KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 3/2023

11448. Sanaseppo 3/2023

iso S12.1.2024 klo 15:05
Lievästi yllättäen tämä lehti ei ole nähdäkseni herättänyt minkäänlaista kiinnostusta, ainakaan niin paljon että olisi nostettu keskustelun aiheeksi.

Minulla on ymmärrysvaje. Sivulla 23 on Jari Ahlgrenin ristikko Lahokas, jonka vasemmassa reunassa keskellä on vihje aluta. Julkaistun oikean ratkaisun mukaan siihen tulee Alain, kuten olin raapustanutkin poikittaisten pakottamana. En vain tajua logiikkaa. Eihän kyseessä ole ranskalainen kampaamon johtaja Alain Aluta, eihän?

Vihje on takaperin atula, mutta ratkaisu ei ole takaperin mitään vastaavaa. Vihjeen anagrammeja ovat mmm. lauta ja taula, mutta ratkaisusta syntyvät Alina, laina ja naali eivät käy niille pariksi. Lähimmäksi edes jonkinlaista vastaavuutta pääsen kolmannen kirjaimen pudottamisella, jolloin syntyy yhdistelmä alta -> alin. Sieltä pinon alta toki löytyy pinon alin, mutta tämä ei ole ainakaan yleisen käytännön mukaista. Tavallisesti ja tyylikkäämmin yhteys rakennetaan niin että operratioon osallistuu kummallakin puolella sama kirjain tai samat kirjaimet samassa positiossa. Vihjeen olisi silloin pitänyt olla alata.

Alata ja aluta kuulostavat molemmat epäsanoilta, mutta kaikkitietävä Google löytää molemmille merkityksen. Alata om maalaiskunta Malissa jaköynnöskasvi mustasilmäsusannan (Thunbergia alata) lajinimi. Aluta on etunimi, sukunimi ja pienien australialaisten pensaiden suku.

Paljastakaa julkinen salaisuus eli tyhmyyteni kertomalla, miten yhteys vihjeen ja ratkaisun välille muodostuu!
2. seurailija12.1.2024 klo 15:19
Tuleepa mieleeni alusta ja alasin...
3. iso S12.1.2024 klo 17:05
Höh, todistettu mikä todistettu. Kiitän.

Tämä lehti tuotti useita esimerkkejä säikeeseen Erkoisia ristikoita.
4. iso S13.1.2024 klo 16:29
Kauneus on katoavaa mutta tyhmyys vain tiivistyy.

Sivu 23, Juha Hyvösen sisäsiisti kolmen kysymysmerkin arvoiseksi noteerattu Pötyä pöytään. Oikeassa alakulmassa on vihje LOAS! ja sen ratkaisu on iätä. Kaiken muun ymmärsin, jopa Lucianon instrumentin Thompson". Sellainen oli epäilemättä Lucky Lucianon viulukotelossa, mutta tuossa alakulmassa kynnet lipsuivat.

Ei haittaisi jos lehdessä uhrattaisiin yksi sivu tai edes puolikas vaikeimpien kohtien selittämiselle. Kahden kyssärin järjellä varustetuille jäsenille siitä olisi apua. Myös ei-jäsenille, järjestä riippumatta, kun kysymyksiä vuotaisi vähemmän seuran ulkopuolelle, niukkaa palstatilaa viemään!
5. seurailija13.1.2024 klo 16:46
Tulipa taas mieleen, että Laos on itää.
6. iso S13.1.2024 klo 17:06
Just.

Joka suuntaan pyörittelin ja ties mitä kikkoja kokeilin, mutta harittavat silmäni eivät jostakin syystä taipuneet muljauttamaan keskikaistaa. Selvä pyy on parempi kuin kymmenen käkeä!
7. iso S15.1.2024 klo 17:45
Seuraavaksi otan esimerkiksi Alf Simbergin ristikon Öö!, jonka nimi kuvaa mainiosti ratkontakokemustani. Valitettavasti meidän ajattelutapamme kohtaavat toisensa suorassa kulmassa, joten yhteistä maaperää löytyy kiusallisen vähän. Ristikko jäi pahasti kesken, mutta täyttyi julkaistun ratkaisun avulla. En siis ole täydellinen idiootti, mutta kukapa olisi täydellinen.

Ristikosta löytyy kolme kulmakarvojani nostattavaa kuvavihjettä. Simberg ei ole ainoa joka käyttää vastaavia, mutta oli nyt sopivasti käsillä joten jouluu syntipukiksi. Vihjeet ovat nähtävissä osoitteessa
https://aijaa.com/BB2Dxf

Ensimmäisessä on siluettikuva Troijan sodan aikaiselta näyttävästä hahmosta, jolla on miekka sojossa ja kilpi toisessa kädessä. Neljä kirjainta, joten ratkaisuksi olisi voinut tulla vaikkapa Aias, urho, Ares tai Mars, mutta tuli lape. Miekanleveys alkuperäisessä kuvassa on lähes milli, joten onhan siinä lapetta koitarpeiksi. Minua ärsyttävät kuvavihjeet joissa ratkaisuksi tulee joku pikkuruinen yksityiskohta kuvasta joka yleiseltä olemukseltaan selvästi esittää jotakin aiheeksi kelpaavaa. Samoin kuvat, jotka on poimittu jostakin kuvakirjastosta tai itse piirrtetty (koristelun vuoksi) niin että siinä on jotakin ylimääräistä selvästi silmään tarttuvaa, mutta aiheeseen liittymätöntä. Tässä tapauksessa se kilpi ja itse asiassa urhokin.

Toisessa on kuva pihtien kärkiosasta ja ratkaisu oli rakonen. Minä näen siinä kolme rakosta, joten epäselväksi jää, mikä niistä on se tarkoitettu - tai miksi ratkaisusana ei ole monikossa. Ai niin. sehän johtuu risteävistä sanoista. Joku toinen kuva olisi vastannut paremmin ratkaisua. Ehkä tarkoitus oli vain nostasa vihjeen vaikeusaste vastaamaan ristikon muuta tasoa? Se onnistui.

Kolmannessa on suorassa kulmassa toisiaan tasavälein risteäviä viivoja. Mieleen tulee lähinnä jonkinlainen ristilaudoitus. Ratkaisuksi tulee ansa, joten ilmeisesti kuva on esittävinään hämähäkin verkkoa. Eri hämähäkkilajit kutovat erilaisia verkkoja, mutta en usko että yksikään vetelee seittejään viivoittimella. Noiden kolmen vihjekuvan lisäksi antamassani osoitteessa on esimerkki oikeasta hämähäkinverkosta. joka ei ole ollenkaan niin jämpti kuin vihjekuva. Koska tuo ei voi kuvata hämähäkin virittelemää ansaa, ehkä ansa on juuri siinä että ratkoja houkutellaan kuvittelemaan että niin on?

Asia erikseen on Simbergin sanallisten vihjeiden tyyli. Sen jätän arvostelematta, tiedän että sillä on vankkumaton kannattajakuntansa. Ihan hyvä että on monenlaisia laatijoita ja jokainen löytää oman tyylilajinsa, koska ratkojien mieltymykset ovat riemunkirjavia. Muista voi ottaa oppia, mutta kokonaisuuden kopioiminen on laiskojen ja lahjattomien hommaa. Nuorempana olisin voinut ottaa Simbergit haasteena, nykyään en jaksa panostaa niiden vaatimaa aikaa. Hatunnosto niille sitkeille ja/tai teräväpäisille, jotka Simbergit selättävät.

Selvennän vielä, että kunnioitan suuresti sitä että ilmeisesti äidinkielenään ruotsia puhuva viitsi kahlata sanakirjoja ja laatia rakenteeltaan kunnianhimmisia (risteilevät lauseet) suomenkielisiä ja visuaaliselta olemukseltaan siistejä ristikoita. Minä vain satun osumaan paremmin joidenkin muiden laatijoiden kohderyhmään.Hyvää vuodenjatkoa!
8. iso S16.1.2024 klo 12:41
Ken niuhotukseen tarttuu, hän nipotukseen hukuttaa.

Vesa Koskelan (lieneekö muinainen naapurini ja noin kolmen tunnin maratoonari) ristikossa Mammonainen oli vihjeenä päätön antilooppi ja sen ratkaisuna assa. Oletan että tarkoitettu antilooppi on sassa, jota voisi luonnehtia ristikkoeläimeksi, koska sen pääasiallinen levinneisyysalue rajoittuu ristikkosanastoihin. Esimerkiksi Vuokilan Ristisanakirjassa (1997) ja Sanaristikot MMM:ssä (2004) selitykseksi annetaan antilooppi, kalliohyppijä.

Haulla antilooppi sassa löytyy viittaus Ratkojiin sekä Wikipedia-artikkeliin maa-antilooppi, jossa sassa esiintyy sanoissa otsassa, yläosassa ja ulko-osassa. Näitä en pidä luotettavina todisteina sassan olemassolosta!

Haulla antelope sassa löytyy kuvakin otuksesta ja viittaus 1800-luvulle: The Sassa Antelope (Oreotragus Saltator).

Oreotragus saltator (lajinimet on tapana kirjoittaa pienellä) antaa lisätietoja, pääasiassa vuosilta 1783-1911 (vuosi jolloin Taal järisi - tuskin liittyy sassan katoamiseen tai katoamatta jättämiseen). Extinct and vanishing mammals of the Old World mainitaan, samoin buurien käyttämä nimitys klipspringer.

Nisäkästoimikunnan listassa sassaa ei ole vanhana eikä uutena nimenä. Siellä ainoa sukuun Oreotragus kuuluva eläin on kalliohyppijä, Oreotragus oreotragus, englanninkielinen nimi klipspringer. Tuolla tieteellisellä lajinimellä hakeminen vahvistaa, että kalliohyppijä on sukunsa ainoa laji. Saltator on todennäköisesti vanhentut nimi tai mahdollisesti sukupuuttoon kuollut laji. Sassa lienee kalliohyppijän nimitys jollakin afrikkalaisella kielellä, mahdollisesti swahili, joka tunnetaan vanhoissa Tarzan-kirjoissa nimellä Suaheli.

Tuon tuloksena suosittelen jyrkästi ettei sassaa käytetä ristikoissa tarkoittamassa antilooppia.

Jos kuitenkin Koskela tarkoitti topia eli sassabiantilooppia (Damaliscus lunatus), niin seison korjattuna. Kuitenkin urputan, että silloin vihjeen voisi täsmentää muotoon antilooppi ilman päätä ja häntää.

Kalliohyppijän perusteella Vuokila saa synninpäästön. Kyllä se ilmeisesti sassaan liittyy, mutta sassa liittyköön muistojen joukkoon ja sassiin (besoaariantilooppiin, joka nisäkästoimikunnan mielestä on nyt besoaarigaselli).
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *