopuksi.
7. Henry18.6.2008 klo 00:49
Kirppuun tuli 90-luvun alkupuolella ratkojapalaute, jossa joku mummeli kehui vihjettä suoliluu (vastaus: ilium). En viitsi vastausta hakea, koska muistan sen melko tarkasti. Hän kirjoitti että "suoliluu oli ihana. Kun en omista kirjoista apua saanut, ajoin pyörällä kirjastoon kolmen kilometrin päähän, ja sieltä ratkaisu löytyi."

Tuota oli vaikea hyväksyä kehumiseksi. Mutta juuri tuolla tavalla Aulis Lehto "simputtaa" ratkojia, ja monet näyttävät sen hyväksyvän.

Ehkä JI voisi valottaa, mistä tässä on kysymys.
8. Henry19.6.2008 klo 02:45
Harmi että tältä sivustolta keskustelijat ovat kadonneet. Jos ei ole kirjoittajia niin tuskin on enää lukijoitakaan. On tässä sen verran mielenkiintoisia aiheita nostettu esiin, että keskustelun pitäisi talviunesta herätä.

Auilis-fanit ovat tästä foorumista mielissään.
9. Tuomas L.19.6.2008 klo 08:21
Se oli kyllä kieltämättä hauskaa, kun joskus (olisiko ollut jopa jossakin SM-alkuerässä takavuosina) oli valokuva, josta ei saanut mitään selvää, ja vastaukseksi paljastui EPÄSELVÄ. Joskus siis töhrykin voi toimia!
10. TJV19.6.2008 klo 08:53
Näkyypä tuolle Ilium-sanalle olevan toinenkin vihje.
11. Eki19.6.2008 klo 09:23
SM-kisojen kolmannessa alkuerässä oli vihje SM-KISSA. Eräs ratkoja (en muista nimeä) joutui jättämään pelin kesken ja kommentoi pitkästi. Vuodatuksista jäi mieleen lause: "Etenkin se SM-KISSA oli tosi outo vihje!" Olihan se ja ratkaisuksi tulikin OUTO.

Lukijat eivät sivuilta ole kadonneet. Ristikoista kirjoittavia on harmillisen vähän.
12. Henry19.6.2008 klo 12:42
Mutta kun Aulis-kirjoittelu on jatkuvasti lisääntynyt, voi olla vaikea nähdä koko totuutta kävijälaskurin luvuista. Voin olla väärässä, mutta ainakin vielä se tuntuu epätodennäköiseltä.
13. Hui_hai19.6.2008 klo 12:59
Olen kyllä siirtynyt enemmän ristikoista kirjoittelijasta pelkästään foorumin lukijaksi. Jotenkin tuntui, että kaikki oli sanottu ja keskustelu meni jankkaamiseksi ja toistamiseksi vaikka eihän sitä niin pitäisi tulkita. Totta kai samat ja samankaltaiset asiat kiertävät keskusteluissa. Onhan tämä kuitenkin sen verran aiheeltaan rajattu foorumi, että jatkuvasti uusien aiheiden odottelu on epärealistista. Toki kirjoitteluani on rajoittanut muutto uudelle paikkakunnalle ja uuteen työhön. Kiireitä on ihan eri tavalla kuin ennen, mutta olisihan sitä aikaa, jos sitä aikaa haluaisi kaivaa esiin.

Viestin aloituksesta sen verran, että kyllä tuo tulos tuntuu vastaavan aika hyvin niitä tuntemuksia joita tuntemillani ratkojilla on. Vastauksiakin on niin monta, että kyllä tuota täytyy pitää kohtuullisen luotettavana yhden lehden ratkojakunnan näkemyksenä aikanaan. Ja ei varmaan kauas mene kaikkien lehtien kaiken tyyppisten ristikoiden ratkojien mielipiteestäkään. Laajemmallekin kyselylle voisi olla kiinnostusta? Ainakin täällä esittäytyvät laatijat kuulostavat keskimäärin kiinnostuneilta ratkojapalautteesta, jotta voisivat laatia entistä parempia ristikoita.
14. Maija29.1.2017 klo 11:57
Esimerkiksi Iisakin ristikoissa (simberg a) toistuvat kuvat mutta eri merkitykset.
15. tapio29.1.2017 klo 12:05
Tai toistuvat tekstivihjeet, mutta eri merkitykset - monellakin laatijalla olen tavannut moista.
16. Jukkis29.1.2017 klo 13:15
Mitä ihmettä? Haluat että kun on eri ristikoissa sama vihje, niin pitäisi tulla aina sama vastaus?
17. Tarja29.1.2017 klo 13:38
Luulen, että tapio tarkoittaa, että jos samassa ristikossa on vaikkapa viisi kertaa vihje "kasvi", niin sellaisen ristikon täyteen saaminen on hankalaa.
18. Tarja29.1.2017 klo 13:49
Törmäsin nimittäin tässä taannoin ristikoihin, joissa oli kolme, neljä kertaa sama vihje, kuten "raamatussa", "kesällä" ja juuri tuo "kasvi". Samassa ristikossa siis. Noin ympäripyöreillä vihjeillä täytetyt ristikot meinasivat minulta jäädä täyttymättä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *