KESKUSTELUT > RISTIKOT > OPPIA VIHJEISTÄ

10328. Oppia vihjeistä

Terhikki23.1.2020 klo 14:51
Ratkon ristikoita silloin tällöin, jos lehti käsiin osuu. Tuore Seuran Superristikot Vuokila-Kuhno.
Vihjepiirros lamppu nurin, kaiketi vastaus Olav. Alapuolella sama piirros oikeinpäin, arvaisin jopa että valo. Onko oikeaoppista, eikö ratkaisu tule jommankumman kohdalla, eli piirtäjä ratkaiseekin ratkojan puolesta valmiiksi?
Toinen Apu Terveys nro 1 Vuokila-Kärkkäinen: aukeaman oikealla puolella keskellä kahden pystyruudun sininen vihjepalkki, onko se joku "pimeä" ruutu ?
2. Eki23.1.2020 klo 15:26
Sininen vihjepalkki on vihjepalkki, ei pimeä ruutu, tuleehan siitä 4-kirjaiminen sana, jonka varmaan jokainen jo arvaakin.

Ensimmäistä kysymystä en tajua.
3. Terhikki23.1.2020 klo 20:52
Lainaus: 2. Eki 23.1.2020 klo 15:26
Sininen vihjepalkki on vihjepalkki, ei pimeä ruutu, tuleehan siitä 4-kirjaiminen sana, jonka varmaan jokainen jo arvaakin.Ensimmäistä kysymystä en tajua.
Niin mutta: sininen vihjepalkki on kahden ruudun korkuinen, eikö siitä pitäisi tulla myös kaksi vastausta, jos "tilaa " vain olisi?
Ensimmäistä kysymystäni hankala enempää suomentaa.
4. Eki23.1.2020 klo 21:00
Terhikki, katsopa muita vhjeitä, vastaavia 2 ruudun alueita löytyy usein ristikoista, kyllä vihje saa olla kahden ruudun kokoinen, vaikka tulee vain yksi sana.
5. Jaska23.1.2020 klo 22:09
Ristikkoon on sallittua piirtää esine kahtena erillisenä vihjeenä sekä oikein päin että ylösalaisin. Ehkä Terhikki tarkoittaa, että ensin ratkotun sanan jälkeen toisen keksiminen oli tässä tapauksessa liian helppoa.
6. iso S24.1.2020 klo 08:20
Luulen Jaskan luulevan oikein. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että kyseessä saattaa olla tahallinen harhaute tai avuste.

Harhaute: laatija/kuvittaja olettaa, että ylösalaisin oleva kuva on ratkojalle tuttu vihjetyyppi. Kun ratkoja on saanut ylösalaisesta lampusta tulemaan ratkaisun Olav, hän olettaa ilman muuta että oikein päin olevasta lampusta tulee ratkaisuksi valo. Jos lamppu säteilee, ratkaisu voikin olla palo. Oliko silloin liian helppoa?

Avuste: laatija/kuvittaja olettaa, että ylösalaisin oleva kuva ei ole ratkojalle tuttu vihjetyyppi. Silloin yksi tapa johdattaa ratkojaa visaisempien vihjeiden maailmaan on se, että tarkoituksellisesti luodaan ristikkoon tilanne, jossa on tuollainen suora ja käännetty pari.

Nämä ovat tapoja hienosäätää ristikon vaikeusastetta. Harhautteella kiristetään, avusteella löysätään. Aivan sallittu temppu. Ratkojalla on valta omalta osaltaan päättää, onko reaktio ahaa vai yhyy.

Kuvan ulkopuolelta kerrottakoon, että on vielä yksi hyvä syy tehdä tuollainen käännetty pari. Tätä näkee varsinkin Hesarin ristikossa. Oletetaan, että laatijalle on tunkemassa ristikkoon poikittaisten sanojen pakottamana sana nepita. Googlen avulla selviää, että Cameronin elokuvassa Titanic on ollut pienessä sivuosassa Sean Nepita. Tuo kohta miellyttää muuten laatijaa kovasti, joten Nepita saa jäädä siihen, vaikka sana tuskin on ratkojille tuttu. Silloin laatija ojentaa auttavan käden laatimalla johonkin toiseen kohtaan sanan Sean. Nyt voi vihjata käänteisellä parilla Sean => Nepita ja Nepita => Sean. Jos toinen ratkeaa poikittaisten sanojen avulla niin toisen voi saada näin avustettuna, tai jos molemmat syntyvät poikittaisten avulla niin voi varmistua siitä että ratkaisu on oikein. Parempi tietysti olisi, jos Nepitan onnistuisi entraamaan yleisemmin tunnetuksi sanaksi, esimerkiksi Pepita, mutta aina tämä ei ole kohtuullisella ponnistuksella mahdollista.
7. Funny24.1.2020 klo 11:50
Harmi, ettei tuo Nepita ole saanut tunnetumpia osia. Siinä olisi mainio ristikkonimi.

Katselin tuossa, että lamppuja on ylöspäin, alaspäin sekä vaakasuorassa. Pöytälamppua voi käännellä vaikka miten, mutta aina siitä tulee valo eikä Olav. Toisin kuin ristikoiden lamput, minun lamppuni ovat kiinni kannassaan, jotta ne voivat valaista. Mutta ristikoissa onkin oma kielensä, joka voi poiketa tosielämästä aika tavalla. Jos hevonen juoksee oikealta vasemmalle, siinä onkin Ivar eikä ravi. Raviradalla sekin on toisin. Useimmat ratkojat hyväksyvät nämä mukisematta, mutta joku poikkeuskin on vuosien varrella nähty. Joka tapauksessa on hyvä, että näistä välillä aina syntyy keskustelua.
8. iso S24.1.2020 klo 14:43
Ei ole Nepita jäänyt pelkäksi Titanicin hissinkuljettajaksi. Elokuvatietokanta tuntee häneltä 17 roolisuoritusta. Hän on ollut kassanhoitaja, mies jonossa, vartija, lääkintämies ja mies. Joskus hän ollut myös nimiosassa; Steve, Larry ja Freddie. Uran huippua lienevät toistaiseksi ne roolit joissa hänellä on jopa sukunimi. Mene ja tiedä, ehkä joku niistä oli jopa puherooli. Niistä maksetaan kuulemma paremmin. Siksi eksyneitä päähenkilöitä opastavat statistit eivät puhu, vaan näyttävät oikean suunnan kädellä. Todellinen kuuluisuus saattaa olla ihan kulman takana, tuorein trilleri on jälkituotannossa.

Jotkut uudet vihjetyypit ottavat tulta ja jotkut haudataan hiljaisuudessa,tai ainakin pitäisi. Oikealta vasemmalle juokseva Ivar saisi ravata pois ristikosta. Takaperin kirjoitetun tekstivihjeen tekstivihjeen ymmärrän, mutta eläimen liikesuunnan kääntäminen ei toimi yhtä mielekkäästi. Olen nähnyt toisenkin vastaavan: jotenkin etäisesti amiaa muistauttavan kalan pää osoitti vasemmalle ja ratkaisuksi tuli edam. En tykännyt. Sen sijaan ylösalaisin oleva lammas, josta tuli sammal, huvitti ensimmäisen kerran nähtynä.

Huonoa huumoria on minusta se, että laitetaan vihjeeksi terroristin kuva ylösalaisin ja siitä tulee Atta. Jos ratkaisusana on palindromi, kääntely on kikkailua kikkailun vuoksi. Lisäksi olen sitä mieltä, että jos ristikkoon on pakko päästää atta, olkoon sitten vihjeenä se klassinen murkku, Kofi Annanin toinen etunimi, joku kätkö tai mikä tahansa muu kuin viittaus terroristiin. Terroristien tavoite on saada julkisuutta, joten älköön sitä heille ristikoissa annettako.
9. Aslakki24.1.2020 klo 15:34
Mukava että iso S on palannut kuvioihin asiantuntevien kommenttiensa kanssa. Aika harva meistä tuota näyttelijää muistaa vaikka filmi on katsotukin.
10. iso S24.1.2020 klo 21:41
Voisin siteerata Juce-vainaan tekstiä ammuvainaan nuotilla molempia vapaasti tärväten: Vaikken koskaan luotanne poistunutkaan, tulin uudestaan. Onhan minulta tullut päästöjä lähes päivittäin. Pitempi eli noin viikon tauko oli viimeksi elokuussa.

