ARTIKKELIT > EVVK – EHKÄ VOISIN VIIKOITTAIN KOMMENTOIDA
↶ Takaisin Artikkeleihin
Kirjan kansi: EVVK – Erkki Vuokilan vuosikirja 2020

EVVK – Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida

Antti Skyttä avaa tänne kokemuksensa Erkki Vuokilan vuosikirjasta viikko viikolta.

Tietoa kirjasta ja ensimmäisen viikon tehtävät julkaisimme edellisessä artikkelissa.

Keskusteluun voit osallistua tämän sivuston keskustelupalstalla tai upouudella Sanaris-Facebooksivulla jonne linkitämme joka viikon artikkelin ja muutakin mielenkiintoista.

Tykkää meistä Facebookissa! Tykkääjien kesken arvomme kuukausittain kahdelle valinnan mukaan joko EVVK:n tai paketin Pelikaaneja.

Hakemisto

Hyppää viikkoon: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

Viikko 3/2020

EVVK:n aukeama viikolta 3

Talven puolivälissä

Tammikuun puolessa välissä, joka sattuu viikolle 3, alkaa kalenterin mukaan talven jälkimmäinen puolisko. Meillä Vantaalla talvi tosin on ollut nähtävissä vain kalenterissa. Pari kertaa maa on ollut hetken hennosti valkoinen.

Mutta se ei onneksi haittaa tippaakaan ristikkoharrastusta. EVVK:ssa uudet 4 sivua ja 4 tehtävää liikkeelle!

Tähän viikkoon mahtuu vakiokrypton ja avoristikon lisäksi kaksi harvinaisempaa herkkupalaa: kirjassa nimellä Etappi etapilta oleva tehtävä ja anagrammit.

Viikon nimipäivistä olisi saanut oivia aiheita tehtäviin. Joulukauden päättävä Nuutti aloittaa viikon ja se päättyy sunnuntaina Heikkiin ja kumppaneihin. Torstain kohdalla nimipäiväonnittelut laatijakollegalle Ilmo Juhani Liljeroosille!

Krypton pääkuvakaksikko on hauska idea. Täytyy sanoa, että tämän kokoiset kryptot ovat ihan mukavia. Hatunnosto sille, että Erkki saa mahtumaan näin pieneen kokonaisuuteen 24 eri kirjainta.

Etappi etapilta osoittautui yllättävän vaikeaksi pähkinäksi. Muistelen, että jossakin tästä tehtävätyypistä olisi käytetty nimeä sanaportaat: tullaan yksi porras kerrallaan ylhäältä alas muuttaen edelliseen kullakin portaalla yksi kirjain toiseksi. Varsinkin pitemmät portaat ottivat koville. Ratkaisuja on useita, ainakin yhdessä minulla on eri sanat kuin annetussa ratkaisussa.

Avoristikko väliviivoilla on helppo nakki. Pystyy aloittamaan mistä kohtaa tehtävää tahansa. Minä kirjoitin ensimmäisenä keskelle vaakasanan, jonka vihje on TULLISOPIMUS. Aikoinaan jonkun lehden toimittaja ihmetteli, miten on ollenkaan mahdollista laatia avoristikoita. Hänen mieleensä ei ollut juolahtanut väliviivojen käyttö.

Anagrammit on mielenkiintoinen tapaus. Erkki on kehittänyt 30 anagrammia ilmaisusta TIPATON TAMMIKUU. Jokaiselle on annettu ristikkovihje, jonka avulla pitäisi löytää tuo ilmaus.

Aikanaan teimme Erkin ja Mattssonin Helin kanssa Radio Suomessa ohjelmaa nimeltä Sanasepot. Tuon ohjelman yksi suosikkiosioista oli anagrammin teko. Annoimme anagrammoitavan sisällön, joka usein oli henkilön nimi. Kuuntelijat soittivat ehdotuksiaan anagrammeiksi. Meillä oli edessämme studion pöydällä Alfapet-pelin kirjainlaatoista tarvittavat kirjaimet. Niiden avulla oli helppoa, samalla kun jutustelimme soittajan kanssa, tarkistaa, että anagrammi oli oikein tehty.

Otin esille Alfapetin, sieltä kirjainlaatat TIPATON TAMMIKUU ja aloin ratkaista EVVK:n tehtävää. Näin ratkaisu sujui aika rivakasti. Jotkut sai laattoja siirtelemällä ratkeamaan heti, joissakin piti suorittaa vähän enemmän siirtelyä. Ilman apuja olisivat ehkä jääneet ratkeamatta. Oikolukusilmä sanoo, että vihjeessä 28 oleva häkkinen olisi pitänyt kirjoittaa isolla alkukirjaimella.

Mielenkiinnosta jatkoin laattojen siirtelyä. Kirjan anagrammeista ei mikään minusta oikein kuvaa alkuperäistä ilmaisua. Tässä minun ehdotukseni: TIPATON TAMMIKUU => PAUKUTTA ON TIMMI.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 2/2020

EVVK:n aukeama viikolta 2

Härkäviikoille ratkoen

Kun joulun ja uudenvuoden juhlinnat on kaikki hoidettu, palataan arkisen aherruksen pariin eli härkäviikoille niin kuin vanhan kansan sanonta kuuluu. EVVK auttaa mukavasti tämän siirtymän tekemistä.

Jälleen on vuorossa neljä tehtävää: krypto, valintakrypto, tavuristikko ja piilosana. Tasavuosia (60) juhlivasta Heidi Heralasta on oikein onnistunut hönötys.

Ratkojakursseilla mielipiteet kryptoista jakautuvat vahvasti. Toiset sanovat: ”loppua kohti kryptot ovat tylsää mekaanista täyttämistä” ja toiset: ”ihana tehtävä, kun sen saa aina täytettyä loppuun saakka”. Itselläni kryptot eivät ole suosikkeja, mutta EVVK:n kaltaiset pienet maistuvat yllättävän hyviltä.

Viikon krypton pääkuva ratkaisee minusta selkeästi yhden jatkuvasti esillä olevan pohdinnan: onko Elviksen toisen nimen alussa yksi vai kaksi a-kirjainta. Elviksen hautakivessä lukee selvästi Elvis Aaron. Tuo kuva on minulle muistorikas: olimme kirjan tekijän Erkin kanssa yhdessä Elviksen kotikartanossa Gracelandissa, jonka pihalla Erkki otti tuon kuvan.

Valintakrypto ei muodostu missään vaiheessa tylsäksi täyttämiseksi, koska yhtä numeroa vastaa aina kolme eri kirjainta. Jokaista sanaa pitää sovitella erikseen, ihan viimeiseen asti. Itse huomasin erehtymisen mahdollisuuden hyvin, kun minulla yhdessä sanassa oli pitkään RÄIME. Vasta, kun osasin muuttaa tilalle sanan ALICE, tehtävä ratkesi loppuun asti.

Tavuristikossa on aina haastetta tavallista kuvaristikkoa enemmän, kun yhteen vastausruutuun voi tulla useampia kirjaimia. Tämä täyttyi mukavasti paitsi yhdessä kohdassa. Vaakasana, jonka vihje on METSISSÄ, ei ollut minulle ennestään tuttu. Kun se oli ristissä Kaurismäen leffan nimihahmon kanssa, piti hetken aikaa pohtia oikein kunnolla. Vielä päälle tarkistus Kielitoimiston sanakirjasta, että metsissä todella löytyy tuollaisia ja tavuristikko oli maalissa.

Erkki on piilosanojen vihjeittämisen virtuoosi. Ihailtavan monta tämän piiliksen sanaa oli saatu kytkettyä viikkoon 2, joko vastaussana sellaisenaan tai vihjeen kautta. Mukavaa pähkäilyä koko tehtävä.

Kun luen tai ratkon, en pysty välttymään siltä, että minulla on aina oikolukusilmä aktiivisena. Se on tullut paljosta kirjoittamisesta ja lukemisesta. Valintakrypton esittelytekstistä puuttuu tammikuuta tarkoittava ykkönen päivämäärien kohdalta.

Kirjoitan tätä Nyyrikin päivänä. Siinäpä vanha perinteinen nimi, jota nykyään ei taideta antaa lainkaan vastasyntyneille. Aikoinaan ilmestyi myös saman niminen lehti ja sen sisarjulkaisu Sininen Nyyrikki, joita molempia tätini luki ahkerasti.

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

Viikko 1/2020

EVVK:n aukeama viikolta 1

Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida

Ystäväni Erkki on julkaissut kirjan, vuosikirjan. EVVK – siis Erkki Vuokilan vuosikirja. Juttelin siitä tekijän kanssa eepoksen valmistuttua. Esille tuli ajatus, että voisin kommentoida sitä ja sen sisältöjä, mutta viikoittain, siis 53 kertaa tämän vuoden aikana. Hmm! Olisihan siinä mielenkiintoista haastetta. Ei kun härkää sarvista kiinni.

Itse idea on mielenkiintoinen. Rakentaa kullekin viikolle joukko tehtäviä, jotka jotenkin liittyvät juuri siihen ajankohtaan. Valtaosa tehtävistä on ristikoita: kuvaristikoita, avoristikoita, tavuristikoita, kryptoja, piilosanoja, sanaristejä. Mutta myös muita sanoilla leikkimisen muotoja on mukana, ainakin anagrammeja ja palindromeja. Jokaisella viikolla on myös viikon hönötys: jotakin ajankohtaista kuvataan alkukirjaimista muodostuvan luonnehdinnan avulla. Useimmiten aihe näyttää olevan synttärisankari.

Erkki on tunnetusti tuottelias. Tässä kirjassa on yli 200 tehtävää. Tuo määrä ei ole syntynyt ihan hetkessä. Lisäksi on tarvinnut tehdä selvittelytyötä: mitä on tapahtunut milläkin viikolla, ketkä viettävät pyöreitä syntymäpäiviä?

Esipuheessa Erkki kirjoittaa: ”Suurin kysymys kuuluu nyt: Pystytkö hillitsemään itsesi etkä ratko koko kirjaa alkuvuodesta?” Ainakin minä pystyn, koska lupasin nimenomaan näiden arviointien takia tehdä niin. Tiedän jo joitakin sanaseppoja, jotka ovat ahmineet koko vuoden läpi. Houkutus on suuri!

Tällaiselle kirjalle paperin laatu on tärkeämpi kuin useimmille muille. Minusta paperi on juuri sopivaa ratkomiselle. Toisaalta ratkomisen kannalta paksu kirja on huonompi kuin lehti. Kirjan ristikoiden ratkominen lähellä selkämystä (vasemman sivun oikea laita, oikean sivun vasen laita) on hankalahkoa.

Viikko 1 alkaa viime vuoden puolelta (30.12.2019 – 5.1.2020). Neljällä sivulla on krypto, sanaristit, kuvaristikko ja teemapiilis. Kolmessa aiheena on syntymäpäivä; Victoria Principal 70 vuotta, R.E.M. -yhtyeen Michael Stipe 60 vuotta ja Vesku Loiri 75 vuotta.

Tehtävät ovat tuttua Erkin laatutyötä. Täytyy sanoa, että kun sanaristeissä on risteävinä R.E.M.-yhtyeen kappaleita, joita itse en nimeltä tunne, tehtävä oli hankalahko. Oma haasteensa on myös se, kun oikeat vastaukset ovat neljännen sivun alalaidassa (tosin väärin päin käännettynä), silmä meinaa väkisin kurkistella tuohon suuntaan, vaikka mikään näistä neljästä tehtävästä ei minulle vaikea ollutkaan. Kirjan ensimmäinen piilosana ruoditaan vastauksessa sana sanalta, niin kuin Erkki esipuheessa toteaa, ”jotta ensikertalaisetkin pääsevät juoneen mukaan.”

Mukavaa ja mielenkiintoista askartelua. Oma tietopohjakin lisääntyy, mikä on aina hyvä asia. Viikon tehtävät ovat kaikki eri tyyppiä, joten näitä kyllä mielellään ratkaisisi useamman viikon satsin putkeen.

Enää 52 kirjoitusrupeamaa jäljellä tänä vuonna!

Antti Skyttä

Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.

↶ Takaisin Artikkeleihin