Ahaa, nythän sen hokasin. Aslakki antoi lausuntonsa laaduntarkkailijan ominaisuudessa! Joskus kauan sitten olen onnistunut värkkäämään monikollisen määrän (vähintään 2) asiantuntevaa kommenttia ja nyt on sama päässyt toistumaan. Kaikki siinä välissä on ollut joutavaa jaaritusta. No, mestari se on humpuukimestarikin!

Kun nyt olen huijriksi paljastunut niin paljastan samalla vaivalla tietopohjani hataruuden. En minä Nepitaa ulkomuistista heittänyt. Piti löytää joku sellainen esimerkki joka melkoisella varmuudella on useimmille tuntematon. Ajattelin että Titanicssa oli näyttelijöitä pilvin pimein, eiköhän sieltä löydy. Logiikka tässä on se kansallinen alemmuuskompleksinen: jos minä tiedän jotain niin melkein kaikki muutkin sen tietävät ja jos en tiedä niin joku kuitenkin tietää, mutta se pitää vain sietää!
11. Terhikki24.1.2020 klo 21:46
Lainaus: 4. Eki 23.1.2020 klo 21:00
Terhikki, katsopa muita vhjeitä, vastaavia 2 ruudun alueita löytyy usein ristikoista, kyllä vihje saa olla kahden ruudun kokoinen, vaikka tulee vain yksi sana.
VOISIKO JOKU MUU KERTOA MIELIPITEENSÄ ASIASTA. ONKO KAHDEN RUUDUN KÄYTTÖ PERUSTELTUA, TÄSSÄ TAPAUKSESSA SIIS PELKÄÄ SINISTÄ, EI MIKÄÄN PYSTYKUVA EDES. MINÄ KUN LUULIN, ETTÄ SIINÄ ALIMMASSA RUUDUSSA PITÄÄ OLLA OMA VIHJEENSÄ RATKOTTAVANA JOKO OIKEALLE TAI ALAS. MUTTA EI OO TILLOO KUN YKS RUUTU KUMPAANKI SUUNTAAN JA VASEMMALLE EI SAA SÄÄNTÖJEN MUKKAAN AJJAA. EIKÄ SENPUOLEEN SIELÄKÄÄ OO KUN YKS VAIVANE RUUTU. EIKÖ TÄMÄ JO KUULOSTANE UMPIPUSSILTA? TOSIN AUTOKOULU ON KÄYMÄTI. JA RISTIKKOKOULU, PELEKKÄ NAISEN LOKKIIKKA, MUALIMAS OPITTU.
12. iso S25.1.2020 klo 08:07
Vanha sanonta: älä huuda kun ei lahdatakaan! (luultavasti Pohjanmaalta kotoisin, koska olen kuullut sen versiona jossa deet onkorvattu ärrällä)

Vihjeruudut voivat ja saavat muodostaa yhtenäisiä alueita. Ajattelepa vaikka ristikon pääkuvaa. Sekin on vihjealue josta lähtee yksi tai useampi sana tai lause eikä jokaisesta pääkuvan ruudusta tarvitse lähteä sanaa. Samalla tavalla kaksi päällekkäistä sinistä ruutua on oikeaoppinen vihjealue. Riittää kun toisesta ruudusta lähtee sana oikealle tai alas. Sääntöjä rikotaan vasta sitten jos vihjeruudusta (tai vihjealueesta) ei lähde sanaa mihinkään suuntaan. Silloin kyseessä on ns. orporuutu.

Säännöt ovat sääntöjä, eivät lakitekstiä. Laatija voi laatia sellaisia ristikoita kuin lystää, mutta julkaisevat tahot edellyttävät yleensä että laatija noudattaa seuraavan linkin takaa löytyviä yleisesti hyväksyttyjä sääntöjä:

https://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=1550

Viimeinen sääntö (21. Säännöistä voidaan poiketa, mikäli …) antaa laatijalle melkoisen vapaat kädet poiketa säännöistä, mikäli katsoo että sääntöjen pilkuntarkka noudattaminen estää jonkin hyvän asian toteutumisen.

Muuten, aina ratkaisusana ei lähde vihjeestä suoraan oikealle tai alas.Sellaisessa tilanteessa ratkaisusanan suunta osoitetaan "koukkunuolella". Yleisimmin tähän törmätään silloin kun ristikon reunassa on piilokirjain (sanaruutu joka ei ole kahden sanan risteyskohta). Voi tällainen tilanne olla myös keskellä ristikkoa. Sitä voi pitää kauneusvirheenä, mutta ei se silti ole sääntörike.
13. Eki25.1.2020 klo 08:46
Täysin sininen vihjeruutupari sai Terhikin näkemään punaista!

Ilmeisesti poikkeavan näköinen vihje hämäsi. Miksi ihmeessä siitä pitäisi lähteä muuta kuin yksi sana? Tarkastele nyt eri ristikoiden erilaisia vihjealueita ja huomaa!
14. Jaska25.1.2020 klo 12:27
...jokaisesta pääkuvan ruudusta... Pääkuva on normaalisti neliön tai suorakaiteen muotoinen yhtenäinen vihjealue. Siis yksi iso ruutu. Ei siinä mitään erillisiksi rajattuja pienempiä ruutuja ole.

Terhikkiä ehkä tyydyttäisi ristikko, jossa kaikki vihjeet ovat erillisissä, yhden täyttöruudun kokoisissa tiloissa. Sääntönä sellainen meininki rajaisi merkittävästi laadintaa luovuusnäkökulmasta, Vihjeiden tulisi myös olla mahdollisimman vähäkirjaimisia. Ehkä Terhikkiä miellyttäisikin vihjeiden sijoittaminen kokonaisuudessaan ristikon ulkopuolelle perinteisen sanaristikon ("höyryristikko) tapaan.

Mahdollista on myös, että Terhikki on ennenkin ratkonut kuvaristikkoja ja tuntee siten niiden rakenneperiaatteet. Syystä tai toisesta sininen hetki kuitenkin kirvoitti ilmoille huutavan äänen korvesta.
15. Terhikki25.1.2020 klo 13:16
Lainaus: 13. Eki 25.1.2020 klo 08:46
Täysin sininen vihjeruutupari sai Terhikin näkemään punaista!Ilmeisesti poikkeavan näköinen vihje hämäsi. Miksi ihmeessä siitä pitäisi lähteä muuta kuin yksi sana? Tarkastele nyt eri ristikoiden erilaisia vihjealueita ja huomaa!
Ei Terhikki punaista näe, eikä ole mitenkään hämääntynyt, kunhan kysyy. Eki-setä taitaa nyt punottaa itse pahemman kerran, relaa! Eimaalma tähän kaadu, ainakaan minulla. Sininen vihjeruutu selaisenaan ei ole minulle ongelma/kummajainen, koko tuo alue on lisäksi visuaalisesti kömpelön ja ruman näköinen. Näyttää silmääni pakolla pukatulta ja ahistavalta. Vai onko tämä joku konkarin oikeassa-olemisen palsta?
16. Terhikki25.1.2020 klo 20:53
Huomioni: helposti provosoituvia sisäpiirin ukkeleita täällä. Rennompaa viikonloppua ja kauniita ruudullisia unia. Sinisiä sellaisia. Näkyillään!
17. Terhikki25.1.2020 klo 20:53
Huomioni: helposti provosoituvia sisäpiirin ukkeleita täällä. Rennompaa viikonloppua ja kauniita ruudullisia unia. Sinisiä sellaisia. Näkyillään!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *